open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 336/93/18
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 17 грудня 2019 року

у справі № 336/93/18

Кримінальна юрисдикція

Щодо обставин, які свідчать про відсутність ознак вчинення злочину організованою групою

Фабула справи: ОСОБА_1 засуджено до покарання: за ч. 1 ст. 204 та за ч. 2 ст. 204 КК України (тут і надалі у редакції станом на 28 грудня 2016 року) - у виді штрафу; за ч. 2 ст. 199 КК України - у виді позбавлення волі на строк 5 років без конфіскації майна. Цим же вироком ОСОБА_2 було засуджено до покарання: за ч. 1 ст. 204 КК України у виді штрафу із конфіскацією незаконно виготовленої продукції та обладнання для її виготовлення; за ч. 2 ст. 204 КК України у виді штрафу.

Вироком суду з обвинувачення ОСОБА_1 та ОСОБА_2 за ч. 1 ст. 204, ч. 2 ст. 204 КК України судом першої інстанції виключено посилання на вчинення злочинів у складі організованої групи.

Ухвалою апеляційного суду вирок щодо ОСОБА_1 та ОСОБА_2 змінено: виключено з мотивувальної частини посилання як на докази на відомості, які містяться у протоколі пред'явлення особи для впізнання, а також на показання ОСОБА_2, що містяться у протоколі огляду. У решті вирок залишено без змін.

Мотивація касаційної скарги: прокурор вважає, що суд апеляційної інстанції, змінюючи вирок, необґрунтовано та безпідставно відмовив у задоволенні клопотання прокурора про повторне дослідження доказів на підтвердження вчинення злочинів організованою групою.

Правова позиція Верховного Суду: відповідно до ч. 3 ст. 28 КК України злочин визнається вчиненим організованою групою, якщо в його готуванні або вчиненні брали участь декілька осіб (три і більше), які попередньо організувалися у стійке об'єднання для вчинення цього та іншого (інших) злочинів, об`єднаних єдиним планом з розподілом функцій учасників групи, спрямованих на досягнення цього плану, відомого всім учасникам групи. Таку групу слід вважати утвореною з моменту досягнення її учасниками домовленості про вчинення першого злочину за наявності планів щодо подальшої спільної злочинної діяльності.

При цьому стійкість такої групи полягає в їх здатності забезпечити стабільність і безпеку свого функціонування, тобто ефективно протидіяти факторам, що можуть їх дезорганізувати. На здатність об`єднання протидіяти дезорганізуючим факторам указують стабільний склад, тісні стосунки між його учасниками, їх централізоване підпорядкування, єдині для всіх правила поведінки, а також наявність плану злочинної діяльності та чіткий розподіл функцій учасників щодо його досягнення тощо.

Висновки: в цьому кримінальному провадженні органом досудового розслідування не доведено стійкості групи, відсутні дані, що ОСОБА_2 був обізнаний з усіма намірами ОСОБА_1 та особи, матеріали щодо якої виділено в окреме провадження. Натомість відповідно до наявних доказів ОСОБА_2 тривалий час займався наданням послуг з перевезення, мав різних клієнтів, у тому числі ОСОБА_1, на замовлення якого виконував функцію перевезення сировини та готової алкогольної продукції у гаражі, де вона виготовлялася та зберігалася, однак не транспортував її конкретним покупцям та не був обізнаний про них.

Суди дійшли обґрунтованого висновку про те, що між співучасниками не існувало такої згуртованості та узгодженості їхніх дій, яка б свідчила про тісне поєднання їх зусиль, спрямованих на досягнення єдиного злочинного результату.

Ключові слова: попередня змова, підготовка до вчинення злочину, співучасть у злочині, обов’язок доказування, оцінка доказів, доведеність обставин правопорушення, доведення існування обтяжуючих обставин

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: