open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 520/2226/19
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 21 грудня 2020 року

у справі № 520/2226/19

Адміністративна юрисдикція

Щодо документального підтвердження права на отримання додаткової соціальної відпустки

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до районної державної адміністрації, Відділу з питань державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень і державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань районної державної адміністрації про виплату середнього заробітку за весь час затримки розрахунків, про виплату компенсації втрати частини доходів, про виплату відшкодування моральної шкоди.

Суть спору полягала в тому, що при звільненні ОСОБА_1 із займаної посади відповідачами здійснено не повний розрахунок та не виплачено грошову компенсацію за невикористану додаткову відпустку одинокій матері, яка виховує дитину без батька.

Рішенням суду першої інстанції позов ОСОБА_1 задоволено частково.

Постановою суду апеляційної інстанції рішення суду першої інстанції скасовано в частині задоволення позовних вимог ОСОБА_1, прийнято в цій частині постанову, якою відмовлено у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1. В іншій частині рішення суду першої інстанції залишено без змін.

КАС ВС залишено постанову апеляційного адміністративного суду залишено без змін.

ОЦІНКА СУДУ

Відповідно до пункту 9 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.1992 № 9 одинокою матір’ю вважають жінку, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдову; іншу жінку, яка виховує і утримує дитину сама. Отже, основним критерієм для визначення статусу одинокої матері є: виховання та утримання дитини без участі батька.

Одержання жінкою аліментів від батька дитини, ведення з ним спільного господарства позбавляє статусу одинокої матері. Підставою для отримання статусу одинокої матері є відсутність запису про укладення шлюбу або наявність свідоцтва про розірвання шлюбу. Втім, свідоцтва недостатньо, необхідно також підтвердити факт того, що батько справді не бере участі у вихованні дитини.

Судами попередніх інстанцій встановлено, що на підтвердження доводів про те, що позивачка є одинокою матір’ю, яка виховує дитину без батька, надано: свідоцтво про народження дитини, рішення суду про розірвання шлюбу, лист з Балаклійської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2 Балаклійської районної ради Харківської області, згідно зі змістом якого батько дитини за період навчання 5-6 класів її успіхами у школі не цікавився, батьківські збори не відвідував, з вчителями, класним керівником та директором школи не спілкувався. Також позивачко долучено до справи пояснення сусідів позивача та довідку про склад сім’ї, відповідно до якої за адресою позивачки склад зареєстрованих осіб становить 2 особи: ОСОБА_1, ОСОБА_2. Сусіди у своїх поясненнях вказують, що з моменту заселення позивачки з донькою до квартири, що відбулось у 2015 році, вони проживають удвох, батька дитини жодного разу не бачили, до квартири останній не з’являвся, участі у вихованні дитини не приймав.

Разом з тим, жодного документу для підтвердження свого статусу одинокої матері позивачка під час перебування на посаді державного реєстратора не надавала, із заявою про надання такої відпустки не зверталася. В матеріалах справи не міститься доказів, що позивачка, при затвердженні графіка відпусток, подавала роботодавцю документи на підтвердження статусу одинокої матері, яка виховує сама дитину. ОСОБА_1 не надано беззаперечних, однозначних та достовірних доказів наявності на час звільнення статусу одинокої матері.

ВИСНОВКИ: чинне законодавство не містить конкретного переліку документів, які слід пред’явити матері, що виховує дитину без батька, для отримання додаткової соціальної відпустки. Тому для підтвердження права на зазначену відпустку в цьому випадку роботодавцю має бути пред’явлений будь-який офіційно складений, оформлений та засвідчений в установленому порядку документ, у якому з достатньою достовірністю підтверджується відсутність участі батька у вихованні дитини. Обов’язок оформлення таких документів лягає на працівника, а не на роботодавця.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: спори щодо звільнення з державної служби, захист соціальних прав, право на відпустку, підстави надання соціальної відпустки, правовий статус одинокої матері

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: