open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 07 серпня 2019 року

у справі № 820/5122/17

Адміністративна юрисдикція

Щодо виплати поліцейським грошової компенсації за невикористані відпустки за попередні роки перед звільненням

Фабула справи: ОСОБА_1 звернувся до окружного адміністративного суду з позовом до Ліквідаційної комісії районного відділу Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в області, відділу поліції Головного управління Національної поліції в області, Головного управління Національної поліції в області, в якому, зокрема, просив нарахувати та виплатити компенсації за невикористану частину відпустки за попередні роки.

Рішенням окружного адміністративного суду, залишеним без змін постановою апеляційного адміністративного суду, у задоволенні позову відмовлено.

Мотивація касаційної скарги: ОСОБА_1 вказує на постанову Верховного Суду України від 17 лютого 2015 року № 21-8а15, у якій викладено правову позицію, відповідно до якої трудове законодавство підлягає застосуванню у випадках, якщо нормами спеціального законодавства не врегульовано спірні правовідносини або коли про це йдеться у спеціальному законі.

Правова позиція Верховного Суду: спеціальними нормами, що регулюють правовідносини позивача із відповідачем щодо питань виплати грошового забезпечення (доплати за службу в нічний час, чергування понад установлений службовий час в святкові та неробочі дні, виплати грошової компенсації за невикористану відпустку при звільненні) та виплат компенсації громадянам у зв`язку з роботою, яка передбачає доступ до державної таємниці, є, зокрема, Закон України “Про Національну поліцію”, Порядок та умови виплати грошового забезпечення поліцейським Національної поліції та курсантам вищих навчальних закладів МВС із специфічними умовами навчання, затверджений наказом Міністерства внутрішніх справ України від 06 квітня 2016 року № 260 (далі - Порядок № 260).

П. 8 розділу ІІІ Порядку № 260 установлено, що за невикористану в році звільнення відпустку поліцейським, які звільняються з поліції, виплачується грошова компенсація відповідно до чинного законодавства.

За загальним правилом, пріоритетними є норми спеціального законодавства, а трудове законодавство підлягає застосуванню у випадках, якщо нормами спеціального законодавства не врегульовано спірні правовідносини або коли про це йдеться у спеціальному законі.

У цій справі судами встановлено, що позивачу при звільненні виплачено компенсацію за невикористану відпустку за 2017 рік, тому висновки судів попередніх інстанцій щодо правомірності дій відповідача при виплаті відповідних компенсацій відповідають встановленим обставинам справи та чинному нормативному регулюванню.

Висновки: питання виплати грошової компенсації за невикористану частину відпустки поліцейським, які звільняються, врегульовані нормами п. 8 розділу ІІІ Порядку та умов виплати грошового забезпечення поліцейським Національної поліції та курсантам вищих навчальних закладів МВС із специфічними умовами навчання, затвердженого наказом Міністерства внутрішніх справ України від 06 квітня 2016 року № 260, які є спеціальними за своєю правовою природою. На підставі п. 8 розділу ІІІ цього Порядку виплата грошової компенсації передбачена виключно за невикористану в році звільнення відпустку поліцейським, які звільняються з поліції.

Ключові слова: захист трудових прав, порядок розрахунку при звільнення, трудові права поліцейських, спори щодо звільнення з державної служби, грошове забезпечення працівників поліції

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: