open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Номер провадження: 33/813/1048/20

Номер справи місцевого суду: 521/11714/20

Головуючий у першій інстанції Гранін В.Л.

Доповідач Журавльов О. Г.

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09.09.2020 року м. Одеса

Одеський апеляційнийсуд ускладі головуючогосудді ЖуравльоваО.Г.,за участісекретаря судовогозасідання ЯнковскоїЮ.Л.представника особи,яка притягнутадо адміністративноївідповідальностіОСОБА_1 адвоката Єршова Р.В., представника Одеської митниці Держмитслужби Кептене Д.А., розглянувши апеляційнускаргу представника Одеськоїмитниці Держмитслужби КептенеД.А. на постанову судді Малиновського районного суду м. Одеси від 04 серпня 2020 року, відносно:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , працюючого керівником ТОВ «АКТИВ-ПРО» (ЄДРПОУ 39525755), який мешкає за адресою: АДРЕСА_1 ,

-в справі про порушення митних правил, передбачених ч. 1 ст. 483 МК України,

встановив:

Зміст оскаржуваного судового рішення і встановлених обставин судом першої інстанції.

Зазначеною постановою суду першої інстанції провадження по справі про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 за протоколами про адміністративне правопорушення №№0556/50000/20,0558/50000/20,0555/50000/20,0554/50000/20,0547/50000/20,0548/50000/20,0549/50000/20,0557/50000/20,0550/50000/20,0551/50000/20,0552/50000/20,0553/50000/20від 19.05.2020року,закрито напідставі п.1ч.1ст.247КУпАП,за відсутністюв йогодіях складуадміністративного правопорушення,передбаченого ч.1ст.483МК України.Закриваючи провадженняу справісуд першоїінстанції виходивз того,що в матеріалахсправи немаєжодних доказівщодо фіктивностіабо недійсностіконтрактів татоваросупровідних документів,та жоденз документів,що подавалисямитному органупри митномуоформлені товару,як підставидля переміщеннятоварів,підробленими абоодержаними незаконнимшляхом,або такими,що містятьнеправдиві відомостіне визнані.Крім того,на моментдекларування товарівїх кількістьта найменуваннявідповідали зазначенимв товаросупровіднихдокументах,зокрема,в інвойсіта пакувальномулисті,оскільки намомент оглядувантажу тадекларування товарузаконність наданихдокументів,які сталипідставою длямитного оформлення,перевірялися митниморганом тане викликалижодних сумнівів,фактично встановившиавтентичність наявногота заявленоготовару,який буввипущений увільний обігпісля закінченнямитного оформлення.Таким чином,митницею ненадано належнихта допустимихдоказів напідтвердження того,що ОСОБА_1 були вчинені дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України на підставі документів, що містять неправдиві відомості необхідні для визначення їх митної вартості, що виключає наявність в його діях складу порушення митних правил, відповідальність за яке встановлена ч. 1 ст. 483 МК України.

Вимоги наведені в апеляційній скарзі та узагальнення доводів особи яка її подала.

Не погодившись з прийнятим рішенням, представник Одеської митниці Держмитслужби Кептене Д.А. подав апеляційну скаргу, в якій просить постанову суду скасувати, ухвалити нову постанову, якою визнати ОСОБА_1 винним у вчиненні ним порушення митних правил, передбаченого ч. 1 ст. 483 МК України та накласти на нього адміністративне стягнення у вигляді штрафу у розмірі 100% від вартості товарів безпосередніх предметів порушення митних правил та конфіскації цих товарів, а в разі неможливості конфіскації товарів стягнути їх вартість.

Доводи апеляційної скарги обґрунтовано тим, що:

1) товаросупровідні документи містять розбіжності у рахунках-фактурах щодо вартості перевезеного товару, в яких суттєво занижена вартість переміщеного товару, також сторони договорів поставки товарів містять розбіжності, зокрема, в МД зазначено продавцем товару «NEWLINE UNIVERSAL LP» (United Kingdom of Great Britain), в той час як згідно відомостей, отриманих від Секретаріату федеральної служби доходів Бразилії, продавцем зазначеного товару є компанія «JBS S/A» Бразилія, покупець - компанія «SERWIN WORLDWIDE TRADING LIMITED» (Hong Kong), одержувач/покупець ТОВ «АКТИВ-ПРО». Таким чином, товаросупровідні документи містять неправдиві відомості, ТОВ «АКТИВ-ПРО» використано компанію «NEWLINE UNIVERSAL LP» (United Kingdom of Great Britain) для приховування здійснення зовнішньоекономічної операції з метою подальшого зменшення розміру сплати митних платежів;

2) ОСОБА_1 перебував на посаді директора ТОВ «АКТИВ-ПРО», тому повинен був забезпечити надання до митного контролю документів з достовірною та правдивою інформацією. З вказаних обставин директор ТОВ «АКТИВ-ПРО» ОСОБА_1 здійснив незаконне переміщення товарів через митний кордон України;

3) суд першої інстанції не надав оцінку, що всі протоколи про порушення митних правил, складені відносно ОСОБА_1 , відповідають діючому законодавству України, а відомості, отримані від Міністерства фінансів Федеральної Республіки Бразілії на підставі угод про міжнародну співпрацю з питань митної справи, незважаючи на співпадіння відомостей про найменування, асортимент, виробника, загальної кількості та ваги товарів, їх одержувача, реєстраційних відомостей документів, номер контейнеру, яким здійснювалось перевезення, однак містять відмінності у зазначеній вартості товарів, їх продавця та покупця.

В судовому засіданні апеляційного суду представник Одеської митниці Держмитслужби Кептене Д.А. просив суд скасувати оскаржувану постанову суду першої інстанції та задовольнити апеляційну скаргу.

ПредставникОСОБА_1 адвокат ЄршовР.В. заперечував проти задоволення апеляційної скарги, просив

Дослідивши матеріали справи про адміністративне правопорушення, доводи апеляційної скарги та заперечень на неї, апеляційний су дійшов висновку про таке.

Мотиви суду апеляційної інстанції.

Згідно ч. 7 ст. 294 КУпАП України апеляційний суд переглядає справу в межах апеляційної скарги.

Відповідно до ст. 245 КУпАП, провадження по справам про адміністративні правопорушення повинно бути засновано на своєчасному, всебічному, повному та об`єктивному з`ясуванню обставин справи та вирішення її в точній відповідності з законом.

Оцінка доказів, у відповідності до ст. 252 КУпАП, здійснюється за внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному та об`єктивному дослідженні всіх обставин справи в їх сукупності.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 483 МК України переміщення або дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю, тобто з використанням спеціально виготовлених сховищ (тайників) та інших засобів або способів, що утруднюють виявлення таких товарів, або шляхом надання одним товарам вигляду інших, або з поданням органу доходів і зборів як підстави для переміщення товарів підроблених документів чи документів, одержаних незаконним шляхом, або таких, що містять неправдиві відомості щодо найменування товарів, їх ваги (з урахуванням допустимих втрат за належних умов зберігання і транспортування) або кількості, країни походження, відправника та/або одержувача, кількості вантажних місць, їх маркування та номерів, неправдиві відомості, необхідні для визначення коду товару згідно з УКТ ЗЕД та його митної вартості, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 100 відсотків вартості товарів безпосередніх предметів порушення митних правил з конфіскацією цих товарів, а також товарів, транспортних засобів із спеціально виготовленими сховищами (тайниками), що використовувалися для переміщення товарів безпосередніх предметів порушення митних правил через митний кордон України.

Отже, ч. 1 ст. 483 МК України передбачає відповідальність за переміщення або дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю, серед іншого, шляхом подання органу доходів і зборів як підстави для переміщення товарів документів, що містять неправдиві відомості щодо найменування товарів, їх ваги (з урахуванням допустимих втрат за належних умов зберігання і транспортування) або кількості, країни походження, відправника та/або одержувача, кількості вантажних місць, їх маркування та номерів, неправдиві відомості, необхідні для визначення коду товару згідно з УКТ ЗЕД та його митної вартості.

Зі змісту правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 483 МК України, слідує, що:

- об`єктом правопорушення за ч. 1 ст. 483 МК України, пов`язаного з порушенням митних правил, є охоронюваний МК України та іншими актами законодавства України порядок переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю;

- об`єктивною стороною передбаченого ч. 1 ст. 483 МК України правопорушення є: переміщення або дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю, тобто з використанням спеціально виготовлених сховищ (тайників) та інших засобів або способів, що утруднюють виявлення таких товарів, або шляхом надання одним товарам вигляду інших, або з поданням органу доходів і зборів як підстави для переміщення товарів підроблених документів чи документів, одержаних незаконним шляхом, або таких, що містять неправдиві відомості щодо найменування товарів, їх ваги (з урахуванням допустимих втрат за належних умов зберігання і транспортування) або кількості, країни походження, відправника та/або одержувача, кількості вантажних місць, їх маркування та номерів, неправдиві відомості, необхідні для визначення коду товару згідно з УКТ ЗЕД та його митної вартості;

- суб`єктом наведеного правопорушення є громадяни - декларанти, які на момент вчинення такого правопорушення досягли 16-річного віку, а при вчиненні порушень митних правил підприємствами - посадові особи цих підприємств;

- суб`єктивна сторона за ч. 1 ст.483 МК України передбачає прямий умисел, тобто, винний у скоєнні правопорушення чітко розуміє та усвідомлює обставини і характер незаконного переміщення товарів, предметів і речовин через митну територію України і прагне їх ввезти на територію України чи вивезти з України з конкретною метою порушення встановленого порядку.

Таким чином, правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 483 МК України може бути вчинено лише умисно, коли особа знає, що документи, які вона надає митному органу, як підставу для переміщення товару - є підробкою, чи містять неправдиві дані, але бажає таким чином незаконно перемістити товар.

У відповідності до правової позиції Верховного Суду України для притягнення до відповідальності за ст. 483 МК необхідна наявність умислу в діях особи, яка притягується до адміністративної відповідальності. Не можна розглядати як порушення митних правил дії особи, яка, переміщуючи товари через митний кордон України, надала митним органам супровідні документи з відомостями, що не відповідають дійсності, без умислу порушити митні правила, передбачені чинним законодавством України (п.6 постанови Пленуму Верховного Суду України від 03.06.2005 року «Про судову практику у справах про контрабанду та порушення митних правил» із послідуючими змінами від 30.05.2008 року №8).

Статтями 6, 9 Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність» встановлено, що зовнішньоекономічний договір (контракт) складається відповідно до цього та інших законів України з урахуванням міжнародних договорів України, одним з органів державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності є органи доходів і зборів, які здійснюють митний контроль в Україні згідно з чинними законами України.

Як вбачається з матеріалів справи, згідно протоколів про адміністративне правопорушення №№ 0556/50000/20, 0558/50000/20, 0555/50000/20, 0554/50000/20, 0547/50000/20, 0548/50000/20, 0549/50000/20, 0557/50000/20, 0550/50000/20, 0551/50000/20, 0552/50000/20, 0553/50000/20 від 19.05.2020 року, які були складені у відношенні гр. ОСОБА_1 , за ознаками скоєння правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 483 МК України, а саме, що ним вчинено дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України на підставі документів, що містять неправдиві відомості необхідні для визначення їх митної вартості.

Так, з протоколу про порушення митних правил №0556/50000/20 вбачається, що 20.11.2018 року в зоні діяльності Одеської митниці ДФС на морському судні CSAV TRAIGUEN в контейнері № НОМЕР_1 , з території Бразилії, на підставі електронної митної декларації типу «ІМ40АА» №UA500010/2018/020711 та товаросупровідних документів (контракт №03 від 15.05.2017, інвойс №33247731-1 від 18.09.2018, пакувальний лист № 33247731-1 від 18.09.2018, коносамент №MEDUSN194247 від 19.09.2018, сертифікат контролю якості №33247731-1 від 18.09.2018, міжнародний ветеринарний сертифікат №00622/862/18 від 28.08.2018, сертифікат про походження товару №JBS-7764/2018 від 24.09.2018) на адресу одержувача/покупця ТОВ «АКТИВ-ПРО» (ЄДРПОУ 39525755, 69035, м. Запоріжжя, вул. Якова Новицького, буд.10), через митний кордон України переміщено товар «1. Натуральні кишкові оболонки яловичі солоні (мокро-солені), які використовуються як оболонки для виробництва ковбас; вага нетто з урахуванням ваги розсолу, без урахування упаковки - 19996,34 кг (17590 зв`язок); товар не в первинній упаковці; дата виробництва - з 11.06.2018 по 24.08.2018; термін придатності - 1 рік; торгівельна марка немає даних; виробник «JBS S/A», Бразилія; країна виробництва Бразилія, BR.», загальною кількістю 80 місць, загальною вагою брутто 20 702,9 кг., загальною вагою нетто 19 996,34 кг., загальною вартістю 25 195,39 доларів США.

Відповідно до вищезазначеної митної декларації та товаросупровідних документів, поставка товарів здійснювалась відправником - «JBS S.A.» (адреса: RUA PRINCIPAL, S/N-EDIF 2-VILA MIISA ITUIUTABA/MG CEP:38.300-899 BRAZIL CNPJ:02.916.265/0116-09), продавець товару «STEAMLUX IMPEX LLP» (адреса: Coburg Road, London, England, Unit 5, Olympia Industrial Estate, N22 6TZ, United Kingdom of Great Britain), одержувач/покупець ТОВ «АКТИВ-ПРО».

Листами Департаменту запобігання та протидії контрабанді та порушенням митних правил Державної митної служби України від 16.04.2020 №20-01/20-02-03/7/10/934 та від 08.05.2020 №20-01/20-01-03/7.10/1116 до Одеської митниці Держмитслужби надійшли листи Державної податкової служби України від 11.10.2019 №1188/5/99-00-09-02-02-16 та від 06.12.2019 №3411/5/99-00-09-02-02-16, якими на адресу Департаменту направлялись відповіді Міністерства фінансів Федеральної Республіки Бразилії від 05.08.2019 №199/2019-RFB/Asain та від 09.09.2019 №234/2019-RFB/Asain.

За результатами порівняння відомостей, наявних в документах, які було отримано від Секретаріату федеральної служби доходів Бразилії та документів, на підставі яких вищезазначені товари переміщені через митний кордон України, було встановлено, що вони стосуються однієї партії товарів, а саме, співпадають відомості щодо найменування, асортименту, виробника, загальної кількості та ваги товарів, їх одержувача, реєстраційних відомостей документів (комерційний інвойс №33247731-1 від 18.09.2018, пакінг лист №33247731-1 від 18.09.2018, сертифікат контролю якості №33247731-1 від 18.09.2018), номер контейнеру, яким здійснювалось їх перевезення (FCIU5881369) тощо.

Відмінність полягає у відомостях щодо фактурної вартості товарів, їх продавця та покупця, а саме: у рахунку-фактурі (інвойсі) №33247731-1 від 18.09.2018, що був поданий у якості підстави для переміщення товарів через митний кордон України, загальна вартість товарів складає 26 356,55 доларів США, продавець - «STEAMLUX IMPEX LLP» (United Kingdom of Great Britain), а відповідно до відомостей, наявних в рахунку-фактурі (інвойсі) №33247731-1 від 18.09.2018, що був отриманий від Секретаріату федеральної служби доходів Бразилії, загальна вартість цих же товарів складає 100 818 доларів США, продавець «JBS S.A.» (Бразилія), покупець - компанії «VEGA UNITED LP» (England).

З протоколу про порушення митних правил №0553/50000/20 вбачається, що 10.07.2018 року в зоні діяльності Одеської митниці ДФС (пункт пропуску «Одеський морський торговельний порт», відділ митного оформлення № 1 митного поста «Одеса-центральний») на морському судні «MSC SHIRLEY» в контейнері № MEDU1023683 з території Бразилії на підставі електронної митної декларації типу «ІМ40АА» № 500010/2018/010380 та товаросупровідних документів (контракт № 03 від 15.05.2017, інвойс № 32082507-1 від 09.05.2018, пакувальний лист № 32082507-1 від 09.05.2018, коносамент № MEDUSN016184 від 08.05.2018, міжнародний ветеринарний сертифікат № 00245/862/18 від 23.04.2018, сертифікат про походження товару № JBS-4982/2018 від 10.05.2018) на адресу одержувача/покупця ТОВ «АКТИВ-ПРО» (ЄДРПОУ 39525755, 69035, м. Запоріжжя, вул. Якова Новицького, буд.10), через митний кордон України переміщено товар «Натуральні кишкові оболонки яловичі солоні (мокро-солені), які використовуються як оболонки для виробництва ковбас; вага нетто з урахуванням ваги розсолу, без урахування упаковки - 21086,54 кг (17320 зв`язок); товар не в первинній упаковці; дата виробництва - з 13/02/2018 по 23/04/2018; термін придатності - 1 рік; торгівельна марка - немає даних; виробник «BS S/A», Бразилія; країна виробництва Бразилія, BR.», загальною кількістю 80 місць, загальною вагою брутто 21 793,1 кг, загальною вагою нетто 21 086,54 кг, загальною вартістю 26 569,04 доларів США.

Відповідно до вищезазначеної митної декларації та товаросупровідних документів поставка товарів здійснювалась відправником - «JBS S.A.» (адреса: RUA PRINCIPAL, S/N-EDIF 2-VILA MIISA ITUIUTABA/MG CEP:38.300-899 BRAZIL CNPJ:02.916.265/0116-09), продавець товару «STEAMLUX IMPEX LLP» (адреса: Coburg Road, London, England, Unit 5, Olympia Industrial Estate, N22 6TZ, United Kingdom of Great Britain), одержувач/покупець ТОВ «АКТИВ-ПРО».

Листами Департаменту запобігання та протидії контрабанді та порушенням митних правил Державної митної служби України від 16.04.2020 №20-01/20-02-03/7/10/934 та від 08.05.2020 №20-01/20-01-03/7.10/1116 до Одеської митниці Держмитслужби надійшли листи Державної податкової служби України від 11.10.2019 №1188/5/99-00-09-02-02-16 та від 06.12.2019 №3411/5/99-00-09-02-02-16, якими на адресу Департаменту направлялись відповіді Міністерства фінансів Федеральної Республіки Бразилії від 05.08.2019 №199/2019-RFB/Asain та від 09.09.2019 №234/2019-RFB/Asain.

За результатами порівняння відомостей, наявних в документах, які було отримано від Секретаріату федеральної служби доходів Бразилії та документів, на підставі яких вищезазначені товари переміщені через митний кордон України, було встановлено, що вони стосуються однієї партії товарів, а саме: співпадають відомості щодо найменування, асортименту, виробника, загальної кількості та ваги товарів, їх одержувача, реєстраційних відомостей документів (комерційний інвойс №32082507-1 від 09.05.2018, пакінг лист №32082507-1 від 09.05.2018), номер контейнеру, яким здійснювалось їх перевезення (MEDU1023683) тощо.

Відмінність полягає у відомостях щодо фактурної вартості товарів, їх продавця та покупця, а саме: у рахунку-фактурі (інвойсі) від №32082507-1 від 09.05.2018, що був поданий у якості підстави для переміщення товарів через митний кордон України, загальна вартість товарів складає 26 569,04 доларів США, продавець - «STEAMLUX IMPEX LLP» (United Kingdom of Great Britain), а відповідно до відомостей, наявних в рахунку-фактурі (інвойсі) №32082507-1 від 09.05.2018, що був отриманий від Секретаріату федеральної служби доходів Бразилії, загальна вартість цих же товарів складає 101 738 доларів США, продавець «JBS S.A.» (Бразилія).

З протоколу про порушення митних правил №0552/50000/20 вбачається, що 05.05.2018 року в зоні діяльності Одеської митниці ДФС (Пункт контролю «Визирка», відділ митного оформлення № 1 митного поста «Південний») на морському судні «SAFMARINE BAYETE» в контейнері № MSKU4195400 з території Бразилії на підставі електронної митної декларації типу «ІМ40АА» № UA500170/2018/007914 та товаросупровідних документів (контракт № 03 від 15.05.2017, інвойс № 31690788-1 від 14.03.2018, пакувальний лист № 31690788-1 від 14.03.2018, коносамент № 605742951 від 15.03.2018, сертифікат контролю якості № 31690788-1 від 14.03.2018, міжнародний ветеринарний сертифікат № 00157/504/18 від 23.02.2018, сертифікат про походження товару № JBS-1714/2018 від 14.03.2018) на адресу одержувача/покупця ТОВ «АКТИВ-ПРО» (ЄДРПОУ 39525755, 69035, м. Запоріжжя, вул. Якова Новицького, буд.10), через митний кордон України переміщено товар «Натуральні кишкові оболонки яловичі солоні (мокро-солені), які використовуються як оболонки для виробництва ковбас; вага нетто з урахуванням ваги розсолу, без урахування упаковки - 21013,44кг, (16750 зв`язок ); товар не в первинній упаковці; дата виробництва - січень 2018 та лютий 2018; термін придатності - 1 рік; торгівельна марка - немає даних; виробник «JBS S/A», Бразилія; країна виробництва Бразилія, BR.», загальною кількістю 80 місць, загальною вагою брутто 21 720 кг, загальною вагою нетто 21 013,44 кг, загальною вартістю 26 476,93 доларів США.

Відповідно до вищезазначеної митної декларації та товаросупровідних документів, поставка товарів здійснювалась відправником - «JBS S.A.» (адреса: RUA PRINCIPAL, S/N-EDIF 2-VILA MIISA ITUIUTABA/MG CEP:38.300-899 BRAZIL CNPJ:02.916.265/0116-09), продавець товару «STEAMLUX IMPEX LLP» (адреса: Coburg Road, London, England, Unit 5, Olympia Industrial Estate, N22 6TZ, United Kingdom of Great Britain), одержувач/покупець ТОВ «АКТИВ-ПРО».

Листами Департаменту запобігання та протидії контрабанді та порушенням митних правил Державної митної служби України від 16.04.2020 № 20-01/20-02-03/7/10/934 та від 08.05.2020 №20-01/20-01-03/7.10/1116 до Одеської митниці Держмитслужби надійшли листи Державної податкової служби України від 11.10.2019 №1188/5/99-00-09-02-02-16 та від 06.12.2019 №3411/5/99-00-09-02-02-16, якими на адресу Департаменту направлялись відповіді Міністерства фінансів Федеральної Республіки Бразилії від 05.08.2019 №199/2019-RFB/Asain та від 09.09.2019 №234/2019-RFB/Asain.

За результатами порівняння відомостей, наявних в документах, які було отримано від Секретаріату федеральної служби доходів Бразилії та документів, на підставі яких вищезазначені товари переміщені через митний кордон України, було встановлено, що вони стосуються однієї партії товарів, а саме, співпадають відомості щодо найменування, асортименту, виробника, загальної кількості та ваги товарів, їх одержувача, реєстраційних відомостей документів (комерційний інвойс №31690788-1 від 14.03.2018, пакінг лист №31690788-1 від 14.03.2018), номер контейнеру, яким здійснювалось їх перевезення (MSKU4195400), тощо.

Відмінність полягає у відомостях щодо фактурної вартості товарів, їх продавця та покупця, а саме: у рахунку-фактурі (інвойсі) №31690788-1 від 14.03.2018, що був поданий у якості підстави для переміщення товарів через митний кордон України, загальна вартість товарів складає 26 476,93 доларів США, продавець - «STEAMLUX IMPEX LLP» (United Kingdom of Great Britain), а відповідно до відомостей, наявних в рахунку-фактурі (інвойсі) №31690788-1 від 14.03.2018, що був отриманий від Секретаріату федеральної служби доходів Бразилії, загальна вартість цих же товарів складає 94 473 доларів США, продавець «JBS S.A.» (Бразилія), покупець - компанії «Stamble Group LP».

З протоколу про порушення митних правил №0551/50000/20 вбачається, що 26.03.2018 року в зоні діяльності Одеської митниці ДФС (пункт пропуску «Одеський морський торговельний порт», відділ митного оформлення № 1 митного поста «Одеса-центральний») на морському судні «LOUISA SCHULTE» в контейнері № TCLU2171422 з території Бразилії на підставі електронної митної декларації типу «ІМ40АА» № UA500010/2018/003735 та товаросупровідних документів (контракт № 03 від 15.05.2017, інвойс № 31099670-1 від 03.02.2018, пакувальний лист № 31099670-1 від 03.02.2018, коносамент № HLCUSS5180148423 від 03.02.2018, сертифікат контролю якості № 31099670-1 від 03.02.2018, міжнародний ветеринарний сертифікат № 00015/862/18 від 24.01.2018, сертифікат про походження товару № JBS-0781/2018 від 03.02.2018) на адресу одержувача/покупця ТОВ «АКТИВ-ПРО» (ЄДРПОУ 39525755, 69035, м. Запоріжжя, вул. Якова Новицького, буд.10), через митний кордон України переміщено товар «Натуральні кишкові оболонки яловичі солоні (мокро-солені), які використовуються як оболонки для виробництва ковбас; вага нетто з урахуванням ваги розсолу, без урахування упаковки - 21082,94 кг (16730 зв`язок ); товар не в первинній упаковці; дата виробництва - з 03/10/2017 до 15/01/2018; термін придатності - 1 рік; торгівельна марка немає даних; виробник «JBS S/A», Бразилія; країна виробництва Бразилія, BR.», загальною кількістю 80 місць, загальною вагою брутто 21 789,5 кг, загальною вагою нетто 21 082,94 кг, загальною вартістю 26 564,50 доларів США.

Відповідно до вищезазначеної митної декларації та товаросупровідних документів поставка товарів здійснювалась відправником - «JBS S.A.» (адреса: RUA PRINCIPAL, S/N-EDIF 2-VILA MIISA ITUIUTABA/MG CEP:38.300-899 BRAZIL CNPJ:02.916.265/0116-09), продавець товару «STEAMLUX IMPEX LLP» (адреса: Coburg Road, London, England, Unit 5, Olympia Industrial Estate, N22 6TZ, United Kingdom of Great Britain), одержувач/покупець ТОВ «АКТИВ-ПРО».

Листами Департаменту запобігання та протидії контрабанді та порушенням митних правил Державної митної служби України від 16.04.2020 № 20-01/20-02-03/7/10/934 та від 08.05.2020 №20-01/20-01-03/7.10/1116 до Одеської митниці Держмитслужби надійшли листи Державної податкової служби України від 11.10.2019 №1188/5/99-00-09-02-02-16 та від 06.12.2019 №3411/5/99-00-09-02-02-16, якими на адресу Департаменту направлялись відповіді Міністерства фінансів Федеральної Республіки Бразилії від 05.08.2019 №199/2019-RFB/Asain та від 09.09.2019 №234/2019-RFB/Asain.

За результатами порівняння відомостей, наявних в документах, які було отримано від Секретаріату федеральної служби доходів Бразилії та документів, на підставі яких вищезазначені товари переміщені через митний кордон України, було встановлено, що вони стосуються однієї партії товарів, а саме, співпадають відомості щодо найменування, асортименту, виробника, загальної кількості та ваги товарів, їх одержувача, реєстраційних відомостей документів (комерційний інвойс №31099670-1 від 03.02.2018, пакінг лист №31099670-1 від 03.02.2018), номер контейнеру, яким здійснювалось їх перевезення (TCLU2171422) тощо.

Відмінність полягає у відомостях щодо фактурної вартості товарів, їх продавця та покупця, а саме: у рахунку-фактурі (інвойсі) від № 31099670-1 від 03.02.2018, що був поданий у якості підстави для переміщення товарів через митний кордон України, загальна вартість товарів складає 26 738,13 доларів США, продавець - «STEAMLUX IMPEX LLP» (United Kingdom of Great Britain), а відповідно до відомостей, наявних в рахунку-фактурі (інвойсі) №31099670-1 від 03.02.2018, що був отриманий від Секретаріату федеральної служби доходів Бразилії, загальна вартість цих же товарів складає 94 256 доларів США, продавець «JBS S.A.» (Бразилія).

З протоколу про порушення митних правил №0550/50000/20 вбачається, що 14.02.2018 року в зоні діяльності Одеської митниці ДФС (пункт пропуску «Одеський морський торговельний порт», відділ митного оформлення № 1 митного поста «Одеса-центральний») на морському судні «HANSA LIMBURG» в контейнері № TGHU0510573 з території Бразилії на підставі електронної митної декларації типу «ІМ40АА» №UA500010/2018/001396 та товаросупровідних документів (контракт №03 від 15.05.2017, інвойс №30113910-1 від 08.12.2017, пакувальний лист №30113910-1 від 08.12.2017, коносамент №HLCUSS5171157114 від 08.12.2017, сертифікат якості №б/н від 08.12.2017, міжнародний ветеринарний сертифікат №00792/504/17 від 27.11.2017, сертифікат про походження товару №JBS-5795/2017 від 12.12.2017) на адресу одержувача/покупця ТОВ «АКТИВ-ПРО» (ЄДРПОУ 39525755, 69002, м. Запоріжжя, пр. Леніна 96, кв.31) через митний кордон України переміщено товар «Натуральні кишкові оболонки яловичі солоні (мокро-солені), які використовуються як оболонки для виробництва ковбас; вага нетто з урахуванням ваги розсолу, без урахування упаковки - 21220,74кг (17030 зв`язок ); товар не в первинній упаковці; дата виробництва - жовтень 2017 - листопад 2017; термін придатності - 1 рік; торгівельна марка немає даних; виробник «JBS S/A», Бразилія; країна виробництва Бразилія, BR.», загальною кількістю 80 місць, загальною вагою брутто 21 927,3 кг, загальною вагою нетто 21 220,74 кг, загальною вартістю 26 738,13 доларів США.

Відповідно до вищезазначеної митної декларації та товаросупровідних документів поставка товарів здійснювалась відправником «JBS S.A.» (адреса: RUA PRINCIPAL, S/N-EDIF 2-VILA MIISA ITUIUTABA/MG CEP:38.300-899 BRAZIL CNPJ:02.916.265/0116-09), продавець товару «STEAMLUX IMPEX LLP» (адреса: Coburg Road, London, England, Unit 5, Olympia Industrial Estate, N22 6TZ, United Kingdom of Great Britain), одержувач/покупець ТОВ «АКТИВ-ПРО».

Листами Департаменту запобігання та протидії контрабанді та порушенням митних правил Державної митної служби України від 16.04.2020 № 20-01/20-02-03/7/10/934 та від 08.05.2020 №20-01/20-01-03/7.10/1116 до Одеської митниці Держмитслужби надійшли листи Державної податкової служби України від 11.10.2019 №1188/5/99-00-09-02-02-16 та від 06.12.2019 №3411/5/99-00-09-02-02-16, якими на адресу Департаменту направлялись відповіді Міністерства фінансів Федеральної Республіки Бразилії від 05.08.2019 №199/2019-RFB/Asain та від 09.09.2019 №234/2019-RFB/Asain.

За результатами порівняння відомостей, наявних в документах, які було отримано від Секретаріату федеральної служби доходів Бразилії та документів, на підставі яких вищезазначені товари переміщені через митний кордон України, було встановлено, що вони стосуються однієї партії товарів, а саме, співпадають відомості щодо найменування, асортименту, виробника, загальної кількості та ваги товарів, їх одержувача, реєстраційних відомостей документів (комерційний інвойс №30113910-1 від 08.12.2017, пакінг лист №30113910-1 від 08.12.2017), номер контейнеру, яким здійснювалось їх перевезення (TGHU0510573) тощо.

Відмінність полягає у відомостях щодо фактурної вартості товарів, їх продавця та покупця, а саме: у рахунку-фактурі (інвойсі) від № 30113910-1 від 08.12.2017, що був поданий у якості підстави для переміщення товарів через митний кордон України, загальна вартість товарів складає 26 738,13 доларів США, продавець - «STEAMLUX IMPEX LLP» (United Kingdom of Great Britain), а відповідно до відомостей, наявних в рахунку-фактурі (інвойсі) №30113910-1 від 08.12.2017, що був отриманий від Секретаріату федеральної служби доходів Бразилії, загальна вартість цих же товарів складає 84 986 доларів США, продавець «JBS S.A.» (Бразилія).

З протоколу про порушення митних правил №0557/50000/20 вбачається, що 25.09.2017 року в зоні діяльності Одеської митниці ДФС (пункт пропуску «Одеський морський торговельний порт», ВМО № 3 митного поста «Одеса - центральний»), на морському судні «LOUISA SCHULTE» в контейнері TRLU9060646, з території Бразилії, на підставі електронної митної декларації типу «ІМ40АА» №UA500030/2017/014475 та товаросупровідних документів (контракт № 03 від 15.05.2017, інвойс № 29369474-1 від 07.08.2017, пакувальний лист № 29369474-1 від 07.08.2017, коносамент №HLCUSS5170737495 від 07.08.2017, сертифікат якості №б/н від 07.08.2017, міжнародний ветеринарний сертифікат № 00289/862/17 від 13.07.2017, сертифікат про походження товару №JBS-3200/2017 від 14.08.2017) на адресу одержувача/покупця ТОВ «АКТИВ-ПРО» (ЄДРПОУ 39525755, 69002, м. Запоріжжя, пр. Леніна 96, кв.31, станом на 19.05.2020 знаходиться за адресою: 69035, м. Запоріжжя, вул. Якова Новицького, буд.10), через митний кордон України переміщено товар «Натуральні кишкові оболонки яловичі солоні (мокро-солені), які використовуються як оболонки для виробництва ковбас; вага нетто з урахуванням ваги розсолу, без урахування упаковки - 20981,74 кг (16630 зв`язок); товар не в первинній упаковці; дата виробництва - з 05.06.2017 до 07.07.2017; термін придатності - 1 рік; торгівельна марка немає даних; виробник «BS S/A», Бразилія; країна виробництва Бразилія, BR.», загальною кількістю 80 місць, загальною вагою брутто 21 688,3 кг., загальною вагою нетто 20 981,74 кг., загальною вартістю 26 436,99 доларів США.

Відповідно до вищезазначеної митної декларації та товаросупровідних документів, поставка товарів здійснювалась відправником - «JBS S.A.» (адреса: RUA PRINCIPAL, S/N-EDIF 2-VILA MIISA ITUIUTABA/MG CEP:38.300-899 BRAZIL CNPJ:02.916.265/0116-09), продавець товару «STEAMLUX IMPEX LLP» (адреса: Coburg Road, London, England, Unit 5, Olympia Industrial Estate, N22 6TZ, United Kingdom of Great Britain), одержувач/покупець ТОВ «АКТИВ-ПРО».

Листами Департаменту запобігання та протидії контрабанді та порушенням митних правил Державної митної служби України від 16.04.2020 №20-01/20-02-03/7/10/934 та від 08.05.2020 №20-01/20-01-03/7.10/1116 до Одеської митниці Держмитслужби надійшли листи Державної податкової служби України від 11.10.2019 №1188/5/99-00-09-02-02-16 та від 06.12.2019 №3411/5/99-00-09-02-02-16, якими на адресу Департаменту направлялись відповіді Міністерства фінансів Федеральної Республіки Бразилії від 05.08.2019 №199/2019-RFB/Asain та від 09.09.2019 №234/2019-RFB/Asain.

За результатами порівняння відомостей, наявних в документах, які було отримано від Секретаріату федеральної служби доходів Бразилії та документів, на підставі яких вищезазначені товари переміщені через митний кордон України, було встановлено, що вони стосуються однієї партії товарів, а саме, співпадають відомості щодо найменування, асортименту, виробника, загальної кількості та ваги товарів, їх одержувача, реєстраційних відомостей документів (комерційний інвойс №29369474-1 від 07.08.2017, пакінг лист №29369474-1 від 07.08.2017), номер контейнеру, яким здійснювалось їх перевезення (TRLU9060646) тощо.

Відмінність полягає у відомостях щодо фактурної вартості товарів, їх продавця та покупця, а саме: у рахунку-фактурі (інвойсі) від №29369474-1 від 07.08.2017, що був поданий у якості підстави для переміщення товарів через митний кордон України, загальна вартість товарів складає 26 436,99 доларів США, продавець - «STEAMLUX IMPEX LLP» (United Kingdom of Great Britain), а відповідно до відомостей, наявних в комерційному інвойсі №29369474-1 від 07.08.2017, що був отриманий від Секретаріату федеральної служби доходів Бразилії, загальна вартість цих же товарів складає 75 014 доларів США, продавець «JBS S.A.» (Бразилія).

З протоколу про порушення митних правил №0549/50000/20 вбачається, що 21.12.2017 року в зоні діяльності Одеської митниці ДФС (пункт пропуску «Одеський морський торговельний порт», ВМО № 3 митного поста «Одеса - центральний»), на морському судні «HANSA LIMBURG» в контейнері HLXU3367075, з території Бразилії, на підставі електронної митної декларації типу «ІМ40АА» №UA500030/2017/019949 та товаросупровідних документів (контракт №03 від 15.05.2017, інвойс №30113695-1 від 03.11.2017, пакувальний лист №30113695-1 від 03.11.2017, коносамент №HLCUSS5171056073 від 03.11.2017, сертифікат якості №б/н від 03.11.2017, міжнародний ветеринарний сертифікат №00699/504/17 від 23.10.2017, сертифікат про походження товару №JBS-5064/2017 від 10.11.2017) на адресу одержувача/покупця ТОВ «АКТИВ-ПРО» (ЄДРПОУ 39525755, 69002, м. Запоріжжя, пр. Леніна 96, кв. 31. Станом на 19.05.2020 знаходиться за адресою: 69035, м. Запоріжжя, вул. Якова Новицького, буд.10), через митний кордон України переміщено товар «Натуральні кишкові оболонки яловичі солоні (мокро-солені), які використовуються як оболонки для виробництва ковбас; вага нетто з урахуванням ваги розсолу, без урахування упаковки - 21144,44кг (17360 зв`язок); товар не в первинній упаковці; дата виробництва - вересень 2017 - жовтень 2017; термін придатності - 1 рік; торгівельна марка немає даних; виробник «JBS S/A», Бразилія; країна виробництва Бразилія, BR.», загальною кількістю 80 місць, загальною вагою брутто 21 851 кг., загальною вагою нетто 21 144,44 кг., загальною вартістю 26 641,99 доларів США.

Відповідно до вищезазначеної митної декларації та товаросупровідних документів, поставка товарів здійснювалась відправником - «JBS S.A.» (адреса: RUA PRINCIPAL, S/N-EDIF 2-VILA MIISA ITUIUTABA/MG CEP:38.300-899 BRAZIL CNPJ:02.916.265/0116-09), продавець товару «STEAMLUX IMPEX LLP» (адреса: Coburg Road, London, England, Unit 5, Olympia Industrial Estate, N22 6TZ, United Kingdom of Great Britain), одержувач/покупець ТОВ «АКТИВ-ПРО». Листами Департаменту запобігання та протидії контрабанді та порушенням митних правил Державної митної служби України від 16.04.2020 №20-01/20-02-03/7/10/934 та від 08.05.2020 №20-01/20-01-03/7.10/1116 до Одеської митниці Держмитслужби надійшли листи Державної податкової служби України від 11.10.2019 №1188/5/99-00-09-02-02-16 та від 06.12.2019 №3411/5/99-00-09-02-02-16, якими на адресу Департаменту направлялись відповіді Міністерства фінансів Федеральної Республіки Бразилії від 05.08.2019 №199/2019-RFB/Asain та від 09.09.2019 №234/2019-RFB/Asain.

За результатами порівняння відомостей, наявних в документах, які було отримано від Секретаріату федеральної служби доходів Бразилії та документів, на підставі яких вищезазначені товари переміщені через митний кордон України, було встановлено, що вони стосуються однієї партії товарів, а саме, співпадають відомості щодо найменування, асортименту, виробника, загальної кількості та ваги товарів, їх одержувача, реєстраційних відомостей документів (комерційний інвойс №30113695-1 від 03.11.2017, пакінг лист №30113695-1 від 03.11.2017), номер контейнеру, яким здійснювалось їх перевезення (HLXU3367075) тощо.

Відмінність полягає у відомостях щодо фактурної вартості товарів, їх продавця та покупця, а саме: у рахунку-фактурі (інвойсі) від №30113695-1 від 03.11.2017, що був поданий у якості підстави для переміщення товарів через митний кордон України, загальна вартість товарів складає 26 641,99 доларів США, продавець - «STEAMLUX IMPEX LLP» (United Kingdom of Great Britain), а відповідно до відомостей, наявних в комерційному інвойсі №30113695-1 від 03.11.2017, що був отриманий від Секретаріату федеральної служби доходів Бразилії, загальна вартість цих же товарів складає 85 719,99 доларів США, продавець «JBS S.A.» (Бразилія), покупець - компанія «STAMBLE GROUP LP» (Scotland).

З протоколу про порушення митних правил №0548/50000/20 вбачається, що 23.11.2017 року в зоні діяльності Одеської митниці ДФС (пункт пропуску «Одеський морський торговельний порт», ВМО № 3 митного поста «Одеса - центральний»), на морському судні «LOUISA SCHULTE» в контейнері НОМЕР_2 , з території Бразилії, на підставі електронної митної декларації типу «ІМ40АА» №UA500030/2017/018258 та товаросупровідних документів (контракт №03 від 15.05.2017, інвойс №AKV-UK2017001 від 06.09.2017, пакувальний лист №AKV-UK2017001 від 06.09.2017, коносамент №HLCUSS51710105280 від 08.10.2017, сертифікат якості №AKV-UK2017001 від 06.09.2017, міжнародний ветеринарний сертифікат №00018/4692/17 від 04.10.2017, сертифікат про походження товару №BR041ACO170077807301 від 24.10.2017, навантажувальний документ №D2515 від 20.11.2017) на адресу одержувача/покупця ТОВ «АКТИВ-ПРО» (ЄДРПОУ 39525755), через митний кордон України переміщено товар «Натуральні кишкові оболонки яловичі солоні (мокро-солені), які використовуються як оболонки для виробництва ковбас», загальною кількістю 80 місць, загальною вагою брутто 21 600 кг., загальною вагою нетто 20 800 кг., загальною вартістю 26 208 доларів США.

Відповідно до вищезазначеної митної декларації та товаросупровідних документів, поставка товарів здійснювалась відправником - «TRIPAMA COMERCIO DE TRIPAS LTDA» (адреса: RUA ANTONIO OVIDIO RODRIGUES,760 PQ INDUSTRIAL JUNDIAI III-JUNDIAI(SP)-ZIP CODE : 13213-180-BRASIL CNPJ: НОМЕР_3 /0004-14), продавець товару «STEAMLUX IMPEX LLP» (адреса: Coburg Road, London, England, Unit 5, Olympia Industrial Estate, N22 6TZ, United Kingdom of Great Britain), одержувач/покупець ТОВ «АКТИВ-ПРО».

Листами Департаменту запобігання та протидії контрабанді та порушенням митних правил Державної митної служби України від 16.04.2020 №20-01/20-02-03/7/10/934 та від 08.05.2020 №20-01/20-01-03/7.10/1116 до Одеської митниці Держмитслужби надійшли листи Державної податкової служби України від 11.10.2019 №1188/5/99-00-09-02-02-16 та від 06.12.2019 №3411/5/99-00-09-02-02-16, якими на адресу Департаменту направлялись відповіді Міністерства фінансів Федеральної Республіки Бразилії від 05.08.2019 №199/2019-RFB/Asain та від 09.09.2019 №234/2019-RFB/Asain.

За результатами порівняння відомостей, наявних в документах, які було отримано від Секретаріату федеральної служби доходів Бразилії та документів, на підставі яких вищезазначені товари переміщені через митний кордон України, було встановлено, що вони стосуються однієї партії товарів, а саме, співпадають відомості щодо найменування, асортименту, виробника, загальної кількості та ваги товарів, їх одержувача, реєстраційних відомостей документів (інвойс №AKV-UK2017001 від 06.09.2017, пакінг лист №AKV-UK2017001 від 06.09.2017), номер контейнеру, яким здійснювалось їх перевезення (CAIU2290092) тощо.

Відмінність полягає у відомостях щодо фактурної вартості товарів, їх продавця та покупця, а саме: у рахунку-фактурі (інвойсі) від №AKV-UK2017001 від 06.09.2017, що був поданий у якості підстави для переміщення товарів через митний кордон України, загальна вартість товарів складає 26 208 доларів США, продавець - «STEAMLUX IMPEX LLP» (United Kingdom of Great Britain), а відповідно до відомостей, наявних в рахунку-фактурі (інвойсі) від №AKV-UK2017001 від 06.09.2017, що був отриманий від Секретаріату федеральної служби доходів Бразилії, загальна вартість цих же товарів складає 82 741 доларів США, продавець «Stamble Group LP» (Шотландія).

З протоколу про порушення митних правил №0547/50000/20 вбачається, що 25.09.2017 року в зоні діяльності Одеської митниці ДФС (пункт пропуску «Одеський морський торговельний порт», ВМО № 3 митного поста «Одеса - центральний»), на морському судні «LOUISA SCHULTE» в контейнері TRLU9060646, з території Бразилії, на підставі електронної митної декларації типу «ІМ40АА» №UA500030/2017/014475 та товаросупровідних документів (контракт № 03 від 15.05.2017, інвойс № 29369474-1 від 07.08.2017, пакувальний лист № 29369474-1 від 07.08.2017, коносамент №HLCUSS5170737495 від 07.08.2017, сертифікат якості №б/н від 07.08.2017, міжнародний ветеринарний сертифікат № 00289/862/17 від 13.07.2017, сертифікат про походження товару №JBS-3200/2017 від 14.08.2017) на адресу одержувача/покупця ТОВ «АКТИВ-ПРО» (ЄДРПОУ 39525755, 69002, м. Запоріжжя, пр. Леніна 96, кв.31, станом на 19.05.2020 знаходиться за адресою: 69035, м. Запоріжжя, вул. Якова Новицького, буд.10), через митний кордон України переміщено товар «Натуральні кишкові оболонки яловичі солоні (мокро-солені), які використовуються як оболонки для виробництва ковбас; вага нетто з урахуванням ваги розсолу, без урахування упаковки - 20981,74 кг (16630 зв`язок); товар не в первинній упаковці; дата виробництва - з 05.06.2017 до 07.07.2017; термін придатності - 1 рік; торгівельна марка немає даних; виробник «JBS S/A», Бразилія; країна виробництва Бразилія, BR.», загальною кількістю 80 місць, загальною вагою брутто 21 688,3 кг., загальною вагою нетто 20 981,74 кг., загальною вартістю 26 436,99 доларів США.

Відповідно до вищезазначеної митної декларації та товаросупровідних документів, поставка товарів здійснювалась відправником - «JBS S.A.» (адреса: RUA PRINCIPAL, S/N-EDIF 2-VILA MIISA ITUIUTABA/MG CEP:38.300-899 BRAZIL CNPJ:02.916.265/0116-09), продавець товару «STEAMLUX IMPEX LLP» (адреса: Coburg Road, London, England, Unit 5, Olympia Industrial Estate, N22 6TZ, United Kingdom of Great Britain), одержувач/покупець ТОВ «АКТИВ-ПРО».

Листами Департаменту запобігання та протидії контрабанді та порушенням митних правил Державної митної служби України від 16.04.2020 №20-01/20-02-03/7/10/934 та від 08.05.2020 №20-01/20-01-03/7.10/1116 до Одеської митниці Держмитслужби надійшли листи Державної податкової служби України від 11.10.2019 №1188/5/99-00-09-02-02-16 та від 06.12.2019 №3411/5/99-00-09-02-02-16, якими на адресу Департаменту направлялись відповіді Міністерства фінансів Федеральної Республіки Бразилії від 05.08.2019 №199/2019-RFB/Asain та від 09.09.2019 №234/2019-RFB/Asain.

За результатами порівняння відомостей, наявних в документах, які було отримано від Секретаріату федеральної служби доходів Бразилії та документів, на підставі яких вищезазначені товари переміщені через митний кордон України, було встановлено, що вони стосуються однієї партії товарів, а саме, співпадають відомості щодо найменування, асортименту, виробника, загальної кількості та ваги товарів, їх одержувача, реєстраційних відомостей документів (комерційний інвойс №29369474-1 від 07.08.2017, пакінг лист №29369474-1 від 07.08.2017), номер контейнеру, яким здійснювалось їх перевезення (TRLU9060646) тощо.

Відмінність полягає у відомостях щодо фактурної вартості товарів, їх продавця та покупця, а саме: у рахунку-фактурі (інвойсі) від №29369474-1 від 07.08.2017, що був поданий у якості підстави для переміщення товарів через митний кордон України, загальна вартість товарів складає 26 436,99 доларів США, продавець - «STEAMLUX IMPEX LLP» (United Kingdom of Great Britain), а відповідно до відомостей, наявних в комерційному інвойсі №29369474-1 від 07.08.2017, що був отриманий від Секретаріату федеральної служби доходів Бразилії, загальна вартість цих же товарів складає 75 014 доларів США, продавець «JBS S.A.» (Бразилія).

З протоколу про порушення митних правил №0554/50000/20 вбачається, що 07.06.2018 року в зоні діяльності Одеської митниці ДФС (Пункт контролю «Визирка», ВМО № 1 митного поста «Південний»), на морському судні «MAERSK BOGOR» в контейнері TGHU3455607, з території Бразилії, на підставі електронної митної декларації типу «ІМ40АА» №UA500170/2018/010385 та товаросупровідних документів (контракт №03 від 15.05.2017, інвойс №31099869-1 від 14.03.2018, пакувальний лист №31099869-1 від 14.03.2018, коносамент №605737603 від 16.03.2018, сертифікат контролю якості №31099869-1 від 14.03.2018, міжнародний ветеринарний сертифікат №00108/862/18 від 28.02.2018, сертифікат про походження товару №JBS-1721/2018 від 14.03.2018) на адресу одержувача/покупця ТОВ «АКТИВ-ПРО» (ЄДРПОУ 39525755, 69035, м. Запоріжжя, вул. Якова Новицького, буд.10), через митний кордон України переміщено товар «Натуральні кишкові оболонки яловичі солоні (мокро-солені), які використовуються як оболонки для виробництва ковбас; вага нетто з урахуванням ваги розсолу, без урахування упаковки - 20917,894кг (16440 зв`язок ); товар не в первинній упаковці; дата виробництва - з 11 січня 2018 по 27 лютого 2018; термін придатності - 1 рік; торгівельна марка немає даних; виробник «JBS S/A», Бразилія; країна виробництва Бразилія, BR.», загальною кількістю 80 місць, загальною вагою брутто 21 624,454 кг., загальною вагою нетто 21 917,894 кг., загальною вартістю 26 356,55 доларів США.

Відповідно до вищезазначеної митної декларації та товаросупровідних документів, поставка товарів здійснювалась відправником - «JBS S.A.» (адреса: RUA PRINCIPAL, S/N-EDIF 2-VILA MIISA ITUIUTABA/MG CEP:38.300-899 BRAZIL CNPJ:02.916.265/0116-09), продавець товару «STEAMLUX IMPEX LLP» (адреса: Coburg Road, London, England, Unit 5, Olympia Industrial Estate, N22 6TZ, United Kingdom of Great Britain), одержувач/покупець ТОВ «АКТИВ-ПРО».

Листами Департаменту запобігання та протидії контрабанді та порушенням митних правил Державної митної служби України від 16.04.2020 №20-01/20-02-03/7/10/934 та від 08.05.2020 №20-01/20-01-03/7.10/1116 до Одеської митниці Держмитслужби надійшли листи Державної податкової служби України від 11.10.2019 №1188/5/99-00-09-02-02-16 та від 06.12.2019 №3411/5/99-00-09-02-02-16, якими на адресу Департаменту направлялись відповіді Міністерства фінансів Федеральної Республіки Бразилії від 05.08.2019 №199/2019-RFB/Asain та від 09.09.2019 №234/2019-RFB/Asain.

За результатами порівняння відомостей, наявних в документах, які було отримано від Секретаріату федеральної служби доходів Бразилії та документів, на підставі яких вищезазначені товари переміщені через митний кордон України, було встановлено, що вони стосуються однієї партії товарів, а саме, співпадають відомості щодо найменування, асортименту, виробника, загальної кількості та ваги товарів, їх одержувача, реєстраційних відомостей документів (комерційний інвойс №31099869-1 від 14.03.2018, пакінг лист №31099869-1 від 14.03.2018), номер контейнеру, яким здійснювалось їх перевезення (TGHU3455607) тощо.

Відмінність полягає у відомостях щодо фактурної вартості товарів, їх продавця та покупця, а саме: у рахунку-фактурі (інвойсі) №31099869-1 від 14.03.2018, що був поданий у якості підстави для переміщення товарів через митний кордон України, загальна вартість товарів складає 26 356,55 доларів США, продавець - «STEAMLUX IMPEX LLP» (United Kingdom of Great Britain), а відповідно до відомостей, наявних в рахунку-фактурі (інвойсі) №31099869-1 від 14.03.2018, що був отриманий від Секретаріату федеральної служби доходів Бразилії, загальна вартість цих же товарів складає 94 965,50 доларів США, продавець «JBS S.A.» (Бразилія), покупець - компанії «Stamble Group LP».

З протоколу про порушення митних правил №0555/50000/20 вбачається, що 16.01.2019 року в зоні діяльності Одеської митниці ДФС (пункт пропуску «Одеський морський торговельний порт», ВМО № 1 митного поста «Одеса - центральний»), на морському судні «MSC AZOV» в контейнері FCIU5874499, з території Бразилії, на підставі електронної митної декларації типу «ІМ40АА» №UA500010/2019/000910 та товаросупровідних документів (контракт №03 від 15.05.2017, інвойс №34251952-1 від 10.12.2018, пакувальний лист №34251952-1 від 10.12.2018, коносамент №MEDUSN314233 від 12.12.2018, сертифікат контролю якості №34251952-1 від 10.12.2018, міжнародний ветеринарний сертифікат №01089/504/18 від 29.11.2018, сертифікат про походження товару №JBS-11075/2018 від 13.12.2018) на адресу одержувача/покупця ТОВ «АКТИВ-ПРО» (ЄДРПОУ 39525755, 69035, м. Запоріжжя, вул. Якова Новицького, буд.10), через митний кордон України переміщено товар «Натуральні кишкові оболонки яловичі солоні (мокро-солені), які використовуються як оболонки для виробництва ковбас; вага нетто з урахуванням ваги розсолу, без урахування упаковки - 20702,44кг (16400 зв`язок ); товар не в первинній упаковці; дата виробництва - з вересня 2018 до листопад 2018; термін придатності - 1 рік; торгівельна марка немає даних; виробник «JBS S/A», Бразилія; країна виробництва Бразилія, BR.», загальною кількістю 80 місць, загальною вагою брутто 21 409 кг., загальною вагою нетто 20 702,44 кг., загальною вартістю 26 085,07 доларів США.

Відповідно до вищезазначеної митної декларації та товаросупровідних документів, поставка товарів здійснювалась відправником - «JBS S.A.» (адреса: RUA PRINCIPAL, S/N-EDIF 2-VILA MIISA ITUIUTABA/MG CEP:38.300-899 BRAZIL CNPJ:02.916.265/0116-09), продавець товару «STEAMLUX IMPEX LLP» (адреса: Coburg Road, London, England, Unit 5, Olympia Industrial Estate, N22 6TZ, United Kingdom of Great Britain), одержувач/покупець ТОВ «АКТИВ-ПРО».

Листами Департаменту запобігання та протидії контрабанді та порушенням митних правил Державної митної служби України від 16.04.2020 №20-01/20-02-03/7/10/934 та від 08.05.2020 №20-01/20-01-03/7.10/1116 до Одеської митниці Держмитслужби надійшли листи Державної податкової служби України від 11.10.2019 №1188/5/99-00-09-02-02-16 та від 06.12.2019 №3411/5/99-00-09-02-02-16, якими на адресу Департаменту направлялись відповіді Міністерства фінансів Федеральної Республіки Бразилії від 05.08.2019 №199/2019-RFB/Asain та від 09.09.2019 №234/2019-RFB/Asain.

За результатами порівняння відомостей, наявних в документах, які було отримано від Секретаріату федеральної служби доходів Бразилії та документів, на підставі яких вищезазначені товари переміщені через митний кордон України, було встановлено, що вони стосуються однієї партії товарів, а саме, співпадають відомості щодо найменування, асортименту, виробника, загальної кількості та ваги товарів, їх одержувача, реєстраційних відомостей документів (комерційний інвойс №34251952-1 від 10.12.2018, пакінг лист №34251952-1 від 10.12.2018, сертифікат контролю якості № 34251952-1 від 10.12.2018), номер контейнеру, яким здійснювалось їх перевезення (FCIU5874499) тощо.

Відмінність полягає у відомостях щодо фактурної вартості товарів, їх продавця та покупця, а саме: у рахунку-фактурі (інвойсі) №34251952-1 від 10.12.2018, що був поданий у якості підстави для переміщення товарів через митний кордон України, загальна вартість товарів складає 26 085,07 доларів США, продавець - «STEAMLUX IMPEX LLP» (United Kingdom of Great Britain), а відповідно до відомостей, наявних в рахунку-фактурі (інвойсі) №34251952-1 від 10.12.2018, що був отриманий від Секретаріату федеральної служби доходів Бразилії, загальна вартість цих же товарів складає 97 274 доларів США, продавець «JBS S.A.» (Бразилія), покупець - компанії «SERWIN WORLDWIDE TRADING LIMITED» (Hong Kong).

З протоколу про порушення митних правил №0558/50000/20 вбачається, що 19.06.2019 року в зоні діяльності Одеської митниці ДФС (пункт пропуску «Одеський морський торговельний порт», ВМО № 1 митного поста «Одеса - центральний»), на морському судні MSC VITA в контейнері № CRSU1082709, з території Бразилії, на підставі електронної митної декларації типу «ІМ40АА» №UA500010/2019/015888 та товаросупровідних документів (контракт №01 від 01.02.2019, інвойс №35276454-1 від 08.05.2019, пакувальний лист № 35276454-1 від 08.05.2019, коносамент №MEDUSN532578 від 08.05.2019, сертифікат контролю якості №35276454-1 від 08.05.2019, міжнародний ветеринарний сертифікат №00370/862/19 від 26.04.2019, сертифікат про походження товару №JBS-4558/2019 від 10.05.2019) на адресу одержувача/покупця ТОВ «АКТИВ-ПРО» (ЄДРПОУ 39525755, 69035, м. Запоріжжя, вул. Якова Новицького, буд.10), через митний кордон України переміщено товар «Натуральні кишкові оболонки яловичі солоні, які використовуються як оболонки для виробництва ковбас; вага нетто з урахуванням ваги розсолу, без урахування упаковки - 20602,872 кг (16 380 зв`язок ); товар не в первинній упаковці; дата виробництва - з 07/01/2019 до 26/04/2019; термін придатності - 1 рік; торгівельна марка немає даних; виробник «JBS S/A», Бразилія; країна виробництва Бразилія, BR.», загальною кількістю 80 місць, загальною вагою брутто 27 309,432 кг., загальною вагою нетто 20 602,872 кг., загальною вартістю 25 959,62 доларів США.

Відповідно до вищезазначеної митної декларації та товаросупровідних документів, поставка товарів здійснювалась відправником - «JBS S.A.» (адреса: RUA PRINCIPAL, S/N-EDIF 2-VILA MIISA ITUIUTABA/MG CEP:38.300-899 BRAZIL CNPJ:02.916.265/0116-09), продавець товару «NEWLINE UNIVERSAL LP» (адреса: 85 Great Portland Street, First Floor, London, W1W7LT, United Kingdom of Great Britain), одержувач/покупець ТОВ «АКТИВ-ПРО». Листами Департаменту запобігання та протидії контрабанді та порушенням митних правил Державної митної служби України від 16.04.2020 №20-01/20-02-03/7/10/934 та від 08.05.2020 №20-01/20-01-03/7.10/1116 до Одеської митниці Держмитслужби надійшли листи Державної податкової служби України від 11.10.2019 №1188/5/99-00-09-02-02-16 та від 06.12.2019 №3411/5/99-00-09-02-02-16, якими на адресу Департаменту направлялись відповіді Міністерства фінансів Федеральної Республіки Бразилії від 05.08.2019 №199/2019-RFB/Asain та від 09.09.2019 №234/2019-RFB/Asain.

За результатами порівняння відомостей, наявних в документах, які було отримано від Секретаріату федеральної служби доходів Бразилії та документів, на підставі яких вищезазначені товари переміщені через митний кордон України, було встановлено, що вони стосуються однієї партії товарів, а саме, співпадають відомості щодо найменування, асортименту, виробника, загальної кількості та ваги товарів, їх одержувача, реєстраційних відомостей документів (комерційний інвойс №35276454-1 від 08.05.2019, пакінг лист №35276454-1 від 08.05.2019, сертифікат контролю якості № 35276454-1 від 08.05.2019), номер контейнеру, яким здійснювалось їх перевезення (CRSU1082709) тощо.

Відмінність полягає у відомостях щодо фактурної вартості товарів, їх продавця та покупця, а саме: у рахунку-фактурі (інвойсі) №35276454-1 від 08.05.2019, що був поданий у якості підстави для переміщення товарів через митний кордон України, загальна вартість товарів складає 25 959,62 доларів США, продавець - «NEWLINE UNIVERSAL LP» (United Kingdom of Great Britain), а відповідно до відомостей, наявних в рахунку-фактурі (інвойсі) №35276454-1 від 08.05.2019, що був отриманий від Секретаріату федеральної служби доходів Бразилії, загальна вартість цих же товарів складає 95 836 доларів США, продавець «JBS S.A.» (Бразилія), покупець - компанії «SERWIN WORLDWIDE TRADING LIMITED» (Hong Kong).

На підставі зазначених обставин, посадовими особами митниці були складені протоколи про порушення митних правил за ознаками правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 483 МК України.

Матеріалами справи підтверджено, що у період з вересня 2017 року по червень 2019 року до Одеської митниці ДФС подавались митні декларації типу «ІМ40АА» (далі МД), а саме UA500030/2017/014475, UA500030/2017/018258, UA500030/2017/019949, A500010/2018/001396, UA500010/2018/003735, UA500170/2018/007914, UA500010/2018/010380, UA500170/2018/010385, UA500010/2018/020711, UA500010/2019/000910, UA500010/2019/008082, UA500010/2019/015888, з метою оформлення у вільне використання товару «Натуральні кишкові оболонки яловичі солоні», що надходив на митну територію України з території Бразилії від компанії «JBS S/A» та «TRIPAMACOMERCIODETRIPASLTDA» на адресу ТОВ «АКТИВ-ПРО» (Україна).

Листами Департаменту запобігання та протидії контрабанді та порушенням митних правил Державної митної служби України від 16.04.2020 року №20-01/20-02-03/7/10/934 та від 08.05.2020 року №20-01/20-01-03/7.10/1116 до Одеської митниці Держмитслужби надійшли листи Державної податкової служби України від 11.10.2019 року №1188/5/99-00-09-02-02-16 та від 06.12.2019 року №3411/5/99-00-09-02-02-16, відповідно до яких на адресу Департаменту направлялись відповіді Міністерства фінансів Федеральної Республіки Бразилії від 05.08.2019 року №199/2019-RFB/Asain та від 09.09.2019 року №234/2019-RFB/Asain.

Міністерством фінансів Федеральної Республіки Бразилії було спрямовано лист відправника - «JBS S.A.», адресований Секретаріату федеральної служби доходів Бразилії від 19.08.2019 року №б/н.

Зазначеним листом компанія «JBS S.A.» проінформувала, що стосовно компанії СтімЛюкс (STEAMLUX) не було встановлено жодних доказів щодо проведення комерційних переговорів у період з 01.06.2017 року по 01.02.2019 рік.

При цьому, співпраця з компанією Актив-Про (Aktiv-Pro) відбувалася за посередництвом та із залученням до переговорів інших компаній, а саме: ТОВ «Стембл Груп» (STAMBLE GROUP LP), ТОВ «СервінУорлдуайдТрейдінгЛімітед» (SERWIN WORLDWIDE TRADING LIMITED), ТОВ «ДеллкрофтПродактс» (DELLCROFT PRODUCTS L.P.), ТОВ «Вега Юнайтед» (VEGA UNITED LP).

Доводи апеляційної скарги, що гр. ОСОБА_1 вчинив дії, спрямовані на переміщення товару «Натуральні кишкові оболонки яловичі солоні» через митний кордон України на підставі документів, що містять неправдиві відомості необхідні для визначення їх митної вартості, тобто, вчинив порушення митних правил, відповідальність за яке встановлена ч. 1 ст. 483 МК України не знайшли свого підтвердження за результатами дослідження обставин, викладених у протоколах про порушення митних правил, та доказів, які містяться в матеріалах справи.

Судом встановлено та підтверджується матеріалами адміністративної справи, що ТОВ «АКТИВ-ПРО» в особі директора ОСОБА_1 з компанією «STEAMLUX IMPEX LLP» (Великобританія) було укладено зовнішньоекономічний контракт №03 від 15.05.2017 року на поставку товарів.

В рамках зазначеного контракту на адресу ТОВ «АКТИВ-ПРО» в період 2017-2019 років в Україну надійшли контейнери №№TRLU9060646, TGHU0510573, CAIU2290092, HLXU3367075, TCLU2171422, MSKU4195400, TGHU3455607, MEDU1023683, FCIU5881369, FCIU5874499 з товаром «Натуральні кишкові оболонки яловичі солоні».

Для декларування товару та його оформлення до Одеської митниці ДФС були подані наступні митні декларації: №UA500030/2017/014475 від 25.09.2017; №UA500030/2017/018258 від 23.11.2017; №UA500030/2017/019949 від 21.12.2017; №UA500010/2018/001396 від 14.02.2018; №UA500010/2018/003735 від 26.03.2018; №UA500170/2018/007914 від 05.05.2018; №UA500010/2018/010380 від 10.07.2018; №UA500170/2018/010385 від 07.06.2018; №UA500010/2018/020711 від 20.11.2018; №UA500010/2019/000910 від 16.01.2019, разом із товаросупровідними та комерційними документами, які гр. ОСОБА_1 отримав від продавця товару - компанії «STEAMLUX IMPEX LLP».

Також, із вищезазначеними митними деклараціями, товаросупровідними та комерційними документами були подані інвойси (виставлені компанією «STEAMLUX IMPEX LLP»), а саме: від 07.08.2017 №29369474-1 (вартість товару 26 436,99 доларів США), від 06.09.2017 № AKV-UK2017001 (вартість товару 26 208,00 доларів США), від 03.11.2017 № 30113695-1 (вартість товару 26 641,99 доларів США), від 08.12.2017 № 30113910-1 (вартість товару 26 738,13 доларів США), від 03.02.2018 № 31099670-1 (вартість товару 26 564,50 доларів США), від 14.03.2018 № 31690788-1 (вартість товару 26 476,93 доларів США), від 09.05.2018 № 32082507-1 (вартість товару 26 569,04 доларів США), від 14.03.2018 № 31099869 (вартість товару 26 356,55 доларів США), від 18.09.2018 № 33247731-1 (вартість товару 25 195,39 доларів США), від 10.12.2018 № 34251952 (вартість товару 26 085,07 доларів США).

Відповідно до ч. 3 ст. 335 МК України та п. 2.1 Порядку виконання митних формальностей при здійсненні митного оформлення товарів із застосуванням митної декларації на бланку єдиного адміністративного документа, затвердженого наказом Міністерства Фінансів України від 30.05.2012 № 631 (далі Порядок 631), для здійснення митного оформлення товарів декларант подає до підрозділу митного оформлення митну декларацію, рахунок або інший документ, який визначає вартість товару (інвойс), та у випадках, встановлених Митним кодексом України також декларацію митної вартості.

Згідно ст. 49 МК України, митною вартістю товарів, які переміщуються через митний кордон України є вартість товару, яка базується на ціні, що фактично сплачена, або підлягає сплаті за ці товари.

Відповідно до ч. 1 ст. 51 МК України митна вартість товарів, що переміщуються через митний кордон України, визначається декларантом відповідно до норм цього Кодексу. Частиною 2 статті 57 МК України встановлено, що основним методом визначення митної вартості товарів, які ввозяться на митну територію відповідно до митного режиму імпорту, є перший метод - за ціною договору (вартість операції).

Згідно із п. 2 ч. 2 ст. 52 МК України, декларант або уповноважена ним особа, які заявляють митну вартість товару, зобов`язані подавати митному органу достовірні відомості про визначення митної вартості, які повинні базуватися на об`єктивних, документально підтверджених даних, що піддаються обчисленню.

Як вбачається з наданих документів, які надіслані Департаментом федеральних доходів Бразилії, на які посилається митний орган як на доказ вини особи, ТОВ «АКТИВ-ПРО» зазначається як вантажоодержувач, покупцем являються вищезазначені іноземні компанії.

Згідно листа відповіді Департаменту федеральних доходів Бразилії зазначається, що продаж товару «Натуральні кишкові оболонки яловичі солоні» та співпраця з ТОВ «АКТИВ-ПРО» відбувались за посередництвом іноземних компаній. Це відповідає тим відомостям, які вказані у товаросупровідних та комерційних документах поданих до Одеської митниці ДФС. При цьому, продавцем виступає «STEAMLUX IMPEX LLP» (Великобританія), покупцем/одержувачем ТОВ «АКТИВ-ПРО», а «JBS S/A» (Бразилія) - це відправник.

З матеріалів справи вбачається, що ТОВ «АКТИВ-ПРО» укладало угоду з компанією «STEAMLUX IMPEX LLP» (Великобританія), стосовно купівлі-продажу товару «натуральні кишкові оболонки яловичі солоні», а саме контракт від 15.05.2017 року №03, на підставі умов якого була визначена митна вартість товару та нараховані митні платежі. Крім того, в інвойсах, які були подані до митного оформлення Одеській митниці ДФС, наявне посилання на контракт від 15.05.2017 року №03, а відповідно до п. 1, 2, 3 зазначеного контракту ціна за товар зазначається в інвойсі продавця, який є невід`ємною частиною зазначеного контракту.

При цьому вартість товару визначається його власником (продавцем), а не його відправником. Таким чином, інвойси, які отримані від Департаменту федеральних доходів Бразилії не містять доказів винуватості гр. ОСОБА_1 у вчиненні інкримінованого йому правопорушення, оскільки в них зазначені інші суб`єкти господарювання, не сторона зовнішньоекономічного контракту - компанія «STEAMLUX IMPEX LLP» (Великобританія).

Доводи апеляційної скарги митного органу, що ТОВ «АКТИВ-ПРО» є «вантажоодержувачем», а покупцем від фірми «JBS S/A» (Бразилія) є компанія «DELLCROFT PRODUCTS LP» (Шотландія), «STAMBLE GROUP LP» (Шотландія), «VEGA UNITED LP» (Англія) та «SERWIN WORLDWIDE TRADING LIMITED» (Гонконг), суперечать іншим обставинам, які викладені в протоколах про порушення митних правил, оскільки дані обставини в повному обсязі відповідають змісту документів, поданих імпортером ТОВ «АКТИВ-ПРО» для ввезення та митного оформлення товару «натуральні кишкові оболонки яловичі солоні».

Натомість, згідно з протоколами про порушення митних правил, покупцями виступають інші компанії-нерезиденти, однак, при цьому митницею не зазначено, які подальші фінансові та господарські взаємовідносини в свою чергу існують між фірмами Шотландії, Гонконгу та ТОВ «АКТИВ-ПРО» та за якою ціною остаточно продано (придбано) товар.

Стосовно іншого контракту, згідно матеріалів справи, встановлено, що між ТОВ «АКТИВ-ПРО» в особі директора ОСОБА_1 та компанією «NEWLINE UNIVERSAL LP» (Великобританія) було укладено зовнішньоекономічний контракт №01 від 01.02.2019 року на поставку товарів. В рамках зазначеного контракту на адресу ТОВ «АКТИВ-ПРО» надійшли контейнери №№TRLU8890700, CRSU1082709, з товаром «Натуральні кишкові оболонки яловичі солоні».

З метою декларування та митного оформлення вказаного товару до Одеської митниці ДФС було подано наступні митні декларації: №UA500010/2019/008082 від 03.04.2019 року; №UA500010/2019/015888 від 23.11.2017 року, разом з товаросупровідними та комерційними документами, які гр. ОСОБА_1 отримав від продавця товару - компанії «NEWLINE UNIVERSAL LP». Разом із вищезазначеними митними деклараціями, товаросупровідними та комерційними документами були подані інвойси (виставлені компанією «NEWLINE UNIVERSAL LP»), а саме: від 12.02.2019 року №34664776-1 (вартість товару складає 25 910,27дол. США), від 08.05.2019 року №35276454-1 (вартість товару складає 25 959,62дол. США).

Як зазначає митний орган, 16.04.2020 року на адресу Одеської митниці Держмитслужби надійшов лист Департаменту запобігання та протидії контрабанді та порушенням митних правил Державної митної служби України від 16.04.2020 року №20-01/20-02-03/7/10/934 та від 08.05.2020 року №20-01/20-01-03/7.10/1116 щодо відповіді Департаменту федеральних доходів Бразилії. До вказаної відповіді серед інших документів також надано копії комерційних інвойсів виставлених компанією «JBS S/A» (Бразилія). При порівнянні відомостей які зазначені у інвойсах, які були отримані від Департаменту федеральних доходів Бразилії та інвойсах, які були подані до митного оформлення митниці, встановлена відмінність у фактурній вартості товарів, їх продавця та покупця.

Так, ТОВ «АКТИВ-ПРО» стосовно купівлі-продажу товару «Натуральні кишкові оболонки яловичі солоні» укладало угоду з компанією «NEWLINE UNIVERSAL LP» (Великобританія), а саме контракт від 01.02.2019 року №01. На підставі умов вищезазначеного контракту й була визначена митна вартість товару та нараховані митні платежі. Крім того, в інвойсах, які були подані до митного оформлення Одеській митниці ДФС наявне посилання на контракт від 01.02.2019 року №01, а відповідно до п. 1,2 зазначеного контракту ціна за товар зазначається в інвойсі продавця, який є невід`ємною частиною зазначеного контракту.

Згідно наданих сторонами доказів, вбачається, що контрактів на покупку товару «Натуральні кишкові оболонки яловичі солоні» з іншими компаніями-нерезидентами гр. ОСОБА_1 , як директор ТОВ «АКТИВ-ПРО», не укладав, в тому числі з «JBS S/A» (Бразилія), та «SERWIN WORLDWIDE TRADING LIMITED» (Гонконг). Крім цього, вартість товару визначається його власником (продавцем), а не його відправником.

З огляду на наведене, інвойси, які отримані від Департаменту федеральних доходів Бразилії не можуть бути безумовними доказами винуватості гр. ОСОБА_1 у вчиненні правопорушення, оскільки в них зазначені інші суб`єкти господарювання, не сторона зовнішньоекономічного контракту - компанія «NEWLINE UNIVERSAL LP» (Великобританія).

Враховуючи приписи ст. 58 МК України, щодо відсутності обмежень та наявності можливості застосування визначення митної вартості за першим методом, митну вартість було визначено саме за першим основним методом за ціною договору (контракту) щодо товарів, які імпортуються (вартість операції). Тобто, митну вартість товару «Натуральні кишкові оболонки яловичі солоні» визначено саме ту, яка зазначена в інвойсах і такий метод визначення митної вартості узгоджується з приписами, передбаченими Митним кодексом України.

Відповідно до ст. 19 Закону України «Про міжнародні договори України», ст. 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» стала практика Європейського суду з прав людини є частиною національного законодавства та обов`язкова до застосування судами як джерело права.

Частина 1 статті 6 Конвенції передбачає, що «кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення».

Згідно ч. 2 ст. 6 Конвенції «кожен, кого обвинувачене у вчиненні кримінального правопорушення, вважається невинуватим доти, доки його вину не буде доведено в законному порядку». А згідно з положеннями ч. 3 ст. 6 Конвенції кожний обвинувачений у вчиненні кримінального правопорушення має щонайменше такі права: мати час і можливості, необхідні для підготовки свого захисту; захищати себе особисто чи використовувати юридичну допомогу захисника, вибраного на власний розсуд, або за браком достатніх коштів для оплати юридичної допомоги захисника одержувати таку допомогу безоплатно, коли цього вимагають інтереси правосуддя, тощо.

Європейський суд з прав людини (далі - ЄСПЛ) поширює стандарти, які встановлює Конвенція для кримінального провадження, на провадження у справах про адміністративні правопорушення. Наприклад, у справі «Лучанінова проти України» (рішення від 09.06.2011 року, заява №16347/02) провадження у справі про адміністративне правопорушення за ч. 1 ст. 51 КУпАП стосовно заявниці, яка вчинила дрібну крадіжку на загальну суму 0,42 грн., ЄСПЛ розцінив як кримінальне для цілей застосування Конвенції «з огляду на загальний характер законодавчого положення, яке порушила заявниця, а також профілактичну та каральну мету стягнень, передбачених цим положенням».

У рішенні у справі «Карелін проти Росії» («Karelin v. Russia», заява №926/08, рішення від 20.09.2016 року) ЄСПЛ розглянув ситуацію, коли національний суд при розгляді справи про адміністративне правопорушення без участі сторони обвинувачення, що цілком відповідало нормам російського законодавства, ініціював дослідження доказів обвинувачення та за результатами дослідження доказів притягнув особу до відповідальності, уточнивши в судовому рішенні фабулу правопорушення, усунувши певні розбіжності та неточності, які мали місце в протоколі про адміністративне правопорушення. При цьому, за логікою ЄСПЛ, за умови відсутності сторони обвинувачення та при наявності певної неповноти чи суперечностей, суду не залишилося нічого іншого, як взяти на себе функції сторони обвинувачення, самостійно відшукуючи докази винуватості особи, що становить порушення ч. 1 ст. 6 Конвенції в частині дотримання принципу рівності сторін і вимог змагального процесу (за цих умов особа позбавлена можливості захищатися від висунутого проти нього обвинувачення перед незалежним судом, а навпаки вона має захищатися від обвинувачення, яке, по суті, судом підтримується).

Європейський суд з прав людини у своїх рішеннях зазначав, що допустимість доказів є прерогативою національного права і, за загальним правилом, саме національні суди повноважені оцінювати надані їм докази (п. 34 рішення у справі «Тейксейра де Кастор проти Португалії» від 09.06.98 року, п. 54 рішення у справі «Шабельника проти України» від 19.02.2009 року), а порядок збирання доказів, передбачений національним правом, має відповідати основним правам, визнаним Конвенцією про захист прав і основоположних свобод.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 247 КУпАП розпочате провадження в справі про адміністративне правопорушення підлягає закриттю у разі відсутності події і складу адміністративного правопорушення.

Склад правопорушення - наявність об`єктивних та суб`єктивних ознак, за наявності яких діяння вважається адміністративним правопорушенням. Відсутність хоча б однієї з ознак означає відсутність складу загалом.

Відповідно до принципу «поза розумним сумнівом», зміст якого сформульований у п.43 рішення Європейського суду з прав людини у справі «Кобець проти України» від 14.02.2008 р., доказування, зокрема, має випливати із сукупності ознак чи неспростовних презумпцій, достатньо вагомих, чітких та узгоджених між собою, а за відсутності таких ознак не можна констатувати, що винуватість обвинуваченого доведено поза розумним сумнівом.

У рішенні по справі «Барбера, Мессеге і Хабардо проти Іспанії» ЄСПЛ зазначив, що п. 2 статті 6 Конвенції вимагає, щоб при здійсненні своїх повноважень судді відійшли від упередженої думки, що обвинувачений вчинив злочинне діяння, так як обов`язок доведення цього лежить на обвинуваченні та будь-який сумнів трактується на користь обвинуваченого.

Згідно ст. 486 МК України, завданням провадження у справах про порушення митних правил є своєчасне, всебічне, повне та об`єктивне з`ясування обставин кожної справи, вирішення її з дотриманням вимог Закону.

Відповідно до ч. 1 ст. 458 МК України, порушення митних правил є адміністративним правопорушенням, яке являє собою протиправні винні (умисні або з необережності) дії чи бездіяльність, що посягають на встановлений цим Кодексом та іншими актами законодавства України порядок переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України, пред`явлення їх органам доходів і зборів для проведення митного контролю та митного оформлення, а також здійснення операцій з товарами, що перебувають під митним контролем або контроль за якими покладено на органи доходів і зборів цим Кодексом чи іншими законами України, і за які цим Кодексом передбачена адміністративна відповідальність.

Згідно ст. 9 КУпАП, (проступком), визнається протиправна, винна дія чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права та свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законом передбачено адміністративну відповідальність.

Відповідно до ст. 10 КУпАП, адміністративне правопорушення визнається скоєним умисно, коли особа, яка його вчинила, усвідомлювала протиправний характер своєї дії чи бездіяльності, передбачала її шкідливі наслідки і бажала їх або свідомо допускала настання цих наслідків.

З матеріалів справи вбачається, що після складання протоколів про порушення митних правил, гр. ОСОБА_1 звернувся до іноземних контрагентів - продавців товару «NEWLINE UNIVERSAL LP» та «STEAMLUX IMPEX LLP» з метою отримання роз`яснень щодо обставин, викладених в протоколах про порушення митних правил, а також підтвердження дійсності та легальності зовнішньоекономічних комерційних операцій, що підтверджується наданими копіями документів.

На адресу ТОВ «АКТИВ-ПРО» листом «STEAMLUX IMPEX LLP» від 23.06.2020 року та листом «NEWLINE UNIVERSAL LP» від 18.06.2020 року надійшли відповіді від вказаних компаній-нерезидентів з підтверджуючими документами.

Згідно документів, направлених компанією «STEAMLUX IMPEX LLP», товар «Натуральні кишкові оболонки яловичі солоні», який ними продавався ТОВ «АКТИВ-ПРО» в рамках контракту №03 від 15.05.2017 року в свою чергу був придбаний у компаній «DELLCROFT PRODUCT L.P.» (Шотландія, контракт № 6 від 12.10.2016); «STAMBLE GROUP LP» (Шотландія, контракт № 07 від 21.06.2017); «VEGA UNITED LP» (Великобританія, контракт № 9 від 15.03.2018); «SERWIN WORLD WIDE TRADING LIMITED» (Гонконг, контракт № 1010-ST від 01.11.2018), що підтверджується копіями відповідних інвойсів.

В подальшому даний товар був перепроданий компанією «STEAMLUX IMPEX LLP» фірмі ТОВ «АКТИВ-ПРО» в рамках контракту №03 від 15.05.2017 року по інвойсах, оригінали яких були надіслані компанією «STEAMLUX IMPEX LLP» та додані до заперечень. Порівняльним аналізом встановлено, що ці інвойси в повній мірі ідентичні інвойсам, поданим до митного оформлення в Одеську митницю ДФС.

Як вбачається із відповіді компанії «NEWLINE UNIVERSAL LP» та направлених документів, товар «Натуральні кишкові оболонки яловичі солоні», який ними продавався ТОВ «АКТИВ-ПРО» в рамках контракту №01 від 01.02.2019 року, в свою чергу, був придбаний у компанії «SERWIN WORLDWIDE TRADING LIMITED» (Гонконг, контракт № 1018 від 10.12.2018), що підтверджується відповідними інвойсами. В подальшому даний товар був перепроданий компанією «NEWLINE UNIVERSAL LP» фірмі ТОВ «АКТИВ-ПРО» в рамках контракту №01 від 01.02.2019 року по інвойсах: від 12.02.2019 №34664776-1; від 08.05.2019 №35276454-1.

Відомості, які зазначені у вказаних інвойсах (вартість, продавець, покупець, відправник) в повному обсязі співпадають з відомостями інвойсів, які подавались до митного оформлення Одеській митниці ДФС, тобто є цілком ідентичними.

Враховуючи наведене, доводи апеляційної скарги, що ТОВ «АКТИВ-ПРО» нібито використали компанії «NEWLINE UNIVERSAL LP» та «STEAMLUX IMPEX LLP» з метою приховування дійсних обставин здійснення зовнішньоекономічних операцій з товарами ґрунтується лише на припущеннях, оскільки матеріалами справи підтверджено, що зовнішньоекономічна операція здійснювалась за документами, що містять правдиві відомості в рамках закону.

Разом з тим, матеріали справи не містять жодних доказів щодо фіктивності або недійсності вищезазначених контрактів, оскільки жоден з документів, що подавалися митному органу при митному оформлені товару, як підстави для переміщення товарів, підробленими або одержаними незаконним шляхом, або такими, що містять неправдиві відомості, не визнавалися.

Крім того, на момент декларування товарів їх кількість та найменування відповідали зазначеним в товаросупровідних документах, зокрема, в інвойсі та пакувальному листі, оскільки на момент огляду вантажу та декларування товару законність наданих документів, які стали підставою для митного оформлення, перевірялися митним органом та не викликали жодних сумнівів, фактично встановивши автентичність наявного та заявленого товару, який був випущений у вільний обіг після закінчення митного оформлення.

Інформація, викладена в листі відправника - «JBS S.A.» адресованого Секретаріату федеральної служби доходів Бразилії від 19.08.2019 року №б/н, на який посилається митний орган, не знайшла свого підтвердження в ході апеляційного перегляду справи.

Отже, митницею не надано належних та допустимих доказів на підтвердження того, що ОСОБА_1 були вчинені дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України на підставі документів, що містять неправдиві відомості необхідні для визначення їх митної вартості, що виключає наявність в його діях складу порушення митних правил, відповідальність за яке встановлена ч. 1 ст. 483 МК України.

Тому апеляційний суд, аналізуючи вищевикладені обставини в їх сукупності та керуючись конституційним принципом презумпції невинуватості, вказаним в ст. 62 Конституції України (тобто вина особи, яка притягається до відповідальності повинна бути доведена органом який склав протокол, а доводи вини повинні ґрунтуватися на доказах, об`єктивність яких не викликала б жодних сумнівів), вважає що митним органом не було надано достовірних доказів на підтвердження вини особи та її винність не доведена, а отже погоджується з висновками суду першої інстанції.

Згідно ч. 2 ст. 528 МК України, у справі про порушення митних правил суд (суддя) виносить одну з постанов, передбачених частиною першою статті 527 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 487 МК України, провадження у справах про порушення митних правил здійснюється відповідно до цього Кодексу, а в частині, що не регулюється ним, - відповідно до законодавства України про адміністративні правопорушення.

Статтею 247 КУпАП встановлені обставини, що виключають провадження в справі про адміністративне правопорушення.

Статтею 41 Конституції України гарантовано, що ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним. Конфіскація майна може бути застосована виключно за рішенням суду у випадках, обсязі та порядку, встановлених законом.

Відповідно до ст. 8 Конституції України в Україні визнається і діє принцип верховенства права.

Згідно ст. 9 Конституції України, а також ст. 17 Закону України «Про міжнародні договори» від 22.12.1993 року, міжнародні договори, згода на обов`язковість яких дана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України. Якщо міжнародним договором встановлені інші права, ніж ті, які передбачені законодавством України, то застосовуються правила міжнародного договору України. Тобто в такому випадку міжнародно-правові норми мають пріоритетне значення.

17 липня 1997 року Україна ратифікувала Європейську Конвенцію «Про захист прав і основоположних свобод», а також Протоколи 1, 2, 4, 7, 11, які є невід`ємною частиною Конвенції, чим визнала її дію в національній правовій системі, а також обов`язковість рішень Європейського Суду з прав людини по всім питанням що стосуються тлумачення і застосування Конвенції.

Відповідно до ст. 1 Протоколу №1 до Конвенції «Про захист прав людини і основоположних свобод» кожна фізична чи юридична особа має право на повагу до своєї власності. Ніхто не може бути позбавлений свого майна інакше, як в інтересах суспільства та на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Згідно з правовою позицією, висловленою в рішенні Європейського суду з прав людини від 20.10.2011 року у справі «Рисовський проти України», принцип «належного урядування», зокрема передбачає, що державні органи повинні діяти в належний і якомога послідовніший спосіб. При цьому, на них покладено обов`язок запровадити внутрішні процедури, які посилять прозорість і ясність їхніх дій, мінімізують ризик помилок і сприятимуть юридичній визначеності у правовідносинах.

У рішенні від 23.09.1998 року по справі «Стіл та інші проти Сполученого Королівства» Європейський суд з прав людини вказує, що усе право, чи то писане, чи неписане, було достатньо чітким, щоб дозволити громадянинові, якщо виникне потреба з належною порадою, передбачити повною мірою за певних обставин наслідки, які може спричинити певна дія.

Принцип правової визначеності є необхідним елементом принципу верховенства права. В свою чергу, вимоги державного органу, які адресовані суб`єкту господарювання під час проходження тих чи інших адміністративних процедур, мають бути аналогічними із практикою застосування таких процедур і в інших умовах.

Відповідно до ст. 62 Конституції України обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях, усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь.

Таким чином, з`ясувавши обставини справи та перевіривши їх належними та допустимими доказами, суд першої інстанції, всупереч доводів апеляційної скарги, дійшов до обґрунтованого висновку про відсутність в діях ОСОБА_1 складу адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 483 МК України. Вказані висновки суду відповідають зібраним у справі доказам, яким судом дана належна оцінка, правильно визначена юридична природа правовідносин що виникли і закон, який їх регулює, а доводи апеляційної скарги про порушення прав апелянта є необґрунтованими та не спростовують висновків суду першої інстанції, обґрунтовано викладених в мотивувальної частині оскаржуваного судового рішення.

Згідно із п. 1 ч. 8 ст. 294 КУпАП, за наслідками розгляду апеляційної скарги, суд апеляційної інстанції має право залишити апеляційну скаргу без задоволення, а постанову без змін.

Таким чином, апеляційний суд вважає за необхідне апеляційну скаргу Одеської митниці Держмитслужби залишити без задоволення, а оскаржувану постанову суду першої інстанції як законну та обґрунтовану залишити без змін.

Керуючись статтями 293, 294 Кодексу України про адміністративні правопорушення апеляційний суд,

постановив:

Апеляційну скаргу представника Одеської митниці Держмитслужби Кептене Д.А. залишити без задоволення.

Постанову судді Малиновського районного суду м. Одеси від 04 серпня 2020 року залишити без змін.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили негайно після її винесення, є остаточною і оскарженню не підлягає.

Суддя Одеського апеляційного суду О.Г.Журавльов

Джерело: ЄДРСР 91493408
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку