open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

справа №619/1338/21

провадження №2/619/716/21

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 травня 2021 року м. Дергачі

Дергачівський районний суд Харківської області в складі:

головуючого - судді Калиновської Л.В.,

за участю секретаря судового засідання Булах С.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Дергачі матеріали цивільної справи за позовом Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області до ОСОБА_1 про стягнення переплати зайво отриманої пенсії,

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Головне управління Пенсійного фонду України в Харківській області звернулося до суду з зазначеним позовом, в якому просить стягнути з відповідача суму переплати з пенсії в розмірі 2429 грн. 94 коп.

В обґрунтування позову зазначає, що ОСОБА_1 з 23.03.1995 перебуває на обліку в ГУ Пенсійного фонду України в Харківській області та отримує соціальну пенсію по 3 групи інвалідності внаслідок загального захворювання, яку призначено за нормами Закону №1788. Згідно з індивідуальними відомостями про застраховану особу ОСОБА_1 з 19.10.2020 працевлаштувався в управління освіти, культури, молоді та спорту Дергачівської державної адміністрації Харківської області та про такий факт не повідомив органи Пенсійного фонду України в терміни передбачені чинним законодавством, як зобов`язувався в заяві від 23.03.1995. ОСОБА_1 порушив вказані вище правові норми, та не повідомив органи Пенсійного фонду про своє працевлаштування. Така бездіяльність відповідача призвела до незаконних виплат пенсійних коштів, які підлягають поверненню відповідачем органам Пенсійного фонду. Рішенням Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області від 19.11.2020 призупинено нарахування та виплату пенсії ОСОБА_2 з 19.10.2020 до часу звільнення. Оскільки ОСОБА_1 не повідомив про працевлаштування, виникла переплата пенсії за період з 19.10.2020 року по 30.11.2020 року в сумі 2429,94 грн. Головне управління Пенсійного фонду України в Харківській області листом від 23.12.2020 вих. № 2000-0305-8/108944 зверталося до ОСОБА_1 про необхідність повернення суми переплати пенсії, яка виникла з його вини. Проте, відповідач жодних дій щодо повернення зайво отриманих коштів не здійснив. Отже, відшкодування надміру виплаченої пенсії на теперішній час не проводиться, загальна сума переплати пенсії за період з 19.10.2020 року по 30.11.2020 року складає 2429,94 грн.

Представник позивача у судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримав у повному обсязі.

Відповідач в судове засідання не з`явився, про час і місце судового засідання повідомлений належним чиномта своєчасно, шляхом виклику до суду через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України. Будь яких заяв та клопотань від відповідача не надходило.

Неявка осіб, які беруть участь у справі, належним чином повідомлених про час та місце судового розгляду справи являється їх волевиявленням, яке свідчить про відмову від реалізації свого права на безпосередню участь у судовому розгляді справи та інших процесуальних прав, причини неявки визнані судом неповажними, і тому неявка відповідача не може бути перешкодою для заочного розгляду судом справи, що відповідає положенням частини 1статті 280 ЦПК України.

Зі згоди представника позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положеннямстатті 280 ЦПК України.

Суд, дослідивши доводи представника позивача та оцінивши докази, представлені в матеріалах справи, встановив наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

Згідност.15 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання, шляхом передбаченихст.16 ЦК Україниспособами.

Згідно ч.1ст.2 ЦПК України, завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Відповідно дост.13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Так, згідно ч.1 ст.30 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 №1058-IV пенсія по інвалідності призначається в разі настання інвалідності, що спричинила повну або часткову втрату працездатності внаслідок загального захворювання (в тому числі каліцтва, не пов`язаного з роботою, інвалідності з дитинства) за наявності страхового стажу, передбаченого статтею 32 цього Закону.

Відповідно до ч.1 ст.31 Закону № 1058 залежно від ступеня втрати працездатності визначено три групи інвалідності. Причина, група, час настання інвалідності, строк, на який встановлюється інвалідність, визначає орган медико-соціальної експертизи згідно із законодавством. Пенсію по інвалідності призначають незалежно від того, коли настала інвалідність: у період роботи, до влаштування на роботу чи після припинення роботи.

Обов`язковою умовою для призначення таких пенсій за нормами Закону №1058 є наявність страхового стажу від одного до 15 років залежно від віку особи з інвалідністю та встановленої органами МСЕК групи інвалідності.

При відсутності права на трудову пенсію непрацюючим громадянам призначається та виплачується соціальна пенсія відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.1991 №1788.

Так, ОСОБА_1 з 23.03.1995 перебуває на обліку в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Харківській області та отримує соціальну пенсію по 3 групи інвалідності внаслідок загального захворювання, яку призначено за нормами Закону №1788.

Згідно з індивідуальними відомостями про застраховану особу ОСОБА_1 з 19.10.2020 працевлаштувався в управління освіти, культури, молоді та спорту Дергачівської державної адміністрації Харківської області та про такий факт не повідомив органи Пенсійного фонду України в терміни передбачені чинним законодавством, як зобов`язувався в заяві від 23.03.1995.

Відповідно до Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 року №22-1 і зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27.12.2005 №1566/11846, у разі працевлаштування (навчання) особи, якій призначено пенсію, такою особою протягом 10 днів надається органу, що призначає пенсію, довідка про прийняття на роботу (навчання).

У разі працевлаштування (початку діяльності, пов`язаної з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування) після призначення пенсії особа повідомляє орган, що призначає пенсію, за місцем перебування на обліку як одержувача пенсії, про дату працевлаштування (початок діяльності, пов`язаної з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування), вид зайнятості (укладення трудового договору, цивільно-правового договору, реєстрація як фізичної особи - підприємця, провадження незалежної професійної діяльності) шляхом подання заяви. Заява може бути подана особисто або через представника, який діє на підставі виданої йому довіреності, посвідченої нотаріально, або надсилається поштовим відправленням.

При цьому, відповідно до пункту 2 частини другої статті 16 Закону № 1058 особа зобов`язана надати на вимогу органу, що призначає пенсію, документи, що засвідчують відповідні відомості (у тому числі копію трудової книжки із записом про працевлаштування та/або копію цивільно-правового договору).

В заяві про призначення (перерахунок) пенсії (встановленої форми) є перелік обставин, які впливають на розмір пенсії. Підписуючи заяву особисто, громадянин бере на себе зобов`язання своєчасно повідомляти органам Пенсійного фонду про обставини, що спричиняють зміну розміру пенсійної виплати або припинення її виплати: про вступ на роботу, звільнення з роботи, зміни в складі сім`ї.

У разіпрацевлаштування ненараховуються тане виплачуються: надбавкина непрацездатнихчленів сім`ї; пенсіїособам зінвалідністю врозмірі пенсіїза вікомінвалідам IIта IIIгрупи додосягнення пенсійноговіку; пенсіїза вислугоюроків (уразі роботина посадах,що даютьправо нацей видпенсії);пенсії повтраті годувальникау періодздійснення доглядуза дитиною(дітьми)померлого годувальникадо восьмирічноговіку;достроково призначеніпенсії жінкам,які досягли55-річноговіку; соціальні пенсії.

Враховуючи викладене, ОСОБА_1 порушив вказані вище правові норми, та не повідомив органи Пенсійного фонду про своє працевлаштування. Така бездіяльність відповідача призвела до незаконних виплат пенсійних коштів, які підлягають поверненню відповідачем органам Пенсійного фонду.

В зв`язкуз вищезазначеним,рішенням Головногоуправління Пенсійногофонду Українив Харківськійобласті від19.11.2020призупинено нарахуваннята виплатупенсії ОСОБА_1 з 19.10.2020 до часу звільнення.

Беручи до уваги викладене, та те, що ОСОБА_1 не повідомив про працевлаштування, виникла переплата пенсії за період з 19.10.2020 року по 30.11.2020 року в сумі 2429,94 грн.

Відповідно до ст.102 Закону №1788 пенсіонери зобов`язані повідомляти органу, що призначає пенсії, про обставини, що спричиняють зміну розміру пенсії або припинення її виплати. У разі невиконання цього обов`язку і одержання у зв`язку з цим зайвих сум пенсії пенсіонери повинні відшкодувати органу, що призначає пенсії, заподіяну шкоду.

Відповідно до ч.1 ст.50 Закону №1058 суми пенсій, виплачені надміру внаслідок зловживань з боку пенсіонера або подання страхувальником недостовірних даних, можуть бути повернуті пенсіонером добровільно або стягуються на підставі рішень територіальних органів Пенсійного фонду чи в судовому порядку.

Відповідно доч.2ст.50вище зазначеногоЗакону відрахуванняз пенсіїпровадиться вустановленому закономпорідку напідставі судовихрішень,ухвал,постанов,і вироків(щодомайнових стягнень),виконавчих написівнотаріусів таінших рішеньі постанов,виконання якихвідповідно дозакону провадитьсяв порядку,встановленому длявиконання судовихрішень.Головне управлінняПенсійного фондуУкраїни вХарківській областілистом від 23.12.2020 вих. №2000-0305-8/108944 зверталося до ОСОБА_2 про необхідність повернення суми переплати пенсії, яка виникла з його вини. Проте, відповідач жодних дій щодо повернення зайво отриманих коштів не здійснив. Отже, загальна сума переплати пенсії за період з 19.10.2020 року по 30.11.2020 року складає 2429,94 грн.

Згідност.141 ЦПК Україниз відповідача на користь позивача підлягає стягненню судовий збір.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 76, 81, 89, 141, 259, 264, 265, 268, 280-282 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позов Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області до ОСОБА_1 про стягнення переплати зайво отриманої пенсії задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , на користь Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області, рахунок НОМЕР_2 ХОУ ПАТ «Державний Ощадний банк України» МФО 351823, код ЄДРПОУ 14099344 суму переплати з пенсії в розмірі 2429 (дві тисячі чотириста двадцять дев`ять) грн. 94 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , на користь Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області, рахунок НОМЕР_2 ХОУ ПАТ «Державний Ощадний банк України» МФО 351823, код ЄДРПОУ 14099344 суму сплаченого судового збору в розмірі 2270 (дві тисячі двісті сімдесят) грн. 00 коп.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Заочне рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Харківського апеляційного суду через Дергачівський районний суд Харківської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя Л. В. Калиновська

Джерело: ЄДРСР 97206732
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку