open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 826/4776/17
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 17 липня 2020 року

у справі № 826/4776/17

Адміністративна юрисдикція

Щодо наслідків відсутності порядку застосування штрафних санкцій, передбачених ПК України за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних

Фабула справи: ПрАТ «ЮКРЕЙНІАН КЕМІКАЛ ПРОДАКТС» звернулося з позовом до Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби (далі - Офіс великих платників податків ДФС), в якому просило визнати протиправним та скасувати податкове повідомлення-рішення.

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що контролюючий орган протиправно застосував до ПрАТ «ЮКРЕЙНІАН КЕМІКАЛ ПРОДАКТС» штрафні санкції за порушення термінів реєстрації податкових накладних, оскільки на час вчинення позивачем правопорушення порядку застосування штрафних санкцій, який затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує та реалізує державну податкову і митну політику, не існувало.

Окружний адміністративний суд постановою, залишеною без змін ухвалою апеляційного адміністративного суду, задовольнив адміністративний позов.

Мотивація касаційної скарги: Офіс великих платників податків ДФС посилається на неправильне застосування судами норм матеріального та процесуального права.

Правова позиція Верховного Суду: на час виникнення у позивача відповідного обов'язку щодо реєстрації податкових накладних норми п. 120-1.1 ст. 120-1 ПК України, якими встановлена відповідальність за порушення граничних термінів реєстрації податкових накладних, були чинними, тому, враховуючи наявність факту порушення позивачем термінів реєстрації податкових накладних (що було встановлено судами першої та апеляційної інстанцій та не заперечувалося самим позивачем), контролюючий орган правомірно застосував штрафні санкції відповідно до положень п. 120-1.1 ст. 120-1 ПК України.

При цьому колегія суддів вважає помилковим висновок судів попередніх інстанцій, що відсутність порядку застосування штрафних санкцій, затвердженого на виконання п. 120-1.3 ст. 120-1 ПК України, унеможливлює застосування до позивача штрафних санкцій.

Так, у період порушення позивачем граничних термінів реєстрації податкових накладних п. 120-1.3 ст. 120-1 ПК України передбачалося, що порядок застосування штрафних санкцій, передбачених цією статтею, затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику.

Однак Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» від 24 грудня 2015 року № 909-VIII зазначений пункт ст. 120-1 Податкового кодексу України виключено.

Вказаним Законом не було ані введено нових видів відповідальності за порушення податкового законодавства, ані збільшено розмір відповідальності за порушення граничних термінів реєстрації податкових накладних.

Фактично, цим Законом було змінено лише процедуру застосування штрафних санкцій, що не може вважатися погіршенням становища платника податків.

Висновки: прийняття чи неприйняття порядку застосування штрафних санкцій (штрафу), передбачених ст. 120-1 ПК України, за порушення 15-денного терміну реєстрації податкових накладних, не може впливати на дію вказаної норми ПК України або скасовувати її дію. Відсутність порядку застосування штрафних санкцій не звільняє позивача від відповідальності, передбаченої ПК України за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних та не свідчить про відсутність у контролюючого органу повноважень щодо застосування штрафних санкцій за вказане порушення.

Ключові слова: визначення предмету камеральної перевірки, наслідки несвоєчасності подання податкової декларації з ПДВ, підстави притягнення до відповідальності за порушення податкового законодавства

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: