open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 805/4341/16-а
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 05 січня 2021 року

у справі № 805/4341/16-а

Адміністративна юрисдикція

Щодо необхідних ознак існування нововиявлених обставин

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 звернулася до окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до міського суду, керівника апарату міського суду, Територіального управління Державної судової адміністрації України про визнання дій неправомірними, скасування наказу, поновлення на посаді, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

Постановою окружного адміністративного суду, залишеною без змін ухвалою апеляційного адміністративного суду, адміністративний позов ОСОБА_1 задоволено частково, визнано неправомірним та скасовано наказ керівника апарату міського суду про звільнення позивача з посади помічника судді, поновлено позивача на займаній посаді та стягнуто з Територіального управління Державної судової адміністрації України на користь ОСОБА_1 середній заробіток за час вимушеного прогулу.

Територіальне управління Державної судової адміністрації України звернулось до окружного адміністративного суду із заявою про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами, в якій просить скасувати постанову окружного адміністративного суду у справі №805/4341/16-а.

Постановою окружного адміністративного суду, залишеною без змін ухвалою апеляційного адміністративного суду, заяву Територіального управління Державної судової адміністрації України задоволено частково.

КАС ВС залишив оскаржувані судові рішення без змін.

ОЦІНКА СУДУ

Зі змісту ст. 245 КАС України (в редакції, чинній до 15.12.2017) вбачається, що нововиявленими обставинами є, зокрема, істотні для справи обставини, що не були і не могли бути відомі особі, яка звертається із заявою, на час розгляду справи.

Нововиявлені обставини за своєю юридичною суттю є фактичними даними, що в установленому порядку спростовують факти, які було покладено в основу судового рішення. Ці обставини мають бути належним чином засвідчені, тобто підтверджені належними і допустимими доказами.

У цій справі заява Територіального управління Державної судової адміністрації України про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами обґрунтована тим, що позивач після свого звільнення перебувала на обліку в центрі зайнятості як безробітна, та отримувала допомогу по безробіттю, про що не було відомо ні відповідачам, ні суду під час розгляду справи.

Задовольняючи частково зазначену заяву, суди першої та апеляційної інстанцій виходили з того, що при ухваленні судових рішень не було відомо про отримання позивачем допомоги по безробіттю, тому було прийнято рішення про стягнення на користь позивача середнього заробітку у повному обсязі без урахування одержаної нею допомоги внаслідок незнання про існування цієї обставини. За таких обставин, висновки судів першої та апеляційної інстанції є правильними та обґрунтованими.

ВИСНОВКИ: необхідними ознаками існування нововиявлених обставин є одночасна наявність трьох умов: їх існування на час розгляду справи; ці обставини не могли бути відомі заявникові на час розгляду справи; істотність обставин для розгляду справи (тобто коли врахування їх судом мало б наслідком прийняття іншого судового рішення, ніж те, яке було прийняте).

КЛЮЧОВІ СЛОВА: провадження за нововиявленими обставинами, правова природа нововиявлених обставин, спори щодо звільнення з державної служби

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: