open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 855/1/21
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 09 січня 2021 року

у справі № 855/1/21

Адміністративна юрисдикція

Щодо оскарження постанови Центральної виборчої комісії про проведення повторного підрахунку голосів виборців на виборчих дільницях з виборів сільського голови

Фабула справи: ОСОБА_1 звернулася до апеляційного адміністративного суду з адміністративним позовом до Центральної виборчої комісії (далі - ЦВК), за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, - сільської територіальної виборчої комісії (далі - ТВК) - з вимогами:

  1. визнати протиправною та скасувати постанову ЦВК «Про проведення повторного підрахунку голосів виборців на виборчих дільницях з виборів сільського голови;
  2. визнати протиправними дії ЦВК щодо проведення повторного підрахунку голосів виборців;
  3. визнати протиправним і скасувати протокол повторного підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці;
  4. визнати протиправними дії ЦВК щодо проведення повторного підрахунку голосів виборців;
  5. визнати протиправними та скасувати протоколи повторного підрахунку голосів виборців на виборчих дільницях.

На обґрунтування позовних вимог позивачка зазначила, що повторний підрахунок голосів на виборчих дільницях з виборів Пришибського сільського голови був проведений ЦВК протиправно, адже в спірних правовідносинах були відсутні визначені у ст. 254 ВК України правові підстави для його проведення. Позивачка також доводить, що перерахунок був здійснений на підставі виборчої документації невідомого походження, форма і зміст якої не відповідає вимогам чинного законодавства та з грубим порушенням визначеної у ВК України процедури.

Рішенням апеляційного адміністративного суду у задоволенні адміністративного позову відмовлено.

Мотивація апеляційної скарги: ОСОБА_1 зазначає, що відповідач не мав правових підстав для перерахунку голосів на виборчій дільниці.

Правова позиція Верховного Суду: з аналізу положень ч.ч. 9, 10 ст. 254 ВК України випливає, що повторний підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці може здійснюватися на підставі заяв або скарг про порушення вимог ВК України, підтверджених оформленими актами, що ставлять під сумнів результати підрахунку голосів виборців на цій виборчій дільниці.

ТВК зобов'язана провести повторний підрахунок голосів на відповідній виборчій дільниці у разі наявності ознак розпечатування пакетів із запакованими документами, а також у разі неможливості усунення без перерахунку бюлетенів неточностей у протоколі дільничної виборчої комісії.

У свою чергу ЦВК, як орган, що очолює систему виборчих комісій та забезпечує дотримання передбачених Конституцією України та законами України принципів і засад виборчого процесу, у випадку їх порушення може визнати рішення, дії чи бездіяльність підпорядкованих виборчих комісій незаконними та самостійно прийняти рішення по суті питання або в інший спосіб поновити порушені виборчі права суб'єктів виборчого процесу.

Висновки: до прийняття відповідачем оскаржуваної постанови та до проведення ним оспорюваного позивачкою повторного підрахунку голосів відповідний етап виборчого процесу з обрання сільського голови, незважаючи на вказані судові рішення щодо підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці та рішення ЦВК, так і не був завершений, а його учасники продовжували перебувати у стані правової невизначеності; і кінцева мета, для якої призначалися відповідні вибори - обрання голови відповідного населеного пункту, не була досягнута, що суперечить основним засадам виборчого процесу.

З огляду на це та беручи до уваги, що в спірних правовідносинах ЦВК після встановлення неодноразових порушень сільською ТВК вимог ВК України взяла на себе обов'язок щодо встановлення результатів голосування з виборів сільського голови та враховуючи зміст указаних порушень і висновки судів, то ЦВК мала визначені у ст. 254 ВК України підстави для проведення повторного підрахунку голосів на виборчих дільницях з виборів сільського голови.

Ключові слова: повноваження ЦВК, процедура повторного підрахунку голосів виборців, порушення виборчого законодавства

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: