open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Ухвалою

від 02 листопада 2020 року

у справі № 640/16996/20

Адміністративна юрисдикція

Щодо тлумачення терміну «судове рішення суду апеляційної інстанції», вжитого у ч. 3 ст. 272 КАС України

ФАБУЛА СПРАВИ

Головне управління Державної податкової служби звернулося до окружного адміністративного суду із заявою про підтвердження обґрунтованості умовного адміністративного арешту майна Товариства з обмеженою відповідальністю «ІМЗ Логістик», застосованого рішенням керівника контролюючого органу.

Ухвалою окружного адміністративного суду, залишеною без змін постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 16 вересня 2020 року, відмовлено у відкритті провадження.

ОЦІНКА СУДУ

Статтею 272 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено особливості апеляційного та касаційного оскарження судових рішень в окремих категоріях адміністративних справ.

Відповідно до частини третьої статті 272 Кодексу адміністративного судочинства України судові рішення суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду справ, визначених статтями 273-277, 282-286 цього Кодексу, набирають законної сили з моменту проголошення і не можуть бути оскаржені.

При цьому, згідно з пунктом 12 частини першої статті 4 Кодексу адміністративного судочинства України судове рішення - рішення, постанова, ухвала суду будь-якої інстанції.

Крім того, згідно з частиною четвертою статті 272 Кодексу адміністративного судочинства України судові рішення суду апеляційної інстанції у справах, визначених статтями 280, 281, 287 та 288 цього Кодексу, можуть бути оскаржені до суду касаційної інстанції.

Тобто вказані положення процесуального закону чітко визначають вичерпний перелік категорій адміністративних справ, ухвалені судові рішення суду апеляційної інстанції у яких можуть бути оскаржені в касаційному порядку.

ВИСНОВКИ: використаний законодавцем у частині третій статті 272 Кодексу адміністративного судочинства України термін «судові рішення» вказує на те, що будь-які судові рішення суду апеляційної інстанції, ухвалені у справах, визначених статтями 273-277, 282-286 Кодексу адміністративного судочинства України, не підлягають касаційному оскарженню.

Отже, будь-яке судове рішення суду апеляційної інстанції, в тому числі й прийняте за результатами перегляду ухвали суду першої інстанції, у справах за зверненням органів доходів і зборів щодо підтвердження обґрунтованості адміністративного арешту майна платника податків, набирає законної сили з моменту проголошення і не підлягає оскарженню до суду касаційної інстанції.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: розгляд окремих термінових справ, предмет касаційного оскарження, предмет апеляційного оскарження, податкові спори

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: