open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

26100смт.Новоархангельськ Кіровоградськоїобласті,вул.Слави 26

07.08.2020 394/328/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 серпня 2020 року Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

в складі головуючого судді: Партоліної І.П.

при секретарі: Довгій С.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Новоархангельськ цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Торговицькоїсільської радиНовоархангельського районуКіровоградської області,третя особаприватний нотаріусНовоархангельського районного нотаріального округуМалютяк АльонаВолодимирівна,про визнанняправа засновникаприватного підприємствав порядкуспадкування зазаконом, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернулась до суду з позовом до відповідача про визнання права засновника Приватного підприємства "Медфарма" в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Нотаріусом позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину після смерті матері у зв`язку з тим, що згідно Статуту приватного підприємства «Медфарма» затверджено рішенням засновників 15 березня 2005 року, проведено державну реєстрацію 23.03.2005 року, номер запису 000113, статутний фонд Підприємства становить 5000 грн., згідно Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань № 25144780 від 19 лютого 2020 року розмір внеску до статутного фонду становить 0,00 грн. На статуті приватного підприємства «Медфарма» затверджено рішенням засновників 15 березня 2005 року, де проведено 23.03.2005 року, номер запису 000113, відсутній підпис власника Приватного підприємства «Медфарма».

Оскільки вирішити даний спір в добровільному порядку неможливо, позивач вимушений звертатись до суду з даним позовом.

В судове засідання позивач не з`явилась, подала до суду заяву про розгляд справи за її відсутності, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача Торговицької сільської ради Новоархангельського району Кіровоградської області в судове засідання не з`явився, від відповідача до суду надійшла заява про розгляд справи за відсутності представника сільської ради.

Третя особаприватний нотаріусНовоархангельського районного нотаріального округуМалютяк АльонаВолодимирівна в судове засідання не з`явилась, про час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, причини неявки суду не повідомила.

Дослідивши докази в сукупності з іншими матеріалами справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинились внаслідок його смерті.

Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини (ч. 5 ст. 1268 ЦК України).

Судом достовірно встановлено, що згідно копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 28 серпня 2017 року ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в місті Мукачеве Закарпатської області.

23 березня 2005 року зареєстровано ПП «Медфарма», код ЄДРПОУ 30118438.

Відповідно до Статуту ПП «Медфарма», затвердженого рішенням засновника (власника) ОСОБА_2 15.03.2005 року, головною метою і основним завданням підприємства є забезпечення населення, установ охорони здоров`я та інших підприємств і організацій медико-фармацевтичною продукцією на принципах повного госпрозрахунку і самофінансування, задоволення потреб громадян в товарах і послугах, направлені на отримання максимального прибутку.

Крім того, відповідно до п. 6.7 Статуту підприємство за рішенням власника створює статутний, резервний та інші фонди. Власник підприємства самостійно визначає розмір, порядок створення та використання фондів. Статутний фонд Підприємства становить 5000 грн.

Так, відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вбачається, що ПП «Медфарма» зареєстровано за адресою: Кіровоградська область, Новоархангельський район, село Торговиця, провулок Радянський, 18, засновником є фізична особа ОСОБА_2 , адреса засновника: АДРЕСА_1 , розмір статутного капіталу 0 грн.

З вищенаведеного вбачається, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , була одноособовим засновником приватного підприємства «Медфарма», в якому було сформований статутний фонд, на підтвердження чого на титульній сторінці Статуту є підпис засновника та реєстраційний штамп щодо проведеної державної реєстрації.

Відповідно дост. 190 ЦК Українимайном як особливим об`єктом вважаються також майнові права. Майнові права визнаються речовими правами.

Законодавством не передбачено обов`язковості формування статутного капіталу в приватному підприємстві. Засновник закріпивши таким чином майно за підприємством (на праві власності), набув майнові права на нього і відповідно спадкоємець вправі їх спадкувати.

Згідност. 191 ЦК Українипідприємство є єдиним майновим комплексом, що використовується для здійснення підприємницької діяльності. До складу підприємства як єдиного майнового комплексу входять усі види майна, призначені для його діяльності, включаючи земельні ділянки, будівлі, споруди, устаткування, інвентар, сировина, продукцію, права вимоги, борги, а також право на торговельну марку або інше позначення та інші права, якщо інше не встановлено договором або законом. Підприємство як єдиний майновий комплекс є нерухомістю. Права на земельну ділянку та інші об`єкти нерухомого майна, які входять до складу єдиного майнового комплексу підприємства, підлягають державній реєстрації в органах, що здійснюють державну реєстрацію прав на нерухоме майно. Підприємство або його частина можуть бути об`єктами купівлі-продажу, застави, оренди та інших правочинів.

Відповідно доч.1 ст. 113 ГК Україниприватним підприємством визнається підприємство, що діє на основі приватної власності одного або кількох громадян, іноземців, осіб без громадянства та його (їх) праці чи з використанням найманої праці, приватним є також підприємство, що діє на основі приватної власності суб`єкта господарювання юридичної особи.

Відповідно до листа Міністерства юстиції України №31-32-1736 від 12.08.2008, майно приватного підприємства і майно фізичної особи - його засновника не можна ототожнювати, оскільки ці особи є різними суб`єктами цивільних правовідносин, які у вчиненні правочинів виступають кожен від свого імені та несуть самостійну відповідальність. Крім того, у разі смерті засновника приватне підприємство не припиняє свого існування та продовжує діяльність.

Статтею 1216 ЦК України передбачено, що спадкування є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла(спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

Отже, успадковуються права та обов`язки, які належали фізичній особі, а не юридичній особі, що була створена цією фізичною особою.

У разі наявності статутного фонду свідоцтво про право на спадщину може бути видано на майно, внесене до статутного фонду приватного підприємства.

Відповідно дост. 178 ЦК Україниоб`єкти цивільних прав можуть вільно відчужуватися або переходити від однієї особи до іншої в порядку правонаступництва чи спадкування або іншим чином, якщо вони не вилучені з цивільного обороту, або не обмежені в обороті, або не є невід`ємними від фізичної чи юридичної особи.

Родинний зв`язок позивача із померлою підтверджено копією свідоцтва про народження, згідно якого матір`ю позивача записана ОСОБА_2 .

Згідно копії спадкової справи № 12/2018, заведеної після смерті ОСОБА_2 , що була витребувана судом приватного нотаріуса Новоархангельського районного нотаріального округу, заява про прийняття спадщини надійшла від імені ОСОБА_1 , заява про відмову від прийняття спадщини надійшла від імені ОСОБА_3 . Свідоцтво про право на спадщину за законом, яка складається із земельної ділянки, видано 27 лютого 2019 року на ім`я ОСОБА_4 . Згідно Єдиного реєстру спадкових справ від імені ОСОБА_2 заповіти не посвідчувались.

Також у спадковій справі наявна довідка, згідно якої ОСОБА_2 була зареєстрована до дня смерті по АДРЕСА_1 . За даною адресою на момент її смерті зареєстрований її чоловік ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Таким чином, після смерті ОСОБА_2 прийняла спадщину позивач ОСОБА_1 .

Нотаріусом було відмовлено позивачеві у видачі свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_2 внаслідок неподання нотаріусу необхідної інформації та документів, необхідних для вчинення нотаріальної дії.

Згідно роз`яснень, викладених у п. 23 Постанови Пленуму Верхованого Суду України № 7 від 30.05.2008 року «Про судову практику у справах про спадкування» у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутись до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу і одним із способів захисту цивільних прав та інтересів є визнання права.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку, що для задоволення позову існують всі правові підстави, оскільки розбіжність у реєстраційних документах та Статуті ПП «Медфарма» щодо суми статутного фонду є перешкодою у реалізації своїх прав позивачем.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст.16,178, 190, 191, 1217, 1218, 1265, 1268, 1269 ЦК України, 263-265ЦПК України,суд, -

У Х В А Л И В:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 майнове право застовника/власника Приватного підприємства «Медфарма» (код ЄДРПОУ 30118438, адреса місцезнаходження: Кіровоградська область, Новоархангельський район, село Торговиця, провулок Радянський, 18) в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення в порядку визначеному ст. 354, 355 ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Відповідач: Торговицька сільська рада Новоархангельського району Кіровоградської області, місцезнаходження вулиця Лесі Українки, 37, село Торговиця Новоархангельського району Кіровоградської області, ЄДРПОУ 04366927.

Третя особа: приватний нотаріусНовоархангельського районного нотаріального округуМалютяк АльонаВолодимирівна, адреса вулиця Центральна, 22/25, смт. Новоархангельськ Новоархангельського району Кіровоградської області.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 90839500
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку