open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 серпня 2020 року м. Черкаси справа № 925/673/20

Господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді Грачова В.М., при секретарі судового засідання Нестеренко А.М., без участі представників сторін, розглянувши у відкритому судовому засіданні, в приміщенні суду в м. Черкаси справу за позовом акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк" до товариства з обмеженою відповідальністю "Партнер-зерно-трейд" та ОСОБА_1 про стягнення 19544 грн. 20 коп.,

ВСТАНОВИВ:

Позивач - акціонерне товариство Комерційний банк "Приватбанк" звернувся в господарський суд Черкаської області з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю "Партнер-зерно-трейд" (відповідач-1) та ОСОБА_1 (відповідач-2), у якому просив суд стягнути солідарно з відповідачів на свою користь, на підставі кредитного договору від 27.02.2019 року та договору поруки від 27.02.2019 року № POR1551250319256, 16666 грн. 63 коп. заборгованості за кредитом, 2865 грн. 64 коп. заборгованості за відсотками у вигляді щомісячної комісії, 11 грн. 93 коп. пені за несвоєчасність виконання зобов`язань за кредитним договором, що разом становить 19544 грн. 20 коп., та відшкодувати понесені судові витрати.

Позов мотивований тим, що в порушення умов кредитного договору № б/н від 27.02.2019 року та приписів законодавства відповідач-1 не повернув кредитні кошти у передбачений договором термін та не сплатив в повному обсязі проценти у вигляді щомісячної комісії, у зв`язку з чим позивач нарахував пеню. Крім того, відповідача-2 поручився за відповідача-1, уклавши правочин в забезпечення виконання зобов`язання відповідачем-1 - договір поруки від 27.02.2019 року № POR1551250319256, на виконання якого свої зобов`язання теж не виконав.

Ухвалою господарського суду Черкаської області від 28.05.2020 року

позовну заяву прийнято до розгляду, по ній відкрито провадження у справі № 925/673/20, вирішено розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін, призначено судове засідання для розгляду справи по суті на 30.06.2020 року.

Сторони явку представників у судове засідання не забезпечили. Від представника позивача надійшла заява про розгляд справи без його участі, позовні вимоги позивач підтримав і просив суд позов задовольнити повністю. Відповідач-1 та відповідач-2 письмові відзиви на позов не подали, проти розгляду справи в порядку спрощеного провадження не заперечили, явку своїх представників у судове засідання не забезпечили, не повідомивши причини, хоча належним чином повідомлялись судом про місце, дату та час судового засідання.

Відповідно до ч. 1 ст. 252 ГПК України, розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи в порядку загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі. Суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін. При розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи, а у випадку розгляду справи з повідомленням (викликом) учасників справи - також заслуховує їх усні пояснення. Судові дебати не проводяться.

Згідно з ч. 6 ст. 242 ГПК України, днем вручення судового рішення є:

1) день вручення судового рішення під розписку;

2) день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення на офіційну електронну адресу особи;

3) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про вручення судового рішення;

4) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду;

5) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Відповідно до частин 3, 7 статті 120 ГПК України, виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень. Учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу, які не мають офіційної електронної адреси, та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв`язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає.

Таким чином, суд продемонстрував достатню старанність, щоб дозволити сторонам, які повинні знати про правила, що застосовуються до надіслання судових повідомлень учасникам справи, визначитися з провадженням у відкритій господарській справі та скористатись своїми правами і обов`язками, передбаченими статтями 42, 46 ГПК України, вважає їх повідомленими належним чином.

Частиною 1 ст. 202 ГПК України визначено, що неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Згідно з п. 1 ч. 3 статті 202 ГПК України, якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки.

Враховуючи, що матеріали справи є достатніми для всебічного, повного і об`єктивного розгляду справи, суд, відповідно до ст. 202 ГПК України, визнав за можливе розглянути справу у відсутності представників сторін за наявними в ній матеріалами.

Згідно з ч.ч. 4, 5 ст. 240 ГПК України, судом підписано рішення без його проголошення, датою ухвалення рішення є дата складення повного судового рішення.

Дослідивши наявні у справі письмові докази та оцінивши їх у сукупності, суд позов задовольняє повністю з таких підстав.

Із Заяви про приєднання до Умов та правил надання послуги «КУБ» від 27.02.2019 року (а.с.16) вбачається, що відповідач-1 - товариство з обмеженою відповідальністю "Партнер-зерно-трейд" в особі ОСОБА_1, що діє на підставі Статуту (Положення), як клієнт, підписанням цієї заяви, на підставі ст. 634 Цивільного кодексу України приєднався до розділу 3.2.8. Умов та правил надання послуги «КУБ» (далі - Умови), що розміщені на сайті ПАТ КБ «Приватбанк» pb.ua. Ця заява та Умови разом складають кредитний договір між Банком та клієнтом.

У заяві передбачені такі істотні умови кредитного договору, зокрема:

Банк за наявності вільних грошових коштів зобов`язується надати клієнту строковий кредит для фінансування поточної діяльності клієнта в обмін на зобов`язання клієнта з повернення кредиту, сплати процентів та ін. винагород в обумовлені цим договором терміни (п.1.1.);

розмір кредиту: 200000 грн. (п. 1.2.);

строк кредиту: 12 місяців з дати видачі коштів клієнту (п. 1.3.);

проценти за користування кредитом: перші 6 місяців 1,8 % в місяць від початкового розміру кредиту, починаючи з 7-го місяця - 1,6% від початкового розміру кредиту (в т.ч. при достроковому погашенні кредиту (п. 1.4.);

порядок погашення заборгованості за кредитом: щомісяця рівними частинами, починаючи з місяця, наступного за місяцем видачі коштів клієнту, до календарного числа місяця, в яке було надано кредит, включно із цим числом; погашення процентів щомісяця, починаючи з місяця, наступного за місяцем видачі коштів клієнту, до календарного числі місяця, в яке було надано кредит, включно із цим числом. Сторони узгодили, що графік погашення кредиту надається у Додатку 1 до цієї заяви та доступний клієнту у системі «Приват24 для бізнесу» (п. 1.5.);

у випадку порушення строку погашення заборгованості за кредитом, що зазначений в п. 1.5. цієї Заяви, клієнт зобов`язаний додатково до процентів, вказаних в п.1.4., сплатити Банку проценти у розмірі 4% в місяць від суми простроченої заборгованості та неустойку в розмірі і згідно розділу 3.2.8. Умов та Правил надання банківських послуг (п. 1.6.);

укладення кредитного договору здійснюється шляхом підписання клієнтом цієї заяви шляхом накладення електронного цифрового підпису в системі «Приват24 для бізнесу» або у сервісі «Paperless» або іншим шляхом, що прирівнюється до належного способу укладення сторонами кредитного договору (п.1.9.);

кредитний договір вважається укладеним, якщо клієнт підписав цю заяву протягом 10 днів з дати направлення заяви клієнту в системі «Приват24 для бізнесу» або у сервісі «Paperless». Якщо клієнт підписав заяву пізніше цього терміну, вона втрачає дію і укладення договору можливе тільки після подачі нової заяви на отримання кредиту та нового прийняття рішення Банком щодо можливості кредитування Клієнта (п. 1.10).

Відповідно до Додатку № 1 до Заяви про приєднання до Умов та правил надання послуги «КУБ» № б/н від 27.02.2019 року - Графік погашення основної суми боргу та процентів за кредитом, строк погашення кредиту (щомісяця, до дати, зазначеної у п. 1.5. Заяви): 12 місяців, з них 1 місяць - наступний за датою видачі кредиту, до дати, зазначеної у п. 1.5. Заяви), сума кредиту щомісяця по 16666,67 грн., сума процентів: з 1 по 6 місяць - 3600 грн., з 7 по 12 місяць - 3200 грн., всього з 1 по 6 місяць щомісяця по 20266,67 грн., з 7 по 12 місяць щомісяця по 19866,67 грн.(зворотній бік а.с. 16).

Як вбачається з документу позивача «Об`єкт перевірки: Кредитний договір ТОВ Партнер-зерно-трейд» 27.02.2019 року відповідач-1 в особі керівника підписав з позивачем кредитний договір шляхом накладення електронно-цифрового підпису та електронної печатки (а.с. 17).

Відповідно до Витягу з «Умов та правил надання банківських послуг» розділ 3.2.8. Умови та правила надання кредиту «Кредит КУБ» (затверджений на засіданні Правління АТ КБ «Приватбанк» від 09.02.2017, протокол № 10) (а.с. 18-23):

п. 3.2.8.1. - Банк за наявності вільних грошових коштів зобов`язується надати клієнту строковий «Кредит КУБ» для фінансування поточної діяльності клієнта, в обмін на зобов`язання клієнта з повернення кредиту, сплати процентів в обумовлені цим Договором терміни. Істотні умови кредиту (сума кредиту, проценти за користування кредитом, розмір щомісячного платежу, порядок їх сплати) вказуються в Заяві про приєднання до Умов та правил надання послуги «КУБ» (далі - Заява), а також в системі Приват24.

Клієнт приєднується до Послуги шляхом підписання електронно-цифровим підписом Заяви в системі Приват24 у сервісі «Paperless» або іншим шляхом, що прирівнюється до належного способу укладення сторонами кредитного договору.

Кредит також може надаватись шляхом видачі кредитних коштів з наступним їх перерахуванням на рахунок підприємства-продавця за товари

та послуги.

Якість послуг має відповідати законодавству України, нормативним актам Національного банку України (далі - НБУ), які регулюють кредитні відносини;

п. 3.2.8.2. - розмір кредиту, який може бути наданий в рамках послуги, складає від 50 000 до 1 000 000 грн.;

п. 3.2.8.3.1. - повернення кредиту здійснюється щомісяця шляхом забезпечення Клієнтом позитивного сальдо на його поточному рахунку в сумах і в дати щомісячних внесків, зазначених у Заяві;

п. 3.2.8.3.1.3. - клієнт доручає Банку щомісячно у строки, зазначені в Заяві, здійснювати договірне списання з його рахунків, відкритих у Банку, на погашення заборгованості за послугою у кількості та розмірі, зазначеному в кредитному договорі;

п. 3.2.8.3.2. - за користування послугою Клієнт сплачує щомісячно протягом всього терміну кредиту проценти за користування кредитом в розмірі та згідно Графіку, визначених в Заяві та Тарифах. При несплаті процентів у строк, визначений Графіком, вони вважаються простроченими (крім випадків розірвання Договору згідно п. 3.2.8.6.2.);

п. 3.2.8.3.3. - при порушенні клієнтом будь-якого грошового зобов`язання клієнт сплачує Банку проценти за користування кредитом у розмірі, встановленому у Заяві. У разі порушення Клієнтом будь-якого з грошових зобов`язань і при реалізації права Банку, передбаченого п. 3.2.8.3.1., клієнт сплачує Банку пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла в період, за який сплачується пеня, за кожен календарний день прострочення;

п. 3.2.8.5.2. - клієнт зобов`язується оплатити щомісячні проценти за користування кредитом згідно з п. 3.2.8.3.2.;

п. 3.2.8.5.3. - клієнт зобов`язується повернути кредит та здійснити інші платежі, передбачені договором, у терміни і в сумах, як встановлено в п.п. 3.2.8.3.1., 3.2.8.3.2., 3.2.8.5.14., 3.2.8.6.2., а також зазначені в Заяві, шляхом розміщення необхідних для планового погашення внеску коштів на своєму поточному рахунку;

п. 3.2.8.5.16. - сторони узгодили, що умовою надання кредиту Банком є наявність активного поточного рахунку Клієнта в ПАТ КБ «Приватбанк»;

п.3.2.8.6.4. - Банк має право списувати грошові кошти з поточних рахунків Клієнта згідно з п. 3.2.8.5.6 при настанні термінів будь-якого з платежів, зазначених у заяві або передбачених цим договором, у межах сум, що підлягають сплаті Банку;

п. 3.2.8.8.1. - в якості забезпечення виконання зобов`язань за цим договором клієнт за вимогою Банку зобов`язується передавати в заставу майно або майнові права по додаткових угодах;

п. 3.2.8.8.2. - забезпеченням виконання зобов`язань клієнтом - юридичною особою за цим договором є укладення договору поруки;

п. 3.2.8.9.1. - за користування кредитом у період з дати списання коштів з позикового рахунку до дат погашення кредиту згідно з п.п. 3.2.8.1., 3.2.8.3. цього договору Клієнт сплачує проценти в розмірі, зазначеному в п. 3.2.8.3.2.;

п. 3.2.8.10.1. - у разі порушення клієнтом будь-якого із зобов`язань щодо сплати процентів за користування кредитом та термінів повернення кредиту, передбачених п.п. 3.2.8.3.2., 3.2.8.3.1., п. 3.2.8.9., 3.2.8.3.1. цього договору, клієнт сплачує Банку за кожен випадок порушення пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла в період, за який сплачується пеня, (у % річних) від суми простроченого платежу за кожен день прострочення платежу. Сплата пені здійснюється у гривні;

п. 3.2.8.10.3. - нарахування неустойки за кожен випадок порушення зобов`язань здійснюється протягом 15 років з дня, коли зобов`язання мало бути виконане клієнтом;

п. 3.2.8.11. - договір є чинним з моменту підписання клієнтом Заяви про приєднання та перерахування Банком кредитних коштів на рахунок клієнта. Строк дії договору встановлюється з дня його укладення і до повного виконання сторонами зобов`язань за договором;

п. 3.2.8.12.3. - виконання зобов`язань за кредитами здійснюється за місцезнаходженням підрозділу Банку, що надав кредит. Зобов`язання клієнта за згодою Банку можуть бути виконані іншою особою.

27.02.2019 року між відповідачем-2 - ОСОБА_1 , як поручителем, та позивачем - акціонерним товариством Комерційний банк "Приватбанк", як кредитором, укладено договір поруки № POR1551250319256, предметом якого є надання поруки поручителем перед кредитором за виконання підприємством ТОВ Партнер-зерно-трейд, далі - боржник, зобов`язань за угодами-приєднання до: 1.1.1. розділу 3.2.8. «Кредит КУБ» Умов та правил надання банківських послуг, далі Угода 1, по сплаті: а) процентної ставки за користування кредитом: - за період користування кредитом згідно з п. 3.2.8.3.2 Угоди 1 - перші 6 місяців 1,8 відсотка в місяць від початкового розміру кредиту, починаючи з 7-го місяця - 1,6 відсотка від початкового розміру кредиту; - за період користування кредитом згідно з п. 3.2.8.3.3Угоди 1 - 4,0% відсотки в місяць від початкового розміру кредиту; б) кредиту в розмірі 200000 грн. Якщо під час виконання Угоди 1 зобов`язання боржника, що забезпечені цим договором збільшуються, внаслідок чого збільшується обсяг відповідальності поручителя, поручитель при укладенні цього договору дає свою згоду на збільшення зобов`язань за Угодою 1 в розмірі таких збільшень. Додаткових узгоджень про такі збільшення з поручителем не потрібні.

Згідно з п. 1.2. договору поруки № POR1551250319256 від 27.02.2019 року, поручитель відповідає перед кредитором за виконання зобов`язань за Угодою 1 в тому ж розмірі, що і боржник, включаючи сплату кредиту, процентів, нарахованих за користування кредитом, винагород, штрафів, пені та інших платежів, відшкодування збитків. Згідно цього пункту поручитель відповідає перед кредитором всіма власними коштами та майном, яке належить йому на праві власності.

У п. 1.5. договору поруки № POR1551250319256 від 27.02.2019 року встановлено, що у випадку невиконання боржником зобов`язань за Угодою 1, боржник та поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники.

Відповідно до п. 2.1.1. вказаного договору поруки, у випадку порушення поручителем зобов`язання, передбаченого п. 2.4.1. цього договору, поручитель доручає кредиторові списувати грошові кошти зі всіх відкритих на ім`я поручителя рахунків у АТ КБ «Приватбанк», які зараховуються в рахунок погашення заборгованості за Угодою 1, послідовності (черговості) виконання грошових зобов`язань. Списання грошових коштів згідно з умовами цього пункту оформлюється меморіальним ордером, у реквізиті «Призначення платежу» якого зазначається інформація про платіж, номер, дату та посилання на цей пункт договору.

У п. 2.1.2. та 2.4.1. цього договору встановлено, що у випадку невиконання боржником якого-небудь зобов`язання, передбаченого п.1.1. цього договору, кредитор має право направити поручителю вимогу із зазначенням невиконаного (их) зобов`язання(нь). Ненаправлення кредитором вказаної вимоги не є перешкодою та не позбавляє права кредитора звернутися до суду з вимогою виконати взяті на себе поручителем зобов`язання або вимагати від поручителя виконання взятих на себе зобов`язань іншими способами. Поручитель відповідає перед кредитором як солідарний боржник у випадку невиконання боржником зобов`язань за Угодою 1, незалежно від факту направлення чи ненаправлення кредитором поручителю передбаченої даним пунктом вимоги. Поручитель зобов`язаний виконати зобов`язання боржника, зазначені в направленій кредитором вимозі згідно п.п. 2.1.2. п. 2.1. цього договору.

Сторони взаємно домовились, що порука за цим договором припиняється через 15 років після укладення цього договору. У випадку виконання боржником та/або поручителем всіх зобов`язань за Угодою 1 цей договір припиняє свою дію (п. 4.1. Договору).

Договір підписаний представниками його сторін. З документу позивача «Об`єкт перевірки: договір поруки ТОВ Партнер-зерно-трейд» вбачається, що відповідач-2 - ОСОБА_1 27.02.2019 року підписав договір поруки шляхом накладення електронно-цифрового підпису (а.с. 31).

За даними виписки позивача з 27.02.2019 р. по 15.04.2020 р. з рахунку відповідача-1 (а.с. 26), 27.02.2019 року відповідачу-1 видано кредит КУБ згідно договору № б/н та розділу 3.2.8. pb.ua/terms в сумі 200000 грн., а відповідач-1 здійснив такі погашення боргу за кредитним договором №б/н від 27.02.2019 року: 27.03.2019 року - 16666,67 грн., 27.04.2019 року - 16666,67 грн., 29.05.2019 року - 16666,67 грн., 27.06.2019 року - 16666,67 грн., 31.07.2019 року - 16666,67 грн., 29.08.2019 року - 16666,67 грн., 27.09.2019 року - 17104,85 грн., 29.10.2019 року - 16228,49 грн., 04.12.2019 року - 16666,67 грн., 27.12.2019 року - 16666,67 грн., 10.02.2020 року - 16666,67 грн., разом: 183333,37 грн., вихідний залишок (актив) - мінус 16666,63 грн. (200000 грн. -183333,37 грн.).

Із виписки позивача з 27.02.2019 року по 15.04.2020 року з рахунку відповідача-1 (а.с. 27) вбачається, що позивач з 27.03.2019 року щомісячно нараховував проценти у вигляді комісії за кредитним договором № б/н від 27.02.2019 року, а саме: 27.03.2019 року - 3600 грн., 27.04.2019 року - 3600 грн., 27.05.2019 року - 3600 грн., 27.06.2019 року - 3600 грн., 27.07.2019 року - 3600 грн., 27.08.2019 року - 3600 грн., 27.09.2019 року - 3200 грн., 27.10.2019 року - 3200 грн., 27.11.2019 року - 3200 грн., 27.12.2019 року - 3200 грн., 27.01.2020 року - 3200 грн., 27.02.2020 року - 3200 грн., всього: 40800 грн. Відповідач-1 сплачував проценти: 27.03.2019 року - 3600 грн., 27.04.2019 року - 3600 грн., 29.05.2019 року - 3600 грн., 27.06.2019 року - 3600 грн., 27.07.2019 року - 95, 36 грн., 31.07.2019 року - 3504,64 грн., 27.08.2019 року - 54,34 грн., 29.08.2019 року - 3545,66 грн., 27.09.2019 року - 38,18 грн., 27.09.2019 року - 3161, 82 грн., 27.10.2019 року - 292,10 грн., 29.10.2019 року - 2907,90 грн., 27.11.2019 року - 1092,16 грн., 04.12.2019 року - 2107,84 грн., 27.12.2019 року - 3200,00 грн., 10.02.2020 року - 3200,00 грн., 27.02.2020 року - 334,36 грн., разом: 37934,36 грн. Вихідний залишок (актив): мінус 2865,64 грн. (40800 грн. - 37934,36 грн.).

За розрахунком позивача, заборгованість за договором № б/н від 27.02.2019, укладеним між позивачем та відповідачем-1, станом на 15.04.2020 року (а.с. 25) складає: загальний залишок заборгованості за наданим кредитом (тілом кредиту) - 16666,63 грн., в т.ч. залишок простроченої заборгованості за наданим кредитом - 16666,63 грн.; заборгованість з комісії - 2865,64 грн., в т.ч. заборгованість за простроченою комісією - 2865,64 грн.; загальна сума нарахованої пені - 11,93 грн., всього заборгованість за кредитом - 19544,20 грн. Вимога позивача до відповідачів про їх стягнення є предметом спору у справі, що розглядається.

Спірні правовідносини сторін, а відповідно, їх цивільні права та обов`язки, виникли із кредитного договору і договору поруки, за правовою природою віднесені до договірних зобов`язань кредиту, загальні положення про кредит, як окремий вид зобов`язань, визначені параграфом 2 глави 71 ЦК України, ст.ст. 346, 347 ГК України, загальні положення про правочини визначені розділом IV книги 1 ЦК України, про зобов`язання і договір - розділами І і ІІ книги 5 ЦК України, главами 19, 20 розділу IV ГК України, правові наслідки порушення зобов`язання, відповідальність за порушення зобов`язання - главою 51 ЦК України, розділом V ГК України.

Статтею 3 ЦК України визначено загальні засади цивільного законодавства, якими, зокрема, є: свобода договору; свобода підприємницької діяльності, яка не заборонена законом; судовий захист цивільного права та інтересу; справедливість, добросовісність та розумність.

Відповідно до ч. ч. 1, 2, 3, 4 ст. 11 ЦК України, цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Частиною 1 ст. 15 ЦК України встановлено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно з ч. 1, ч. 2 п.п. 5, 8 ст. 16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути, зокрема, примусове виконання обов`язку в натурі, відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди. Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

Частиною 2 ст. 20 Господарського кодексу України (далі - ГК України) встановлено, що кожний суб`єкт господарювання та споживач має право на захист своїх прав і законних інтересів. Права та законні інтереси зазначених суб`єктів захищаються шляхом, зокрема, присудження до виконання обов`язку в натурі, відшкодування збитків, застосування штрафних санкцій, іншими способами, передбаченими законом. Порядок захисту прав суб`єктів господарювання та споживачів визначається цим Кодексом, іншими законами.

Статтями 13 і 14 ЦК України встановлено, відповідно, межі здійснення цивільних прав та загальні засади виконання цивільних обов`язків. Зокрема, і цивільні права і цивільні обов`язки здійснюються (виконуються) в межах, встановлених договором або актом цивільного законодавства.

Відповідно до ст.ст. 525, 526 ЦК України, ст.ст. 193, 202 ГК України, зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться; одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається.

Згідно з ч. 1 ст. 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ч. 1 ст. 598, ч. 1 ст. 599 ЦК України, зобов`язання припиняється частково або у повному обсязі на підставах, встановлених договором або законом, зокрема, виконанням, проведеним належним чином.

Відповідно до ст. 610 ч. 1, ст. 611, ст. 612 ч. 1 ЦК України: порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання; у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, припинення зобов`язання внаслідок односторонньої відмови від зобов`язання, якщо це встановлено договором або законом, розірвання договору, сплата неустойки, відшкодування збитків; боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Частина 1 ст. 626 ЦК України визначає договір як домовленість двох або більше сторін, що спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Згідно з ст. 1054 ЦК України, за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти. До відносин за кредитним договором застосовуються положення договору про позику, якщо інше не випливає із суті кредитного договору.

Відповідно до ч. 1 ст. 1046 ЦК України, за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов`язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості.

Відповідно до положень ст. 1047 ЦК України, договір позики укладається у письмовій формі, якщо його сума не менш як у десять разів перевищує встановлений законом розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, а у випадках, коли позикодавцем є юридична особа, - незалежно від суми. На підтвердження укладення договору позики та його умов може бути представлена розписка позичальника або інший документ, який посвідчує передання йому позикодавцем визначеної грошової суми або визначеної кількості речей.

Відповідно до ст. 634 ЦК України, договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору. Договір приєднання може бути змінений або розірваний на вимогу сторони, яка приєдналася, якщо вона позбавляється прав, які звичайно мала, а також якщо договір виключає чи обмежує відповідальність другої сторони за порушення зобов`язання або містить інші умови, явно обтяжливі для сторони, яка приєдналася. Сторона, яка приєдналася, має довести, що вона, виходячи зі своїх інтересів, не прийняла б цих умов за наявності у неї можливості брати участь у визначенні умов договору.

Відповідно до положень ст. ст. 638, 639 ЦК України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Договір може укладатися у будь-якій формі, якщо вимоги щодо форми договору не встановлені законом.

Відповідно до п.п. 1-3-ст. 207 ЦК України, в редакції, яка діяла на момент виникнення спірних правовідносин, правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо його зміст зафіксований в одному або кількох документах (у тому числі електронних), у листах, телеграмах, якими обмінялися сторони. Правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо воля сторін виражена за допомогою телетайпного, електронного або іншого технічного засобу зв`язку. Правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо він підписаний його стороною (сторонами). Правочин, який вчиняє юридична особа, підписується особами, уповноваженими на це її установчими документами, довіреністю, законом або іншими актами цивільного законодавства. Використання при вчиненні правочинів факсимільного відтворення підпису за допомогою засобів механічного, електронного або іншого копіювання, електронного підпису або іншого аналога власноручного підпису допускається у випадках, встановлених законом, іншими актами цивільного законодавства, або за письмовою згодою сторін, у якій мають міститися зразки відповідного аналога їхніх власноручних підписів.

Відповідно до п. п. 3.2.8.1. Витягу з «Умов та правил надання банківських послуг» розділ 3.2.8. Умови та правила надання кредиту «Кредит КУБ», клієнт приєднується до Послуги шляхом підписання електронно-цифровим підписом Заяви в системі Приват24 або у сервісі «Paperless» або іншим шляхом, що прирівнюється до належного способу укладення сторонами кредитного договору. Як вбачається з документу позивача «Об`єкт перевірки: Кредитний договір ТОВ Партнер-зерно-трейд» 27.02.2019 року відповідач-1 підписав Заяву про приєднання до Умов та правил надання послуги «КУБ» шляхом накладення електронно-цифрового підпису (а.с. 16-17).

Відповідач-1, підписавши 27.02.2019 року заяву про приєднання до цих Умов, уклав з банком кредитний договір № б/н від 27.02.2019 року на умовах, запропонованих банком.

Крім того, зобов`язання відповідача-1 - товариства з обмеженою відповідальністю "Партнер-зерно-трейд" за кредитним договором № б/н від 27.02.2019 року забезпечені порукою ОСОБА_1 за договором поруки від 27.02.2019 року № POR1551250319256.

Відповідно до ст. 553 ЦК України, за договором поруки поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого обов`язку. Поручитель відповідає перед кредитором за порушення зобов`язання боржником. Порукою може забезпечуватися виконання зобов`язання частково або у повному обсязі.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 554 ЦК України, у разі порушення боржником зобов`язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя. Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки.

Із виписки позивача з 27.02.2019 р. по 15.04.2020 р. з рахунку відповідача-1 вбачається, що 27.02.2019 року відповідачу-1 видано кредит КУБ згідно договору № б/н та розділу 3.2.8. pb.ua/terms в сумі 200000 грн., який повернений банку не у повному обсязі. Рух коштів на цьому рахунку відображений у виписках банку по рахунку клієнта та розрахунку заборгованості. Наявність і розмір спірної заборгованості за кредитом у сумі 16666 грн. 63 коп. підтверджені позивачем належними та допустимими доказами, відповідачами не спростовані, тому вимога про їх стягнення солідарно з обох відповідачів судом визнається доведеною та обґрунтованою і підлягає до задоволення в повному обсязі.

Також, позивачем заявлено до стягнення 2865 грн. 64 коп. заборгованості за відсотками у вигляді щомісячної комісії, 11 грн. 93 коп. пені за несвоєчасність виконання зобов`язань за кредитним договором.

Згідно з частинами 1, 3 статті 1049 Цивільного кодексу України, позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій же сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій же кількості, такого ж роду та такої ж якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку встановлені договором. Позика вважається повернутою в момент зарахування грошової суми, що позичалася, на банківський рахунок позикодавця.

Відповідно до статті 1048 Цивільного кодексу України, позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. У разі відсутності іншої домовленості сторін проценти виплачуються щомісяця до дня повернення позики.

Відповідач-1, погодившись та приєднавшись до Умов та Правил надання банківських послуг, зобов`язався сплачувати проценти за користування кредитом, порядок та розмір нарахування яких визначені Умовами.

Згідно зі статтею 1056-1 Цивільного кодексу України, процентна ставка за кредитом може бути фіксованою або змінюваною. Тип процентної ставки визначається кредитним договором. Розмір процентів та порядок їх сплати за договором визначаються в договорі залежно від кредитного ризику, наданого забезпечення, попиту і пропозицій, які склалися на кредитному ринку, строку користування кредитом, розміру облікової ставки та інших факторів.

Виконання зобов`язання, згідно з ч. 1 ст. 546 ЦК України, може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком. Неустойкою (штрафом, пенею), згідно з ч. 1 ст. 549 ЦК України, є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання.

Частиною 3 цієї ж статті встановлено, що пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Згідно з ч. 1 ст. 230 ГК України, штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань» платники грошових коштів сплачують на користь одержувачів цих коштів за прострочення платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін. Розмір пені, передбачений статтею 1 цього Закону, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня, що передбачено ст. 3 зазначеного Закону.

Таким чином, матеріалами справи підтверджується приєднання відповідачем-1 до Умов та правил надання банківських послуг» розділ 3.2.8. Умови та правила надання кредиту «Кредит КУБ», вимоги позивача про стягнення заборгованості відповідають умовам договору, їх розрахунок методологічно і арифметично проведено правильно, судом перевірений, тому вимоги позивача про стягнення 16666 грн. 63 коп. заборгованості за кредитом, 2865 грн. 64 коп. заборгованості за відсотками у вигляді щомісячної комісії, 11 грн. 93 коп. пені за несвоєчасність виконання зобов`язань за кредитним договором підлягають до задоволення в судовому порядку в повному обсязі.

Нормами Господарського процесуального кодексу України, зокрема, встановлено, що:

учасники судового процесу та їх представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається (ч. 1 ст. 43);

кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи (ч.ч. 1, 3 ст. 74);

належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування (ч. 1 ст. 76);

обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування (ч. 1 ст. 77);

достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи (ч. 1 ст. 78);

наявність обставини, на яку сторона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, вважається доведеною, якщо докази, надані на підтвердження такої обставини, є більш вірогідними, ніж докази, надані на її спростування. Питання про вірогідність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання (ч.ч. 1, 2 ст. 79);

учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду (ч. 1 ст. 80);

суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили (ч.ч. 1, 2 ст. 86).

Згідно з ч.ч. 1, 3 ст. 13, ч. 1 ст. 14 ГПК України, судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у господарських справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

За наслідками розгляду спору суд дійшов висновку, що позовні вимоги позивача про стягнення солідарно з відповідачів на користь позивача заборгованості за кредитним договором № б/н від 27.02.2019 року та на підставі договору поруки № від 27.02.2019 року № POR1551250319256 у розмірі 16666 грн. 63 коп. заборгованості за кредитом, 2865 грн. 64 коп. заборгованості за відсотками у вигляді щомісячної комісії, 11 грн. 93 коп. пені за несвоєчасність виконання зобов`язань за кредитним договором є доказаними, обґрунтованими, тому їх задовольняє повністю.

На підставі ст. 129 ГПК України, судові витрати позивача у виді сплаченого судового збору у сумі 2102 грн. підлягають стягненню з відповідачів на його користь в дольовому порядку по 1051 грн. з кожного.

Керуючись ст.ст. 129, 233, 236-240, 255, 256 ГПК України, господарський суд

ВИРІШИВ :

Позов задовольнити повністю.

Стягнути солідарно з товариства з обмеженою відповідальністю "Партнер-зерно-трейд", код ЄДРПОУ 41563527, місцезнаходження: 20701, Черкаська обл., м. Сміла, вул. Перемоги, буд. 14, оф. 1 та з ОСОБА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , місцезнаходження: АДРЕСА_1 на користь акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк", код ЄДРПОУ 14360570, місцезнаходження: 01001, м. Київ, вул. Грушевського, буд. 1 Д - 16666 грн. 63 коп. заборгованості за кредитом, 2865 грн. 64 коп. заборгованості за відсотками у вигляді щомісячної комісії, 11 грн. 93 коп. пені за несвоєчасність виконання зобов`язань за кредитним договором.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Партнер-зерно-трейд", код ЄДРПОУ 41563527, місцезнаходження: 20701, Черкаська обл., м. Сміла, вул. Перемоги, буд. 14, оф. 1 на користь акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк", код ЄДРПОУ 14360570, місцезнаходження: 01001, м. Київ, вул. Грушевського, буд. 1 Д - 1051 грн. судового збору.

Стягнути з ОСОБА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , місцезнаходження: АДРЕСА_1 на користь акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк", код ЄДРПОУ 14360570, місцезнаходження: 01001, м. Київ, вул. Грушевського, буд. 1 Д - 1051 грн. судового збору.

Рішення може бути оскаржене до Північного апеляційного господарського суду через господарський суд Черкаської області протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Суддя В.М. Грачов

Джерело: ЄДРСР 90743428
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку