open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 квітня 2021 року справа № 542/245/21

провадження № 2/542/232/21

Новосанжарський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді - Стрельченко Т.Г.,

при секретарі - Нестеренко О.В.,

з участю представника позивача, адвоката - Петрук С.О.,

відповідача - ОСОБА_1 ,

представника третьої особи, Товариства з обмеженою відповідальністю «Чиста криниця» - Негребецької М.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Нові Санжари цивільну справу за позовом Спільного підприємства «Полтавська газонафтова компанія», представника позивача, адвоката Коморного Сергія Вікторовича, до ОСОБА_1 , треті особи: Приватне акціонерне товариство «Національна акціонерна компанія «Надра України», Товариство з обмеженою відповідальністю «Чиста криниця» про встановлення земельного сервітуту, -

в с т а н о в и в :

11.02.2021 року представник позивача звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 , треті особи: ПрАТ «НАК «Надра України», ТОВ «Чиста криниця» про встановлення земельного сервітуту, мотивуючи свої вимоги тим, що Спільне підприємство «Полтавська газонафтова компанія» (надалі - СП ПГНК) є власником спеціального дозволу на користування надрами Руденківського родовища від 31.12.2004 року № 3660 із строком дії - 20 років, тобто до 31.12.2024 року, вид користування надрами - видобування, мета користування надрами - продовження видобування вуглеводнів.

Для належного виконання умов спецдозволу на користування надрами Руденківського родовища та здійснення господарської діяльності із видобування вуглеводнів на даному родовищі, у 2020 році спеціалістами департаменту геології СП ПГНК виконано переінтерпретацію матеріалів геофізичного дослідження свердловин по ліквідаційному фонду свердловин Руденківського родовища, в результаті якої було виділено перспективні (продуктивні) газонасичені пласти в розрізі свердловини № 44 Новомиколаївська Руденківського родовища, у зв`язку із чим, у СП ПГНК виникла виробнича необхідність у проведенні ремонтно-відновлювальних робіт на ліквідованій на даний час свердловині № 44 Новомиколаївська Руденківського родовища з метою повторно випробовування перспективних відкладів та оцінки їх видобувних можливостей. Отримані дані дозволять СП ПГНК у подальшому проводити видобування вуглеводнів із даної свердловини.

Вказав, що власником свердловини № 44 Новомиколаївська Руденківського родовища є ПрАТ «НАК «Надра України». Для набуття права користування свердловиною з метою проведення на ній ремонтно-відновлювальних робіт та подальшого її обслуговування і експлуатації, СП ПГНК із власником укладено договір оренди індивідуально-визначеного майна від 13.01.2021 року, відповідно до умов якого за актом приймання-передачі від 13.01.2021 року вищезазначену свердловину ПрАТ «НАК «Надра України» передано СП ПГНК у користування на оплатній основі.

Згідно Календарного плану робіт від 16.01.2021 року, з урахуванням технологічних особливостей, для проведення ремонтно-відновлювальних робіт свердловини № 44 Новомиколаївська Руденківського родовища СП ПГНК у цілому необхідно 195 календарних днів.

Зазначив, що на даний час СП ПГНК позбавлено будь-якої можливості отримати доступ до свердловини № 44 Новомиколаївська Руденківського родовища через перешкоди, які чинить власник земельної ділянки, у межах якої вона розташована. Водночас, СП ПГНК не має можливості задовольнити потреби щодо доступу до такої свердловини за рахунок інших земельних ділянок.

Фактично свердловина № 44 Новомиколаївська Руденківського родовища знаходиться у межах земельної ділянки із кадастровим номером 5323481000:00:004:0134, власником якої є відповідач по справі ОСОБА_1 . Згідно витягу з Державного земельного кадастру від 20.01.2021 № НВ-5317485942021 земельна ділянка із кадастровим номером 5323481000:00:004:0134 має площу 1,5863 га, за категорією належить до земель сільськогосподарського призначення із цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства.

Технічною документацією із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право ОСОБА_1 на земельну ділянку для ведення ОСГ на території Драбинівської сільської ради визначено, що земельна ділянка із кадастровим номером 5323481000:00:004:0134 частково обмежена охоронною зоною газопроводу підводу до с. Драбинівка Новосанжарського району Полтавської області. Власник газопроводу AT «Полтавагаз» не заперечує проти влаштування СП ПГНК в охоронній зоні газопроводу тимчасового технологічного з`їзду з автомобільної дороги до свердловини.

Інших обмежень у використанні земель на земельну ділянку із кадастровим номером 5323481000:00:004:0134 відповідача позивачем не встановлено.

Вважає, що з урахуванням зазначених земельно-кадастрових даних земельної ділянки у даному випадку є можливим встановлення земельного сервітуту на частини земельної ділянки відповідача на користь СП ПГНК, як надрокористувача, для проведення ремонтно-відновлювальних робіт свердловини № 44 Новомиколаївська Руденківського родовища та для подальшого її обслуговування і експлуатації (у разі успішного відновлення роботи свердловини).

Зазначив, що зв`язку із цим, СП ПГНК відповідачу було направлено лист від 27.01.2021 року із пропозиціями щодо укладення на строковій платній основі договору про встановлення земельного сервітуту на частину земельної ділянки із кадастровим номером 5323481000:00:004:0134 з зазначенням земельної ділянки, на якій встановлюється земельний сервітут, площі земельного сервіту (частини земельної ділянки) та строку дії земельного сервітуту , мети встановлення земельного сервітуту, розміру плати за встановлення земельного сервітуту, умов розрахунків та порядку внесення оплати.

Запропоновані СП ПГНК відповідачеві розміри плати за частини вищезазначеної земельної ділянки розраховані, виходячи із 100% розміру середньої вартості 1 га ріллі по Полтавській області станом на 01.01.2021 року, - 30390 грн.

Відповідачем зазначений лист СП ПГНК отримано 31.01.2021 року, однак, у запропонований в листі строк, будь-якої відповіді з приводу врегулювання питання щодо встановлення земельного сервітуту на підставі договору не надано, зокрема, не надано згоди СП ПГНК на розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж частини земельної ділянки, на яку поширюється право сервітуту, а також на укладення договору про встановлення земельного сервітуту на запропонованих СП ПГНК умовах.

Вважає, що за таких обставин, вказані дії (бездіяльність) відповідача, як власника земельної ділянки, позбавляють СП ПГНК у законний спосіб встановити строковий платний земельний сервітут на частину земельної ділянки із кадастровим номером 5323481000:00:004:0134 для отримання доступу до свердловини № 44 Новомиколаївська Руденківського родовища з метою виконання у ній зазначених вище робіт та її подальшого обслуговування і експлуатації (у разі успішного відновлення роботи свердловини), що є порушенням прав та законних інтересів СП ПГНК, як надрокористувача, передбачених ст. 24 Кодексу України «Про надра», ст. 20 Закону України «Про нафту і газ» та умовами спеціального дозволу на користування надрами Руденківського родовища від 31.12.2004 року № 3660, у зв`язку із чим, СП ПГНК вимушене звернутися до суду за захистом свої порушених прав та законних інтересів із вимогою про встановлення права земельного сервітуту, оскільки відповідно до ч. 1 ст. 100 Земельного кодексу України сервітут може бути встановлений рішенням суду.

Ухвалою Новосанжарського районного суду Полтавської області від 19.02.2021 року відкрито провадження у справі, призначено підготовче судове засідання (т. 1 а.с. 176).

Ухвалою Новосанжарського районного суду Полтавської області від 17.03.2021 року підготовче провадження у справі закрито, справу призначено до судового розгляду по суті (т. 2 а.с. 27, 28).

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримала повністю з підстав, викладених у позові та відповіді на відзив.

Відповідач в судовому засіданні проти задоволення позову заперечувала, посилаючись на підстави, викладені у відзиві на позовну заяву.

Представник третьої особи - ПАТ «Національна акціонерна компанія «Надра України» в судове засідання не з`явився, надав відзив на позов, в якому просив розгляд справи проводити без його участі, проти задоволення позову не заперечує (т. 1 а.с. 202, 203).

Представник третьої особи - ТОВ «Чиста криниця» в судовому засіданні проти задоволення позову заперечувала з підстав, викладених у поясненнях щодо позову (т. 1 а.с. 225-231).

Вислухавши пояснення сторін, давши оцінку матеріалам справи, всебічно та повно з`ясувавши обставини справи, об`єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи, надавши їм оцінку у сукупності з оголошеними та дослідженими матеріалами справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно з ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

З огляду на ст. 5 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором. У випадку, якщо закон або договір не визначають ефективного способу захисту порушеного, невизнаного або оспореного права, свободи чи інтересу особи, яка звернулася до суду, суд відповідно до викладеної в позові вимоги такої особи може визначити у своєму рішенні такий спосіб захисту, який не суперечить закону.

У відповідності зі ст.ст. 12, 13 ЦПК України, суд розглядає справи на принципах змагальності і диспозитивності, у межах заявлених позовних вимог на підставі доказів, наданих сторонами. Відповідно до ч. 3 ст. 12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

У відповідності до ст. 81 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень, крім випадків, встановлених ст. 82 ЦПК України. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

За правилами частин 2, 3 ст. 89 ЦПК України, жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

У відповідності до ст. 1 Протоколу № 1 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Статтею 41 Конституції України проголошено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом. Громадяни для задоволення своїх потреб можуть користуватися об`єктами права державної та комунальної власності відповідно до закону. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Виходячи зі змісту ст. 55 Конституції України, кожному гарантується захист його прав і свобод у судовому порядку.

Статтею 15 ЦК України визначено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Відповідно до ч. 1 та п. 10 ч. 2 ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

З матеріалів справи вбачається, що Спільне підприємство «Полтавська газонафтова компанія» є власником спеціального дозволу на користування надрами Руденківського родовища № 3660 від 31.12.2004 року із строком дії - 20 років, тобто до 31.12.2024 року, вид користування надрами - видобування, мета користування надрами - продовження видобування вуглеводнів. Державою в особі Державної служби геології та надр України у відповідності до зазначеного спеціального дозволу на користування надрами СП ПГНК надано право на видобування у межах Руденківського родовища вуглеводнів (нафти, газу, конденсату та інших вуглеводнів), тобто корисних копалин загальнодержавного значення, згідно постанови Кабінету Міністрів України від 12.12.1994 року № 827 (т. 1 а.с. 39, 40).

Додатками до спеціального дозволу на користування надрами Руденківського родовища № 3660 від 31.12.2004 року є Угода № 3660 про умови користування надрами з метою видобування корисних копалин (вуглеводні) від 29.07.2020 року разом із Програмою робіт з видобування вуглеводнів Руденківського родовища, яка укладена між Державною службою геології та надр України та СП ПГНК (т. 1 а.с. 41-52).

Підпунктами 5.3.6, 5.3.11 пункту 5.3. вищезазначеної Угоди передбачено, що при виконанні робіт відповідно умов цієї Угоди надрокористувач, тобто СП ПГНК, зобов`язаний проводити роботи у терміни та в межах, значених у Програмі робіт; використовувати надра відповідно до мети, для якої їх було надано.

Відповідно до п. 4 Програми робіт з видобування вуглеводнів Руденківського родовища, яка є додатком № 2 до Угоди, Державною службою геології та надр України надано право СП ПГНК на продовження видобування вуглеводнів строком до IV кварталу 2024 року.

Згідно з ст.ст. 20, 37 Закону України «Про нафту і газ» власник спеціального дозволу на користування нафтогазоносними надрами має право використовувати надану йому ділянку нафтогазоносних надр для здійснення виключно того виду діяльності, що зазначений у спеціальному дозволі на користування нафтогазоносними надрами.

Під час здійснення промислової розробки родовищ нафти і газу користувачі нафтогазоносними надрами зобов`язані, зокрема, забезпечувати повне і своєчасне виконання умов спеціального дозволу на користування нафтогазоносними надрами та угоди про умови користування нафтогазоносними надрами.

Відповідно до ст. 24 Кодексу України про надра користувачі надр мають право здійснювати на наданій їм ділянці надр геологічне вивчення, комплексну розробку родовищ корисних копалин та інші роботи згідно з умовами спеціального дозволу; розпоряджатися видобутими корисними копалинами тощо.

Права та обов`язки користувача надр виникають з моменту отримання спеціального дозволу на користування надрами.

Таким чином, на даний час СП ПГНК, як користувач нафтогазоносних надр, володіє всіма правами, наданими законом, на видобування вуглеводнів на Руденківському родовищі, тобто на його промислову експлуатацію.

Для належного виконання умов спецдозволу на користування надрами Руденківського родовища та здійснення господарської діяльності із видобування вуглеводнів на даному родовищі, у 2020 році штатними спеціалістами департаменту геології СП ПГНК виконано переінтерпретацію матеріалів геофізичного дослідження свердловин (ГДС) по ліквідаційному фонду свердловин Руденківського родовища, в результаті якої в розрізі свердловини № 44 Новомиколаївська Руденківського родовища було виділено перспективні (продуктивні) газонасичені пласти (т. 1 а.с. 71).

Відповідно до копії обґрунтування на відновлення ліквідованої розвідувальної свердловини № 44 Новомиколаївська Руденківського родовища, у СП ПГНК виникла виробнича необхідність у проведенні ремонтно-відновлювальних робіт на ліквідованій на даний час свердловині № 44 Новомиколаївська Руденківського родовища з метою повторно випробовування перспективних відкладів та оцінки їх видобувних можливостей. Отримані дані дозволять СП ПГНК у подальшому проводити видобування вуглеводнів із даної свердловини відповідно до умов спецдозволу на користування надрами Руденківського родовища (т. 1 а.с. 67-70).

Пунктом 60 розділу XIV Правил розробки нафтових і газових родовищ, затверджених наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 15.03.2017 року № 118, передбачено, що ліквідовані свердловини відновлюють за індивідуальними планами робіт, що складають користувач надрами і оператор (за наявності). Проведення цих робіт узгоджується з установою, яка склала проект (технологічну схему) промислової розробки родовища (покладу), та територіальним органом центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері промислової безпеки, охорони праці та здійснення державного гірничого нагляду.

На виконання вимог зазначених Правил СП ПГНК: розроблено план проведення робіт у свердловині № 44 Новомиколаївська Руденківського родовища, який 16.01.2021 року погоджено із ГУ ДСНС України у Полтавській області (т. 1 а.с. 72-74), отримано позитивні погодження на реліквідацію (відновлення) свердловин № 44 Новомиколаївська Руденківського родовища від проектної організації - ТОВ «Нафтогазпроект» (т. 1 а.с. 75-77) та управління Держпраці у Полтавській області, як органу державного контролю у сфері промислової безпеки, охорони праці та здійснення державного гірничого нагляду (т. 1 а.с. 78).

З копії паспорту свердловини № 44 Новомиколаївська Руденківського родовища від 24.04.2017 року вбачається, що власником свердловини є Приватне акціонерне товариство «Національна акціонерна компанія «Надра України» (т. 1 а.с. 53-58).

Згідно договору оренди індивідуально-визначеного майна та акту приймання-передачі від 13.01.2021 року свердловину № 44 Новомиколаївська Руденківського родовища ПрАТ «НАК «Надра України» передано СП ПГНК у користування на оплатній основі для набуття права користування свердловиною з метою проведенні на ній ремонтно-відновлювальних робіт та подальшого її обслуговування і експлуатації (т. 1 а.с. 59-66).

Для проведення запланованих ремонтно-відновлювальних робіт спеціалістами СП ПГНК розроблено та погоджено календарний план «Проведення ремонтно-відновлювальних робіт свердловини № 44 Новомиколаївська Руденківського родовища» від 16.01.2021 року, згідно якого для проведення ремонтно-відновлювальних робіт свердловини № 44 Новомиколаївська Руденківського родовища СП ПГНК, з урахуванням технологічних особливостей, у цілому необхідно 195 календарних днів. Такий строк для проведення ремонтно-відновлювальних робіт свердловини обґрунтовано необхідністю проведення наступних робіт, зокрема: виконання проектних робіт (виготовлення проектної документації на облаштування свердловини, розроблення необхідної документації із землеустрою, погодження проектних документів тощо), оформлення доступу до земельної ділянки (виготовлення необхідної землевпорядної документації, внесення відомостей до ДЗК, реєстрація прав на землю, проведення ґрунтових обстежень тощо), виконання підготовчих робіт (рекультивація землі, формування відвалів, влаштування тимчасової під`їзної дороги та майданчика із збірних залізобетонних плит), мобілізація установки підземного ремонту свердловини TW 100 СА-А5, якою будуть фактично виконуватися роботи, проведення ремонтно-відновлювальних робіт свердловини, демобілізація установки підземного ремонту свердловини, підключення свердловини із спорудженням факельного амбару та проведенням інших робіт, а також зменшення майданчику для подальшого обслуговування і експлуатації свердловини (у разі успішного відновлення роботи свердловини) (т. 1 а.с. 79). У технічному паспорті № 115 установки підземного ремонту TW 100 СА-А5 міститься короткий опис принципу її роботи з зазначенням безпечної експлуатації (т. 1 а.с. 80-89).

На даний час СП ПГНК позбавлено будь-якої можливості отримати доступ до свердловини № 44 Новомиколаївська Руденківського родовища через перешкоди, які чинить власник земельної ділянки, у межах якої вона розташована. Водночас, СП ПГНК не має можливості задовольнити потреби щодо доступу до такої свердловини за рахунок інших земельних ділянок.

З висновку експертів № 53/54 за результатами проведення комісійної земельно-технічної експертизи за зверненням СП ПГНК від 19.01.2021 року № 55-Ю, складеного 27.01.2021 року експертами Полтавського відділення Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса», свердловина № 44 Новомиколаївська Руденківського родовища фактично знаходиться у межах земельної ділянки із кадастровим номером 5323481000:00:004:0134 (т. 1 а.с. 90-111).

Згідно витягу з Державного земельного кадастру № НВ-5317485942021 від 20.01.2021 року земельна ділянка із кадастровим номером 5323481000:00:004:0134 площею 1,5863 га належить на праві приватної власності ОСОБА_1 , за категорією належить до земель сільськогосподарського призначення із цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства (код 01.03) та перебуває в оренді у Товаристві з обмеженою відповідальністю «Чиста криниця» з 19.08.2015 року строком на 10 років (т. 1 а.с. 117-122).

Відповідно до технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку (для ведення особистого селянського господарства) ОСОБА_1 на території Драбинівської сільської ради Новосанжарського району Полтавської області, земельна ділянка із кадастровим номером 5323481000:00:004:0134 частково обмежена охоронною зоною газопроводу підводу до с. Драбинівка (т. 1 а.с. 123-145).

AT «Полтавагаз», як власник газопроводу, не заперечує проти влаштування СП ПГНК в охоронній зоні газопроводу тимчасового технологічного з`їзду з автомобільної дороги до свердловини № 44 Новомиколаївська Руденківського родовища, що підтверджується листом AT «Полтавагаз» № 12/803/1964 від 22.01.2021 року (т. 1 а.с. 146).

Інших обмежень у використанні земель на земельну ділянку із кадастровим номером 5323481000:00:004:0134, належну відповідачу, судом не встановлено.

Стаття 319 ЦК України вказує на той факт, що власність зобов`язує, а діяльність власника може бути обмежена чи припинена або власника може бути зобов`язано допустити до користування його майном інших осіб лише у випадках і в порядку, встановлених законом.

Згідно з ч. 1 ст. 386 ЦК України держава забезпечує рівний захист прав усіх суб`єктів права власності.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 395 ЦК України одним із видів речових прав на чуже майно є право користування (сервітут).

Згідно з ст. 396 ЦК України особа, яка має речове право на чуже майно, має право на захист цього права, у тому числі і від власника майна.

З огляду на ч. 1 ст. 401 ЦК України право користування чужим майном (сервітут) може бути встановлене щодо земельної ділянки, інших природних ресурсів (земельний сервітут) або іншого нерухомого майна для задоволення потреб інших осіб, які не можуть бути задоволені іншим способом.

Згідно ч. 1 ст. 402 ЦК України сервітут може бути встановлений договором, законом, заповітом або рішенням суду.

Цей перелік є вичерпним. Таким чином, судове рішення є окремою формою сервітуту. При цьому, підставою для такої форми сервітуту є відсутність домовленості сторін.

Відповідно до ст. 403 ЦК України, сервітут визначає обсяг прав щодо користування особою чужим майном. Сервітут може бути встановлений на певний строк або без визначення строку. Особа, яка користується сервітутом, зобов`язана вносити плату за користування майном, якщо інше не встановлено договором, законом, заповітом або рішенням суду. Сервітут не підлягає відчуженню. Сервітут не позбавляє власника майна, щодо якого він встановлений, права володіння, користування та розпоряджання цим майном. Сервітут зберігає чинність у разі переходу до інших осіб права власності на майно, щодо якого він встановлений. Збитки, завдані власникові (володільцеві) земельної ділянки або іншого нерухомого майна, особою, яка користується сервітутом, підлягають відшкодуванню на загальних підставах.

Статтею 404 ЦК України передбачено, що право користування чужою земельною ділянкою або іншим нерухомим майном полягає у можливості проходу, проїзду через чужу земельну ділянку, прокладання та експлуатації ліній електропередачі, зв`язку і трубопроводів, забезпечення водопостачання, меліорації тощо. Особа має право вимагати від власника (володільця) сусідньої земельної ділянки, а в разі необхідності - від власника (володільця) іншої земельної ділянки надання земельного сервітуту.

Земельний кодекс України містить аналогічні правові норми.

Зокрема, за змістом статей 91, 96 ЗК України власники земельних ділянок та землекористувачі зобов`язані не порушувати прав власників суміжних земельних ділянок та землекористувачів; дотримуватися правил добросусідства та обмежень, пов`язаних з встановленням земельних сервітутів та охоронних зон.

Відповідно до статті 98 ЗК України право земельного сервітуту - це право власника або землекористувача земельної ділянки чи іншої заінтересованої особи на обмежене платне або безоплатне користування чужою земельною ділянкою (ділянками). Земельні сервітути можуть бути постійними і строковими . Строк дії земельного сервітуту, що встановлюється договором між особою, яка вимагає його встановлення, та землекористувачем, не може бути більшим за строк, на який така земельна ділянка передана у користування землекористувачу. Встановлення земельного сервітуту не веде до позбавлення власника земельної ділянки, щодо якої встановлений земельний сервітут, прав володіння, користування та розпорядження нею. Земельний сервітут здійснюється способом, найменш обтяжливим для власника земельної ділянки, щодо якої він встановлений.

Як роз`яснив Пленум Верховного Суду України у пункті 22-2 постанови від 16.04.2004 року № 7 «Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ», види земельних сервітутів, які можуть бути встановлені рішенням суду, визначені статтею 99 ЗК України і цей перелік не є вичерпним. Встановлюючи земельний сервітут на певний строк чи без зазначення строку (постійний), суд має враховувати, що метою сервітуту є задоволення потреб власника або землекористувача земельної ділянки для ефективного її використання; умовою встановлення є неможливість задовольнити такі потреби в інший спосіб, і в рішенні суд має чітко визначити обсяг прав особи, що звертається відносно обмеженого користування чужим майном.

Згідно з ст. 99 Земельного кодексу України власники або землекористувачі земельних ділянок чи інші заінтересовані особи можуть вимагати встановлення таких земельних сервітутів, зокрема:

- право на будівництво та розміщення об`єктів нафтогазовидобування;

- право на розміщення об`єктів трубопровідного транспорту;

- право на користування земельною ділянкою для потреб дослідно-промислової розробки родовищ бурштину, інших корисних копалин загальнодержавного значення та/або видобування бурштину, інших корисних копалин загальнодержавного значення, за умови що при цьому не порушуються права землевласника, передбачені статтею 98 цього Кодексу;

- інші земельні сервітути.

Відповідно до ст. 100 ЗК України земельний сервітут може бути встановлений договором, законом, заповітом або рішенням суду. Сервітут може належати власникові (володільцеві) сусідньої земельної ділянки, а також іншій конкретно визначеній особі (особистий сервітут). Земельний сервітут може бути встановлений договором між особою, яка вимагає його встановлення, та власником (володільцем) земельної ділянки. Земельний сервітут підлягає державній реєстрації в порядку, встановленому для державної реєстрації прав на нерухоме майно.

Власник, землекористувач земельної ділянки, щодо якої встановлений земельний сервітут, має право вимагати від осіб, в інтересах яких встановлено земельний сервітут, плату за його встановлення, якщо інше не передбачено законом. Власник земельної ділянки, щодо якої встановлений земельний сервітут, має право на відшкодування збитків, завданих встановленням земельного сервітуту (ч.ч. 3, 4 ст. 101 ЗК України).

Згідно з ст. 18 Закону України «Про нафту і газ» надання земельних ділянок у користування для потреб нафтогазової галузі здійснюється у порядку, встановленому земельним законодавством України.

Земельні ділянки усіх форм власності та категорій надаються власникам спеціальних дозволів на користування нафтогазоносними надрами для будівництва, розміщення і експлуатації об`єктів нафтогазовидобування та облаштування родовища шляхом встановлення земельних сервітутів без зміни цільового призначення цих земельних ділянок, крім земель природно-заповідного фонду, оздоровчого призначення, рекреаційного призначення, історико-культурного призначення та водного фонду.

Власникам землі та землекористувачам відшкодовуються збитки та втрати, завдані внаслідок користування земельними ділянками для потреб нафтогазової галузі.

Таким чином, з урахуванням зазначених земельно-кадастрових даних земельної ділянки та наведених положень закону, у даному випадку є можливим встановлення земельного сервітуту на частині земельної ділянки відповідача на користь СП ПГНК, як надрокористувача, для проведення ремонтно-відновлювальних робіт свердловини № 44 Новомиколаївська Руденківського родовища та для подальшого її обслуговування і експлуатації (у разі успішного відновлення роботи свердловини).

27.01.2021 року СП ПГНК на ім`я відповідача було направлено лист № 81-Ю із пропозиціями щодо укладення на строковій платній основі договору про встановлення земельного сервітуту на частину земельної ділянки із кадастровим номером 5323481000:00:004:0134 з наступними істотними умовами:

1) земельна ділянка, на якій встановлюється земельний сервітут - земельна ділянка площею 1,5863 га із кадастровим номером 5323481000:00:004:0134 поза межами населених пунктів Драбинівської сільської ради Новосанжарського району;

2) площа земельного сервіту (частини земельної ділянки) та строк дії земельного сервітуту:

- для проведення ремонтно-відновлювальних робіт на свердловині № 44 Новомиколаївська Руденківського родовища - площа земельного сервітуту 1,1188 га - строком на 195 календарних днів з дати набуття (державної реєстрації) права земельного сервітуту;

- для подальшого обслуговування та експлуатації свердловини № 44 Новомиколаївська Руденківського родовища (у разі успішного відновлення роботи свердловини) - площа земельного сервітуту 1,0405 га - на строк до 31.12.2024 року, починаючи з 196 календарного дня з дати набуття (державної реєстрації) права земельного сервітуту;

3) мета встановлення земельного сервітуту - для проведення ремонтно-відновлювальних робіт на свердловині № 44 Новомиколаївська Руденківського родовища та подальшого її обслуговування і експлуатації (у разі успішного відновлення роботи свердловини);

4) розмір плати за встановлення земельного сервітуту, умови розрахунків:

- 18164,60 грн. (вісімнадцять тисяч сто шістдесят чотири гривні 60 коп.) за 1,1188 га за перші 195 днів терміну дії договору - з дати набуття (державної реєстрації) права земельного сервітуту;

- 31620,80 грн. (тридцять одна тисяча шістсот двадцять гривень 80 коп.) за 1,0405 га на рік починаючи зі 196 календарного дня з дати набуття (державної реєстрації) права земельного сервітуту і до закінчення терміну дії Договору;

5) порядок внесення оплати:

- плата за перші 195 днів користування земельною ділянкою з дати набуття (державної реєстрації) права земельного сервітуту вноситься одним платежем в строк 10 (десять) днів з дати державної реєстрації договору. Із 196 календарного дня з дати набуття (державної реєстрації) права земельного сервітуту і до закінчення терміну дії Договору (31.12.2024 року) плата вноситься частинами один раз на півроку - до 25 червня за перше півріччя та до 25 грудня за друге півріччя поточного року. Усі оплати за договором виконуються з урахуванням утримання податку з доходів фізичних осіб та військового збору у розмірі, встановленому діючим законодавством України на момент здійснення платежу. Плата за встановлення земельного сервітуту та користування частиною земельної ділянки може вноситись в іншому порядку за домовленістю між сторонами.

До листа № 81-Ю від 27.01.2021 року додано два примірники підписаного зі сторони СП ПГНК проекту договору про встановлення земельного сервітуту разом із схемами встановлення земельного сервітуту на частину земельної ділянки площею 1,1188 га та 1,0405 га (т. 1 а.с. 147-157).

Судом встановлено, що розмір плати за встановлення земельного сервітуту, що запропонований СП ПГНК відповідачу, розрахований виходячи із 100% розміру середньої вартості 1 га ріллі по Полтавській області станом на 01.01.2021 року, яка відповідно до листа ГУ Держгеокадастру у Полтавській області № 28-16-0.10-478/2-20 від 24.01.2020 року та довідника показників нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь в Україні, становила 30390,00 грн. (т. 1 а.с. 167, 168), зокрема:

- 18164,60 грн. за 1,1188 га за перші 195 днів терміну дії договору - з дати набуття (державної реєстрації) права земельного сервітуту, виходячи з розрахунку: 30390,00 грн. х 1,1188 га / 365 днів х 195 днів = 18164,60 грн.;

- 31620,80 грн. за 1,0405 га на рік, починаючи з 196 календарного дня з дати набуття (державної реєстрації) права земельного сервітуту і до закінчення терміну дії Договору для проведення ремонтно-відновлювальних робіт на свердловині № 44 Новомиколаївська Руденківського родовища, виходячи з розрахунку: 30390,00 грн. х 1,0405 га = 31620,80 грн.

Як вбачається із фотокопій відомостей про вручення із книги для запису рекомендованих поштових відправлень і повідомлень (ф. 8) відділення поштового зв`язку с. Драбинівка відповідачем ОСОБА_1 зазначений лист СП ПГНК отримано 31.01.2021 року (т. 1 а.с. 158-160). Однак, у запропонований у листі № 81-Ю від 27.01.2021 року строк, відповідачем не надано будь-якої відповіді з приводу врегулювання питання щодо встановлення земельного сервітуту на підставі договору, зокрема, відповідачем, як власником земельної ділянки, не надано згоди СП ПГНК на розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж частини земельної ділянки, на яку поширюється право сервітуту, згідно з ст.ст. 22, 551 Закону України «Про землеустрій», а також на укладення договору про встановлення земельного сервітуту на запропонованих СП ПГНК умовах.

Так, згідно з ст. 22 Закону України «Про землеустрій» землеустрій здійснюється, зокрема, на підставі укладених договорів між юридичними чи фізичними особами (землевласниками і землекористувачами) та розробниками документації із землеустрою; судових рішень.

Частина 3 ст. 402 ЦК України передбачає, що у разі недосягнення домовленості про встановлення сервітуту та про його умови спір вирішується судом за позовом особи, яка вимагає встановлення сервітуту.

Як зазначив представник позивача та підтверджується матеріалами справи, з метою укладення строкового земельного сервітуту він звертався до власника земельної ділянки ОСОБА_1 .

Таким чином, позивач скористався досудовим способом захисту свого права та інтересу щодо встановлення відповідного виду земельного сервітуту.

Також, враховуючи, що належна відповідачу земельна ділянка із кадастровим номером 5323481000:00:004:0134 перебуває в оренді ТОВ «Чиста криниця», СП ПГНК на адресу товариства (орендаря земельної ділянки) було направлено лист № 82-Ю від 27.01.2021 року щодо врегулювання питань відшкодування збитків та втрат, завданих внаслідок користування земельною ділянкою для потреб нафтогазової галузі, який ТОВ «Чиста криниця» було отримано 01.02.2021 року, про що свідчать фотокопії відомостей із супровідних даних та відомостей про вручення книги для запису рекомендованих поштових відправлень і повідомлень (ф. 8) відділення поштового зв`язку с. Драбинівка (т. 1 а.с. 161-164). Однак, у запропонований у листі строк ТОВ «Чиста криниця» не повідомлено СП ПГНК про результати розгляду з приводу врегулювання питань із відшкодування збитків та втрат.

Доводи третьої особи - ТОВ «Чиста криниця», які зводяться до незгоди з встановленням в судовому порядку земельного сервітуту, судом приймаються критично, оскільки встановлення сервітуту хоча й впливає на права третьої особи, але стосується договірних відносин між відповідачем та третьою особою і не впливає на рішення по суті. Умови наданого третьою особою договору оренди не суперечать можливості встановлення сервітуту та задоволенню позову. Сам факт користування земельною ділянкою третьою особою не робить її власником цієї ділянки, а тому встановлення сервітуту лише може вплинути на договірні відносини з власником.

Суд вважає, що таким чином, СП ПГНК, як надрокористувач, на даний час позбавлено будь-якої можливості у досудовому порядку у законний спосіб на підставі договору встановити право земельного сервітуту на частину земельної ділянки із кадастровим номером 5323481000:00:004:0134, власником якої є відповідач.

Водночас, судом встановлено, що технічна можливість встановлення земельного сервітуту на частини земельної ділянки відповідача, на умовах запропонованих СП ПНГК, підтверджується висновком комісійної земельно-технічної експертизи від 27.01.2021 року, зокрема, згідно додатків №№ 2, 3 висновку судовими експертами визначені варіанти встановлення земельного сервітуту на земельній ділянці відповідача, які відповідають іншим матеріалам справи та сумнівів у суду не викликають, та які, на думку суду, найбільш справедливо відповідають як інтересам СП ПГНК, з урахуванням технологічних особливостей виконання ремонтно-відновлювальних робіт на свердловині із подальшою її експлуатацією, так і інтересам відповідача, як власника земельної ділянки.

Стороною відповідача не надано будь-яких доказів на підтвердження того, що позивач має можливість здійснювати обслуговування нерухомого майна у інший менш обтяжливий для нього спосіб, ніж запропонований експертами. Крім того, відмова відповідачки на встановлення земельного сервітуту фактично позбавляє позивача можливості здійснювати догляд за земельною ділянкою та її обслуговування.

Відповідно до ст. 263 ЦПК України, законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права. Судове рішення має відповідати завданню цивільного судочинства, визначеному цим Кодексом.

Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Згідно з вимогами статті 264 ЦПК України, під час ухвалення рішення суд вирішує такі питання: чи мали місце обставини (факти), якими обґрунтовувалися вимоги та заперечення, та якими доказами вони підтверджуються;чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження; які правовідносини сторін випливають із встановлених обставин; яка правова норма підлягає застосуванню до цих правовідносин; чи слід позов задовольнити або в позові відмовити; як розподілити між сторонами судові витрати; чи є підстави допустити негайне виконання судового рішення; чи є підстави для скасування заходів забезпечення позову.

Європейський суд з прав людини вказав, що пункт 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод зобов`язує суди давати обґрунтування своїх рішень, але це не може сприйматись як вимога надавати детальну відповідь на кожен аргумент. Межі цього обов`язку можуть бути різними залежно від характеру рішення. Крім того, необхідно брати до уваги, між іншим, різноманітність аргументів, які сторона може представити в суд, та відмінності, які існують у державах-учасницях, з огляду на положення законодавства, традиції, юридичні висновки, викладення та формулювання рішень. Таким чином, питання, чи виконав суд свій обов`язок щодо надання обґрунтування, що випливає зі статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, може бути визначено тільки з огляду на конкретні обставини справи (Рішення Європейського суду з прав людини від 18 липня 2006 року у справі «Проніна проти України» (Pronina v. Ukraine), № 63566/00, § 23).

Враховуючи викладене, а також те, що задоволення потреб позивача щодо користування земельною ділянкою неможливо здійснити яким-небудь іншим способом, коли встановлення земельного сервітуту не веде до позбавлення відповідачки земельної ділянки, щодо якої встановлений земельний сервітут, прав володіння, користування та розпорядження нею, запропоновані позивачем варіанти сервітуту передбачається встановити способом, найменш обтяжливим для відповідача, позов слід задовольнити та встановити на користь СП ПНГК строковий платний земельний сервітут щодо земельної ділянки із кадастровим номером 5323481000:00:004:0134 площею 1,5863 га, власником якої є ОСОБА_1 , для проведення ремонтно-відновлювальних робіт на свердловині № 44 Новомиколаївська Руденківського родовища у виді права проходу персоналу, під`їзду транспортних засобів та спеціальної техніки, зняття та перенесення родючого шару ґрунту, формування відвалів, рекультивації земель, влаштування тимчасової під`їзної дороги та майданчика із збірних залізобетонних плит, розміщення установки для підземного ремонту свердловини, влаштування шахти колонної головки свердловини, спорудження факельного амбару, прокладання викидних ліній, прокладання трубопроводу для підключення свердловини, та для подальшого обслуговування і експлуатації свердловини № 44 Новомиколаївська Руденківського родовища (у разі успішного відновлення роботи свердловини) у виді права проходу персоналу, під`їзду транспортних засобів та спеціальної техніки, розміщення установки для підземного ремонту свердловини, розміщення тимчасової під`їзної дороги та майданчика для обслуговування свердловини, розміщення факельного амбару.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат між сторонами, у відповідності до приписів ст. 141 ЦПК України, враховуючи результат розгляду справи, суд вважає за необхідне стягнути судовий збір з відповідача в розмірі 2270 грн. на користь позивача.

Підстав для стягнення з відповідача вартості експертизи суд не вбачає.

На підставі викладеного та керуючись ст. 1 Протоколу № 1 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ст.ст. 41, 55 Конституції України, ст.ст. 15, 16, 319, 386, 395, 396, 401-404 ЦК України, ст.ст. 91, 96, 98-101 ЗК України, ст.ст.4, 5, 12, 18, 19, 23, 30, 81, 82, 89, 141, 206, 259, 263-268, 351, 352, 354 ЦПК України, ст. 24 Кодексу України про надра, ст.ст. 18, 20, 37 ЗУ «Про нафту і газ», ст. 22 ЗУ «Про землеустрій», суд -

в и р і ш и в :

Позов Спільного підприємства «Полтавська газонафтова компанія», представника позивача, адвоката Коморного Сергія Вікторовича, до ОСОБА_1 , треті особи: Приватне акціонерне товариство «Національна акціонерна компанія «Надра України», Товариство з обмеженою відповідальністю «Чиста криниця» про встановлення земельного сервітуту - задовольнити.

Встановити на користь Спільного підприємства «Полтавська газонафтова компанія» (код ЄДРПОУ 20041662) - власника спеціального дозволу на користування надрами Руденківського родовища від 31.12.2004 року № 3660, строковий платний земельний сервітут щодо земельної ділянки із кадастровим номером 5323481000:00:004:0134 площею 1,5863 га, власником якої є ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ), для проведення ремонтно-відновлювальних робіт на свердловині № 44 Новомиколаївська Руденківського родовища та для подальшого обслуговування і експлуатації свердловини № 44 Новомиколаївська Руденківського родовища (у разі успішного відновлення роботи свердловини) в межах згідно Додатків №№ 2, 3 висновку експертів комісійної земельно-технічної експертизи від 27.01.2021 року № 53/54 Полтавського відділення Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса» відповідно.

Визначити істотні умови земельного сервітуту:

Земельна ділянка, на якій встановлюється земельний сервітут: земельна ділянка площею 1,5863 га із кадастровим номером 5323481000:00:004:0134 поза межами населених пунктів Драбинівської сільської ради Новосанжарського району.

Об`єкт сервітутного права (площа земельної ділянки, на яку поширюється земельний сервітут, строк дії земельного сервітуту, межі та конфігурація земельного сервітуту, вид сервітуту):

1) На період проведення Спільним підприємством «Полтавська газонафтова компанія» (код ЄДРПОУ 20041662) ремонтно-відновлювальних робіт на свердловині № 44 Новомиколаївська Руденківського родовища:

Площа земельного сервітуту - 1,1188 га.

Строк дії земельного сервітуту - 195 календарних днів з дати набуття (державної реєстрації) права земельного сервітуту.

Межі та конфігурація земельного сервітуту: в межах відповідно Додатку № 2 висновку експертів комісійної земельно-технічної експертизи від 27.01.2021 року № 53/54 Полтавського відділення Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса», а саме:

- від точ. А до точ. Б - на відстані 74,72 м;

- від точ. Б до точ. В - на відстані 9,73 м;

- від точ. В до точ. Г - на відстані 61,02 м;

- від точ. Г до точ. Д - на відстані 11,64 м;

- від точ. Д до точ. Е - на відстані 113,25 м;

- від точ. Е до точ. Ф - на відстані 37,0 м;

- від точ. Ф до точ. Х - на відстані 233,12 м;

- від точ. Х до точ. Щ - на відстані 60,16 м;

- від точ. Щ до точ. А - на відстані 21,65 м.

Вид сервітуту: право проведення ремонтно-відновлювальних робіт на свердловині № 44 Новомиколаївська Руденківського родовища, у тому числі із правом проходу персоналу, під`їзду транспортних засобів та спеціальної техніки, зняття та перенесення родючого шару ґрунту, формування відвалів, рекультивації земель, влаштування тимчасової під`їзної дороги та майданчика із збірних залізобетонних плит, розміщення установки для підземного ремонту свердловини, влаштування шахти колонної головки свердловини, спорудження факельного амбару, прокладання викидних ліній, прокладання трубопроводу для підключення свердловини.

2) На період подальшого обслуговування та експлуатації Спільним підприємством «Полтавська газонафтова компанія» (код ЄДРПОУ 20041662) свердловини № 44 Новомиколаївська Руденківського родовища (у разі відновлення роботи свердловини):

Площа земельного сервітуту - 1,0405 га.

Строк дії земельного сервітуту - на строк до 31.12.2024 року, починаючи із 196 календарного дня з дати набуття (державної реєстрації) права земельного сервітуту.

Межі та конфігурація земельного сервітуту: в межах відповідно Додатку № 3 висновку експертів комісійної земельно-технічної експертизи від 27.01.2021 року № 53/54 Полтавського відділення Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса», а саме:

- від точ. А до точ. Б - на відстані 74,72 м;

- від точ. Б до точ. В - на відстані 9,73 м;

- від точ. В до точ. Г - на відстані 61,02 м;

- від точ. Г до точ. Д - на відстані 27,06 м;

- від точ. Д. до точ. Ж - на відстані 38,26 м;

- від точ. Ж до точ. К - на відстані 14,72 м;

- від точ. К до точ. Е - на відстані 56,45 м;

- від точ. Е до точ. Ф - на відстані 37,0 м;

- від точ. Ф до точ. Л - на відстані 56,45 м;

- від точ. Л до точ. М - на відстані 14,72 м;

- від точ. М до точ. Н - на відстані 38,26 м;

- від точ. Н до точ. П - на відстані 15,39 м;

- від точ. П до точ. Х - на відстані 118,35 м;

- від точ. Х до точ. Щ - на відстані 60,16м;

- від точ. Щ до точ. А - на відстані 21,65м.

Вид сервітуту: право обслуговування та експлуатації свердловини № 44 Новомиколаївська Руденківського родовища, у тому числі із правом проходу персоналу, під`їзду транспортних засобів та спеціальної техніки, розміщення установки для підземного ремонту свердловини, розміщення тимчасової під`їзної дороги та майданчика для обслуговування свердловини, розміщення факельного амбару.

Встановити плату за користування сервітутом:

- 18164,60 грн. (вісімнадцять тисяч сто шістдесят чотири гривні 60 коп.) за 1,1188 га за перші 195 календарних днів з дати набуття (державної реєстрації) права земельного сервітуту;

- 31620,80 грн. (тридцять одна тисяча шістсот двадцять гривень 80 коп.) за 1,0405 га на рік, починаючи із 196 календарного дня з дати набуття (державної реєстрації) права земельного сервітуту і до закінчення терміну дії земельного сервітуту.

Встановити порядок внесення оплати за вставлення земельного сервітуту:

Оплата за перші 195 днів користування земельною ділянкою з дати набуття (державної реєстрації) права земельного сервітуту вноситься одним платежем в строк 10 (десять) днів з дати державної реєстрації договору. Із 196 календарного дня з дати набуття (державної реєстрації) права земельного сервітуту і до закінчення терміну дії земельного сервітуту 31.12.2024 року плата вноситься частинами один раз на півроку - до 25 червня за перше півріччя та до 25 грудня за друге півріччя поточного року.

Стягнути з ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) на користь Спільного підприємства «Полтавська газонафтова компанія» (код ЄДРПОУ 20041662) судовий збір в розмірі 2270 (дві тисячі двісті сімдесят) грн. 00 коп.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення або з дня складання повного судового рішення у разі оголошення вступної та резолютивної частини рішення або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи до Полтавського апеляційного суду через Новосанжарський районний суд.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Сторони по справі:

позивач: Спільне підприємство «Полтавська газонафтова компанія», місцезнаходження: вул. Європейська, 124 А, кв. 77, м. Полтава, 36002;

представник позивача: адвокат Коморний Сергій Вікторович, місцезнаходження: вул. Котляревського, 3, оф. 108, м. Полтава, 36000;

відповідач: ОСОБА_1 , місце проживання: с. Драбинівка, Новосанжарський район, Полтавська область, 39351;

третя особа: Приватне акціонерне товариство «Національна акціонерна компанія «Надра України», місцезнаходження: вул. Є.Мірошниченко, 10, м. Київ, 03057;

третя особа: Товариство з обмеженою відповідальністю «Чиста криниця», місцезнаходження: вул. Центральна, 11, с. Драбинівка, Новосанжарський район, Полтавська область, 39351.

Суддя Новосанжарського районного суду

Полтавської області Т.Г. Стрельченко

Повний текст рішення суду виготовлено 22 квітня 2021 року.

Джерело: ЄДРСР 96436724
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку