open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

06.08.20

Справа №469/581/20 1-кс/469/87/20

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 серпня 2020 року смт.Березанка

Слідчий суддя Березанського районного суду Миколаївської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні скаргу ОСОБА_3 на бездіяльність посадових осіб Березанського ВП Очаківського ВП ГУНП у Миколаївській області щодо невнесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань заяви про вчинення кримінального правопорушення,

встановив:

04 серпня 2020 року заявник ОСОБА_3 звернулася до слідчого судді із зазначеною скаргою, у якій зазначила, що 25.06.2020 року самовільно без будь-яких дозвільних документів гр. ОСОБА_4 та інші невстановлені особи захопили частину землі державної форми власності рекреаційного призначення орієнтованою площею 0,56000 га, що розташована на пляжній зоні на узбережжі Чорного моря 22 метра від урізу води, яка знаходиться за межами населеного пункту Рибаківка Березанського району Миколаївської області, при цьому встановивши автокемпінг прямо на піску, на березі моря, та декілька тимчасових споруд - польових палаток розміром 2,20 м. на 4 м., та кілька дерев`яних споруд які використовуються як туалети, що прямо заборонено ст.12, 13 Закону України «Про курорти».

Вказана земельна ділянка є державною власністю, та передача її для використання під підприємницьку діяльність передбачає встановлений законом перелік документів, та значні законні процесуальні дії, які гр. ОСОБА_5 та іншими особами виконані не були, оскільки має місце акт обстеження земельної ділянки комісією, в якому зафіксовано самовільне зайняття земельної ділянки.

На даний час, незважаючи на встановлення факту самовільного зайняття земельної ділянки, гр. ОСОБА_4 та інші у Першій зоні (зона суворого режиму) самовільно влаштовують стоянку автомобілів - (КЕМПІНГ), у зв`язку з чим, утворився проїзд автотранспорту, не пов`язаний з обслуговуванням цієї території, використанням родовищ лікувальних ресурсів або природоохоронною діяльністю, що прямо суперечить ст. 31 Закону України «Про курорти», та продовжують незаконно займатися підприємницькою діяльністю, про що і внесені дані в ЄДР юридичних, фізичних осіб-підприємців саме 01.07.2020 р. ; - КВЕД 52.21-Допоміжне обслуговування наземного транспорту, КВЕД 55.30-надання місць кемпінгами та стоянками для житлових автофургонів і причепів, КВЕД 55.90 - Діяльність інших засобів тимчасового розміщування.

Викладені обставини підтверджені актом обстеження земельної ділянки від 30 червня 2020 року, та підтверджені фото та відеофіксацією.

На вимоги місцевої влади щодо незаконного використання вищевказаної земельної ділянки як сам ОСОБА_4 , так і всі його підлеглі не реагують, при цьому продовжують свою незаконну діяльність, налаштовані дуже агресивно, та з постійними погрозами, вказують що їм законно надали цю земельну ділянку органи влади.

13 липня 2020 року вона подала до Березанського відділу поліції заяву про вчинення кримінального правопорушення, у якій, зокрема, просила внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань відносно протиправних дій ОСОБА_4 та інших невстановлених осіб за ч.2 ст.190 КК України, а саме, заволодіння чужим майном за попередньою змовою групою осіб, оскільки земельна ділянка є державною власністю, за ч.2 ст.197-1 КК України - самовільне зайняття земельної ділянки, та за ст.356 КК України - самовправство.

27.07.2020 року на її адресу надійшла заява від посадової особи СУ ГУНП в Миколаївській області про те, що відомості про кримінальні правопорушення, які зазначені у її заяві, не були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, а лише внесені в журнал єдиного обліку заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події під № 1875 від 13.07.2020 р.

Від Березанського ВП Очаківського ВП ГУНП в Миколаївській області взагалі ніяких відомостей не надходило, незважаючи на те, що нею надані безпосередньо підтверджуючі факти, документи та фотофіксація здійснення правопорушення інтересів держави, та було написано клопотання про надання їй письмової відповіді на її заяву, і про приєднання договору соціального партнерства, який має ознаки корупційного правопорушення, оскільки його заключив староста старостинського округу, тоді як саме він розписався в акті обстеження земельної ділянки, яким і встановлено самовільне її зайняття.

Однак при цьому, ні службові особи СУ ГУНП в Миколаївській області ні Березанського ВП Очаківського ВП ГУНП в Миколаївській області не знайшли підстав для внесення її заяви до Єдиного реєстру досудових розслідувань, що, на її погляд, вказує на їх зацікавленість в позитивному рішенні в інтересах правопорушників.

Вважає, що така бездіяльність службових осіб СУ ГУНП в Миколаївській області та Березанського ВП Очаківського ВП ГУНП в Миколаївській області суперечить вимогам ст.214 КПК та призвела до того, що по її заяві не почато досудове розслідування, чим порушені її процесуальні права як заявника, передбачені КПК України, у зв`язку із чим вона вимушена звернутись із скаргою до слідчого судді, відповідно до ст.303 ч.1 КПК України.

Посилаючись на наведені обставини, просить:

- визнати бездіяльність посадових осіб Березанського ВП Очаківського ВП ГУНП в Миколаївській області, що полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання її заяви про вчинення кримінальних правопорушень незаконною;

-зобов`язатислужбових осібСУ ГУНПв Миколаївськійобласті,та БерезанськогоВП ОчаківськогоВП ГУНПв Миколаївськійобласті внестивідомості прокримінальне правопорушеннядо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань заїї заявоюпро вчиненнякримінального правопорушення,передбаченого ч.2ст.190КК України,а саме,заволодіння чужиммайном запопередньою змовоюгрупою осіб, оскільки земельна ділянка є державною власністю, за ч.2 ст.197-1 КК України - самовільне зайняття земельної ділянки, та за ст.356 КК України - самовправство, а також ст.364 (зловживання владою або службовим становищем) у відношенні службових осіб причетних до вказаного злочину, і провести повний та всебічний розгляд її заяви у відповідності з Кримінальним процесуальним кодексом України.

У судовомузасіданні ОСОБА_3 свої вимоги підтримала. Пояснила слідчому судді, що вона є власницею земельною ділянки, яка знаходиться поряд із земельною ділянкою з кадастровим номером 4820983900:09:000:0333 (згідно з Інформаційною довідкою №215046314 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстра Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна), про яку йдеться у поданій нею до Березанського відділу поліції заяві від 13 липня 2020 року про вчинення кримінального правопорушення, і яка є державною власністю.

У зв`язку з цим, їй особисто безпосередньо відомо про обставини, які вона виклала у зазначеній заяві.

Факт самовільного зайняття земельної ділянки підтверджується Актом обстеження земельної ділянки від 30 червня 2020 року. Хоча в даному акті не вказано кадастровий номер земельної ділянки, проте це та сама ділянка, що зазначена в Інформаційній довідці №215046314. Вважає, що дана обставина мала бути з`ясована органом досудового розслідування при перевірці її заяви. Просить задовольнити скаргу.

Представник органу досудового розслідування у судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду скарги повідомлений належним чином; на вимогу слідчого судді Березанським ВП надано матеріали перевірки №3518/68-20 за зверненням ОСОБА_3 . Відповідно до ч.3 ст.306 КПК України відсутність слідчого чи прокурора не перешкоджає розгляду скарги.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.303 КПК України, на досудовому провадженні може бути оскаржено бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк.

Як встановлено в судовому засіданні, 13 липня 2020 року ОСОБА_3 подала до Березанського відділу поліції заяву про вчинення кримінального правопорушення (а.п.7-8, 35), у якій зокрема, просила внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань відносно протиправних дій ОСОБА_4 та інших невстановлених осіб за ч.2 ст.190 КК України, а саме, заволодіння чужим майном за попередньою змовою групою осіб, оскільки земельна ділянка є державною власністю, за ч.2 ст.197-1 КК України - самовільне зайняття земельної ділянки, та за ст.356 КК України - самовправство.

Свої вимоги ОСОБА_3 обґрунтувала тим, що 25.06.2020 року самовільно без будь-яких дозвільних документів ОСОБА_4 та інші невстановлені особи захопили частину землі державної форми власності рекреаційного призначення орієнтованою площею 0,56000 га, що розташована на пляжній зоні на узбережжі Чорного моря 22 метра від урізу води, яка знаходиться за межами населеного пункту Рибаківка Березанського району Миколаївської області, при цьому встановивши автокемпінг прямо на піску, на березі моря, та декілька тимчасових споруд - польових палаток розміром 2,20 м. на 4 м., та кілька дерев`яних споруд які використовуються як туалети, що прямо заборонено ст.12,13 Закону України «Про курорти».

Вказана земельна ділянка є державною власністю, та передача її для використання під підприємницьку діяльність передбачає встановлений законом перелік документів, та значні законні процесуальні дії, які ОСОБА_4 та іншими особами виконані не були, оскільки має місце акт обстеження земельної ділянки комісією, в якому зафіксовано самовільне зайняття земельної ділянки.

Викладені обставини обґрунтувала доданими до заяви Актом обстеження земельної ділянки від 30 червня 2020 року (а.п.22-23), фотоматеріалами (а.п.9-19) та Інформаційною довідкою №215046314 з Державного реєстра речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстра Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна (а.п.20-21).

На час розгляду скарги зазначені відомості до ЄРДР не внесено; Березанським відділенням поліції 14 липня 2020 року направлено заявнику повідомлення про припинення перевірки у зв`язку з відсутністю ознак кримінального правопорушення (а.п.36).

Відповідно до ст.ст.7, 25 КПК України, однією із загальних засад кримінального провадження є публічність, яка вимагає від прокурора, слідчого в межах своєї компетенції розпочати досудове розслідування в кожному випадку безпосереднього виявлення ознак кримінального правопорушення (за виключенням випадків, коли кримінальне провадження може бути розпочате лише на підставі заяви потерпілого) або в разі надходження заяви (повідомлення) про вчинення кримінального правопорушення, а також вжити всіх передбачених законом заходів для встановлення події кримінального правопорушення та особи, яка його вчинила.

Згідно з ч.1 ст.214 КПК України, слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинене кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

Таким чином, зазначені норми вимагають від прокурора, слідчого після отримання заяви, що містить дані про наявність ознак складу кримінального правопорушення протягом встановленого законом строку внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Виходячи з викладеного, невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою ОСОБА_3 , яка містила дані про самовільне захоплення 25.06.2020 року ОСОБА_4 та іншими невстановленими особами без дозвільних документів частини земельної ділянки державної форми власності рекреаційного призначення орієнтованою площею 0,56000 га на пляжній зоні на узбережжі Чорного моря 22 метра від урізу води, за межами населеного пункту Рибаківка Березанського району Миколаївської області, шляхом встановлення автокемпінгу на піску, на березі моря, та декілька тимчасових споруд - польових палаток та кілька дерев`яних споруд які використовуються як туалети, тобто про наявність ознак складів злочинів, передбачених ч.2 ст.197-1 КК України - самовільне зайняття земельної ділянки, ст.356 КК України самоправство, а також про вчинення, на думку заявника, злочину, передбаченого ч.2 ст.190 КК України, суперечить вимогам ч.1 ст.214 КПК України, у зв`язку з чим скарга ОСОБА_3 підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.214, 303-307, 370, 372 КПК України, слідчий суддя -

п о с т а н о в и в:

Скаргу ОСОБА_3 щодо невнесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань заяви про вчинення кримінального правопорушення задовольнити.

Зобов`язати уповноважену особу Березанського відділення поліції Очаківського відділу поліції ГУНП в Миколаївській області внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою ОСОБА_3 від 07 липня 2020 року (поданою 13 липня 2020 року).

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 90815975
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку