open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 464/2123/20

пр.№ 2/464/923/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15.07.2020 року

Сихівський районний суд м.Львова

в складі: головуючої-судді Бойко О.М.

секретар судового засідання Комарницька Р.В.

представника позивача ОСОБА_1

представника відповідача ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Львові в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4 про стягнення аліментів на утримання дружини,-

в с т а н о в и в :

позивач звернулась до суду з позовом, в якому просить стягувати з відповідача в її користь аліменти на її утримання у розмірі 1/6 частки з усіх видів його заробітку (доходу), щомісячно, починаючи з дня подання позовної заяви до суду і до досягнення дитиною трьохрічного віку. В обгрунтування позову покликається на те, що перебувала з відповідачем у зареєстрованому шлюбі, від якого у них ІНФОРМАЦІЯ_1 народився син ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає з нею та перебуває на її утриманні. Вона знаходиться у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. У зв`язку із скрутним матеріальним становищем вона потребує матеріальної допомоги та просить позов задоволити.

В судовому засіданні представник позивача позов підтримав, надав пояснення аналогічні змісту позовної заяви, просить позов задоволити.

Представник відповідача в судовому засіданні позов не визнав та пояснив, що не має можливості сплачувати аліменти на утримання дружини, оскільки не працює, фактично доходу немає, матеріально йому допомагають його батьки, крім того, надає кошти на утримання дитини. Просить в задоволенні позову відмовити.

Заслухавши пояснення представників сторін, з`ясувавши дійсні обставини справи та перевіривши їх доказами, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Згідно ч.1 ст.75 Сімйеного кодексу України дружина, чоловік повинні матеріально підтримувати один одного. Відповідно до ст.84 Сімейного кодексу України дружина, з якою проживає дитина має право на утримання від чоловіка - батька дитини до досягнення дитиною трьох років. Право на утримання дружина, з якою проживає дитина, має незалежно від того, чи вона працює, та незалежно від її матеріального становища, за умови, що чоловік може надавати матеріальну допомогу. Право на утримання дружина, з якою проживає дитина, має і в разі розірвання шлюбу.

Відповідно до ст. 181 СК Україниза рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі.

Як вбачається із свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , сторони є батьками неповнолітнього ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Дитина проживає разом із матір`ю, що підтверджується копією довідки з місця проживання про склад сім`ї і прописки, виданої ЛКП «Хуторівка» від 16.06.2020 року.

Судом встановлено, що позивач здійснює догляд за дитиною до досягнення нею трирічного віку, у зв`язку з чим не працює та доходу не отримує.

Враховуючи те, що позивач є матір`ю неповнолітнього ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , батьком якого є відповідач, здійснює догляд за дитиною до досягнення нею 3-річного віку, у зв`язку із чим не працює та має право на одержання утримання від відповідача, який є батьком дитини, працездатний, за станом здоров`я може працювати, відтак, може надавати матеріальну допомогу.

Відповідно до ст.79 Сімейного кодексу України аліменти одному з подружжя присуджуються за рішенням суду від дня подання позовної заяви.

Враховуючи зазначені обставини, а також положення ст.80 Сімейного кодексу України, суд приходить до висновку, що з відповідача в користь позивача на її утримання слід стягувати аліменти в розмірі 1/6 частки з усіх видів його заробітку (доходу), щомісячно, починаючи з 21.04.2020 р. до досягнення неповнолітнім сином ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , трирічного віку.

Згідно з вимогами ст.430 ЦПК України суд допускає негайне виконання рішень у справах про стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць.

На підставі ст. 141 ЦПК України з відповідача в користь держави підлягає стягненню 840 грн. 80 коп. судового збору.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 81, 89, 141, 263-265, 430 КК України, суд, -

в и р і ш и в :

позов задоволити.

Стягувати з ОСОБА_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 , місце проживання : АДРЕСА_1 , ІПН НОМЕР_2 ) в користь ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_5 , місце проживання : АДРЕСА_2 , ІПН НОМЕР_3 ) аліменти на її утримання в розмірі 1/6 частки з усіх видів його заробітку (доходу), щомісячно, починаючи з 21.04.2020 р. до досягнення неповнолітнім сином ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , трьох років.

Стягнути з ОСОБА_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 , місце проживання : АДРЕСА_1 , ІПН НОМЕР_2 ) в користь держави судовий збір в розмірі 840 грн. 80 коп.

Рішення суду в межах стягнення суми аліментів за один місяць допустити до негайного виконання.

Рішення може бути оскаржене до Львівського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Сихівський районний суд м. Львова протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строк подання апеляційної скарги на рішення суду продовжується на строк дії такого карантину.

Повний текст рішення складено 20 липня 2020 року.

Головуюча

Джерело: ЄДРСР 90797861
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку