open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Роздільнянський районний суд Одеської області

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 511/15/21

Номер провадження: 2/511/167/21

09 березня 2021 року Роздільнянський районний суд Одеської області в складі:

головуючого судді: Панчук А. І.,

секретаря судового засідання Томчук Є.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Роздільна цивільну справу за позовом Акціонерного товариства «ДТЕК Одеські електромережі» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення вартості необлікованої електричної енергії,

В С Т А Н О В И В:

06.01.2021 року Кулик О.В. (далі - представник) в інтересах Акціонерного товариства «ДТЕК Одеські електромережі» звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за спожиту електричну енергію в розмірі 16525,98грн., посилаючись на те, що АТ «ДТЕК ОДЕСЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ» (правонаступник АТ «Одесаобленерго») постачало електричну енергію в приміщення, розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , у якому мешкає гр. ОСОБА_1 та гр. ОСОБА_2 , які споживають електроенергію на власні потреби, і які несуть відповідальність, був відкритий особовий рахунок № НОМЕР_1 ) в Роздільнянському РЕМ АТ «ДТЕК ОДЕСЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ» для здійснення розрахунків за спожиту електричну енергію та інших платежів. Однак ,відповідачі не проводили своєчасно розрахунки за спожиту електроенергію в результаті чого, станом на 01.12.2020 р. у них виникла заборгованість перед АТ «ДТЕК ОДЕСЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ» згідно рахунків за період з січня 2018 року по грудень 2018 року на загальну суму 12939,59 грн. за спожиту електроенергію. Оскільки відповідачі станом на дату звернення до суду не погасили заборгованість, позивач змушений звернутися до суду з позовом про стягнення з відповідача . 12939,59 грн- заборгованість за спожиту електричну енергію; 1089,05 грн. - 3 % річних; 2497,34 грн- сума збитків від інфляції та судових витрат.

Представник позивача, ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, надав через канцелярію суду заяву, якою підтримав позовні вимоги, просив суд задовольнити їх в повному обсязі та розглянути справу в порядку заочного провадження за його відсутності .

Відповідачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилися, про дату час та місце розгляду справи повідомлялися належним чином , про причини неявки суду не повідомили, заяв про відкладення розгляду справи або слухання справи у їх відсутність, суду не надходило. Відзиву на позов до суду не подали.

Відповідно до ст. 280 ЦПК України суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов: відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання; відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; відповідач не подав відзив; позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

У зв`язку з неявкою відповідача та не повідомленням ним про поважні причини такої неявки в судове засідання в порядку статті 223 ЦПК України, суд зі згоди позивача вважає за можливе розглядати справу в заочному порядку та ухвалити заочне рішення, що відповідає вимогам ст. 280 ЦПК України.

В порядку ч.2 ст. 247 ЦПК України розгляд справи здійснюється судом без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, у зв`язку з неявкою в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі.

Суд, вивчивши матеріали справи, перевіривши докази, вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 3 ст. 12, ч. 1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відносини з приводу постачання фізичним особам електричної енергії регулюються ст. 714 ЦК України, розділами ХІ, ХІІ та XVI Закону України «Про ринок електричної енергії», Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг за № 312 від 14 березня 2018року та Законом України «Про житлово-комунальні послуги».

11 вересня 2020 року до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань було внесено зміни в частині зміни найменування АТ «Одесаобленерго» та зареєстровано нове найменування Товариства, а саме АТ «ДТЕК Одеські електромережі», відносно інших даних, зазначених у Реєстрі щодо Товариства, зміни не вносилися.

АТ «ДТЕК Одеські електромережі» є юридичною особою та діє на підставі Статуту, що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (а.с.17).

Судом встановлено, що АТ «ДТЕК ОДЕСЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ» постачало електричну енергію в приміщення, розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , був відкритий особовий рахунок № НОМЕР_1 ) в Роздільнянському РЕМ АТ «ДТЕК ОДЕСЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ» для здійснення розрахунків за спожиту електричну енергію та інших платежів.

Згідно заповіту від 02.10.2003 року після смерті батька ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 (з ким було укладено договір про користування електричною енергією та відкритий особовий рахунок) його дочка ОСОБА_2 (сестра ОСОБА_1 ) успадкувала житловий будинок з господарськими спорудами, що знаходиться в АДРЕСА_1 . (а.с.16)

Відповідно до виписки з облікової картки об`єкта погосподарського обліку га 2011-2015року у будинку АДРЕСА_1 зареєстровані ОСОБА_1 та ОСОБА_2 (а.с.12)

Також згідно довідки Степанівської сілької ради Роздільнянського району Одеської області №26 від 14.01.2020 року ОСОБА_1 з 12.12.1985 року зареєстрований та проживає за адресою : АДРЕСА_1 (а.с.13).

Між позивачем та відповідачами з приводу врегулювання договірних відносин щодо користування електричною енергією і договір зі споживачем у письмовій формі не укладався. Проте, фактом приєднання до договору про надання послуг з розподілу електричної енергії є її споживання.

Згідно ухвалою Роздільнянського районного суду Одеської області від 02.07.2020 р. по справі №511/1095/20 (номер провадження 2-с/511/6/20) за заявою ОСОБА_1 був скасований судовий наказ від 05.02.2020 р. у справі № 511/134/20 за заявою АТ «Одесаобленерго» про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості за спожиту використану електроенергію та нарахувань на загальну суму 16095,29 грн. та судового збору у сумі 210,20 грн.(а.с.7-8)

Відповідно до наданого розрахунку станом на 01.12.2020 року заборгованість перед АТ «ДТЕК ОДЕСЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ» згідно рахунків за період з січня 2018 року по грудень 2018 року на загальну суму - 16525,98 грн., в тому числі: - 12939,59 грн. - заборгованість за спожиту електричну енергію; - 1089,05 грн. - 3 % річних; - 2497,34 грн. - сума збитків від інфляції. (а.с.9-11)

Відповідно до п. 2 Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг за №312 від 14 березня 2018 року (далі ПРРЕЕ) укладення договорів між споживачами та іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії відповідно до вимог Правил здійснюється шляхом приєднання споживачів до публічних договорів приєднання (договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, відповідних договорів про постачання електричної енергії) на умовах чинних договорів про постачання електричної енергії та про користування електричною енергією, укладених з відповідними постачальниками електричної енергії за регульованим тарифом, шляхом поданнязаяви-приєднанняза формою, наведеною у додатку до цієї постанови.

Відповідно до п. 1.2.1. ПРРЕЕ на роздрібному ринку електричної енергії споживання електричної енергії здійснюється за умови постачання електричної енергії на підставі Договору про постачання електричної енергії.

Відповідно до п. 1.2.15 ПРРЕЕ укладення, внесення змін, продовження строку дії чи розірвання будь-якого із договорів, передбаченого цими Правилами, здійснюється відповідно до вимог законодавства та цих Правил.

Для договорів, які укладаються шляхом приєднання до умов договору, укладення договору можливе шляхом підписання заяв-приєднань, оплати виставленого рахунку, споживання будь-якого обсягу електричної енергії (за умови відсутності направлених заперечень щодо договірних умов в цілому та частково) через особистий кабінет в електронній формі (в установленому законодавством порядку).

Відповідно дост. 638 ЦК України, договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

Відповідно дост. 639 ЦК України, договір може бути укладений у будь-якій формі, якщо вимоги щодо форми договору не встановлені законом.

Судом встановлено, що між АТ «ДТЕК Одеські електромережі» , ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , наявні фактичні договірні правовідносини, що підтверджується фактичним споживанням електроенергії.

За адресою проживання ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , а саме: АДРЕСА_3 (9030/34) .

Відповідно до п. 1.2.1 ПРРЕЕ на розрібному ринку електричної енергії споживання електричної енергії здійснюється за умови постачання електричної енегргії на підставі договору про постачання електричної енергії. Як зазначено у п. 1.2.15 ПРРЕЕ укладення, внесення змін, продовження строку дії чи розірвання будь-якого із договорів, передбаченого цими Правилами, здійснюється відповідно до вимог законодавства та цих Правил. Для договорів, які укладаються шляхом приєднання до умов договору, укладення договору можливе шляхом підписання заяв-приєднань, оплати виставленого рахунку, споживання будь-якого обсягу електричної енергії (за умови відсутності направлених заперечень щодо договірних умов в цілому чи частково) через особистий кабінет в електронній формі (в установленому законодавством порядку).

Отже, на момент відсутності між енергопостачальником і споживачем договору, але виконанням сторонами істотних умов цього договору, а саме - поставки електричної енергії та її оплата, відповідно до ст. 638, 639 ЦК України, договір між сторонами вважається укладеним.

На підставі ст. 77 Закону України «Про ринок електричної енергії» учасники ринку, які порушили нормативно-правові акти, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, несуть відповідальність згідно із законом.

У розумінні п. 62 ч. 1 ст. 1 цього Закону учасником ринку є також і споживач.

Побутовий споживач - індивідуальний побутовий споживач (фізична особа, яка використовує електричну енергію для забезпечення власних побутових потреб, що не включають професійну та/або господарську діяльність) або колективний побутовий споживач (юридична особа, створена шляхом об`єднання фізичних осіб - побутових споживачів, яка розраховується за електричну енергію за показами загального розрахункового засобу обліку в обсязі електричної енергії, спожитої для забезпечення власних побутових потреб таких фізичних осіб, що не включають професійну та/або господарську діяльність).

Пунктом 42 ПКЕЕН передбачені зобов`язання споживачів електричної енергії: дотримуватися вимог нормативно-технічних документів та договору, забезпечувати технічний стан та безпечну експлуатацію своїх електроустановок та побутових електроприладів, забезпечувати збереження приладів обліку і пломб на них у разі розміщення приладу обліку в квартирі або на іншому об`єкті споживача, невідкладно повідомляти енергопостачальника про недоліки в роботі приладу обліку, оплачувати спожиту електричну енергію та здійснювати інші платежі відповідно до умов договору та ПКЕЕН, узгоджувати з енергопостачальником нові підключення та переобладнання внутрішньої електропроводки, надавати розрахункові документи на вимогу представників енергопостачальника для перевірки правильності оплати та відповідності записів у них показанням приладу обліку тощо.

Як зазначено у п. 19 ПКЕЕН. розрахунки населення за спожиту електричну енергію здійснюється за діючимм тарифамидля населення на підставі фактичних приладів обліку.

Пунктом 5.5.5 ПРРЕЕ передбачені зобов`язання споживачів електричної енергії: - дотримуватися правил технічної експлуатації, правил безпеки під час експлуатації власних електроустановок, нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, та умов укладених договорів; - забезпечувати належний технічний стан та безпечну експлуатацію своїх електроустановок та електроприладів згідно з вимогами нормативно-технічних документів та нормативно-правових актів України; - забезпечувати збереження та цілісність установлених на його території та/або об`єкті (у його приміщенні) розрахункових засобів комерційного обліку електричної енергії та пломб (відбитків їх тавр) відповідно до акта про пломбування; - користуватися електричною енергією виключно на підставі договору (договорів); - сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів; - за умови неповної оплати за спожиту електричну енергію припинити власне електроспоживання відповідно до умов договору; - здійснювати оплату рахунків, виставлених на підставі актів про порушення цих Правил та умов договору; - невідкладно повідомляти оператора системи та постачальника послуг комерційного обліку про недоліки в роботі засобу вимірювання; - узгоджувати з оператором системи нові підключення та переобладнання внутрішньої електропроводки, здійснювані з метою збільшення споживання електричної потужності; - надавати розрахункові документи на вимогу представників електропостачальника та/або оператора системи для перевірки правильності оплати та відповідності записів у них показам засобу комерційного обліку; - забезпечувати доступ представникам оператора системи до об`єкта споживача для проведення технічної перевірки засобу комерційного обліку (засобів вимірювальної техніки), електроустановок та електропроводки; - тощо.

Відповідно до пункту 5 частини третьої статті 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» передбачено обов`язок споживача оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Таким чином, згідно із зазначеними нормами закону споживачі зобов`язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними. Факт відсутності договору про надання житлово-комунальних послуг.

Пунктом 4.12 ПРРЕЕ передбачено, що плата за спожиту електричну енергію вноситься не пізніше 20 числа наступного місяця, якщо договором не встановлено іншого терміну. Рахунок за спожиту електричну енергію оплачується протягом 10 робочих днів від дня отримання рахунка побутовим споживачем.

Таким чином, зобов`язання за договором на користування електричною енергією, як в частині оплат так і в частині дотримання вимог нормативно-технічних документів із забезпеченням технічного стану та безпечної експлуатації електроустановок мають виконуватися споживачем належним чином та у відповідності до укладеного договору та положень діючого законодавства.

Відповідно до загальних положень Закону України «Про житлово-комунальні послуги», житлово-комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та/або перебування осіб у житлових і нежитлових приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил, що здійснюється на підставі відповідних договорів про надання житлово-комунальних послуг. Згідно з ч.5 ст.20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» послуга з постачання електричної енергії надається згідно з умовами укладеного договору та вимогами правил, затверджених Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Споживачі відповідно до вимог діючого законодавства, нормативно-правових актів та фактично укладеного договору, повинні своєчасно здійснювати розрахунки за спожиту електроенергію.

За таких обставин, суд вважає, доведеним факт використання відповідачем електричної енергії та несвоєчастної оплатиза користування, а позовні вимоги позивача обґрунтованими та законними.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що зібрані у справі докази, встановлені судом фактичні обставини справи та належна оцінка доказів вказують на наявність підстав для задоволення позову АТ «ДТЕК Одеські електромережі» в повному обсязі, а саме з відповідачів слід стягнути солідарно на користь позивача заборгованість за спожиту електричну енергію у розмірі 16525,98 грн., що складається з: - 12939,59 грн. - заборгованість за спожиту електричну енергію; 1089,05 грн - 3 % річних; 2497,34 грн. - сума збитків від інфляції.

Відповідачами не було надано до суду жодних заперечень проти позову та доказів у підтвердження цих заперечень. Своїм правом бути присутнім у судовому засіданні відповідачі також розпорядилисяся на свій розсуд.

Відповідно до ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів в їх сукупності.

Згідно ст.263ЦПК України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Відповідно до ст. 264 ЦПК України під час ухвалення рішення суд вирішує, у тому числі, питання щодо розподілу між сторонами судових витрат.

На підставі ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Позивачем при зверненні до суду було сплачено судовій збір у розмірі 2102,00 грн. (Оскільки позовні вимоги задоволено в повному обсязі, то вказана сума судового збору підлягає стягненню з відповідача на користь позивача.

Керуючись ст. ст. 526, 611, 612, 623, 625, 714 ЦК України, ст. 77 Закону України «Про ринок електричної енергії», ст. ст. 4, 12, 13, 258, 259, 263, 264, 265, 268, 273, 280, 284, 354 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги Акціонерного товариства «ДТЕК Одеськіелектромережі» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за спожиту електричну енергію - задовольнити .

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , 1ПН - НОМЕР_2 , зареєстрований та мешкає за адресою: АДРЕСА_1 ) та гр. ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , ІПН - НОМЕР_3 , зареєстрована та мешкає за адресою: АДРЕСА_1 ) на користь Акціонерного товариства «ДТЕК Одеськіелектромережі» (місцезнаходження: 65031, м. Одеса, вул. М. Боровського, 28-Б, поточний рахунок № НОМЕР_4 в ТВБВ № 10015/0604 філії - Одеське обласне управління АТ «Ощадбанк», МФО 328845, код ЄДРПОУ 00131713.) солідарно: заборгованість за спожиту електричну енергію за період з січня 2018 року по грудень 2018 року у сумі 12939,59 грн.; 3 % річних за період з лютого 2018 року по листопад 2020 р. у сумі 1089,05 грн. та суму збитків від інфляції у розмірі 2497,34 грн.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , 1ПН - 2403717831, зареєстрований та мешкає за адресою: АДРЕСА_1 ) та гр. ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , ІПН - НОМЕР_3 , зареєстрована та мешкає за адресою: АДРЕСА_1 ) на користь Акціонерного товариства «ДТЕК Одеськіелектромережі» (місцезнаходження: 65031, м. Одеса, вул. М. Боровського, 28-Б, поточний рахунок № НОМЕР_4 в ТВБВ № 10015/0604 філії - Одеське обласне управління АТ «Ощадбанк», МФО 328845, код ЄДРПОУ 00131713.) судовий збір у загальному розмірі 2102 (дві тисячі сто дві) гривні 00 копійок.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заяви про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Рішення може бути оскаржене учасниками справи в апеляційному порядку до Одеського апеляційного суду через суд першої інстанції шляхом подачі протягом 30 днів апеляційної скарги з дня проголошення судового рішення, з урахуванням п.15.5 Перехідних положень ЦПК України.

Суддя А. І. Панчук

Джерело: ЄДРСР 95387651
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку