open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду

Правова позиція

Верховного Суду України

згідно з Постановою

від 19 жовтня 2016 року

у справі № 752/12003/13-ц

Цивільна юрисдикція

Щодо непоширення юрисдикції судів на спори про оскарження рішень і дій загальних зборів кооперативу

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_9 - ОСОБА_13 звернулися до суду з позовом до гаражно-будівельного кооперативу «Теремки-1» (далі - ГБК «Теремки-1»), ОСОБА_14 - ОСОБА_23, про скасування та визнання протиправними протоколів та рішень зборів кооперативу.

Позовні вимоги обгрунтовані тим, що позивачі є членами ГБК «Теремки-1». У кооперативі відсутнє рішення загальних зборів ГБК «Теремки-1» про створення такого органу управління як збори уповноважених представників та відсутнє рішення загальних зборів ГБК «Теремки-1» про обрання громадян України уповноваженими представниками членів кооперативу із зазначенням їх прізвища, імені та по батькові, адреси проживання, контактних телефонів, паспортних даних, ідентифікаційних кодів, тощо, які мають право приймати рішення від імені всіх інших членів кооперативу. Однак, у порушення вимог статті 15 Закону України «Про кооперацію» (далі - Закон № 1087-IV) зборами уповноважених представників ГБК «Теремки-1» без скликання загальних зборів членів ГБК «Теремки-1» прийняті рішення про підвищення розмірів членських внесків з 50 грн до 150 грн на місяць, встановлення розміру цільового внеску в розмірі 8 000 грн, встановлення розміру пайового внеску (вартість гаража) в розмірі 40 грн. Зміст оспорюваних рішень уповноважених представників кооперативу до відома членів ГБК «Теремки-1» не доводився. У подальшому збори уповноважених представників ГБК «Теремки-1» розпочали приймати рішення про виключення осіб з членів ГБК «Теремки-1», у тому числі позивачів, за невиплату заборгованості по внесках.

Рішенням суду першої інстанції, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду, у задоволенні позову відмовлено.

Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ зазначені судові рішення залишені без змін.

ОЦІНКА СУДУ

Відповідно до статті 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

У частині другій статті 16 ЦК України визначено способи захисту цивільних прав та інтересів судом: 1) визнання права; 2) визнання правочину недійсним; 3) припинення дії, яка порушує право; 4) відновлення становища, яке існувало до порушення; 5) примусове виконання обов'язку в натурі; 6) зміна правовідношення; 7) припинення правовідношення; 8) відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди; 9) відшкодування моральної (немайнової) шкоди; 10) визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

Статтею 16 ЦПК України визначено компетенцію судів щодо розгляду цивільних справ. Так, суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи щодо захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, що виникають із цивільних, житлових, земельних, сімейних, трудових відносин; інших правовідносин, крім випадків, коли розгляд таких справ проводиться за правилами іншого судочинства.

Однак, серед встановлених статтею 16 ЦК України способів захисту цивільних прав та інтересів судом, не зазначено такого способу захисту, як оскарження дій, рішень та повноважень кооперативу, які відповідно до закону, статуту об'єднання громадян віднесені до його внутрішньої компетенції, та оскарження таких дій не підлягає захисту в судовому порядку.

ВИСНОВКИ: зміст спірних правовідносин обмежується з'ясування правової природи дій та/ чи бездіяльності зборів уповноважених гаражно-будівельного кооперативу, які за законом і статутом віднесені до повноважень цієї самоврядної організації і є питанням їхньої внутрішньої (статутної) діяльності.

Таким чином, на такі спірні правовідносини компетенція суду, згідно вимог статті 16 ЦК України, не поширюється, оскільки дані питання стосуються внутрішньо статутної діяльності цієї організації.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: оскарження рішень загальних зборів, право на звернення до суду, правовий статус кооперативу, судовий захист прав членів кооперативу, предмет судового захисту

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: