open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 918/420/16
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 22 квітня 2021 року

у справі № 918/420/16

Господарська юрисдикція

Щодо права суду прийняти постанову про визнання боржника банкрутом та відкрити ліквідаційну процедуру за власною ініціативою

Аналогічна правова позиція висловлена

Касаційним господарським судом у складі Верховного Суду в постановах

від 26.09.2019 у справі № 910/9165/18

від 12.12.2019 у справі № 904/10293/17

Фабула справи: постановою господарського суду, залишеною без змін постановою апеляційного господарського суду, припинено процедуру розпорядження майном та повноваження розпорядника майна ТОВ «Українська теплоізоляційна компанія» арбітражного керуючого Дуплики П.Г. Визнано ТОВ «Українська теплоізоляційна компанія» банкрутом. Відкрито ліквідаційну процедуру строком на 12 місяців. Призначено ліквідатором ТОВ «Українська теплоізоляційна компанія» арбітражного керуючого Дуплику П.Г. Визначено строк виконання всіх грошових зобов'язань вважати таким, що настав 23.11.2020. Припинено нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута. Припинено повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном з 23.11.2020 та здійснено інші процесуальні дії.

Суд апеляційної інстанції зазначив, що процедуру розпорядження майном ТОВ «Українська теплоізоляційна компанія» було введено ще 21.06.2016, строк процедури розпорядження майном боржника, встановлений ст. 44 КУзПБ, закінчився, однак зборами кредиторів боржника у межах строку дії процедури розпорядження майном не прийнято жодного з передбачених ст. 49 КУзПБ рішень.

Мотивація касаційної скарги: ТОВ «Кольчуга МС» вказує про неповне встановлення обставин справи стосовно факту бездіяльності розпорядника майна боржника Дуплики П.Г. щодо не вжиття всіх можливих заходів з організації зборів кредиторів ТОВ «Українська теплоізоляційна компанія» для прийняття рішення щодо застосування наступної судової процедури та про неналежну оцінку судами доказів у цій частині.

Правова позиція Верховного Суду: згідно з ч.ч. 1, 2 ст. 49 КУзПБ, який підлягає застосуванню до спірних правовідносин в силу п. 4 Прикінцевих та перехідних положень цього Кодексу, у підсумковому засіданні суду у процедурі розпорядження майном боржника здійснюється перехід до наступної судової процедури (процедури санації, ліквідації) або закривається провадження у справі. До закінчення процедури розпорядження майном боржника збори кредиторів приймають одне з таких рішень: схвалити план санації та подати до господарського суду клопотання про введення процедури санації і затвердження плану санації; подати до господарського суду клопотання про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури. У разі наявності обставин, що не дають зборам кредиторів можливості у встановлені строки прийняти одне з таких рішень, збори кредиторів можуть прийняти рішення про звернення до господарського суду з клопотанням про продовження строку процедури розпорядження майном у межах граничних строків, визначених цим Кодексом.

Водночас, ч. 4 цієї статті КУзПБ передбачено, що у разі якщо зборами кредиторів у межах строку дії процедури розпорядження майном не прийнято жодного з передбачених цією статтею рішень, господарський суд за наявності ознак банкрутства протягом п'яти днів після закінчення процедури розпорядження майном боржника приймає постанову про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

На підставі аналізу положень ст. 49 КУзПБ, колегія суддів зазначає, що господарський суд, проводячи підсумкове засідання у справі про банкрутство, приймає рішення про введення наступної судової процедури щодо боржника з застосуванням судового розсуду.

Судовий розсуд - це передбачене законодавством право суду, яке реалізується за правилами, передбаченими Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», КУзПБ, ГПК України та іншими нормативно-правовими актами, що надає йому можливість під час прийняття судового рішення (вчинення процесуальної дії) обрати з декількох варіантів рішення, встановлених законом, чи визначених на його основі судом (повністю або частково за змістом та/чи обсягом), таке, що є найбільш оптимальним в правових і фактичних умовах розгляду та вирішення справи, з метою забезпечення верховенства права, справедливості та ефективного поновлення порушених прав та інтересів учасників судового процесу.

З огляду на завершення строків процедури розпорядження майном, неприйняття зборами кредиторів чи комітетом кредиторів рішення про застосування до боржника інших судових процедур банкрутства, відсутність заяв від потенційних інвесторів щодо оздоровлення фінансового становища боржника та встановлену судами відсутність активів боржника для задоволення визнаних судом вимог кредиторів, Верховний Суд погоджується із висновками судів першої та апеляційної інстанції про можливість задоволення вимог кредиторів лише через застосування щодо боржника процедури ліквідації.

Висновки: законодавцем надано право суду (ч. 4 ст. 49 КУзПБ) навіть за відсутності відповідного рішення зборів кредиторів боржника, але за наявності певних обставин (після закінчення термінів визначених КУзПБ щодо тривалості процедури розпорядження майном, за наявності ознак банкрутства та за відсутності пропозицій щодо санації боржника), прийняти постанову про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури за власною ініціативою.

Ключові слова: межі судової дискреції, підстави відкриття ліквідаційної процедури, тривале непогашення кредиторських вимог

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: