open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 240/10730/19

Головуючий суддя 1-ої інстанції - Чернова Ганна Валеріївна

Суддя-доповідач - Сушко О.О.

23 липня 2020 року

м. Вінниця

Сьомий апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

головуючого судді: Сушка О.О.

суддів: Мацького Є.М. Залімського І. Г. ,

розглянувши в порядку письмового провадження апеляційну скаргу Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області на рішення Житомирського окружного адміністративного суду від 27 грудня 2019 року (м. Житомир) у справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області про визнання дій незаконними, зобов`язання вчинити дії,

В С Т А Н О В И В :

позивач звернувся до суду з адміністративним позовом, в якому просив визнати дії відповідача щодо не зарахування позивачу до страхового стажу період роботи в колгоспі «Пам`ять Леніна» в с.Усолуси Ємільчинського району з 01.01.1982 року по 27.10.1984 року в якості різнорабочого, не проведення перерахунку пенсії з часу звернення з заявою про призначення пенсії, незаконними; зобов`язати відповідача зарахувати позивачу до страхового стажу період роботи в колгоспі «Пам`ять Леніна» в с.Усолуси Ємільчинського району з 01.01.1982 року по 27.10.1984 року в якості різноробочого; зобов`язати відповідача провести позивачу одноразову доплату до пенсії відповідно до чинного законодавства; зобов`язати відповідача зробити перерахунок пенсії з часу звернення з заявою до відповідача з 10 травня 2019 року.

Відповідно до рішення Житомирського окружного адміністративного суду від 26 жовтня 2017 року позов задоволено частково: визнано протиправними дії Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області щодо незарахування до стажу роботи ОСОБА_1 періоду роботи з 01.01.1982 по 27.10.1984 у колгоспі «Пам`ять Леніна»; зобов`язати Головне управління Пенсійного фонду України в Житомирській області зарахувати ОСОБА_1 період роботи з 01.01.1982 по 27.10.1984 у колгоспі «Пам`ять Леніна» до стажу його роботи та зробити перерахунок пенсії з дати звернення із заявою про зарахування стажу роботи в колгоспі. В решті позовних вимог відмовлено.

Не погоджуючись з вказаним рішенням відповідач подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати вказане рішення та ухвалити нове, яким відмовити в задоволенні позову.

Розглянувши матеріали справи, колегія суддів апеляційної інстанції, дійшла висновку, що апеляційну скаргу необхідно залишити без задоволення, виходячи з наступного.

Судом першої інстанції та під час апеляційного провадження встановлено, що позивач звертався до відповідача із заявами про зарахування до стажу роботи періоду роботи з 01.01.1982 по 27.10.1984 у колгоспі «Пам`ять Леніна», а також про отримання одноразової доплати до пенсії.

Листом №146 від 20.08.2019 відповідач повідомив позивача про те, що період роботи у колгоспі «Пам`ять Леніна» зарахуванню до його стажу не підлягає, оскільки відсутні дані про встановлений та відпрацьований мінімум вихододнів за період з 01.01.1982 по 27.10.1984. Також, цим листом та листом № 1702/03 від 15.05.2019 повідомлено, що право на отримання одноразової доплати до пенсії у позивача відсутнє, оскільки він станом на 01.03.2019 не був отримувачем пенсії.

Суд першої інстанції при ухваленні оскарженого рішення виходив з обґрунтованості та доведеності позовних вимог, а відтак наявності підстав для задоволення адміністративного позову.

Колегія суддів погоджується з висновками суду першої інстанції з огляду на наступне.

Так, ч. 1 ст. 24 Закону України №1058-IV "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" встановлено, що страховий стаж - період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов`язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Період, протягом якого особа, яка підлягала загальнообов`язковому державному соціальному страхуванню на випадок безробіття, отримувала допомогу по безробіттю (крім одноразової її виплати для організації безробітним підприємницької діяльності) та матеріальну допомогу у період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації, включається до страхового стажу.

За змістом абз. 1 ч. 2 цієї статті страховий стаж обчислюється територіальними органами Пенсійного фонду відповідно до вимог цього Закону за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, а за періоди до впровадження системи персоніфікованого обліку - на підставі документів та в порядку, визначеному законодавством, що діяло до набрання чинності цим Законом.

Статтею 56 Закону України №1788-XII "Про пенсійне забезпечення" передбачено, що до стажу роботи зараховується робота, виконувана на підставі трудового договору на підприємствах, в установах, організаціях і кооперативах, незалежно від використовуваних форм власності та господарювання, а також на підставі членства в колгоспах та інших кооперативах, незалежно від характеру й тривалості роботи і тривалості перерв.

При обчисленні стажу роботи в колгоспі за період після 1965 року, якщо член колгоспу не виконував без поважних причин встановленого мінімуму трудової участі в громадському господарстві, враховується час роботи за фактичною тривалістю.

До стажу роботи зараховується також: будь-яка інша робота, на якій працівник підлягав державному соціальному страхуванню, або за умови сплати страхових внесків, період одержання допомоги по безробіттю, а також робота в`язнів і робота за угодами цивільно-правового характеру за умови сплати страхових внесків; військова служба.

Положеннями ст.62 Закону № 1788-XII передбачено, що основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка.

Як досліджено з копії трудової книжки позивача УКР № 2007943, останній працював в колгоспі «Пам`ять Леніна» з 01.01.1982 по 27.10.1984.

Записами трудової книжки в розділі «Трудовое участие в общественном хозяйстве» за вказаний період (1982 -1984 роки) підтверджується факт виконання позивачем встановленого мінімуму трудової участі в колгоспі «Пам`ять Леніна».

Враховуючи наведене, а також виконання ним встановленого мінімуму трудової участі, стаж роботи позивача в колгоспі «Пам`ять Леніна» з 01.01.1982 по 27.10.1984 підтверджений належним чином та має бути зарахований позивачу до стажу його роботи.

Відтак, суд першої інстанції дійшов вірного висновку, що позов у цій частині слід задовольнити шляхом визнання протиправними дій відповідача щодо незарахування до трудового стажу позивача періоду роботи з 01.01.1982 по 27.10.1984 та зобов`язання відповідача зарахувати вказаний період роботи та зробити перерахунок пенсії з дня звернення до відповідача із заявою про зарахування стажу в колгоспі.

Що стосується права позивача на отримання одноразової доплати до пенсії слід зазначити наступне.

З матеріалів справи встановлено, що позивач перебуває на обліку в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Житомирській області з 07.02.2013 та йому було призначено пенсію по 3 групі інвалідності відповідно до Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" по 31.01.2019. На підставі виписки з акта МСЕК від 06.03.2019 позивачу продовжено виплату пенсії по інвалідності з 01.02.2019 по 29.02.2020.

20.02.2019 Кабінет Міністрів України прийняв постанову №124 «Питання проведення індексації пенсій у 2019 році» (набрала чинності 26.02.2019), якою також затверджений Порядок проведення перерахунку пенсій відповідно до ч. 2 ст. 42 Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування (далі Постанова №124).

Пунктом 3 Постанови №124 від 20.02.2019 вирішено установити одноразову доплату до пенсії особам, які отримують пенсію, призначену відповідно до Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" (далі - Закон), в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, встановленого на 1 січня 2019 р. та збільшеного на коефіцієнт 1,61.

Одноразова доплата до пенсії проводиться для осіб, які отримують пенсію, призначену відповідно до Закону, мають страховий стаж, передбачений абз.1 ч.1 ст.28 Закону, а також для осіб, зазначених в абз.2 п. 4-1 розділу XV Прикінцеві положення Закону, розмір пенсій яких з урахуванням передбачених законодавством надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсії (крім пенсії за особливі заслуги перед Україною, доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, та доплати, передбаченої абзацом третім пункту 2 цієї постанови) станом на 1 березня 2019 р. не перевищує мінімального розміру пенсії за віком, встановленого ч.2 ст.28 Закону.

Виплата одноразової доплати до пенсії проводиться рівними частинами у березні та квітні 2019 року.

Тобто, одноразова доплата до пенсії проводиться наступним категоріям:

1) для осіб, які отримують пенсію, призначену відповідно до Закону "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування", мають страховий стаж, передбачений абз.1 ч.1 ст.28 Закону, розмір пенсій яких з урахуванням передбачених законодавством надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсії (крім пенсії за особливі заслуги перед Україною, доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, та доплати, передбаченої абзацом третім пункту 2 цієї постанови) станом на 1 березня 2019 р. не перевищує мінімального розміру пенсії за віком, встановленого частиною другою статті 28 Закону;

2) для осіб, зазначених в абз.2 п.4-1 розділу XV Прикінцеві положення Закону, розмір пенсій яких з урахуванням передбачених законодавством надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсії (крім пенсії за особливі заслуги перед Україною, доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, та доплати, передбаченої абзацом третім пункту 2 цієї постанови) станом на 1 березня 2019 р. не перевищує мінімального розміру пенсії за віком, встановленого ч.2 ст.28 Закону.

Таким чином, одноразова доплата до пенсії проводиться наведеним категоріям осіб, якщо вони станом на 1 березня 2019 р. були отримувачами такої пенсії та її розмір станом на 1 березня 2019 р. не перевищував мінімального розміру пенсії за віком, встановленого ч. 2 ст. 28 Закону.

Оскільки позивач отримував пенсію відповідно до Закону "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" до 29.02.2020, підстави для виплати йому одноразової доплати до пенсії у відповідності до приписів п.3 Постанови №124 відсутні.

Отже, колегія суддів вважає, що доводи апеляційної скарги не ґрунтуються на вимогах чинного законодавства, яке регулює спірні правовідносини, та повністю спростовуються встановленими у справі обставинами.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 315, 316 КАС України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Керуючись ст.ст. 243, 250, 308, 310, 315, 316, 321, 322, 325, 329 КАС України, суд

П О С Т А Н О В И В :

апеляційну скаргу Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області залишити без задоволення, а рішення Житомирського окружного адміністративного суду від 27 грудня 2019 року - без змін.

Постанова суду набирає законної сили з моменту її прийняття та оскарженню не підлягає, як така, що розглянута за правилами спрощеного провадження, крім випадків, передбачених ч. 5 ст. 328 КАС України.

Головуючий Сушко О.О. Судді Мацький Є.М. Залімський І. Г.

Джерело: ЄДРСР 90603748
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку