open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 06 лютого 2020 року

у справі № 818/1276/17

Адміністративна юрисдикція

Щодо виплати поліцейським грошової компенсації за невикористані відпустки за попередні роки перед звільненням

Аналогічна правова позиція висловлена

Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду в постанові

від 07 серпня 2019 року в справі № 820/5122/17

Фабула справи: ОСОБА_1 звернувся до окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Головного управління Національної поліції в області (далі - ГУНП), в якому, зокрема, просив: стягнути з ГУНП грошову компенсацію за невикористану відпустку за 2016 рік.

Постановою окружного адміністративного суду, залишеною без змін постановою апеляційного адміністративного суду, позов задоволено частково: зокрема, стягнуто з ГУНП грошову компенсацію за частину невикористаної відпустки за 2016 рік.

Мотивація касаційної скарги: ГУНП зазначає, що суди не взяли до уваги вимоги п. 8 Порядку та умов виплати грошового забезпечення поліцейським Національної поліції та курсантам вищих навчальних закладів МВС із специфічними умовами навчання, затвердженого наказом Міністерства внутрішніх справ України 06 квітня 2016 року № 260 (далі - Порядок № 260), яким встановлено, що грошова компенсація виплачується за невикористану в році звільнення відпустку. Враховуючи, що позивач звільнився в 2017 році відповідно до вимог Порядку № 260, компенсація була йому виплачена за невикористану відпустку за 2017 рік.

Правова позиція Верховного Суду: спеціальними нормами, що регулюють правовідносини позивача із відповідачем щодо питань виплати грошової компенсації за невикористану відпустку при звільненні є Закон України “Про Національну поліцію”, Порядок № 260.

За загальним правилом, пріоритетними є норми спеціального законодавства, а трудове законодавство підлягає застосуванню у випадках, якщо нормами спеціального законодавства не врегульовано спірні правовідносини або коли про це йдеться у спеціальному законі.

Позиція аналогічного змісту наведена у постанові Верховного Суду України від 17 лютого 2015 року в справі № 21-8а15 і Верховний Суд не вбачає підстав відступати від неї.

У цій справі судами встановлено, що позивачу при звільненні виплачено компенсацію за невикористану відпустку за 2017 рік, а тому висновки судів попередніх інстанцій щодо неправомірності дій відповідача при виплаті відповідних компенсацій, а саме не виплаті позивачу компенсації на невикористану відпустку за 2016 рік, не відповідають встановленим обставинам справи та чинному нормативному регулюванню.

Висновки: питання виплати грошової компенсації за невикористану частину відпустки поліцейським, які звільняються, врегульовані нормами п. 8 розділу ІІІ Порядку та умов виплати грошового забезпечення поліцейським Національної поліції та курсантам вищих навчальних закладів МВС із специфічними умовами навчання, затвердженого наказом Міністерства внутрішніх справ України 06 квітня 2016 року № 260, які є спеціальними за своєю правовою природою та підлягають застосуванню до спірних правовідносин. На підставі п. 8 розділу ІІІ цього Порядку виплата грошової компенсації передбачена виключно за невикористану в році звільнення відпустку поліцейським, які звільняються з поліції.

Ключові слова: захист трудових прав, порядок розрахунку при звільнення, трудові права поліцейських, спори щодо звільнення з державної служби, грошове забезпечення працівників поліції

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: