open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 738/25/21

№ провадження 1-кс/738/15/2021

УХВАЛА

21 січня 2021 року місто Мена Чернігівської області

Слідчий суддя Менського районного суду Чеpнiгiвської областi ОСОБА_1 , розглянувши у відкритому судовому засіданні подання Державної установи «Менська виправна колонія (№ 91)» про конфіскацію речей, предметів, які заборонено використовувати в колоніях,

за участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

В С Т А Н О В И В:

12 січня 2021 року до суду надійшло подання Державної установи «Менська виправна колонія (№ 91)» про конфіскацію речей, предметів, які заборонено використовувати в колоніях. Подання мотивоване тим, що 25 грудня 2020 року приблизно о 10 годині 50 хвилин, під час здійснення обходу житлової зони, а саме відділення СПС №4 у побутовій кімнаті даного відділення було виявлено засудженого ОСОБА_3 , який користувався планшетом. Під час проведення візуального огляду планшету було виявлено на дисплеї планшету позначки, які вказували на наявність у ньому SIM -картки. Засуджений ОСОБА_3 по даному факту повідомив, що у планшеті дійсно знаходиться SIM - картка та те, що слот для SIM - картки вмонтовано саморобним шляхом, при цьому в усній формі пояснив, що він чітко усвідомлював те, що зберігання забороненого предмету є грубим порушенням режиму утримання та можливі дисциплінарні покарання за порушення встановленого порядку відбування покарання.

Відповідно до змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства юстиції України затверджених Наказом Міністерства юстиції України № 1243/5 від 27 березня 2020 року засуджені мають право користуватися планшетними комп`ютерами (планшетами) без можливості апаратної підтримки будь-яких видів SIM-карт, тому в ході проведення перевірки було опитано інженера відділу ІТЗО лейтенанта внутрішньої служби ОСОБА_4 , який веде облік планшетів, які офіційно находять засудженим для користування. В результаті чого було встановлено, що вилучений у засудженого ОСОБА_3 , планшет «Lenovo» A3500-HV, ІМЕІ: НОМЕР_1 на відповідному обліку планшетів в установі не перебуває, та окрім цього вказаний співробітник провів технічний огляд вилученого планшету шляхом відкриття задньої кришки планшету та підтвердив те, що слот для підтримки SIM - картки вмонтовано саморобним шляхом. Вилучений планшет «Lenovo» A3500-HV, ІМЕІ: НОМЕР_1 в чохлі темно-синього кольору, з SIM - карткою оператора мобільного зв`язку «Київстар», серійний номер НОМЕР_2 , як заборонений для використання у колонії, адміністрація Держаної установи «Менська виправна колонія (№ 91)» просить конфіскувати.

Прокурор у судове засідання не з`явився, був належним чином повідомлений про місце та час розгляду подання.

Представник установи виконання покарання у судове засідання не з`явився просив розглянути справу без його участі, подання підтримує.

Засуджений ОСОБА_3 про час та місце розгляду подання повідомлений належним чином, надав заяву про розгляд справи без його участі, претензій щодо конфіскації не має.

Дослідивши подання та додані до нього докази, суд дійшов наступних висновків.

Згідно з положеннями частини 4 статті 107 КВК України засудженим, які відбувають покарання у виді позбавлення волі, забороняється придбавати, виготовляти, зберігати і використовувати гроші, цінності, предмети, речі, речовини і вироби, заборонені до використання в колонії.

Відповідно до вимог частини 7 статті 102 КВК України, зберігання засудженими присобі речей,а такожпредметів,які забороненовикористовувати вколоніях,не допускається.Виявлені у засуджених речі та предмети, які заборонено використовувати в колоніях, вилучаються, про що посадовою особою колонії складається протокол. За клопотанням установи виконання покарання слідчий суддя розглядає питання, про конфіскацію таких речей та предметів відповідно до положень розділу VIII Кримінального процесуального кодексу України.

Порядок і умови виконання та відбування кримінальних покарань у виді арешту, обмеження волі, позбавлення волі на певний строк та довічного позбавлення волі визначений у Правилах внутрішнього розпорядку установ виконання покарань, затверджених Наказом Міністерства юстиції України 28 серпня 2018 року № 2823/5.

Згідно із пунктом 2 розділу II Правил внутрішнього розпорядку установ виконання покарань засуджені мають право розпоряджатися грошовими коштами, придбавати, володіти і розпоряджатися предметами, речами, виробами, за винятком тих, використання яких заборонено.

У додатку 5 до Правил внутрішнього розпорядку установ виконання покарань (пункт 1 розділу V) визначений перелік продуктів харчування, виробів і речовин, які засуджені можуть отримувати в посилках (передачах), купувати в крамницях установ виконання покарань та зберігати при собі, зокрема, засуджені можуть зберігати планшетний комп`ютер без можливості апаратної підтримки будь-яких видів SIM-карт з програмно заблокованими камерами та зарядний пристрій до нього.

У Додатку 3 до Правил внутрішнього розпорядку установ виконання покарань (пункт 4 розділу ІІ) визначений перелік предметів, виробів і речовин, зберігання і використання яких засудженими заборонено.

Так, засудженим, які тримаються у виправних колоніях заборонено зберігати і використовувати радіоелектронні засоби, призначені для передавання чи приймання радіосигналів (радіостанції, мобільні телефони та зарядні пристрої до них, SIM-картки, скетч - картки поповнення рахунку мобільного зв`язку, пейджери тощо), друкарські машинки, розмножувальні прилади; комп`ютерну техніку (за винятком комп`ютерної техніки, встановленої у комп`ютерних класах. Засудженим, які відбувають покарання у виправних центрах, виправних колоніях мінімального рівня безпеки з полегшеними умовами тримання та дільницях соціальної реабілітації, дозволяється мати при собі портативні персональні комп`ютери та аксесуари до них).

Як вбачається з подання та доданих до нього Висновку перевірки по факту вилучення заборонених предметів від 04 січня 2021 року, Протоколу вилучення № 136 від 25 грудня 2020 року, Акту проведеного вибіркового обшуку від 25 грудня 2020 року, приблизно о 10 годині 50 хвилин, під час здійснення обходу житлової зони, а саме відділення СПС №4 у побутовій кімнаті даного відділення було виявлено засудженого ОСОБА_3 , який користувався планшетом. Під час проведення візуального огляду планшету було виявлено на дисплеї планшету позначки, які вказують на наявність у ньому SIM -картки. Планшет та SIM-картка належать засудженому ОСОБА_3 .

Слідчий суддя дійшов висновку подання Державної установи «Менська виправна колонія (№ 91)» задовольнити частково, виявлені та вилучені предмети, як заборонені для використання у колонії предмети залишити на зберіганні в ДУ «Менська виправна колонія № 91» до звільнення засудженого ОСОБА_3 .

На підставі викладеного, керуючись статтею 539 КПК України, статтями 102, 107 КВК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Подання Державної установи «Менська виправна колонія (№ 91)» про конфіскацію речей, предметів, які заборонено використовувати в колоніях задовольнити частково.

Бувший у використанні планшет «Lenovo» A3500-HV, ІМЕІ: НОМЕР_1 в чохлі темно-синього кольору, з SIM - карткою оператора мобільного зв`язку «Київстар», серійний номер НОМЕР_2 - передати до Державної установи «Менська виправна колонія (№91)» на зберігання до звільнення засудженого ОСОБА_3 .

У задоволенні іншої частини подання відмовити.

Ухвала не оскаржується.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 94310935
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку