open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.uaРІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

25.11.2020Справа № 910/14861/20

Господарський суд міста Києва у складі судді Баранова Д.О., за участю секретаря судового засідання Зарудньої О.О., розглянувши матеріали господарської справи

за позовом 1) Фермерського господарства "Святослав" (08430, Київська обл., Переяслав-Хмельницький р-н, с. Єрківці; ідентифікаційний код 33488461)

2) Товариства з обмеженою відповідальністю "Оформитель" (04073, м. Київ, пр-т. Московський, буд. 9, літ. Г1; ідентифікаційний код 19137664)

3) Малого приватного підприємства Фірма "Ерідон" (08143, Київська обл., Києво-Святошинський р-н, с. Княжичі, вул. Воздвиженська, буд. 46)

до Акціонерного товариства Акціонерного комерційного банку "Аркада" (01001, м. Київ, вул. Ольгинська, буд. 3; ідентифікаційний код 19361386)

третя особа-1, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача: Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Гарант Капітал" (01014, м. Київ, вул. Болсуновська, буд. 6; ідентифікаційний код 42093595)

третя особа-2, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: Товариство з обмеженою відповідальністю "Будеволюція" (01001, м. Київ, вул. Ольгинська, буд. 3, кім. 27; ідентифікаційний код 34284328)

третя особа-3, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (01010, м. Київ, вул. Московська, буд. 8, корп. 30; ідентифікаційний код 37956207)

третя особа-4, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (04053, м. Київ, вул. Січових Стрільців, буд. 17; ідентифікаційний код 21708016)

про заміну управителя Фонду та зобов`язання вчинити дії

Представники сторін:

від позивачів: Прокопенко Т.Ю.

від відповідача: Остафійчук М.В.

від третьої особи-1: Білічак Х.В.

від третьої особи-2: Шилов В.В.

від третьої особи-3: Андрущак О.Л.

від третьої особи-4: Кібець Р.Р.

від ОСОБА_1 : Ципін В.Г.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

До Господарського суду міста Києва звернулося Фермерське господарство "Святослав", Товариство з обмеженою відповідальністю "Оформитель" та Мале приватне підприємство Фірма "Ерідон" зі спільним позовом до Акціонерного товариства Акціонерного комерційного банку "Аркада", за участю третіх осіб, які не заявлять самостійних вимог на предмет спору - Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Гарант Капітал", Товариство з обмеженою відповідальністю "Будеволюція", Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку, в якому позивачі просять суд:

- замінити управителя Фонду фінансування будівництва виду А "Патріотика" за програмою ТОВ "Будеволюція" з Акціонерного товариства Акціонерного комерційного банку "Аркада" на нового управителя Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Гарант Капітал";

- зобов`язати Акціонерне товариство Акціонерного комерційного банку "Аркада" передати новому управителю Фонду фінансування будівництва виду А "Патріотика" за програмою ТОВ "Будеволюція" Товариству з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Гарант Капітал" майно, що перебуває у довірчій власності управителя Фонду фінансування будівництва виду А "Патріотика" за програмою ТОВ "Будеволюція", в тому числі кошти оперативного резерву Фонду фінансування будівництва виду А "Патріотика" за програмою ТОВ "Будеволюція" та документи, що регламентують функціонування Фонду фінансування будівництва виду А "Патріотика" за програмою ТОВ "Будеволюція".

Також суд зазначає, що позивачем до позовної заяви додано клопотання про витребування доказів та заява про залучення до участі у розгляді справи третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, а саме Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Гарант Капітал", Товариство з обмеженою відповідальністю "Будеволюція", Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку.

30.09.2020 до Господарського суду міста Києва надійшла заява позивача про залучення до участі у справі на стороні позивачів третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 05.10.2020 прийняти позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі. Підготовче засідання призначено на 11.11.2020.

21.10.2020 до Господарського суду міста Києва надійшла заява Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про продовження процесуальних строків встановлених судом в ухвалі від 05.10.2020.

29.10.2020 до Господарського суду міста Києва надійшов відзив Акціонерного товариства Акціонерного комерційного банку "Аркада" на позовну заяву.

02.11.2020 до Господарського суду міста Києва надійшло клопотання ОСОБА_1 про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача.

03.11.2020 до Господарського суду міста Києва надійшло клопотання позивачів про ознайомлення з матеріалами справи.

04.11.2020, 06.11.2020 до Господарського суду міста Києва надійшли заяви ОСОБА_2 про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача.

04.11.2020, 06.11.2020 до Господарського суду міста Києва надійшла заява ОСОБА_3 про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача.

09.11.2020 до Господарського суду міста Києва надійшли пояснення третьої особи - Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Гарант Капітал" по суті позову.

09.11.2020 до Господарського суду міста Києва надійшли письмові пояснення третьої особи - Фонду гарантування вкладів фізичних осіб по суті позову.

09.11.2020 до Господарського суду міста Києва надійшла заява уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Акціонерного товариства Акціонерного комерційного банку "Аркада" про визнання позову відповідачем.

09.11.2020 до Господарського суду міста Києва надійшли пояснення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку на позовну заяву.

09.11.2020 до Господарського суду міста Києва надійшла заява ОСОБА_3 про долучення доказів.

09.11.2020 до Господарського суду міста Києва надійшла заява ОСОБА_2 про долучення доказів.

У судовому засіданні 11.11.2020 представник відповідача повідомив про падання заяви про визнання позову.

Представник позивачів просив суд розглянути заяву про визнання позову та ухвалити рішення на стадії підлогового засідання.

Представник Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку надав пояснення щодо заявлених позовних вимог, та подав клопотання про долучення документів до матеріалів справи.

У підготовчому засіданні 11.11.2020 оголошено перерву до 25.11.2020.

24.11.2020 до Господарського суду міста Києва надійшли додаткові пояснення третьої особи - Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Гарант Капітал".

У судовому засіданні 25.11.2020 суд з`ясовував думку представників сторін щодо наявних в матеріалах справи заяв ОСОБА_3 , ОСОБА_2 та клопотання ОСОБА_1 про вступ у справу в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору.

Представник позивачів заперечив щодо залучення третіх осіб, адже, їх залучення призведе до безпідставного затягування розгляду справи, оскільки, довірителів з якими ПАТ АКБ "Аркада" були укладені договори про участь у фонді фінансування будівництва є більше шести тисяч. Також, представник зазначив, що Законом України "Про фінансово кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю" не визначено кількісний склад осіб, на звернення до суду з позовом про зміну управителя фонду фінансування будівництва. Крім того, представник зазначив, що особи, що звернулися із заявами про залучення їх до участі у справі в якості третіх осіб, що не заявляють самостійних вимог на предмет спору не позбавлені права звернутися до суду з окремими позовами.

Представники відповідача та третьої особи-1, 4 також заперечили щодо залучення третіх осіб до участі у справі.

Представники третіх осіб-2 та 3 підтримали позиції заявників щодо залучення їх в якості третіх осіб до участі у справі.

Представник ОСОБА_1 надав пояснення по суті поданого клопотання просив суд про його задоволення та залучення ОСОБА_1 до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача.

Так, у поданому клопотанні про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимоги на предмет спору ОСОБА_1 зазначає, що нею укладалися договори про участь у ФФБ виду А "Патріотика" саме з відповідачем, заміна останнього вплине на права та обов`язки заявника щодо відповідача та на можливість отримання заявником у власність проінвестованих об`єктів нерухомості.

У поданих заявах про залучення третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору ОСОБА_3 та ОСОБА_2 вказують, що у разі задоволення позову права та обов`язки управителя ФФБ виду А за програмою "Будеволюція" будуть покладені на третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Гарант Капітал". Відтак, на переконання заявників відбудеться заміна сторони у зобов`язанні, і в частині, що стосується покладення на третю особу-1 обов`язків Акціонерного товариства Акціонерного комерційного банку "Аркада", у зв`язку з чим, заявники, як довірителі матимуть право пред`явити вимоги до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Гарант Капітал" як до нового управителя ФФБ виду А за програмою "Будеволюція".

Суд заслухавши пояснення представників сторін та учасників процесу, а також представника заявника, дослідивши подані заявниками заяви та клопотання про залучення третіх осіб до участі у справі, дійшов висновку про відмову в їх задоволенні з огляду на наступне.

Приписами ч. 1, 3 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Як про це зазначалося представником позивачів, довірителів з якими ПАТ АКБ "Аркада" були укладені договори про участь у фонді фінансування будівництва є більше шести тисяч, відтак, суд вказує, що залучення до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору таких довірителів, зокрема, й ОСОБА_1 , ОСОБА_3 та ОСОБА_2 зумовить з мотивів викладених в ії клопотаннях зумовить необхідність залучення й інших довірителів, що призведе до значного затягування розгляду справи, та в даному випадку не буде сприяти досягненню основних завдань господарського судочинстваа визначених в ст. 2 ГПК України . Водночас, суд відзначає, що в даному випадку залучення довірителів в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору ніяким чином не впливає на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін, а також не вплине на результати розгляду справи.

При тому, суд вважає за необхідне зазначити, що довірителі з якими ПАТ АКБ "Аркада" були укладені договори про участь у фонді фінансування будівництва, вважаючи порушеними їх права, наділені правом відповідно до Закону України "Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю" звернутися до суду саме з позовом щодо заміни управителя ФФБ.

Крім того, у даному підготовчому засіданні представник відповідача надав пояснення по суті поданої заяви про визнання позовних вимог відповідачем.

Представник позивачів підтримав позовні вимоги, просив суд розглянути подану відповідачем заяву про визнання позову, та за наслідками розгляду даної заяви ухвалити рішення на стадії підготовчого засідання.

Представник третьої особи-4 просив суд розглянути подану відповідачем заяву про визнання позову, та зазначив, що не заперечує щодо задоволення позовних вимог.

Представник третьої особи-1 надав пояснення щодо заявлених позивачами позовних вимог, просив суд про їх задоволення.

Представник третьої осмоби-2 зазначив про необхідність уточнення позовних вимог.

Представник третьої особи-3 надав пояснення щодо заявлених позовних вимог.

Так, приписами статті 191 ГПК України передбачено, що відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

До ухвалення судового рішення у зв`язку з визнанням позову відповідачем суд роз`яснює сторонам наслідки відповідних процесуальних дій, перевіряє, чи не обмежений представник відповідної сторони у повноваженнях на їх вчинення.

У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Суд не приймає визнання позову відповідачем у справі, в якій особу представляє її законний представник, якщо його дії суперечать інтересам особи, яку він представляє.

За результатом розгляду заяви представника відповідача про визнання позову, суд дійшов висновку, що визнання відповідачем позову не суперечить закону, обставинам справи та не порушує права чи інтереси інших осіб, а також не суперечить інтересам відповідача, від імені якого дану заяву булло подано представником, відтак, дана заява приймається судом.

Відповідно до ч. 3 ст. 185 ГК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення суду, у випадку визнання позову відповідачем.

У судовому засіданні 25.11.2020, відповідно до ст. 240 Господарського процесуального кодексу України, судом проголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, що мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд міста Києва

ВСТАНОВИВ:

АТ АКБ "Аркада" є управителем Фонду фінансування будівництва виду А "Патріотика" за програмою ТОВ "Будеволюція".

АТ АКБ "Аркада" діяло на підставі Банківської ліцензії № 80 від 18.06.2018, виданої Національним банком України на право надання банківських послуг.

Як встановлено судом, Правила фонду фінансування будівництва виду А "Патріотика" за програмою ТОВ "Будеволюція" затверджені рішенням Правління АТ АКБ "Аркада", протокол № 45 від 29.05.2017 (далі - Правил ФФБ).

Між АТ АКБ "Аркада" та ТОВ "Аркада-Будівництво" укладений договір, за умовами якого ТОВ "Аркада-Будівництво" як забудовник зобов`язується організувати спорудження об`єкта будівництва у встановлені строки та належної якості, ввести об`єкти будівництва (його окремі складові частини) в експлуатацію та передати Довірителям закріплені за ними об`єкти інвестування, а АТ АКБ "Аркада" зобов`язується своєчасно здійснювати фінансування будівництва на умовах цього договору.

З метою виконання умов договору із забудовником та відповідно до Закону України "Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю" АТ АКБ "Аркада" створений Фонд фінансування будівництва виду А "Патріотика" за програмою ТОВ "Будеволюція".

Згідно розділу 3 Правил ФФБ метою створення ФФБ є отримання довірителями у власність об`єктів інвестування. Метою здійснення управління ФФБ є отримання Довірителями вигоди від здійснення управління майном, а саме - отримання у власність об`єктів інвестування.

Відповідно до Правил ФФБ Банк здійснював залучення коштів довірителів для фінансування об`єктів будівництва, а саме багатоповерхових житлових будинків з об`єктами торговельно-офісно-розважального та соціально-побутового призначення між вул. Бориса Гмирі та вул. Колекторною у Дарницькому районі м. Києва.

Позивачі є довірителями Фонду фінансування будівництва виду А "Патріотика" за програмою ТОВ "Будеволюція", зокрема: Фермерське господарство "Святослав" на підставі договору про участь у Фонді фінансування будівництва № 1204-нп від 12.03.2019 та свідоцтва від 11.04.2019, Товариство з обмеженою відповідальністю "Оформитель" на підставі договору про участь у Фонді фінансування будівництва № 75356 від 18.05.2016 та свідоцтва від 19.05.2016, Мале приватне підприємство Фірма "Ерідон" на підставі договору про участь у Фонді фінансування будівництва № 78954 від 16.01.2017 з урахуванням договору № 78954/1 про уступку права вимоги від 17.01.2019 та свідоцтва 17.01.2019.

Так, за зазначеними договорами про участь у Фонді фінансування будівництва позивачі, як довірителі на підставі визнання ними Правил ФФБ надали свою згоду на участь у Фонді фінансування будівництва виду А "Патріотика" за програмою ТОВ "Будеволюція".

Згідно умов зазначених договорів АТ АКБ "Аркада" як управитель приймає від довірителів кошти в управління та відповідно до Правил фонду і договорів перераховує частину таких коштів для фінансування будівництва, решта коштів (оперативний резерв) залишається в управлінні Управителя. Після закінчення будівництва, введення об`єкта будівництва в експлуатацію, підключення його до інженерних мереж, передачі його об`єднанню співвласників, або власнику, або експлуатуючій організації разом з необхідною технічною документацією, та, відповідно, під заселення довірителям кошти оперативного резерву управитель перераховує забудовнику.

Обґрунтовуючи необхідність звернення до суду з даним позовом позивачі посилаються на невідповідність вимогам до управителя фонду фінансування будівництва, неможливість здійснення ним повноважень та виконання взятих на себе зобов`язання, передбачених договорами про участь у фонді, у зв`язку з відкликанням банківської ліцензії та початком процедури ліквідації АТ АКБ "Аркада".

У зв`язку з чим, позивачі, як довірителі Фонду фінансування будівництва виду А "Патріотика" за програмою ТОВ "Будеволюція" у спільному позові просять суд:

- замінити управителя Фонду фінансування будівництва виду А "Патріотика" за програмою ТОВ "Будеволюція" з Акціонерного товариства Акціонерного комерційного банку "Аркада" на нового управителя Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Гарант Капітал";

- зобов`язати Акціонерне товариство Акціонерного комерційного банку "Аркада" передати новому управителю Фонду фінансування будівництва виду А "Патріотика" за програмою ТОВ "Будеволюція" Товариству з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Гарант Капітал" майно, що перебуває у довірчій власності управителя Фонду фінансування будівництва виду А "Патріотика" за програмою ТОВ "Будеволюція", в тому числі кошти оперативного резерву Фонду фінансування будівництва виду А "Патріотика" за програмою ТОВ "Будеволюція" та документи, що регламентують функціонування Фонду фінансування будівництва виду А "Патріотика" за програмою ТОВ "Будеволюція".

У поданому відповідачем відзиві АТ АКБ "Аркада" вказує, що спорудження об`єкту будівництва Фонду фінансував будівництва виду А ЖК "Патріотика" за програмою ТОВ "Будеволюція" за адресою вул. Бориса Гмирі та вул. Колекторною у Дарницькому районі м. Києва та мкрн. 1, 2, 2а, 3, 4, 5, 6 ж/м Осокорки-Центральні Дарницькому районі м. Києва, є тривалою в часі, який з врахуванням певних об`єктивних обставин може бути продовжений на підставі і в порядку Закону про ФФБ, в той час як подальша діяльність АТ АКБ "Аркада", як юридичної особи обмежена в часі відповідно до Закону та строки ліквідації передбачені Законом, є преклюзивними, з метою захисту інтересів довірителів ФФБ виду А ЖК "Патріотика" за програмою ТОВ "Будеволюція" та досягнення мети створення зазначеного ФФБ, відповідач вважає за доцільне розгляд питання щодо можливості передачі ФФБ за А ЖК "Патріотика" за програмою ТОВ "Будеволюція" в управління нового управителя.

У поданих поясненнях Фонд гарантування вкладів фізичних осіб зазначає, що при зверненні до суду з даним позовом позивачами доведено порушення власних прав та охоронюваних законом інтересів, які можуть бути захищені виключно в судовому порядку. Крім того, Фонд вказує, що оскільки АТ АКБ "Аркада" не відповідає вимогам до Управителя фонду фінансування будівництва, не може здійснювати повноваження управителя фонду та не може виконувати взяті на себе зобов`язання, передбачені договорами про участь у фонді, то заміна Управителя фонду фінансування будівництва у судовому порядку є належним та ефективним способом захисту, який відповідає закону. Таким чином, з метою захисту прав та інтересів довірителів Фонд гарантування вкладів фізичних осіб підтримує заявлені позовні вимоги.

У поданих поясненнях Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку щодо вирішення даного спору покладається на розсуд суду. При тому, Комісія зазначає, що станом на 23.10.2020 у Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку відсутня інформація щодо членства Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Гарант Капітал" щонайменше в одному об`єднанні професійних учасників ринку цінних паперів та/або саморегулівній організації, що об`єднує професійних учасників ринку цінних паперів за відповідним видом професійної діяльності. У зв`язку з цим, Комісією було направлено відповідний запит до Товариства від 20.10.2020 № 11/02/16921.

Комісія, також інформує про відсутність досвіду Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Гарант Капітал" (у зв`язку тим, що від моменту отримання ліцензії Товариство не створило жодного фонду фінансування будівництва) для здійснення відповідного виду діяльності стосовно отримання усіх прав та обов`язків щодо довірителів ФФБ АТ АКБ "Аркада".

Також зазначає про відсутність кінцевих бенефіціарних власників (контролерів), що на переконання Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку може свідчити про непрозорість структури та ризики в діяльності Товариства в майбутньому при здійсненні своєї професійної діяльності.

Так, статтею 86 Господарського процесуального кодексу України вказано, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також вірогідність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Оцінюючи подані докази та наведені обґрунтування за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Загальні принципи, правові та організаційні засади залучення коштів фізичних і юридичних осіб в управління з метою фінансування будівництва житла та особливості управління цими коштами визначені Законом України "Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю" від 19.06.2003 № 978-IV (далі - Закон № 978-IV).

Згідно ст. 2 Закону № 978-IV управителем є фінансова установа, яка від свого імені діє в інтересах установників управління майном і здійснює управління залученими коштами згідно із законодавством, Правилами фонду та відповідає вимогам, встановленим цим Законом.

Відповідно до ст. 7 Закону № 978-IV управитель фонду на праві довірчої власності здійснює управління фондом та для досягнення мети управління майном, визначеної установниками цього фонду, перераховує частину отриманих коштів у напрямах, зазначених у Правилах. Для ФФБ - це фінансування будівництва. Решта коштів залишається в управлінні управителя відповідно до Правил фонду.

Управитель при реалізації права довірчої власності несе відповідальність за дотримання вимог цього Закону, Правил фонду та договору управління майном; несе відповідальність за забезпечення інтересів установника управління, повноту і своєчасність виконання своїх зобов`язань перед ним.

Відповідно до ч. 1 ст. 16 Закону № 978-IV фінансування будівництва за рахунок коштів ФФБ виду А управитель здійснює за рахунок отриманих в управління коштів, за винятком оперативного резерву, в порядку, визначеному договором, у межах вартості будівництва.

Судом встановлено, що на підставі постанови Правління Національного банку України від 25.08.2020 № 541-рш/БТ "Про віднесення АТ АКБ "Аркада" до категорії неплатоспроможних", виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийнято рішення від 25.08.2020 № 1583 "Про запровадження тимчасової адміністрації у АТ АКБ "Аркада" та делегування повноважень тимчасового адміністратора банку", згідно з яким з 26.08.2020 запроваджено тимчасову адміністрацію та призначено уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на тимчасову адміністрацію в АТ АКБ "Аркада".

На підставі рішення Правління Національного банку України від 24.09.2020 № 601-р "Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію АТ АКБ "Аркада" та рішення виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб від 25.09.2020 № 1744 "Про початок процедури ліквідації АТ АКБ "Аркада" відкликано банківську ліцензію та розпочато процедуру ліквідації АТ АКБ "Аркада".

Уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб з делегуванням повноважень ліквідатора АТ АКБ "Аркада", визначених Законом України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", зокрема, ст. 37, 38, 47-52, 52і, 53 Закону, в тому числі з підписання всіх договорів, пов`язаних з реалізацією активів банку у порядку, визначеному Законом, окрім повноважень в частині організації реалізації активів банку, призначено провідного професіонала з питань ліквідації банків відділу організації процедур ліквідації банків департаменту ліквідації банків Луньо Іллю Вікторовича строком на три роки з 25.09.2020 до 24.09.2023 включно.

Зазначена інформація є публічною та розміщена на сайті Фонду гарантування вкладів фізичних осіб: https://www.fg.gov.ua/banki-v-upravlinni-fondu/banki-shcho-likviduyutsya/at-akb-arkada.

Таким чином, починаючи з 26.08.2020 діяльність відповідача - АТ АКБ "Аркада" здійснюється з врахуванням особливостей, передбачених Законом України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" від 23.02.2012 № 4452-VI (далі - Закон № 4452-VI).

Згідно ст. 34 Закону № 4452-VI Фонд розпочинає процедуру виведення неплатоспроможного банку з ринку не пізніше наступного робочого дня після офіційного отримання рішення Національного банку України про віднесення банку до категорії неплатоспроможних.

Під час тимчасової адміністрації Фонд має повне і виняткове право управляти банком відповідно до цього Закону, нормативно-правових актів Фонду та вживати дії, передбачені планом врегулювання.

Відповідно до ст. 46 Закону № 4452-VI з дня початку процедури ліквідації банку поміж іншого:

- припиняються всі повноваження органів управління банку (загальних зборів, спостережної ради і правління (ради директорів)) та органів контролю (ревізійної комісії та внутрішнього аудиту). Якщо в банку, що ліквідується, здійснювалася тимчасова адміністрація, з дня прийняття рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку тимчасова адміністрація банку припиняється. Керівники банку звільняються з роботи у зв`язку з ліквідацією банку;

- банківська діяльність банку завершується закінченням технологічного циклу конкретних операцій у разі, якщо це сприятиме збереженню або збільшенню ліквідаційної маси;

- строк виконання всіх грошових зобов`язань банку та зобов`язання щодо сплати податків і зборів (обов`язкових платежів) вважається таким, що настав;

- Фонд здійснює заходи із виконання плану врегулювання, що передбачає виведення банку з ринку у спосіб, передбачений пунктом 2 частини другої статті 39 цього Закону, та відчужує майно (активи) та зобов`язання відповідно до статті 40 цього Закону на користь приймаючого банку протягом 30 днів з дня опублікування відомостей відповідно до частини другої статті 45 цього Закону. Вчинення правочинів, пов`язаних з відчуженням майна (активів) банку чи передачею його майна третім особам (крім приймаючого банку), допускається в порядку, передбаченому статтею 51 цього Закону;

Протягом 15 днів, але не пізніше строків, установлених Фондом, керівники банку (якщо в банку не здійснювалася тимчасова адміністрація) забезпечують передачу бухгалтерської та іншої документації банку, печаток і штампів, матеріальних та інших цінностей банку Фонду/уповноваженій особі Фонду. У разі ухилення від виконання зазначених обов`язків винні особи несуть відповідальність відповідно до закону.

Відтак, суд відзначає, що означені обмеження в діяльності Банку щодо якого Фондом запроваджено процедуру виведення його з ринку свідчать про неможливість здійснення неплатоспроможним банком звичайних банківських операцій, в тому числі й щодо як залучення нових довірителів ФФБ та коштів від них, так і щодо направлення коштів таких ФФБ на користь забудовника.

Крім того, приписами ч. 5 ст. 50 Закону № 4452-VI визначено, що іпотечні активи, що перебувають в управлінні банку, об`єкти довірчої власності, а також кошти на рахунку фонду фінансування будівництва або майно фонду операцій з нерухомістю, у тому числі кошти на його рахунку, що перебувають в управлінні банку, не включаються до ліквідаційної маси банку. Розпорядження такими активами здійснюється відповідно до Цивільного кодексу України, Закону України "Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю".

Отже, враховуючи положення Закону України "Про фінансово-кредитні механізми і у правління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю" та зважаючи, що в АТ АКБ "Аркада" відкликана банківська ліцензія та розпочато процедуру ліквідації Банку, суд дійшов висновку, що АТ АКБ "Аркада" не відповідає вимогам до Управителя фонду фінансування будівництва, не може здійснювати повноваження управителя фонду та відповідно не може виконувати взяті на себе зобов`язання, передбачені договорами про участь у фонді.

Разом з тим, припинення управління відповідачем фондом фінансування будівництва виду А "Патріотика" за програмою ТОВ "Будеволюція" не дає змогу залучати кошти від інших довірителів - інвесторів будівництва для продовження будівництва, що позбавляє існуючих довірителів права отримання квартир відповідно до укладених договорів.

Положеннями ст. 23 Закону № 978-IV закріплено, що за рішенням суду, що набрало законної сили, прийнятим за зверненням довірителів ФФБ або відповідного органу, що здійснює нагляд та регулювання діяльності управителя, у зв`язку з порушенням управителем законодавства про фінансові послуги ФФБ може передаватися в управління іншій фінансовій установі, що відповідає вимогам цього Закону, у порядку, визначеному Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку. До нового управителя переходять усі права та обов`язки щодо довірителів цього ФФБ та відповідного забудовника.

У разі ліквідації управителя ФФБ кошти на рахунку ФФБ не включаються до ліквідаційної маси управителя ФФБ і спрямовуються виключно на задоволення вимог довірителів до управителя ФФБ згідно з Правилами ФФБ.

Відтак, Законом № 978-IV визначений механізм передачі фонду фінансування будівництва в управління іншій фінансовій установі, за відповідним рішенням суду, що прийняте за зверненням довірителів фонду фінансування будівництва або відповідного органу, що здійснює нагляд та регулювання діяльності управителя, у зв`язку з порушенням управителем законодавства про фінансові послуги і набрало законної сили.

Приписами ст. 14 Закону № 978-IV унормовано, що фізична або юридична особа стає довірителем ФФБ за умови передачі коштів в управління управителю ФФБ та укладання з управителем ФФБ договору про участь у ФФБ.

Таким чином, суд погоджується з доводами позивачів, що останні, як довірителі фонду фінансування будівництва виду А "Патріотика" за програмою ТОВ "Будеволюція" мають право на звернення до суду з даним позовом, та відповідно визначений ними спосіб захисту відповідає закону.

Так, порядок передачі фонду фінансування будівництва або фонду операцій з нерухомістю в управлінні іншій фінансовій установі за рішенням суду затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 11.05.2011 № 490 (далі - Порядок № 490), яка була чинна на момент звернення до суду із позовом.

Відповідно до п. 2 Порядку № 490 після набрання законної сили рішенням суду про передачу фонду фінансування будівництва в управління іншій фінансовій установі:

управитель фонду фінансування будівництва припиняє виконувати функції управителя;

до нового управителя фонду фінансування будівництва переходять усі права та обов`язки щодо довірителів зазначеного фонду та відповідного забудовника;

управитель фонду фінансування будівництва передає новому управителю фонду майно, що перебуває у довірчій власності управителя фонду, та документи, що регламентують функціонування такого фонду;

управитель фонду фінансування будівництва підписує з новим управителем акти приймання-передачі майна та документів, що регламентують функціонування такого фонду.

Пунктом 9 Порядку № 490 визначено, що управитель фонду фінансування будівництва зобов`язаний передати новому управителю фонду:

договори про участь у фонді фінансування будівництва;

Правила Фонду фінансування будівництва;

договір між забудовником та управителем;

перелік об`єктів інвестування;

іпотечний договір, укладений між управителем та забудовником;

договір уступки майнових прав на нерухомість, яка є об`єктом будівництва, з відкладальними умовами;

договір доручення з відкладальними умовами, за яким управителю у разі порушення забудовником умов договору доручається виконувати функції забудовника, зокрема шляхом передоручення таких функцій іншим особам;

укладений між управителем та банком договір про відкриття рахунка, на якому обліковуються кошти фонду;

засвідчені забудовником копії документів, які забудовник зобов`язаний подати управителю відповідно до укладеного між забудовником та управителем фонду договору, у тому числі в обов`язковому порядку - копії документів, що визначені частиною четвертою статті 16 Закону;

графік фінансування будівельних робіт та звітність забудовника за кожним об`єктом будівництва, що подаються управителю фонду фінансування будівництва відповідно до частини восьмої статті 16 Закону і порядку підготовки та надання звітності забудовником управителю фонду за кожним об`єктом будівництва, затвердженого Нацкомфінпослуг, а також (за наявності) інші документи, що підтверджують використання забудовником коштів, отриманих від управителя;

зведену інформацію про майно, передане довірителями фонду в управління, за формою, встановленою положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку, на день набрання законної сили рішенням суду;

складений на день набрання законної сили рішенням суду перелік довірителів та належних їм прав вимоги на закріплені за ними вимірні одиниці об`єктів інвестування, інші документи, на підставі яких створено систему обліку прав вимоги довірителів фонду.

У разі коли управитель фонду фінансування будівництва вів облік прав вимоги довірителів у відповідній електронній системі обліку, інформація, що міститься в такій системі, роздруковується, паперові аркуші нумеруються, прошиваються, підписуються керівником та засвідчуються печаткою управителя фонду (за її наявності) (п. 10 Порядку № 490).

За умовами п. 11 Порядку № 490 управитель фонду фінансування будівництва зобов`язаний протягом десяти робочих днів з дня набрання законної сили рішенням суду передати майно, що перебуває в його довірчій власності та документи, зазначені в пунктах 9 і 10 цього Порядку, і підписати з новим управителем фонду акти приймання-передачі зазначених майна та документів.

Отже, законодавством був передбачений обов`язок управителя фонду фінансування будівництва передати новому управителю майно, що перебуває в його довірчій власності, та документи за актами приймання-передачі.

Відповідно до ст. 17 Закону № 978-IV кошти оперативного резерву, сформованого управителем відповідно до встановлених обмежень за рахунок отриманих в управління коштів, управитель використовує для виконання таких операцій: виплата довірителям коштів з ФФБ;

перерозподіл отриманих в управління коштів між об`єктами будівництва внаслідок здійснення довірителями операції зміни об`єкта інвестування.

Розмір оперативного резерву банк-управитель визначає самостійно. Оперативний резерв, сформований управителем за конкретним об`єктом будівництва, на окремих рахунках ФФБ, є строковими коштами, які після введення цього об`єкта будівництва в експлуатацію управитель перераховує забудовнику у порядку, визначеному договором між управителем та забудовником. Для ФФБ виду А оперативний резерв перераховується забудовнику у повному обсязі.

Відповідно до Розділу 3 Правил фонду фінансування будівництва виду А "Патріотика" за програмою ТОВ "Будеволюція" Банк на праві довірчої власності здійснює управління ФФБ відповідно до Закону України № 978-IV, цих Правил та договорів про участь у ФФБ. Управителем ФФБ та довірчим власником коштів, внесених довірителями до ФФБ, є Банк. Ці Правила передбачають обмеження права довірчої власності Банку як Управителя ФФБ. Банк для досягнення мети управління ФФБ, перераховує частину отриманих в довірчу власність коштів на фінансування будівництва. Решта коштів складає оперативний резерв, який залишається в управлінні Банку. Кошти оперативного резерву Банк використовує для виконання таких операцій: 1) виплати коштів Довірителям з ФФБ на їх вимогу, на умовах Договору про участь у ФФБ; 2) перерозподіл отриманих в управління перерозподіл отриманих в управління коштів внаслідок здійснення Довірителями операції зміни об`єкта інвестування.

В постанові Великої Палати Верховного Суду від 05.06.2019 у справі № 755/12638/15, провадження № 14-167цс19 викладено наступну правову позицію:

"Управителю ФФБ передаються грошові кошти довірителів на праві довірчої власності. Правова природа довірчої власності полягає у наданні довірчому власнику речового права, обмеженого цільовим характером його здійснення в інтересах визначених осіб. Довірчий власник здійснює право власності на об`єкт довірчої власності лише для досягнення визначеної мети, яка обтяжує право довірчої власності.

Отже, кошти оперативного резерву є коштами ФФБ, сформованого довірителями ФФБ, з цільовим призначенням, обмеженим нормами Закону № 978-IV.

Оскільки кошти оперативного резерву є коштами довірителів ФФБ, тобто майном ФФБ, яке обліковується на його рахунках, суд апеляційної інстанції, дійшов правильного висновку про задоволення вимог позивачів у частині вимог щодо передачі коштів оперативного резерву ФФБ від ПАТ «УПБ» до ТОВ «ФК «Олімпія».

Таким чином, нормами Закону № 978-IV та Правилами ФФБ закріплено пріоритетність передачі ФФБ новому управителю серед інших способів урегулювання правовідносин між суб`єктами системи фінансово-кредитних механізмів при будівництві житла у разі ліквідації управителя.

Також Велика Палата дійшла висновку про те, що у правовідносинах щодо ФФБ пріоритетними є норми Закону № 978-IV, оскільки саме цей Закон визначає основні принципи, правові та організаційні засади залучення коштів фізичних і юридичних осіб в управління з метою фінансування будівництва житла, а також особливості управління цими коштами. При цьому слід зауважити, що норми законів № 978-IV та № 4452-VI не є суперечливими між собою та містять чітку позицію щодо заборони включення коштів ФФБ до ліквідаційної маси банку.

Разом з тим безпосередньо Законом № 4452-VI не визначено чергу для задоволення вимог кредиторів банку щодо коштів ФФБ. Зазначене підтверджує пріоритетність заміни управителя ФФБ у разі його ліквідації, на нового управителя.".

Отже, Законом № 978-IV передбачений обов`язок управителя фонду фінансування будівництва передати новому управителю кошти оперативного резерву, як майно, що перебуває у довірчій власності управителя фонду.

Положеннями ст. 4 Закону № 978-IV унормовано, що управителем може бути фінансова установа, що отримала в установленому законодавством порядку ліцензію на здійснення визначеної цим Законом діяльності. Управителем може бути фінансова установа, статутний капітал якої становить не менше одного мільйона євро, який повинен бути повністю сплачений виключно грошовими коштами до початку залучення коштів від установників управління майном.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судом, Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Гарант Капітал" (ідентифікаційний код 42093595, місце знаходження: 01014, м. Київ, вул. Болсуновська, буд. 6), зареєстровано як фінансова установа розпорядженням Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, № 1338 від 23.07.2018 про що видане Свідоцтво про реєстрацію фінансової установи реєстраційний номер 13103804, серія та номер свідоцтва ФК № 1067, дата видачі 23.07.2018.

Розпорядженням Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг № 1408 від 09.08.2018 Товариству з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Гарант Капітал" видана ліцензія на провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів), а саме на управління майном для фінансування об`єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю, відповідно до Закону України "Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю".

Інформація про видачу ліцензії внесена до Державного реєстру фінансових установ https://nfp.gov.ua/ua/Perelik-finansovykh-kompanii-iakym-vydano-litsenziiu-na-zdiisnennia-diialnosti-iz-zaluchennia-koshtiv-ustanovnykiv-upravlinnia-mainom-dlia-finansuvannia-obiektiv-budivnytstva-taabo-zdiisnennia-operatsii-z-nerukhomistiu.html.

Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг" від 12.09.2019 № 79-ІХ, який був введений в дію з 01.07.2020, внесені зміни, зокрема, до Законів України "Про цінні папери та фондовий ринок", "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні", "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг", "Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю".

Зазначеними змінами встановлено, що нагляд та регулювання діяльності управителів ФФБ здійснює Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку.

Таким чином, з 01.07.2020 Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, втратила повноваження стосовно регулювання діяльності управителів ФФБ, а такі повноваження перейшли до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Відповідно до п. 4 Розділу II Прикінцеві положення Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг" від 12.09.2019 № 79-ІХ ліцензії на провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг та/або свідоцтва про реєстрацію фінансової установи, видані Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, є чинними і продовжують діяти після набрання чинності цим Законом, крім ліцензій, які вважаються переоформленими відповідно до пункту 10 цього розділу.

За умовами п. 4 Розділу II Прикінцеві положення цього Закону з 01.07.2020 ліцензії вважаються переоформленими таким чином: ліцензії на провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів) на послуги управління майном для фінансування об`єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю відповідно до Закону України "Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю" вважаються переоформленими на ліцензії на провадження професійної діяльності на ринку цінних паперів та діяльності у системі накопичувального пенсійного забезпечення - діяльності з управління майном для фінансування об`єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю.

Згідно п. 8.1. Статуту ТОВ "Фінансова компанія "Гарант Капітал" розмір статутного капіталу становить 33 000 000,00 гривень.

Відповідно до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних-осіб підприємців та громадських формувань зареєстрований статутний капітал ТОВ "Фінансова компанія "Гарант Капітал" становить 33 000 000,00 грн.

За даними фінансової звітності капітал ТОВ "Фінансова компанія "Гарант Капітал" станом на 31.12.2019 - Баланс (форма 1) та Звіт про власний капітал (форма 4) - статутний капітал сформований в повному обсязі в сумі 33 000 000,00 грн.

Довідкою ПАТ "Банк Восток" від 12.06.2018 № 05Ц/0756БГ підтверджується, що сума 33 000 000,00 грн. внесена від засновника ТОВ "Фінансова компанія "Гарант Капітал" на поточний рахунок в банку. Тобто статутний капітал сформований грошовими коштами.

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" структура власності - система взаємовідносин юридичних та фізичних осіб, що дає змогу визначити всіх осіб, які мають істотну участь в юридичній особі, у тому числі відносини контролю між ними щодо такої юридичної особи.

Істотна участь - пряме та опосередковане, самостійне або спільно з іншими особами володіння 10 і більше відсотками статутного (складеного) капіталу або права голосу придбаних акцій (часток) юридичної особи або незалежна від формального володіння можливість значного впливу на керівництво чи діяльність юридичної особи.

Згідно п. 5 ст. 10 Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" юридична чи фізична особа, яка має намір набути істотної участі у фінансовій установі (крім корпоративного інвестиційного фонду) або збільшити її таким чином, що зазначена особа буде прямо чи опосередковано володіти або контролювати 10, 25, 50 і 75 відсотків статутного (складеного) капіталу такої фінансової установи чи права голосу придбаних акцій (часток) в органах фінансової установи, зобов`язана отримати письмове погодження органу, який здійснює державне регулювання ринків фінансових послуг, якщо інше не передбачено законами з питань регулювання окремих ринків фінансових послуг.

Як про це вказує третя особа-1 у поданих поясненнях та що у свою чергу встановлено судом, ТОВ "Фінансова компанія "Гарант Капітал" має в структурі власності 11 учасників, і частка жодного із них не перевищує 10 %.

За таких обставин жоден із учасників ТОВ "Фінансова компанія "Гарант Капітал" не повинен був отримувати письмове погодження Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку на придбання часток в фінансовій установі.

Пунктом 14 Розділу II Прикінцеві положення Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг" від 12.09.2019 № 79-ІХ передбачено Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку забезпечити прийняття актів, необхідних для реалізації цього Закону.

Втім, лише з 01.10.2020 набрало чинності рішення Національної комісії з пінних паперів та фондового ринку від 24.03.2020 № 132 "Про внесення змін до рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 13.03.2012 № 394", яким управителі ФФБ отримали можливість погоджувати набуття особою істотної участі у професійному учаснику фондового ринку.

Також Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку було прийняте рішення від 01.07.2020 № 341 "Про включення управителів, що здійснюють управління майном для фінансування об`єктів будівництва та/або здійснюють операції з нерухомістю відповідно до Закону України "Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю", адміністраторів недержавних пенсійних фондів та недержавних пенсійних фондів до відповідних реєстрів, ведення яких здійснює Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку, та тимчасовий порядок подання ними інформації (документів) до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку" (далі - Рішення № 341).

Пунктом 1 Рішення № 341 передбачено забезпечити включення до реєстру професійних учасників ринку цінних паперів (фондового ринку) фінансових установ (щодо фінансових установ), ліцензії яких на провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів) на послуги управління майном для фінансування об`єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю відповідно до Закону України "Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю" з 01.07.2020 вважаються переоформленими на ліцензії на провадження професійної діяльності на ринку цінних паперів та діяльності у системі накопичувального пенсійного забезпечення - діяльності з управління майном для фінансування об`єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю, згідно з переліком, що додається (додаток 2).

ТОВ "Фінансова компанія "Гарант Капітал" зазначено в п. 46 Додатку № 2 до Рішення № 341.

Згідно п. 2 Рішення № 341 ліцензіати, зазначені у додатку 2 до цього рішення, до набрання чинності відповідним нормативно-правовим актом Комісії щодо ліцензування професійної діяльності на ринку цінних паперів та діяльності у системі накопичувального пенсійного забезпечення, а саме діяльності з управління майном для фінансування об`єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю, надають до Комісії інформацію про всі зміни даних, що містяться у документах, що додаються до заяви про отримання ліцензії (за винятком фінансової звітності, звітних даних, зміни загального стажу роботи керівника та головного бухгалтера ліцензіата), протягом 30 календарних днів з дня настання таких змін відповідно до вимог, встановлених Ліцензійними умовами провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів), затверджених постановою КМУ від 07.12.2016 № 913, у паперовій формі.

У поданих поясненнях ТОВ "Фінансова компанія "Гарант Капітал" зазначає, що всі означені документи були надані до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку в повному обсязі та у встановлений строк. В тому числі були надані документи стосовно структури власності ТОВ "Фінансова компанія "Гарант Капітал".

При тому, суд відзначає, що вказаного факту Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку не заперечується, та не спростовується.

Положеннями п. 4 Рішення № 341 передбачено забезпечити включення до державного реєстру фінансових установ, які надають фінансові послуги на ринку цінних паперів, фінансових установ (щодо фінансових установ), які зазначені у додатках 1, 2 до цього рішення.

Листом № 11/02/17308 від 26.10.2020 Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку повідомила, що ТОВ "Фінансова компанія "Гарант Капітал" включено до Державного реєстру фінансових установ, які надають фінансові послуги на ринку цінних паперів. Означений лист, був доданий третьою особою-1 до поданий письмових пояснень.

Таким чином, суд вказує, що Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку не виявлено жодних порушень в діяльності ТОВ "Фінансова компанія "Гарант Капітал".

Частинною 4 ст. 16 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" визначено, що професійна діяльність учасників фондового ринку, крім фондових бірж та депозитаріїв, здійснюється за умови членства щонайменше в одному об`єднанні професійних учасників ринку цінних паперів та/або саморегулівній організації, що об`єднує професійних учасників ринку цінних паперів за відповідним видом професійної діяльності.

Така вимога для управителів ФФБ з`явилася лише з 01.07.2020, коли повноваження стосовно регулювання діяльності управителів ФФБ перейшли до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Натомість перше об`єднання професійних учасників фондового ринку, членами якого могли б бути управителі ФФБ, зареєстроване лише 27.08.2020 - Асоціація з управління фінансами та інвестиціями.

Згідно ч. 2 ст. 48 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" об`єднання професійних учасників фондового ринку набуває статусу саморегулівної організації (далі - СРО) за певним видом професійної діяльності на фондовому ринку з дня надання йому статусу СРО Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

До цього пояснення надано копію Свідоцтва від 27.08.2020 про реєстрацію об`єднання професійних учасників фондового ринку Асоціація з управління фінансами та інвестиціями, яке має право здійснювати діяльність як об`єднання професійних учасників фондового ринку за видом професійної діяльності - діяльність з управління майном для фінансування об`єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю на території України.

Частиною 2 ст. 48 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" унормовано, що після надання об`єднанню професійних учасників фондового ринку статусу СРО за певним видом професійної діяльності на ринку цінних паперів професійні учасники фондового ринку, які є членами інших професійних об`єднань, що зареєстровані Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку за цим видом професійної діяльності, повинні у тримісячний строк стати членами такої СРО та бути її членами протягом всього строку наявності в неї статусу СРО.

Судом встановлено, що 22.10.2020 ТОВ "Фінансова компанія "Гарант Капітал" стало членом Асоціації з управління фінансами та інвестиціями.

Список членів Асоціації опублікований на сайті https://fima.org.ua/pro-fima/chlenv-fima/.

Відповідно до ч. 3 ст. 27 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" професійні учасники фондового ринку зобов`язані:

дотримуватися пруденційних нормативів, перелік, розміри і методика розрахунку яких встановлюються Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку. Перелік пруденційних нормативів встановлюється щодо кожного виду професійної діяльності на фондовому ринку;

подавати Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку розрахунок показників, що підтверджують виконання встановлених пруденційних нормативів щодо відповідного виду професійної діяльності в порядку та у строки, визначені Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

Положення щодо пруденційних нормативів професійної діяльності на фондовому ринку та вимог до системи управління ризиками затверджене рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 01.10.2015 № 1597 (далі - Положення № 1597).

Дія Положення № 1597 поширюється на професійних учасників фондового ринку, що провадять діяльність з управління майном для фінансування об`єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю.

За умовами Розділу IX Положення № 1597 для вимірювання та оцінки ризиків діяльності з управління майном для фінансування об`єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю використовуються такі показники:

1) коефіцієнт залучення коштів;

2) норматив поточної ліквідності;

3) норматив платоспроможності;

4) розмір резервного фонду.

При цьому пункти 2 глави 2, пункт 3 глави 3, пункт 5 глави 4 розділу IX у редакції рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 25.06.2020 № 333 набирають чинності з 01.01.2021.

Згідно останньої звітності за жовтень 2020 ТОВ "Фінансова компанія "Гарант Капітал" дотримані всі нормативи діяльності ФФБ. Жодних порушень нормативів з боку ТОВ "Фінансова компанія "Гарант Капітал". Означеного Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку не заперечується.

Професійні вимоги до керівників та головних бухгалтерів фінансових установ затверджені розпорядженням Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 13.07.2004 № 1590.

Професійні вимоги визначаються рівнем освіти, кваліфікації, досвіду, спеціалізації, достатнім для повного і якісного виконання робіт за посадою.

Пунктом 2.1. Розділу 2 визначені професійні вимоги до керівників фінансових установ.

Керівник фінансової установи повинен відповідати таким професійним вимогам: мати вищу освіту ступеня магістра або прирівняну до неї; пройти підвищення кваліфікації та скласти екзамен на відповідність знань професійним вимогам за типовою програмою підвищення кваліфікації керівників, складеною за напрямом діяльності фінансової установи та затвердженою Нацкомфінпослуг. Тривалість курсу підвищення кваліфікації має бути не менше 72 годин; мати не менше ніж п`ятирічний загальний стаж трудової діяльності, з якого стаж роботи керівником не менше двох років, зокрема, не менше одного року керівником на ринках фінансових послуг; мати бездоганну ділову репутацію.

У поданих до суду додаткових письмових поясненнях третя особа-1 вказує, що керівником ТОВ "Фінансова компанія "Гарант Капітал" є Білічак Христина Володимирівна .

Має вищу юридичну освіту, адвокат. Стаж роботи на ринку юридичних послуг більше 9 років. Також має стаж роботи на фондовому ринку більше 3 років. З 17.01.2017 по 30.09.2020 (до переходу на посаду керівника ТОВ "Фінансова компанія "Гарант Капітал") працювала заступником директора в ТОВ "КУА "Інвесткапітал", що здійснює діяльність з управління активами інституційних інвесторів, має ліцензію Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку на здійснення професійної діяльності на фондовому ринку - діяльність з управління активами інституційних інвесторів (діяльність з управління активами), рішення про видачу ліцензії № 268 від 21.04.2017.

ТОВ "КУА "Інвесткапітал" здійснює управління трьома корпоративними інвестиційними фондами. Загальний обсяг активів, управління якими здійснює ТОВ "КУА "Інвесткапітал", станом на 30.09.2020 р. складає 1 610 589 644, 12 грн. Інформація на сайті https://incapital.com.ua/.

Крім того, Білічак Х.В. має кваліфікаційне посвідчення фахівця з питань бухгалтерського обліку професійних учасників ринку цінних паперів. Є сертифікованим фахівцем з питань управління активами інституційних інвесторів у професійних учасниках фондового ринку. Проходила навчання та підвищення кваліфікації: з питань фінансового моніторингу професійних учасників ринку цінних паперів; з питань управління активами інституційних інвесторів; підвищення кваліфікації керівників фінансових компаній - управителів фондів фінансування будівництва.

Білічак Х.В. зараз проходить навчання та атестацію фахівців з питань фондового ринку за напрямком управителів фондів фінансування будівництва та фондів операцій з нерухомістю.

Також, Білічак Х.В. пройшла перевірку ділової репутації за результатами якої було встановлено, що в неї: немає не погашену або не зняту в установленому законом порядку судимість; вона не була ніколи керівником та не займала ніколи ніякі посади в юридичних особах, якими прийнято рішення щодо їх ліквідації; вона не позбавлена в установленому законодавством порядку права займати певні посади або займатися певною діяльністю; ні до неї, ні до юридичних осіб в яких вона працювала/працює не застосовувались заходи примусу регуляторами.

Крім того, учасниками ТОВ "Фінансова компанія "Гарант Капітал" є:

1. Прокопенко Олексій Юрійович : має вищу юридичну освіту, адвокат. Стаж роботи на ринку юридичних послуг більше 22 років. Є контролером фінансової установи, що здійснює діяльність з управління активами інституційних інвесторів - ТОВ "Компанія з управління активами "Профінвест", має ліцензію Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку на здійснення професійної діяльності на фондовому ринку - діяльність з управління активами інституційних інвесторів (діяльність з управління активами), рішення про видачу ліцензії № 795 від 13.11.2018. ТОВ "КУА "Профінвест" включено до державного реєстру фінансових установ, які надають фінансові послуги на ринку цінних паперів, реєстраційний номер 2549, дата включення в реєстр 13.11.2018. ТОВ "КУА "Профінвест" здійснює управління корпоративними інвестиційними фондами у кількості 24 фондів. Загальний обсяг активів, управління якими здійснює ТОВ "КУА "Профінвест", станом на 30.09.2020 складає 3 436 625 804,89 грн. Переважна діяльність фондів, управління якими здійснюється ТОВ "КУА "Профінвест" зосереджена на ринку інвестування в будівництво нерухомості. Інформація на сайті - https://profinvest.com. Також, Прокопенко О.Ю. є директором Асоціації "Будівельна група "БУД "Девелопмент", що здійснює координацію діяльності учасників, що працюють на ринку будівництва. Таким чином, Прокопенко О.Ю. має досвід роботи в інвестуванні будівництва та обізнаний з напрямком діяльності фінансових компаній в будівельній сфері.

2. Терещенко Людмила Сергіївна : має вищу фінансову освіту та стаж роботи на фондовому ринку більш 13 років. Є директором ТОВ "КУА "Профінвест". Терещенко Л.С. є сертифікованим фахівцем з питань управління активами інституційних інвесторів у професійних учасниках фондового ринку. Неодноразово проходила навчання та підвищення кваліфікації: з питань фінансового моніторингу професійних учасників ринку цінних паперів; з питань управління активами; підвищення кваліфікації керівників фінансових компаній - управителів фонди фінансування будівництва; підвищення кваліфікації керівників фінансових компаній - управителів фондів фінансування будівництва та фондів операцій з нерухомістю.

3. Федоренко Олена Олександрівна : має вищу освіту за спеціальністю облік і аудит. Стаж роботи бухгалтером 15 років. Є головним бухгалтером в ТОВ "КУА "Інвесткапітал". Має кваліфікаційне посвідчення фахівця з питань бухгалтерського обліку професійних учасників ринку цінних паперів.

4. Донська Валентина Олександрівна : має вищу освіту за спеціальністю менеджмент організацій, кваліфікація - менеджер-економіст. Має стаж роботи на фондовому ринку більше 2 років. Має великий довід в організації бізнес-процесій фінансових компаній.

5. Крупєльницький Віталій Леонідович : має вищу юридичну освіту, адвокат. Стаж роботи на ринку юридичних послуг більше 12 років. Є сертифікованим фахівцем з питань управління активами інституційних інвесторів у професійних учасниках фондового ринку.

6. Сархош Юрій Дмитрович : має вищу юридичну освіту. Стаж роботи на ринку юридичних послуг більше 2,5 років.

7. Шевчук Анатолій Сергійович : має вищу юридичну освіту, адвокат. Стаж роботи на ринку юридичних послуг більше 16 років.

8. Пшечук Ігор Олександрович : має вищу юридичну освіту, адвокат. Стаж роботи на ринку юридичних послуг більше 5 років.

При тому, суд вказує, що докази, що підтверджують викладене, третьою особою-1 було додано до поданих додаткових пояснень.

Таким чином, суд констатує, що наразі управління ТОВ "Фінансова компанія "Гарант Капітал" здійснюється фахівцями, які мають освіту, кваліфікацію та досвід роботи на фондовому ринку, ринку юридичних послуг.

Організаційні вимоги до фінансових установ визначені пунктами 24 - 24і Ліцензійних умов.

У поданих додаткових поясненнях третя особа-1 вказує, що на виконання зазначених вимог ТОВ "Фінансова компанія "Гарант Капітал" розроблені правила надання фінансових послуг, правила фонду фінансування будівництва та правила фонду операцій з нерухомістю, положення про службу внутрішнього аудиту (контролю), правила та програма здійснення фінансового моніторингу. Ці документи детально регламентують всі аспекти діяльності ТОВ "Фінансова компанія "Гарант Капітал" та порядок надання ним фінансових послуг і здійснення управління фондами фінансування будівництва.

Також розроблені типові договори з надання фінансової послуги управління майном для фінансування об`єктів будівництва, а саме договір про участь у фонді фінансування будівництва, який відповідає типовому договору, затвердженому Кабінетом Міністрів України.

Всі документи, обов`язкове розміщення яких передбачене законодавством, розміщені на власному веб-сайті - https://42093595.smida.gov.ua.

ТОВ "Фінансова компанія "Гарант Капітал" веде в установленому порядку облік, складає та подає фінансову звітність, звітні дані, іншу інформацію та документи в порядку та на підставі вимог, визначених законодавством з питань регулювання ринків фінансових послуг.

Технологічні вимоги до фінансових установ визначені пунктами 24 - 24і Ліцензійних умов.

ТОВ "Фінансова компанія "Гарант Капітал" має належну облікову та реєструючу системи, які відповідають установленим вимогам і передбачають ведення обліку операцій з надання фінансових послуг споживачам та подання звітності. Також, забезпечене комп`ютерною технікою, яка дає змогу забезпечити ведення обліку та реєстрацію операцій з надання фінансових послуг та виконання вимог щодо подання інформації, встановленої законодавством, та засоби зв`язку (телефон, Інтернет, електронну пошту).

ТОВ "Фінансова компанія "Гарант Капітал" має спеціалізоване програмне забезпечення, а саме 1с: Підприємство 8.3, яке дозволяє: ведення обліку фінансово-господарських операцій відповідно до законодавства, зокрема ведення журналу обліку укладених та виконаних договорів управителя з установниками та карток обліку виконаних договорів; чітке розмежування обліку власних та залучених коштів; можливість оперативного відображення кредиту та дебету рахунків управителя; ведення системи обліку прав вимог довірителів фонду фінансування будівництва щодо кожного утвореного фонду окремо; ведення обліку надходження і списання коштів, внесених довірителями до фонду фінансування будівництва, у розрізі установників управління, а також обліку коштів, спрямованих управителем із фонду фінансування будівництва на фінансування будівництва, у розрізі забудовників за кожним об`єктом будівництва, відокремлено від іншого майна управителя та від інших фондів фінансування будівництва; можливість роздрукування будь-якої інформації із системи обліку на письмову вимогу державних органів, до компетенції яких належить проведення перевірок відповідних даних.

Довідка про наявність програмного забезпечення, спеціального технічного обладнання, комп`ютерної техніки надавалася Нацкомфінпослуг при отриманні ліцензії (пункти 27, 28 Ліцензійних умов).

Крім того, у поданих додаткових поясненнях третя особа відзначає, що ТОВ "Фінансова компанія "Гарант Капітал" має в користуванні нежитлові приміщення за її місцезнаходженням м. Київ, вул. Болсуновська, 6 (Договір оренди № 180920/П7-26 від 18.09.2020.

Крім того, Ліцензійними умовами встановлені додаткові вимоги до фінансових установ, які надають фінансові послуги з управління майном для фінансування об`єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю.

Також, третя особа вказує, що ТОВ "Фінансова компанія "Гарант Капітал" підтримує власний капітал у розмірі, не меншому ніж мінімальний розмір статутного капіталу. Відповідно до даних фінансової звітності ТОВ "Фінансова компанія "Гарант Капітал" станом на 30.10.2020 - Баланс (Звіт про фінансовий стан) - власний капітал підтримується у розмірі 32 877 тис. грн., що не є меншим за мінімальний розмір статутного капіталу (1 млн. євро станом на момент створення).

При тому, суд звертає увагу, що викладеного вище, як сторонами, так і учасниками процесу не заперечується та не спростовується.

Також, в матеріалах справи міститься лист № 101 від 17.09.2020 в якому ТОВ "Фінансова компанія "Гарант Капітал" висловило свою готовність та згоду стати новим управителем Фонду фінансування будівництва виду А "Патріотика" за програмою ТОВ "Будеволюція".

Приписами ст. 79 Господарського процесуального кодексу визначено, що наявність обставини, на яку сторона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, вважається доведеною, якщо докази, надані на підтвердження такої обставини, є більш вірогідними, ніж докази, надані на її спростування. Питання про вірогідність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Статтею 74 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог та заперечень.

Відповідно до ст. 76, 77 Господарського процесуального кодексу України, належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Отже, зважаючи на викладене, суд дійшов висновку, що ТОВ "Фінансова компанія "Гарант Капітал" відповідає вимогам щодо управителя фонду фінансування будівництва, що встановлені Законом України "Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю" від 19.06.2003 № 978-IV.

Таким чином, вимоги позивачів щодо замінити управителя Фонду фінансування будівництва виду А "Патріотика" за програмою ТОВ "Будеволюція" з Акціонерного товариства Акціонерного комерційного банку "Аркада" на нового управителя Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Гарант Капітал" та зобов`язання передати новому управителю майно, що перебуває у довірчій власності управителя Фонду фінансування будівництва, в тому числі кошти оперативного резерву та документи, що регламентують функціонування Фонду фінансування будівництва виду А "Патріотика" за програмою ТОВ "Будеволюція" є обґрунтованими, документально підтвердженими, а відтак, таким, що підлягають задоволенню.

Статтею 13 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Приписами ч. 1 ст. 130 Господарського процесуального кодексу України визначено, що у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Згідно ч. 1 ст. 7 Закону України "Про судовий збір" сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду.

Відтак, з огляду на відсутність клопотань позивачів про повернення сплаченого при поданні позову судового збору, суд не вбачає підстав для його повернення.

Керуючись ст. 129, 185, 190, 236-241 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги Фермерського господарства "Святослав", Товариства з обмеженою відповідальністю "Оформитель" та Малого приватного підприємства Фірма "Ерідон" - задовольнити.

2. Замінити управителя Фонду фінансування будівництва виду А "Патріотика" за програмою ТОВ "Будеволюція" з Акціонерного товариства Акціонерного комерційного банку "Аркада" (ідентифікаційний код 19361386, місце знаходження 01001, м. Київ, вул. Ольгинська, буд. 3) на нового управителя Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Гарант Капітал" (ідентифікаційний код 42093595, місце знаходження 01014, м. Київ, вул. Болсуновська, буд. 6).

3. Зобов`язати Акціонерне товариство Акціонерного комерційного банку "Аркада" (ідентифікаційний код 19361386, місце знаходження 01001, м. Київ, вул. Ольгинська, буд. 3) передати новому управителю Фонду фінансування будівництва виду А "Патріотика" за програмою ТОВ "Будеволюція" Товариству з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Гарант Капітал" (ідентифікаційний код 42093595, місце знаходження 01014, м. Київ, вул. Болсуновська, буд. 6) майно, що перебуває у довірчій власності управителя Фонду фінансування будівництва виду А "Патріотика" за програмою ТОВ "Будеволюція", в тому числі кошти оперативного резерву Фонду фінансування будівництва виду А "Патріотика" за програмою ТОВ "Будеволюція" та документи, що регламентують функціонування Фонду фінансування будівництва виду А "Патріотика" за програмою ТОВ "Будеволюція".

4. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складено: 07.12.2020

Суддя Д.О. Баранов

Джерело: ЄДРСР 93436125
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку