open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 320/8581/20
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 22 квітня 2021 року

у справі № 320/8581/20

Адміністративна юрисдикція

Щодо права контролюючого органу на звернення до суду з вимогами про підтвердження обґрунтованості умовного адміністративного арешту майна платника податків в загальному позовному порядку

Аналогічна правова позиція висловлена

Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду в постанові

від 26.06.2020 у справі № 280/2993/19

Фабула справи: Головне управління ДПС (далі - ГУ ДПС) звернулося з позовом до ТОВ «Інтерагроінвест», у якому просило підтвердити обґрунтованість умовного адміністративного арешту майна платника податків ТОВ «Інтерагроінвест».

Окружний адміністративний суд ухвалою, залишеною без змін постановою апеляційного адміністративного суду, позовну заяву залишив без розгляду.

Суди попередніх інстанцій дійшли висновку, що правовідносини у справі, яка розглядається, регулюються виключно ст.ст. 270 та 283 КАС України, а тому, незалежно від способу, яким заява податкового органу про обґрунтованість адміністративного арешту майна платника податків вноситься до суду, вона має надійти до суду протягом 24 годин з моменту встановлення обставин, що зумовлюють звернення до суду і, у разі постановлення судом ухвали про відкриття провадження у справі, має бути розглянута судом не пізніше ніж протягом 96 годин з моменту встановлення обставин, що зумовлюють звернення до суду.

Мотивація касаційної скарги: ГУ ДПС вказує, що суди першої та апеляційної інстанцій самостійно припустили необхідність застосування ст. 283 КАС України, про що не зазначав позивач. Суди не звернули уваги, що позовна заява подана саме в порядку позовного провадження відповідно до ст. 161 КАС України, а не в порядку спеціального провадження, встановленого ст. 283 КАС України, оскільки заява подана за підписом керівника без скріплення печаткою контролюючого органу як того вимагає спеціальна стаття, додатки до позову та копію позовної заяви направлено не в порядку ст. 269 КАС України.

Правова позиція Верховного Суду: податковий орган має право/обов`язок звернутись до суду в порядку загального провадження з дотриманням загальних строків звернення до суду з позовними вимогами про підтвердження обґрунтованості адміністративного арешту майна платника податків. При розгляді вимоги щодо підтвердження обґрунтованості адміністративного арешту майна платника податків до предмета доказування входить, зокрема наявність підстав та дотримання порядку призначення контролюючим органом перевірки та прийняття рішення про застосування адміністративного арешту майна.

КАС України визначає особливості позовного провадження в окремих категоріях адміністративних справ (глава 11) та порядок розгляду окремих категорій термінових адміністративних справ (§ 2 цієї глави). Ст. 283 КАС України врегульовано особливості провадження у справах за зверненням органів доходів і зборів на підставі заяви про підтвердження обґрунтованості адміністративного арешту майна платника податків.

Цей порядок є альтернативним загальному порядку розгляду справ.

Висновки: податковий орган, звертаючись до адміністративного суду, самостійно визначає порядок такого звернення: в загальному порядку або відповідно до ст. 283 КАС України з метою термінового розгляду, про що обов'язково зазначається в позовній заяві (заяві). Законодавцем визначено, що в порядку ст. 283 КАС України податковий орган може звернутись виключно у разі безспірності таких вимог, оскільки в протилежному випадку суд зобов'язаний відмовити у відкритті провадження відповідно до ч. 4 ст. 283 КАС України у зв`язку з наявністю спору про право.

Ключові слова: процедура звернення до суду, строки звернення з позовною заявою, межі судової дискреції

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: