open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 588/737/21

№ провадження 2/588/326/21

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.07.2021 року Тростянецький районнийсуд Сумськоїобласті ускладі головуючоїсудді ЩербаченкоМ.В.,за участюсекретарів судовихзасідань ГорляндС.В.,Безкоровайної А.С.,розглянувши увідкритому судовомузасіданні упорядку спрощеногопозовного провадженняу м.Тростянці цивільнусправу запозовомУкраїнської медичноїстоматологічної академії,правонаступником якоїєПолтавськийдержавний медичнийуніверситет до ОСОБА_1 простягнення заборгованості за проживання у студентському гуртожитку,

У С Т А Н О В И В:

Українська медична стоматологічна академія у травні 2021 року звернулася до суду з указаним позовом, який мотивовано тим, що наказом ректора №371у від 01.08.2018 ОСОБА_2 була зарахована студентом 1 курсу фармацевтичного відділення. Того ж дня сторонами було укладено договір про надання освітніх послуг.

Між позивачем та відповідачем 03.09.2018 року була укладена угода на проживання в студентському гуртожитку. За умовами угоди Академія зобов`язувалась надати відповідачці ліжко-місце в гуртожитку на визначений угодою термін, забезпечити твердим та м`яким інвентарем згідно акту приймання передачі; при пошкодженні та аваріях негайно вживати заходи по ліквідації їх наслідків; провести інструктажі з протипожежної безпеки та життєдіяльності в гуртожитках; надати перепустку на право входу до гуртожитку; своєчасно інформувати мешканця про розмір оплати за проживання в гуртожитку, зміну вартості проживання.

У свою чергу, за умовами укладеної угоди, ОСОБА_2 як мешканка гуртожитку зобов`язувалася здійснювати попередню оплату за проживання в гуртожитку не менше ніж за 6 місяців наперед відповідно до затвердженої вартості проживання.

Відповідачці видано корінець ордеру №36 на право проживання в студентському гуртожитку в якому вона зобов`язалася вчасно вносити плату за проживання підтвердивши це власним підписом.

Відповідно до особової картки відповідачці нараховано за проживання в студентському гуртожитку на період 2018/2019 навчального року 4 683,33 грн., з яких сплачено 3000,00 грн.

Наказом ректора №113м/к-у від 19.06.2019 року ОСОБА_2 відраховано з числа студентів медичного коледжу академії за невиконання навчального плану.

На момент відрахування відповідачка має заборгованість по оплаті за проживання в студентському гуртожитку в сумі 1683,33 грн. і добровільно суму боргу не сплачує.

Посилаючись на указані обставини, позивач просить суд стягнути із ОСОБА_2 суму заборгованості за проживання у студентському гуртожитку у розмірі 1683 грн. 33 коп., а також суму сплаченого судового збору у розмірі 2270 грн.

Ухвалою суду від 02.06.2021 року було відкрито провадження, вирішено здійснювати розгляд за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін.

Протокольною ухвалою суду від 06.07.2021 року у зв`язку з неявкою відповідачки судовий розгляд відкладено.

Ухвалою суду від 27.07.2021 року залучено правонаступника позивача Української медичної стоматологічної академії - Полтавський державний медичний університет.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, до суду надійшло клопотання про розгляд справи за відсутності представника позивача та відсутність заперечень проти ухвалення заочного рішення (а.с. 28-29, 34).

Відповідачка у судове засідання повторно не з`явилася, повідомлена належним чином про час і місце судового розгляду шляхом публікації оголошення на веб-порталі судової влади. Від відповідачки не надійшло заяви про розгляд справи за її відсутності, поважних причин неможливості явки в судове засідання суду остання не повідомила. За таких обставин, за відсутності заперечень позивача, суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням статті 280 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази у їх сукупності, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню, виходячи з таких мотивів.

Судом установлено, що ОСОБА_2 з 01.09.2018 року була зарахована до Вищого державного навчального закладу України «Українська медична стоматологічна академія» (а.с.7).

На підставі наказу Міністерства охорони здоров`я від 31.08.2018 № 1586 найменування Вищий державний навчальний заклад України «Українська медична стоматологічна академія» було змінено на Українська медична стоматологічна академія.

Між позивачем та ОСОБА_2 була укладена Угода від 03.09.2018 року на проживання в студентському (далі- Угода), за умовами якої позивач надав для проживання ОСОБА_2 житлове місце у гуртожитку АДРЕСА_1 . Угода набирає чинності з дати її підписання сторонами і діє до 30.08.2019 відповідно до графіка навчального процесу (а.с.9).

У день укладення указаної Угоди 03.09.2018 відповідачка отримала ордер на право проживання у студентському гуртожитку за адресою: АДРЕСА_2 , в якому було указано період оплати проживання з 03.09.2018 по 30.08.2019. Власноручним підписом ОСОБА_2 підтвердила, що зобов`язується вчасно сплачувати за проживання в гуртожитку, а також підтвердила факт її ознайомлення з правилами внутрішнього розпорядку (а.с.10).

Підпункт 2 пункту 3.2 укладеної між сторонами Угоди передбачає, що мешканець гуртожитку зобов`язаний здійснювати попередню плату за проживання в гуртожитку не менше ніж за 6 місяців наперед відповідно до затвердженої вартості проживання.

Відповідно до підпункту 3 пункту 2.1 Угоди від 03.09.2018 Українська медична стоматологічна академія має право вимагати від мешканця своєчасно внесення плати за проживання, визначеної цією угодою та звертатися до суду за захистом своїх майнових прав у випадку несплати мешканцем за проживання у гуртожитку.

Наказом ректора академії ОСОБА_3 від 19.06.2019 №113м/к-у ОСОБА_2 , студентку І курсу 12/9 групи (на базі БЗСО) спеціальності 226 Фармація, промислова фармація освітньо-професійна програма Фармація, відрахована з числа студентів медичного коледжу з 18 червня 2019 року за невиконання навчального плану (218 год. пропущених занять без поважної причини) (а.с.11).

Згідно особової карти в період з 01.09.2018 по 30.06.2022 станом на 31.03.2021 ОСОБА_2 за проживання в студентському гуртожитку за період 2018/2019 навчального року нараховано 4683,33 грн. (з розрахунку за вересень - грудень 2018, за січень-травень 2019 року 500 грн на місяць, за червень - 183,33 грн.), з яких сплачено 06.09.2018 - 3000 грн. Залишок несплаченої заборгованості становить 1683,33 грн. (а.с.15).

Із метою досудового врегулювання питання щодо наявності заборгованості та її погашення позивачем 03.02.2020 направлено лист на адресу ОСОБА_2 , але заборгованість остання не сплатила (а.с.12).

Правовідносини, які виникають між мешканцем гуртожитку і його власником (володільцем), є договірними і відносяться до правовідносин з договору найму жилого приміщення у поєднанні з договором про надання послуг з обслуговування приміщення та його утримання (комунальних послуг).

Згідно із частиною першоюстатті 509 ЦК України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

За положеннями пункту 18 Примірного положення про гуртожитки, затвердженимпостановою Ради Міністрів УРСР від 3 червня 1986 року № 208(далі - Примірне положення) громадяни, які проживають у гуртожитку, зобов`язані своєчасно вносити плату за користування жилою площею і за комунальні послуги відповідно до пункту38 цьогоположення.

Відповідно до пункту 38 Примірного положення, витрати на комунальні послуги входять до ставки плати за користування жилою площею і окремо плата за них не стягується.

Громадяни, які проживають у приміщеннях, що перебувають у їх відособленому користуванні, вносять плату за користування жилою площею і за комунальні послуги по ставках квартирної плати (тарифах), установлених для будинків державного та громадського житлового фонду.

Послуги з проживання в гуртожитках є одним із видів платних послуг, що надаються державними навчальними закладами на підставі підпункту 1 пункту 7 розділу 8 Переліку платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної і комунальної форми власності, затвердженого Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2010 року № 796«Про затвердження переліку платних послуг».

Як визначено впостанові Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)», Міністерство освіти і науки України, Міністерство охорони здоров`я України, інші міністерства і центральні органи виконавчої влади, до сфери яких належать навчально-виховні заклади, за погодженням з Міністерством фінансів України установлюють граничний розмір плати за проживання в студентських гуртожитках.

Конкретний розмір плати за проживання в гуртожитку встановлюється керівництвом вищого навчального закладу.

Таким чином, ураховуючи викладене, зважаючи на те, що відповідно до укладеного між сторонами Угоди на проживання в студентському гуртожитку, відповідачка взяла на себе зобов`язання перед позивачем своєчасно вносити плату за проживання в гуртожитку, натомість взяті на себе зобов`язання не виконувала, внаслідок чого виникла заборгованість по сплаті коштів за проживання у гуртожитку у сумі 1683,33 грн., тому суд вважає заявлений позов обґрунтований і повністю доведений належними доказами у справі.

Належних та допустимих доказів на підтвердження виконання ОСОБА_2 своїх зобов`язань відповідно до укладеного між сторонами Угоди на проживання в студентському гуртожитку відповідачка до суду не надала, розрахунок заборгованості не спростувала.

Таким чином, позов підлягає задоволенню у повному обсязі.

Вирішуючи питання про судові витрати в справі, суд керується положеннями статті 141 ЦПК України, відповідно до якої стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати пропорційно до обсягу задоволених вимог. Ураховуючи, що позовні вимоги задоволено повністю, а тому з відповідача на користь позивача підлягає стягненню 2270,00 грн. судового збору.

Керуючись вимогами статей 13, 81, 141, 259, 263-265, 268 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Позов Української медичної стоматологічної академії, правонаступником якої є Полтавський державний медичний університет до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за проживання у студентському гуртожитку задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Полтавського державного медичного університету (р/р UA328201720313271003202057804 у Державній казначейській службі України, МФО 820172, код 43937407) заборгованість за проживання в студентському гуртожитку у сумі 1683 (одна тисяча шістсот вісімдесят три) грн. 33 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Полтавського державного медичного університету (р/р UA968201720343191003200057804 у Державній казначейській службі України, МФО 820172, код 43937407) 2270 (дві тисячі двісті сімдесят) грн. 00 коп. компенсації судового збору за подання позовної заяви.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня отримання його копії.

Рішення може бути оскаржене безпосередньо до Сумського апеляційного суду або через Тростянецький районний суд Сумської області шляхом подання апеляційної скарги протягом 30 днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне рішення суду складено 27.07.2021 року.

Сторони:

Позивач

Полтавський державний медичний університет, код ЄДРПОУ 43937407, місцезнаходження юридичної особи: вул.Шевченка, 23 м.Полтава, 36011

Відповідачка

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_3 .

Суддя М. В. Щербаченко

Джерело: ЄДРСР 98626646
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку