open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 11 лютого 2020 року

у справі № 420/2934/19

Адміністративна юрисдикція

Щодо строку звернення до адміністративного суду з позовом про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні

Аналогічна правова позиція висловлена

Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду в постановах

від 24.01.2019 у справі 802/28/16-а

від 20.06.2018 у справі 823/761/17

від 09.08.2019 у справі № 420/5793/18

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Головного управління Міністерства внутрішніх справ України про визнання протиправною бездіяльності щодо нездійснення з ОСОБА_1 остаточного розрахунку в день звільнення та стягнення з відповідача на його користь середнього заробітку за весь час затримки належних йому до виплати при звільненні зі служби в органах внутрішніх справ коштів у сумі 51 374,40 грн.

Ухвалою окружного адміністративного суду, залишеною без змін постановою апеляційного адміністративного суду, позовну заяву ОСОБА_1 до Головного управління Міністерства внутрішніх справ України про визнання протиправною бездіяльності та стягнення коштів залишено без розгляду.

ОЦІНКА СУДУ

Закріплені у статтях 116, 117 КЗпП України норми спрямовані на забезпечення належних фінансових умов для звільнених працівників, оскільки гарантують отримання ними, відповідно до законодавства, всіх виплат в день звільнення та, водночас, стимулюють роботодавців не порушувати свої зобов`язання в частині проведення повного розрахунку із працівником.

Відповідно до частини першої статті 233 КЗпП України (у редакції, чинній на момент звернення позивача до суду з даним позовом) працівник може звернутися з заявою про вирішення трудового спору безпосередньо до районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду в тримісячний строк з дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права, а у справах про звільнення - в місячний строк з дня вручення копії наказу про звільнення або з дня видачі трудової книжки. Аналогічну норму було передбачено у частині першій статті 233 КЗпП України у редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин у 2009 році.

Згідно з частиною другою статті 233 КЗпП України у разі порушення законодавства про оплату праці працівник має право звернутися до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати без обмеження будь-яким строком. Аналогічну норму було передбачено у частині другій статті 233 КЗпП України у редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин у 2009 році.

Однак, середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні не входить до структури заробітної плати, а положення частини другої статті 233 КЗпП України стосуються виключно звернення до суду без обмеження будь-яким строком з позовом про стягнення заробітної плати.

За правилами частини першої статті 122 КАС України адміністративний позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами.

Відповідно до частин третьої та п`ятої статті 122 КАС України для захисту прав, свобод та інтересів особи цим Кодексом та іншими законами можуть встановлюватися інші строки для звернення до адміністративного суду, які, якщо не встановлено інше, обчислюються з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів. Для звернення до суду у справах щодо прийняття громадян на публічну службу, її проходження, звільнення з публічної служби встановлюється місячний строк.

ВИСНОВКИ: судами попередніх інстанцій встановлено, що наказом начальника Головного управління Міністерства внутрішніх справ України позивача звільнено у відставку з органів внутрішніх справ. З позовом про стягнення середнього заробітку за весь час затримки належних до виплати при звільненні сум звернувся майже через десять років. З огляду на це колегія суддів погоджується з висновками судів попередніх інстанцій про необхідність застосування до спірних правовідносин саме тримісячного строку звернення до суду.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: правила обчислення процесуальних строків, строки звернення до суду, спори щодо звільнення з публічної служби, відповідальність роботодавця

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: