open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 297/826/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 серпня 2020 року м. Берегове

Берегівський районний суд Закарпатської області в особі:

головуючого Гецко Ю. Ю.,

з участю секретаря судового засідання Михайліченко І. А.,

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Спільного підприємства "Керамнадра" у формі товариства з обмеженою відповідальністю про стягнення ненарахованої заробітної плати, середнього заробітку за час затримки розрахунку після звільнення та компенсації втрати частини заробітної плати у звязку з порушенням строків її виплати,-

встановив:

ОСОБА _1 звернувся в Берегівський районний суд Закарпатської області із позовом до Спільного підприємства "Керамнадра" у формі товариства з обмеженою відповідальністю, з вимогою про стягнення на свою користь ненараховану заробітну плату у сумі 152 323,40 грн., середній заробіток за час затримки розрахунку після звільнення у сумі 10727 грн., компенсацію втрати частини заробітної плати у звязку з порушенням строків її виплати у сумі 2647,78 грн.

Позовні вимоги позивачем мотивовано тим, що 16 лютого 2012 року ОСОБА_1 , розпочав свою трудову діяльність у СП «Керамнадра» у формі ТОВ. Періодично звільнявся, потім знову поновлювався на роботі, востаннє був прийнятий 09 лютого 2015 року, відповідно до наказу № 18-К від 09.02.2015 р.. 03 травня 2018 року призначений в.о. головного інженера з повним робочим днем під землею. В останній раз було виплачено заробітну плату за жовтень 2018 року, після того виплати зарплати були повністю припинені. При цьому, до січня 2019 року заробітна плата нараховувалась, після того навіть її припинили нараховувати. Невиплата заробітної плати зумовила мене звернутись до Берегівського районного суду із заявою про видачу відповідного судового наказу. Судовим наказом від 25.02.2020 р. у цивільній справі № 297/390/20 заявлені вимоги частково задоволено, стягнуто з відповідача 24096,75 грн. нарахованої, але не виплаченої заробітної плати за період по січень 2019 року. Ухвалою від 25.02.2020 р. у тій же справі у видачі судового наказу в частині стягнення з СП "Керамнадра" у формі ТзОВ в користь ОСОБА_1 компенсації з індексакцією заробітної плати за час затримки в розрахунку в розмірі 93 671 грн. 48 коп. - відмовлено. У зв`язку з тривалою заборгованістю по заробітній платі прийнято рішення про звільнення з товариства. Так як особисто приймати заяву про звільнення з роботи директор ТОВ ОСОБА_2 відмовлявся, 02.03.2020 р. на адресу ТОВ направлено заяву про звільнення мене за власним бажанням з 23.03.2020 р.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, однак подав до суду заяву, згідно якої просить справу розглянути без його участі, позовні вимоги підтримує повністю та просить їх задоволити, проти заочного розгляду справи не заперечує.

Представник відповідача, який про день, час та місце судового розгляду справи повідомлявся належним чином, в судове засідання не з`явився, про причини своєї неявки суд не повідомив, заяв про відкладення розгляду справи, про розгляд справи без його участі чи відзиву на позов від нього не надходило.

Згідно з ч. 1 ст. 280 ЦПК України, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов: відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання; відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; відповідач не подав відзив; позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Дослідивши матеріали справи, з`ясувавши повно і всебічно обставини, на які позивач посилався, як на підставу своїх вимог, оцінивши докази на ствердження цих обставин в їх сукупності, суд вважає позовні вимоги задовольнити, виходячи з наступного.

Як встановлено з матеріалів справи, в період з 16.02.2012 року він знаходиться у трудових відносинах з СП "Керамнадра" у формі товариства з обмеженою відповідальністю.

Згідно ст. 94 КЗпП України та ст. 1 ЗУ «Про оплату праці» заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану роботу.

Чинним законодавством, а саме ст. 115 КЗпП України, встановлено, що заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективним органом (а в разі відсутності таких органів представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Згідно пункту 7 Порядку, нарахування виплат за час щорічної відпустки, додаткових відпусток у зв`язку з навчанням, творчої відпустки, додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, або компенсації за невикористані відпустки, тривалість яких розраховується в календарних днях провадиться шляхом ділення сумарного заробітку за останні перед наданням відпустки 12 місяців або за менший фактично відпрацьований період на відповідну кількість календарних днів року чи меншого відпрацьованого періоду (за винятком святкових і неробочих днів, встановлених законодавством). Одержаний результат перемножується на число календарних днів відпустки.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв`язку з порушенням строків їх виплати» Підприємства, установи і організації всіх форм власності та господарювання здійснюють компенсацію громадянам втрати частини доходів у випадку порушення встановлених строків їх виплати, у тому числі з вини власника або уповноваженого ним органу (особи). Згідно статті 3 цього ж Закону, сума компенсації обчислюється шляхом множення суми нарахованого, але не виплаченого громадянину доходу за відповідний місяць (після утримання податків і обов`язкових платежів) на індекс інфляції в період невиплати доходу (інфляція місяця, за який виплачується доход, до уваги не береться).

Відповідно до статті 34 Закону України «Про оплату праці» компенсація працівникам втрати частини заробітної плати у зв`язку із порушенням строків її виплати провадиться відповідно до індексу зростання цін на споживчі товари і тарифів на послуги у порядку, встановленому чинним законодавством. В зв`язку з цим, мною була розрахована компенсація у зв`язку з порушенням строків виплати заробітної плати в розмірі 959,72 грн. При розрахунку даної компенсації були взяті офіційні показники індексу споживчих цін (інфляції) органів статистики за жовтень-грудень 2018 року та січень-листопад 2019 року, тобто до моменту подання даної позовної заяви до суду. Розрахунок компенсації за порушення строків виплати заробітної плати наведений у наступній таблиці:

Відповідно до Постанови КМУ від 21 лютого 2001 року № 159 «Про затвердження Порядку проведення компенсації громадянам трати частини грошових доходів у зв`язку з порушенням термінів їх виплати» сума компенсації обчислюється як добуток нарахованого, але невиплаченого грошового доходу за відповідний місяць (після утримання податків і обов`язкових платежів) і приросту індексу споживчих цін (індексу інфляції) у відсотках для визначення суми компенсації, поділений на 100. Індекс споживчих цін для визначення суми компенсації обчислюється шляхом множення місячних індексів споживчих цін за період невиплати грошового доходу. При цьому індекс споживчих цін у місяці, за який виплачується дохід, до розрахунку не включається.

Разом з тим, суд враховує, що будь-яких заперечень з приводу суми заборгованості по заробітній платі та суми індексації заробітної плати за час затримки в розрахунку, яку просить стягнути позивач, від відповідача не надходило.

На підставі п. 2 ч. 1 ст. 430 ЦПК України, суд вважає допустити негайне виконання рішення суду в частині стягнення заборгованості по заробітній платі.

Крім того, приймаючи до уваги, що позивач ОСОБА_1 при пред`явленні позову був звільнений від сплати судового збору на підставі п. 1 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір», на виконання вимог ст. 141 ЦПК України, суд вважає за необхідне стягнути з відповідача в користь держави судовий збір.

Керуючись ст.ст. 47, 117, 166, 183 КЗпП, ст. ст. 141, 263-265, 280-282, 354, 355, 430 ЦПК України, суд,-

рішив:

Позов задоволити.

Стягнути зі Спільного підприємства "Керамнадра" у формі товариства з обмеженою відповідальністю (ідентифікаційний код 20449073) на користь ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_1 ): ненараховану заробітну плату у сумі 152 323,40 грн., середній заробіток за час затримки розрахунку після звільнення у сумі 10727 грн., компенсацію втрати частини заробітної плати у звязку з порушенням строків її виплати у сумі 2647,78 грн.

Стягнути з Спільного підприємства "Керамнадра" у формі товариства з обмеженою відповідальністю, місцезнаходження якого за адресою: с. Мужієво, вул. Чіпі, 3 Берегівського району Закарпатської області, код ЄДРПОУ 20449073 в користь держави судовий збір в розмірі 768 (сімсот шістдесят вісім) гривень 40 копійок.

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Закарпатського апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя

Гецко Ю. Ю.

Джерело: ЄДРСР 91054544
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку