open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 819/151/18
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 29 грудня 2020 року

у справі № 819/151/18

Адміністративна юрисдикція

Щодо юридичного значення допущення міською виборчою комісією окремих порушень під час здійснення процедури відкликання депутата місцевих рад за народною ініціативою

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 звернувся до суду з адміністративним позовом до Тернопільської міської виборчої комісії, Політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Свобода», треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, про визнання дій протиправними, визнання протиправними та скасування постанов та рішення.

Позовні вимоги мотивовано тим, що 24.05.2017 зборами виборців розпочато процедуру відкликання депутата ОСОБА_1 за народною ініціативою - обрано ініціативну групу та зібрано підписи виборців. Вважаючи, що процедура відкликання за народною ініціативою позивача, як депутата Тернопільської міської ради відбулася всупереч вимогам статей 37-41 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» та потягла за собою прийняття, на думку позивача, протиправних та необґрунтованих постанов та рішень, останній звернувся до суду із цим позовом.

Рішенням окружного адміністративного суду, залишеним без змін постановою апеляційного адміністративного суду у задоволенні позову відмовлено.

КАС ВС рішення судів попередніх інстанцій залишено без змін.

ОЦІНКА СУДУ

Зі змісту статті 41 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» (у редакції чинній на момент виникнення спірних правовідносин) вбачається, що рішення вищого керівного органу партії про відкликання депутата, обраного шляхом висування місцевою організацією партії, за народною ініціативою - є обов’язковою умовою для визнання обраним депутатом наступного за черговістю кандидата у депутати від місцевої організації партії. Проте процедура прийняття рішення про відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою та, відповідно, визнання обраним депутатом наступного за черговістю кандидата у депутати від місцевої організації партії, передбачає належне здійснення всіх передбачених статтею 41 цього Закону заходів, у тому числі прийняття територіальною виборчою комісією рішення про звернення до вищого керівного органу партії щодо відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою після перевірки дотримання вимог статей 38-40 цього Закону.

Як встановлено судами попередніх інстанцій за результатами перевірки підписних листів, поданих ініціативною групою на підтримку пропозиції про відкликання позивача як депутата Тернопільської міської ради Тернопільською МВК не було встановлено порушень вимог статей 38-40 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад». Зокрема, рішення про внесення пропозиції щодо відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою прийнято достатньою кількістю осіб (331), що брали участь у зборах виборців 24.05.2017. Головою ініціативної групи ОСОБА_7 за два дні до дня проведення зборів виборців повідомлені місцеві засоби масової інформації. Відповідно до протоколу від 24.05.2017 № 1 на зборах виборців обраний та затверджений персональний склад ініціативної групи у кількості більше 50 осіб, вказаний протокол та додатки до нього (форма та зміст) відповідають вимогам частин четвертої та п’ятої статті 38 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад».

Крім того, судами попередніх інстанцій встановлено, що ініціативною групою дотримано строк для повідомлення Тернопільської МВК про факт проведення зборів виборців зазначений у частині першій статті 39 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», а також двадцятиденний строк для збору підписів на підтримку пропозиції про відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою, який передбачений частиною другою статті 40 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад». Зібрана кількість підписів у підписних листах становить 2298 підписів, форма підписного листа відповідає тій, що затверджена на зборах виборців, а також у них вказано всі необхідні дані про виборців, що підтримали вимогу про відкликання депутата і члена ініціативної групи, що наведені у частинах третій і четвертій статті 40 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад».

Відповідно до статті 40 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» на підтримку пропозиції про відкликання депутата місцевої ради, обраного у багатомандатному виборчому окрузі, має бути зібрана така кількість підписів у відповідному багатомандатному виборчому окрузі, що є більшою виборчої квоти, яка була визначена у відповідному багатомандатному виборчому окрузі під час проведення виборів депутатів місцевої ради згідно із законом про місцеві вибори, але не меншою ніж кількість голосів, поданих за відповідну місцеву організацію партії у відповідному територіальному виборчому окрузі на місцевих виборах, за результатами яких він був обраний депутатом.

Позивач був депутатом Тернопільської міської ради у багатомандатному виборчому окрузі, отже право його відкликати мають усі виборці, мешканці м. Тернополя.

Відтак, встановлення наведених вище обставин давали змогу Тернопільській МВК, відповідно до частини п’ятої статті 41 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», звернутися до вищого керівного органу партії, місцева організація якої висувала відповідного депутата щодо відкликання його за народною ініціативою.

Крім того, як встановлено судами попередніх інстанцій та відповідно до матеріалів справи, Тернопільською МВК вчинялися дії, спрямовані на залучення органу введення Державного реєстру виборців для перевірки відомостей про громадян, які містяться в підписних листах на підтримку пропозиції про відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою, однак таке не видалося можливим, оскільки використання бази даних реєстру виборців для перевірки достовірності відомостей про громадян, що містяться в підписних листах Законом України «Про Державний реєстр виборців» не передбачено.

Разом з тим, судами попередніх інстанцій встановлено, що матеріали за результатами проведення вибіркової перевірки підписів громадян у підписних листах на підтримку пропозиції про відкликання депутатів Тернопільської міської ради, зокрема, ОСОБА_1 за народною ініціативою, направлених Тернопільським міським відділом поліції Головного управління Національної поліції в Тернопільській області до Тернопільської МВК, у своїй більшості містять відомості стосовно того, що працівниками поліції не встановлено даних, які б підтверджували недостовірність підписів окремих громадян у підписних листах, оскільки такі особи на час перевірки були відсутні за адресами, де проживали або двері правоохоронцям ніхто не відчиняв, що відповідно не може розцінюватися як обставина, що підтверджує або спростовує достовірність підпису саме цих осіб у підписних листах. Також у наданих матеріалах є пояснення громадян, які підтвердили свій підпис у підписних листах, пояснення за якими певні особи у порядку статті 63 Конституції України відмовилися надавати такі та пояснення інших сторонніх осіб (сусідів), які вказували, що за тією, чи іншою адресою певні особи не проживають.

Водночас, суди попередніх інстанцій встановили відсутність відомостей, які б свідчили про фальсифікацію підписних листів, підробку підпису виборців.

ВИСНОВКИ: окремі допущені порушення міської виборчої комісії при перевірці підписних листів не спростовують наявності однозначного волевиявлення достатньої кількості виборців, вираженого у таких підписних листах та матеріалах ініціативної групи, надісланих до міської виборчої комісії для прийняття рішення. Процедурні порушення не можуть бути перешкодою для реалізації права громадян на відкликання депутата місцевих рад за народною ініціативою та підставою для скасування рішення міської виборчої комісії.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: оскарження рішень виборчих комісій, право відкликати депутата, механізм дострокового припинення повноважень депутата

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: