open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 96406753
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 14 квітня 2021 року

у справі № 757/37903/18-ц

Цивільна юрисдикція

Щодо юрисдикції спорів про припинення порушення прав інтелектуальної власності суб'єктами господарювання

Аналогічна правова позиція висловлена

Касаційним цивільним судом у складі Верховного Суду в постанові

від 09 грудня 2020 року у справі № 754/5784/18

ФАБУЛА СПРАВИ

Спільне товариство з обмеженою відповідальністю «Конте Спа» (совместное общество с ограниченной ответственностью «Конте Спа») (далі - СТОВ «Конте Спа») звернулося до суду з позовом до ТОВ «Інтернет Інвест», ОСОБА_1, третя особа - товариство з обмеженою відповідальністю «Конте Україна» (далі - ТОВ «Конте Україна»), про припинення порушення прав інтелектуальної власності.

Рішенням суду першої інстанції, залишеним без змін постановою апеляційного суду, позов задоволено.

ОЦІНКА СУДУ

Визначальною ознакою для правильного визначення юрисдикції спору є характер правовідносин, з яких виник спір: зміст прав та обов`язків його учасників, правовий статус сторін правовідносин та їх матеріально-правове регулювання.

В порядку цивільного судочинства можуть розглядатися будь-які справи, у яких хоча б одна зі сторін є фізичною особою, якщо їх вирішення не віднесено до інших видів судочинства.

Згідно з частинами першої і другої статті 4 ГПК України право на звернення до господарського суду в установленому цим Кодексом порядку гарантується. Ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи у господарському суді, до юрисдикції якого вона віднесена законом. Юридичні особи та фізичні особи-підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Статтею 5 ГПК України передбачено, що, здійснюючи правосуддя, господарський суд захищає права та інтереси фізичних і юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Під господарською діяльністю потрібно розуміти діяльність суб`єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спрямовану на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність. Господарська діяльність, що здійснюється для досягнення економічних і соціальних результатів та з метою одержання прибутку, є підприємництвом, а суб`єкти підприємництва - підприємцями. Господарська діяльність може здійснюватися і без мети одержання прибутку (некомерційна господарська діяльність) (частини перша і друга статті 3 ГК України).

Частина друга статті 55 ГК України визначає суб`єктами господарювання: 1) господарські організації - юридичні особи, створені відповідно до Цивільного кодексу України, державні, комунальні та інші підприємства, створені відповідно до цього Кодексу, а також інші юридичні особи, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані в установленому законом порядку; 2) громадян України, іноземців та осіб без громадянства, які здійснюють господарську діяльність і зареєстровані відповідно до закону як підприємці.

ВИСНОВКИ: розглядаючи справу в порядку цивільного судочинства, суди першої та апеляційної інстанцій не надали належної правової оцінки тому факту, що СТОВ «Конте Спа» заявило позовні вимоги про захист прав інтелектуальної власності до суб`єктів підприємницької діяльності: ОСОБА_1, який зареєстрований як фізична особа-підприємець та використовує доменне ім`я в своїй господарській діяльності, та ТОВ «Інтернет Інвест» (у частині здійснення переделегування (передачі) доменного імені).

З огляду на характер правовідносин, що виникли між сторонами, зміст прав та обов`язків у цих правовідносинах і їх суб'єктний склад, колегія суддів робить висновок про те, що цей спір не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства, а належить до компетенції господарських судів України.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: цивільна юрисдикція, господарська юрисдикція, спори у сфері захисту прав інтелектуальної власності

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: