open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 820/3708/18
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 18 березня 2021 року

у справі № 820/3708/18

Адміністративна юрисдикція

Щодо можливості обмеження в доступі до інформації про декларації про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру, поданих суб’єктами декларування

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 звернувся до окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна (далі - ХНУ, Університет, скаржник), в якому просив:

  1. визнати протиправними дії Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна щодо відмови надати відкриту за режимом доступу публічну інформацію, яка має публічний інтерес, а саме: копії декларацій про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за період з 2011 - 2016 років суб`єктів декларування, які у вказаний період часу обіймали посади ректора, проректора, декана, директора інституту, вченого секретаря ХНУІ імені В.Н. Каразіна;
  2. зобов`язати Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна надати позивачу протягом 5 робочих днів з дня набрання чинності постанови суду, відкриту публічну інформацію, а саме: копії декларацій про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за період з 2011-2016 років суб`єктів декларування, які у вказаний період часу обіймали посади ректора, проректора, декана, директора інституту, вченого секретаря ХНУ імені В.Н. Каразіна, крім відомостей, зазначених в абзаці другому частини другої статті 12 Закону України «Про засади та запобігання та протидії корупції», а саме: щодо реєстраційного номера облікової картки платника податків або серії та номера паспорта громадянина України, а також реєстрації місця проживання, дати народження декларанта, місцезнаходження об'єктів, які наводяться в декларації про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру.

Рішенням окружного адміністративного суду, залишеним без змін постановою апеляційного адміністративного суду, адміністративний позов ОСОБА_1 задоволено частково.

ОЦІНКА СУДУ

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судами попередніх інстанцій, предметом оскарження є відповідь Університету на запит на публічну інформацію, поданий позивачем, щодо надання йому копій декларацій про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за період 2011-2016 років суб`єктів декларування, які у вказаний період часу обіймали посади ректора, проректора, декана, директора інституту, вченого секретаря Університету.

Відповідачем у наданій відповіді на запит позивача, відмовлено у наданні інформації з посиланням на наявність у деклараціях інформації з обмеженим доступом, а також на відмову визначеної у запиті категорії суб`єктів у розкритті конвертів, де містяться їхні декларації.

Суд підкреслює, що відмовляючи в задоволенні запиту на інформацію, відповідач погодився з тим, що він є розпорядником інформації, а також володільцем та зберігачем текстів декларацій за вказані роки.

Суд погоджується з висновками судів попередніх інстанцій, що відповідач не був позбавлений можливості надати позивачу копії декларацій з інформацією, доступ до якої необмежений, при цьому виключивши інформацію з обмеженим доступом в деклараціях суб`єктів декларування в силу положень Закону України "Про запобігання корупції".

Суд нагадує, що приписами ч. 7 ст. 6 Закону України “Про доступ до публічної інформації” визначено, що обмеженню доступу підлягає інформація, а не документ. Якщо документ містить інформацію з обмеженим доступом, для ознайомлення надається інформація, доступ до якої необмежений.

Тому, зважаючи на обставини справи суди попередніх інстанцій дійшли правильного висновку, що відмова відповідача у наданні позивачу запитуваної інформації є протиправною, оскільки Університет повинен був надати ОСОБА_1 копії декларацій запитуваних осіб із закритими персональними даними, які не підлягають розголошенню.

ВИСНОВКИ: декларації, які були подані суб'єктами декларування, не можуть обмежуватися в доступі (крім інформації, зазначеної у частині четвертій статті 47 Закону України “Про запобігання корупції” № 1700-VII, яка є інформацією з обмеженим доступом та не підлягає відображенню у відкритому доступі).

КЛЮЧОВІ СЛОВА: процедура обліку декларацій, право на інформацію, право на доступ до публічної інформації

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: