open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 580/1698/19
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 15 квітня 2021 року

у справі № 580/1698/19

Адміністративна юрисдикція

Щодо права на оскарження до адміністративного суду рішення виконавчого комітету місцевої ради про встановлення тарифів на послуги з централізованого опалення та теплову енергію

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА _1 звернувся до суду з позовом до Виконавчого комітету міської ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: комунальне підприємство "Смілакомунтеплоенерго", в якому просив визнати протиправним і скасувати рішення відповідача "Про встановлення тарифів на послуги з централізованого опалення та теплову енергію для КП "Смілакомунтеплоенерго" (далі - «Рішення»).

Позов мотивований тим, що оскаржуване рішення порушує права та інтереси ОСОБА_1 як споживача послуг з централізованого опалення і теплової енергії та не відповідає Конституції і законам України.

Окружний адміністративний суд закрив провадження в частині скасування підпунктів 1.1, 1.3, 1.4 пункту 1 Рішення на підставі пункту 1 частини першої статті 238 КАС України, оскільки дійшов висновку, що справу не належить розглядати за правилами адміністративного судочинства.

Вказана ухвала мотивована тим, що підпунктом 1.1 пункту 1 оскаржуваного рішення встановлено тарифи для населення на послугу з централізованого опалення для абонентів житлових будинків без будинкових та квартирних приладів обліку теплової енергії; пунктом 1.2 - для населення на послугу з централізованого опалення для абонентів житлових будинків з будинковими та квартирними приладами обліку теплової енергії; пунктом 1.3 - для потреб бюджетних установ; пунктом 1.4 - для потреб інших споживачів. Позивач проживає у будинку і відноситься до категорії споживачів, які отримують послугу з централізованого опалення, та у його будинку встановлено вузол комерційного обліку теплової енергії. Відтак , суд дійшов висновку, що прав і обов`язків позивача стосується лише підпункт 1.2 пункту оскаржуваного рішення, тоді як підпункти 1.1, 1.3 та 1.4 пункту 1 цього рішення не застосовуються до позивача, а тому в силу приписів частини другої статті 264 КАС України він не має права на їх оскарження.

Апеляційний адміністративний суд постановою залишив ухвалу про закриття провадження без змін.

ОЦІНКА СУДУ

Статтею 264 КАС України встановлені особливості провадження у справах щодо оскарження нормативно-правових актів, зокрема, органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування.

Правила цієї статті поширюються на розгляд адміністративних справ щодо законності та відповідності правовим актам вищої юридичної сили нормативно-правових актів органів місцевого самоврядування (пункт 2 частини першої статті 264 КАС України).

Частинами другою - сьомою статті 264 КАС України передбачено, що право оскаржити нормативно-правовий акт мають особи, щодо яких його застосовано, а також особи, які є суб'єктом правовідносин, у яких буде застосовано цей акт.

Нормативно-правові акти можуть бути оскаржені до адміністративного суду протягом всього строку їх чинності.

ВИСНОВКИ: зі змісту позовних вимог ОСОБА_1 вбачається, що він оскаржує рішення виконавчого комітету міської ради "Про встановлення тарифів на послуги з централізованого опалення та теплову енергію" в цілому. Однак, на позивача поширюється лише окремий підпункт оскаржуваного рішення, оскільки він проживає у житловому будинку, в якому наявний прилад обліку теплової енергії. Отже, ОСОБА_1 не має права на оскарження до адміністративного суду зазначеного рішення в частині інших підпунктів цього рішення, оскільки ці підпункти не стосуються прав та/або обов`язків позивача.

Крім того, необхідно звернути увагу на те, що поняття «спір, який не підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства» слід тлумачити в більш широкому значенні, тобто як поняття, що стосується тих спорів, які не підлягають розгляду в порядку адміністративного судочинства, так і тих, які взагалі не підлягають судовому розгляду.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: право на звернення до суду, спори за участю ОМС, адміністративна юрисдикція, захист прав споживачів житлово-комунальних послуг

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: