open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 752/12049/21

Провадження № 1-кс/752/4187/21

У Х В А Л А

21 травня 2021 року слідчий суддя Голосіївського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання старшого слідчого першого слідчого відділу (з дислокацією у місті Києві) Територіального управління Державного бюро розслідування, розташованого у місті Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу Київської міської прокуратури ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №12021100050000866 від 13.04.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України,-

В С Т А Н О В И В :

До провадження слідчого судді надійшло клопотання старшого слідчого першого слідчого відділу (з дислокацією у місті Києві) Територіального управління Державного бюро розслідування, розташованого у місті Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу Київської міської прокуратури ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №12021100050000866від 13.04.2021за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.2ст.364КК України, на 6 місяців, тобто до 22.11.2021 року.

Слідчий надав заяву про розгляд зазначеного клопотання за його відсутності, просить клопотання задовольнити з викладених в клопотанні підстав.

Слідчий суддя дослідивши матеріали клопотання та додані до нього документи, приходить до наступного.

У зв`язку з неприбуттям у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі та на підставі ч.4ст.107 КПК Українифіксування кримінального провадження в суді за допомогою технічних засобів не здійснюється.

Згідно з вимогамист. 219 КПК Українистрок досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить:

1) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину;

2) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Частиною 1ст. 294 КПК Українипередбачено, якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другійстатті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертоїстатті 219 цього Кодексу.

Відповідно до пунктів 2, 3 частини 4статті 219 цього Кодексу, строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4глави 24 цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати:

2) шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні нетяжкого злочину;

3) дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ч. 2ст. 295-1 КПК Україниу клопотанні про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру зазначаються:

1) найменування (номер) кримінального провадження;

2) всі слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії, проведені під час кримінального провадження;

3) обставини, що перешкоджали здійснити інші необхідні процесуальні дії раніше;

4) строк, необхідний для проведення або завершення процесуальних дій;

5) інші відомості, що обґрунтовують необхідність продовження строку досудового розслідування.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання. При цьому слідчий, прокурор зобов`язані зазначити у відповідному клопотанні найкоротший строк, достатній для потреб досудового розслідування.

З клопотання слідчого вбачається, що Першим слідчим відділом (з дислокацією у місті Києві) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві, місцезнаходження якого місто Київ, проспект Голосіївський, 50, здійснюється досудове розслідування кримінального провадження № 12021100050000866 від 13.04.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України внесеного до ЄРДР на виконання ухвали Шевченківського районного суду м. Києва 23.10.2019 у справі №761/37539/19, якою зобов`язано внести до ЄРДР відомості за заявою адвоката ОСОБА_5 в інтересах ТОВ "АМСТОР ТРЕЙД", відповідно до якої службовими особами реєстраційної служби в особі заступника начальника відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, друкованих засобів масової інформації і легалізації об`єднань громадян ОСОБА_6 та заступником начальника служби, начальника відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, друкованих засобів масової інформації і легалізації об`єднань громадян ОСОБА_7 , вчинено кримінальне правопорушення пов`язане зі зловживанням владою та службовим становищем в супереч інтересам служби, що завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам та інтересам законного власника ТОВ "АМСТОР ТРЕЙД".

На підставі постанови про виділення матеріалів в окреме провадження та про визначення підслідності прокурора Оболонської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_8 , з матеріалів кримінального провадження №12014100050011851 від 31.12.2014 виділено в окреме кримінальне провадження матеріали кримінального провадження №62019000000001804 від 22.11.2019 за ч.2 ст. 364 КК України в оригіналах, яким присвоєно №12021100050000866, та строк досудового розслідування у вказаному провадженні спливає 22.05.2021.

17.05.2021 слідчим ТУ ДБР у м. Києві прийнято до провадження кримінальне провадження №12021100050000866.

Як зазначено у зверненні адвоката ОСОБА_5 , який діє в інтересах ТОВ «Амстор Трейд», що на виконання листа Державної реєстраційної служби від 15.01.2015 №16/22-15-8.2, у зв`язку з надходженням звернення адвоката ОСОБА_9 , щодо дій державних реєстраторів юридичних осіб і фізичних осіб - підприємців реєстраційної служби Маріупольського міського управління юстиції проведено позапланову невиїзну перевірку на предмет стану дотримання законодавства у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців в реєстраційній службі Маріупольського міського управління юстиції Донецької області.

За результатами перевірки, заступником начальника відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, друкованих засобів масової інформації і легалізації об`єднань громадян ОСОБА_6 за погодженням з заступником начальника служби начальника відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, друкованих засобів масової інформації і легалізації об`єднань громадян ОСОБА_7 , складено довідку № 1, про результати позапланової невиїзної перевірки реєстраційної служби Маріупольського міського управління юстиції Донецької області, з висновків якої вбачається відсутність порушень вимог діючого законодавства з боку суб`єктів державної реєстрації.

Як вважає адвокат ОСОБА_5 заступник начальника відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, друкованих засобів масової інформації і легалізації об`єднань громадян ОСОБА_6 та заступник начальника служби начальник відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, друкованих засобів масової інформації і легалізації об`єднань громадян ОСОБА_7 , у порушення наказу Міністерства юстиції України від 28.03.2013 №569/5 яким затверджено «Порядок проведення державною реєстраційною службою України перевірок діяльності реєстраційних служб територіальних органів Міністерства юстиції України» провели не об`єктивно невиїзну перевірку без дослідження фактичних обставин здійснення державним реєстратором ОСОБА_10 реєстраційних дій щодо ТОВ «Амстор Трейд» протягом 30.12.2014-05.01.2015.

В ході досудового розслідування кримінального провадження не отримано достатніх даних для повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

Відповідно до ст. 219 КПК України строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої або середньої тяжкості та вісімнадцяти місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ст. 12 КК України злочин, передбачений ч. 2 ст. 364 КК України відноситься до тяжких злочинів.

Так, строк досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні спливає 22.05.2021.

Разом із цим, завершити досудове розслідування до спливу вказаного строку не виявляється можливим, у зв`язку з необхідністю проведення слідчих (розшукових) дій та прийняття процесуальних рішень.

Так, у кримінальному провадженні з метою прийняття кінцевого процесуального рішення необхідно виконати наступні слідчі (розшукові) та процесуальні дії:

-отримати з відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, друкованих засобів масової інформації і легалізації об`єднань Міністерства юстиції України лист Державної реєстраційної служби від 15.01.2015 №16/22-15-8.2, яким призначено позапланову перевірку у зв`язку з надходженням звернення адвоката ОСОБА_9 , щодо дій державних реєстраторів юридичних осіб і фізичних осіб - підприємців реєстраційної служби Маріупольського міського управління юстиції;

-отримати з відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, друкованих засобів масової інформації і легалізації об`єднань Міністерства юстиції України довідку № 1 про результати позапланової невиїзної перевірки реєстраційної служби Маріупольського міського управління юстиції Донецької області, та матеріали які стали підставою для складання довідки;

-допитати в якості свідка заступника начальника відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, друкованих засобів масової інформації і легалізації об`єднань громадян ОСОБА_6 ;

-допитати в якості свідка заступника начальника служби начальника відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, друкованих засобів масової інформації і легалізації об`єднань громадян ОСОБА_7 ;

-витребувати у ТОВ "АМСТОР ТРЕЙД" документи які підтверджують нанесення збитків підприємству діями працівників відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, друкованих засобів масової інформації і легалізації об`єднань громадян;

- виконати інші слідчі дії, які матимуть значення для кримінального провадження.

Проведення вищевказаних процесуальних, слідчих (розшукових) дій під час подальшого досудового розслідування необхідно для всебічного, повного і неупередженого дослідження обставин вчинення кримінального правопорушення.

Слідчий суддя приймає до уваги п. 42 рішення Європейського Суду з прав людини від 13.01.2011 р. у справі «Михалкова та інші проти України» в якому зазначено, що розслідування має бути ретельним, безстороннім і сумлінним. Розслідування повинне забезпечити встановлення винних осіб та їх покарання. Органи державної влади повинні вжити всіх заходів для отримання всіх наявних доказів, які мають відношення до події, показань очевидців, доказів експертиз. Будь-які недоліки у розслідуванні, які підривають його здатність встановити відповідальну особу, створюють ризик недодержання такого стандарту.

Враховуючи, що строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні закінчується 22.05.2021, однак завершити досудове розслідування до спливу вказаного строку не можливо, у зв`язку з необхідністю проведення процесуальних, слідчих (розшукових) дій, тому у органу досудового розслідування виникла необхідність у продовженні строку досудового розслідування.

Враховуючи зазначені обставини справи, слідчий суддя приходить до висновку про обґрунтованість клопотання слідчого та наявність підстав для його задоволення.

Керуючись ст. ст.219,294,295-1 КПК України, слідчий суддя,

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання - задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12021100050000866 від 13.04.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, на 6 місяців, тобто до 22.11.2021включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 97081961
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку