open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 905/2135/19
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 15 січня 2021 року

у справі № 905/2135/19

Господарська юрисдикція

Щодо виправлення описок чи арифметичних помилок, допущених у судовому рішенні

Фабула справи: ТОВ "Науково-виробниче об`єднання "Промвпровадження" (далі - ТОВ "НВО "Промвпровадження") звернулось з позовною заявою до ТОВ "Азовєвротранс" про стягнення 1 675 658,96 гривень пені.

Рішенням господарського суду позовні вимоги задоволено частково. Стягнуто з ТОВ "Азовєвротранс" на користь ТОВ "НВО "Промвпровадження" 1 584 005,21 грн пені, а також 23 760,08 грн судового збору. У задоволенні позовних вимог в частині стягнення 91 653,75 грн - відмовлено.

Постановою апеляційного господарського суду рішення господарського суду змінено та зменшено розмір стягуваної пені на 90%. Стягнуто з ТОВ "Азовєвротранс" на користь ТОВ "НВО "Промвпровадження" 158 400,52 грн пені. Стягнуто з ТОВ "Азовєвротранс" на користь ТОВ "НВО "Промвпровадження" судовий збір в розмірі 34 138 грн. В іншій частині рішення господарського суду залишено без змін.

До апеляційного господарського суду надійшло клопотання ТОВ "Азовєвротранс" про виправлення арифметичної помилки у постанові цього ж суду.

Ухвалою апеляційного господарського суду клопотання ТОВ "Азовєвротранс" задоволено.

Мотивація касаційної скарги: ТОВ "НВО "Промвпровадження" вказує, що оскаржуване судове рішення ухвалене з порушенням норм процесуального права, а саме ст.ст. 129, 237, 243 ГПК України та без урахування висновків постанови Пленуму Вищого господарського суду України "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" від 26.12.2011 №148 та постанови Пленуму Вищого господарського суду України "Про судове рішення" від 23.03.2012 №6.

Правова позиція Верховного Суду: відповідно до ч.ч. 1,2 ст. 243 ГПК України, суд може з власної ініціативи або за заявою учасників справи виправити допущені в рішенні чи ухвалі описки чи арифметичні помилки. Питання про внесення виправлень вирішується без повідомлення учасників справи, про що постановляється ухвала.

Судове рішення повинно бути точним. Помилки у тексті судового рішення, зумовлені арифметичними помилками або граматичними помилками (описками), що стосуються істотних обставин або ускладнюють виконання рішення, можуть бути усунуті судом, який ухвалив рішення або ухвалу.

Отже, законом передбачені випадки, коли недоліки рішення суду можуть бути усунені тим самим судом, що його ухвалив.

Описка - це зроблена судом механічна (мимовільна, випадкова) граматична помилка в рішенні, яка допущена під час його письмово-вербального викладу (помилка у правописі, у розділових знаках тощо).

Арифметична помилка - це неточність у розмірі присудженого, неправильність арифметичних розрахунків.

Висновки: вирішуючи питання про виправлення описок чи арифметичних помилок, допущених у судовому рішенні (рішенні, постанові або ухвалі), суд не вправі змінювати зміст судового рішення, він лише усуває неточності щодо встановлених фактичних обставин справи (наприклад, дати події, номеру і дати документа, найменування сторін, прізвища, імені, по батькові особи тощо), або мають технічний характер (тобто, виникли в процесі виготовлення тексту рішення).

Таким чином, виправлення допущених у рішенні, постанові, ухвалі описок, арифметичних помилок допускається, якщо, при цьому, не зачіпається суть судового рішення.

Ключові слова: підстави виправлення арифметичних помилок, описки в судовому рішенні, правильність розрахунків суми судового збору, підстави зміни резолютивної частини рішення

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: