open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 265/1272/20

Провадження № 2/265/848/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(заочне)

19 серпня 2020 року місто Маріуполь

Орджонікідзевський районний суд міста Маріуполя Донецької області у складі:

головуючого судді Шиян В.В., за участю секретаря судового засідання Себко Г.Л.,

розглянувши у судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом Акціонерного товариства «ДТЕК Донецькі електромережі» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за спожиту, але не враховану приладом обліку електричну енергію, без участі сторін -

В С Т А Н О В И В:

Позивач в особі представника за довіреністю Фокіна А.Ф. звернувся до Орджонікідзевського районного суду міста Маріуполя Донецької області з даною позовною заявою, якою просить стягнути з відповідачів заборгованість за спожиту, але не враховану приладом обліку електричну енергію в сумі 1972,24 гривень.

В обґрунтування заявлених вимог посилається на те, що відповідачі проживають за адресою: АДРЕСА_1 та є споживачами електричної енергії, особовий рахунок № НОМЕР_3. 23 серпня 2019року при перевірці представниками позивача виконання споживачами вимог Закону України «Про електроенергетику» та Правил користування електричною енергією для населення (далі ПКЕЕН), за місцем проживання відповідача були виявлені порушення Правил, що виразилось у самовільному підключенні електроустановок до електричної мережі енергопостачальника після припинення енергопостачання за заборгованість, про що складено відповідний акт № 224929 від 23 серпня 2019 року. На підставі даного акту, відповідно до Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами Правил користування електричною енергією для населення, відповідачам було визначено обсяг та вартість спожитої, але не врахованої електричної енергії на загальну суму 1972,24 гривень. Складений акт та розрахунок заборгованості за спожиту, але не враховану електроенергію, відповідачами не оскаржувався, отже відповідачі зі свого боку визнали факт порушення чинних ПКЕЕН та погодились з ним і розрахованою сумою заборгованості. На даний момент відповідачі добровільно заборгованість за актом не сплатили, у зв`язку з чим позивач звертається з даним позовом до суду та просить стягнути з відповідачів солідарно заборгованість за спожиту, але не враховану приладом обліку електричну енергію в сумі 1972,24 гривень, та судовий збір у розмірі 2102 гривень.

Представник позивача надала суду письмову заяву про підтримання позовних вимог та розгляд справи за її відсутності, проти ухвалення заочного рішення не заперечує.

Відповідачам судові повістки про виклик до суду неодноразово направлялись рекомендованими листами із повідомленням за зареєстрованою адресою їх проживання, але конверти були повернуті поштовим відділенням у зв?язку з неотриманням.

За наведених обставин суд, зі згоди позивача, ухвалює заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, відповідно до ст. 280, 281 ЦПК України, та дійшов висновку про задоволення позову, виходячи з наведеного.

Судом встановлено, що 23 серпня 2020 року за місцем проживання відповідачів за адресою: АДРЕСА_1 , представниками позивача складено Акт №224929 від 23 серпня 2019 року про порушення споживачем ОСОБА_1 (о/р НОМЕР_3) Правил роздрібного ринку електричної енергії, а саме, при перевірці було виявлено самовільне підключення електроустановок до електричної мережі ОСР з порушенням схеми обліку після припинення енергоспоживання за заборгованість; місце самовільного підключення - вихідні клеми ПУ. Зазначений акт складений у присутності споживача ОСОБА_1 , на підтвердження цього в документі міститься його підпис.

04 вересня 2019 року комісією складено протокол засідання №1361 по розгляду акта про порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії, та вирішено здійснити нарахування обсягу та вартості електроенергії на підставі Методики розрахунку об`єму та вартості недорахованої електроенергії; розрахунок провести за період з 07 серпня 2019 року по 23 серпня 2019 року .

Згідно розрахунку, що міститься в матеріалах справи, вартість не облікованої електроенергії за актом №224929 від 23 серпня 2019 року становить 1972,24 гривень.

Правовідносини з постачання фізичним особам електричної енергії регулюютьсяст.714 ЦК України, Законом України «Про ринок електричної енергії» від 13.04.2017 року № 2019-VІІІ, «Правилами роздрібного ринку електричної енергії», які затверджені постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 року № 312, «Методикою визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією», яка затвердженапостановою Національної комісії регулювання електроенергетики України від 04.05.2006 року №562(зареєстрована у Міністерстві юстиції України 04.07.2006 року за № 782/12656), із змінами і доповненнями, внесеними постановою НКРЕ України від 14.10.2010 року №1338).

Згідно з ч.1ст.714 ЦК Україниза договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

Відповідно дост.77 Закону України від 13.04.2017 року № 2019-VIII «Про ринок електричної енергії», учасники ринку, в тому числі споживачі, які порушили нормативно-правові акти, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, несуть відповідальність згідно із законом. Правопорушеннями на ринку електричної енергії є, зокрема, крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики, споживання електричної енергії без приладів обліку.

Згідно з п.п.1-4, 19-20 п.5.5.5 Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної Комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 312 від 14.03.2018 року (далі Правила), споживач електричної енергії зобов`язаний користуватися електричною енергією виключно на підставі договору (договорів); сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів; за умови неповної оплати за спожиту електричну енергію припинити власне електроспоживання відповідно до умов договору; здійснювати оплату рахунків, виставлених на підставі актів про порушення цих Правил та умов договору, своєчасно вживати відповідних заходів для усунення виявлених порушень, не допускати безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача, а також відшкодовувати збитки, завдані оператору системи та/або споживачу (основному споживачу), у разі виявлення безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача.

Відповідно до п.п.8.2.4., 8.2.5. Правил у разі виявлення представниками оператора системи пошкоджень чи зриву пломб та/або індикаторів, установлених у місцях, указаних в акті про пломбування, або пошкоджень відбитків тавр на цих пломбах, пошкодження розрахункових засобів вимірювальної техніки, явних ознак втручання в параметри розрахункових засобів вимірювальної техніки з метою зміни їх показів, самовільних підключень до електричних мереж розрахунок обсягу електричної енергії, який підлягає оплаті, здійснюється відповідно до методики визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії, затвердженої Регулятором. У разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником оператора системи, від якого споживач одержує електричну енергію, порушень цих Правил, у тому числі фактів розкрадання електричної енергії, на місці виявлення порушення у присутності споживача або представника споживача оформлюється акт про порушення. В акті про порушення мають бути зазначені зміст виявленого порушення з посиланням на відповідні пункти цих Правил або методики визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії, затвердженої Регулятором, та вихідні дані, необхідні для визначення обсягу необлікованої електричної енергії та/або суми завданих споживачем збитків. За необхідності в акті зазначаються заходи, яких необхідно вжити для усунення допущених порушень. Акт про порушення складається у двох примірниках, один з яких передається або надсилається споживачеві. Акт про порушення підписується представником оператора системи та споживачем або представником споживача.

Згідно з п.п.8.2.6, 8.2.7. Правил на підставі акта про порушення уповноваженими представниками оператора системи під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг необлікованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків. Споживач має бути повідомлений оператором системи про місце, час і дату засідання комісії не пізніше ніж за 7 календарних днів до призначеної дати засідання. Акт про порушення, не розглянутий у визначеному цими Правилами порядку протягом 60 календарних днів від дня його складення, вважається недійсним та підлягає скасуванню (крім випадків необхідності проведення експертизи пломб, індикаторів та/або засобу вимірювальної техніки електричної енергії для встановлення факту порушення). Рішення комісії оформлюється протоколом, копія якого видається споживачу. У разі причетності споживача до порушення цих Правил у протоколі зазначаються відомості щодо обсягу та вартості необлікованої електричної енергії. В такому разі разом з протоколом споживачу надаються розрахунок обсягу та вартості необлікованої електричної енергії з посиланням на відповідні пункти методики визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії, затвердженої Регулятором, та розрахункові документи для оплати необлікованої електричної енергії та/або збитків. Кошти за необліковану електричну енергію та суми збитків перераховуються споживачем на поточний рахунок оператора системи. Споживач має оплатити розрахункові документи за необліковану електричну енергію протягом 30 календарних днів від дня отримання рахунка. У разі незгоди споживача з фактом крадіжки електричної енергії та відмови від сплати вартості необлікованої електричної енергії оператор системи звертається з позовом до суду для підтвердження факту викрадення електричної енергії та стягнення вартості необлікованої електричної енергії. Спірні питання, які виникають між сторонами при складанні акта про порушення, при визначенні розміру суми збитків, належної до оплати, а також при здійсненні платежів, вирішуються у судовому порядку.

Таким чином, суд вважає, що відповідачами дійсно порушені Правила роздрібного ринку електричної енергії, у зв`язку з чим з них на користь позивача підлягає стягненню у солідарному порядку сума нарахувань за актом від 23 серпня 2019 року №224929 в розмірі 1972,24 гривень.

Відповідно до ст.141 ч.1 ЦПК Україниз відповідачів підлягає стягненню на користь позивача у дольовому порядку судові витрати в розмірі 2102 гривень, - по 1051 гривень з кожного.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст.12,81,141,247,265,280-282 ЦПК України,ст.714 ЦК України, ,Законом України «Про ринок електричної енергії», Правилами роздрібного ринку електричної енергії, суд,

В И Р І Ш И В :

Позов Акціонерного товариства «ДТЕК Донецькі електромережі» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за спожиту, але не враховану приладом обліку електричну енергію- задовольнити.

Стягнути солідарно з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 на користь Акціонерного товариства «ДТЕК Донецькі електромережі» заборгованість за спожиту, але не обліковану приладом обліку електричну енергію в сумі 1972,24 гривень.

Стягнути з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 у дольовому порядку на користь Акціонерного товариства «ДТЕК Донецькі електромережі» витрати з оплати судового збору в сумі 2102 гривень (по 1051 гривень з кожного).

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом тридцяти днів з дня його проголошення, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Позивачем рішення суду може бути оскаржене до Донецького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Згідно п. 15.5 Перехідних положень ЦПК України від 15 грудня 2017 року апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу. У разі порушення порядку подання апеляційної чи касаційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду

Відповідач, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач, якому повне рішення не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач: «ДТЕК Донецькі електромережі» ЄДРПОУ 00131268, юридична адреса: місто Краматорськ, вулиця Комерційна, 8.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Суддя :

Джерело: ЄДРСР 91103387
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку