open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"08" грудня 2009 р. м. Київ К-20627/07

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі:

головуючого Співака В.І.,

суддів: Білуги С.В.,

Гаманка О.І.,

Загороднього А.Ф.,

Заїки М.М.,

при секретарі Гераймовичу Д.Я.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу управління Пенсійного фонду України у м. Біла Церква Київської області на постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 26.09.2007 у справі за позовом ОСОБА_1 до управління Пенсійного фонду України у м. Біла Церква Київської області про перерахунок пенсії,

в с т а н о в и л а:

У грудні 2006 року ОСОБА_1. звернувся до Білоцерківського міськрайонного суду Київської області з позовом до управління Пенсійного фонду України у м. Біла Церква Київської області про перерахунок пенсії.

Постановою Білоцерківського міськрайонного суду Київської області від 15.03.2007 у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1. було відмовлено.

Постановою Київського апеляційного адміністративного суду від 26.09.2007 апеляційну скаргу ОСОБА_1. було задоволено. Постанову Білоцерківського міськрайонного суду Київської області від 15.03.2007 скасовано та ухвалено нову постанову, якою позовні вимоги ОСОБА_1. задоволено. Зобов’язано управління Пенсійного фонду України у м. Біла Церква Київської області провести перерахунок та виплату пенсії ОСОБА_1. в розмірі 8 мінімальних пенсій за віком та додаткової пенсії за шкоду здоров’ю в розмірі 75 % мінімальної пенсії за віком з 01.11.2006 відповідно до Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Зобов’язано управління Пенсійного фонду України у м. Білій Церкві провести з 01.07.2006 перерахунок доплати згідно зі статтею 39 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», яка повинна бути встановлена в розмірі однієї заробітної плати встановленої Законом України «Про Державний бюджет України на 2006 рік».

У касаційній скарзі управління Пенсійного фонду України у м. Біла Церква Київської області не погоджуючись з рішенням суду апеляційної інстанції, посилаючись на допущені судом порушення норм матеріального права, просить скасувати постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 26.09.2007 та залишити в силі постанову Білоцерківського міськрайонного суду Київської області від 15.03.2007.

Перевіривши наведені доводи в касаційній скарзі, заперечення на неї, рішення судів першої та апеляційної інстанції щодо правильності застосування судами норм матеріального права, колегія суддів вважає, що скарга підлягає задоволенню частково з наступних підстав.

Відповідно до статті 49 Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»пенсії особам, віднесеним до категорій 1, 2, 3, 4, встановлюються у вигляді: а) державної пенсії; б) додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров'ю, яка призначається після виникнення права на державну пенсію.

Статтями 50 та 54 Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»визначені підстави та умови призначення державних пенсій та додаткових пенсії за шкоду, заподіяну здоров'ю.

Вихідним критерієм обрахунку державної та додаткової пенсії виступає мінімальна пенсія за віком. Мінімальний розмір пенсії за віком, згідно статті 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»встановлюється у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Положення частини 3 статті 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»щодо застосування мінімального розміру пенсії за віком, встановленого частиною 1 цієї статті тільки стосовно визначення розмірів пенсій, призначених згідно з цим Законом, не є перешкодою для застосування даної величини (мінімального розміру пенсії за віком) для обрахування інших пенсій чи доплат, пов’язаних з мінімальною пенсією за віком, оскільки чинним законодавством не встановлено іншого, крім передбаченого частиною 1 цієї статті мінімального розміру пенсії за віком.

Виходячи із загальних засад пріоритетності законів над підзаконними актами, вирішуючи даний спір суд апеляційної інстанції прийшов до обґрунтованого висновку, що при розрахунку державної та додаткової пенсій, передбачених статтями 50, 54 Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», застосуванню підлягає розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, встановленого в законі про Державний бюджет України на відповідний рік, із якого визначається мінімальний розмір пенсії за віком.

Згідно зі статтею 39 Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» громадянам, які працюють у зоні посиленого радіоекологічного контролю провадиться доплата в розмірі однієї мінімальної заробітної плати. Пенсії непрацюючим пенсіонерам, які проживають на цих територіях, і стипендії студентам, які там навчаються, підвищуються у розмірах, встановлених частиною першою цієї статті. Пенсіонерам, які працюють у зонах радіоактивного забруднення, оплата праці додатково підвищується на 25 процентів від розміру мінімальної заробітної плати.

Водночас, суд апеляційної інстанції, постановлюючи дане рішення, допустив порушення норм матеріального права, зобов’язавши відповідача зробити перерахунок доплати згідно зі статтею 39 Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»з 01.07.2006 року. Враховуючи, що рішення Конституційного Суду України від 09.07.2007 № 6-рп/2007, яким визнано такими, що не відповідають Конституції України, пункт 30 статті 71 Закону України «Про Державний бюджет України на 2007 рік»стосується лише 2007 року, то необхідно провести нарахування та виплату доплати до пенсії з 09.07.2007.

За таких обставин, колегія суддів приходить до висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню частково. Із урахуванням наведеного, постанова Київського апеляційного адміністративного суду від 26.09.2007 –зміні стосовно дати, з якої відповідачу необхідно проводити нарахування та виплату щомісячної доплати до пенсії, а саме з 09.07.2007.

Керуючись статтями 220, 221, 223, 225, 230, 232 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів,

п о с т а н о в и л а:

Касаційну скаргу управління Пенсійного фонду України у м. Біла Церква Київської області задовольнити частково.

Постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 26.09.2007 у справі за позовом ОСОБА_1 до управління Пенсійного фонду України у м. Біла Церква Київської області про перерахунок пенсії змінити.

Абзац четвертий постанови Київського апеляційного адміністративного суду від 26.09.2007 викласти в такій редакції: «Зобов’язати управління Пенсійного фонду України у м. Білій Церкві провести ОСОБА_1 з 09.07.2007 перерахунок доплати згідно зі статтею 39 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», яка повинна бути встановлена в розмірі однієї заробітної плати».

В іншій частині постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 26.09.2007 у справі за позовом ОСОБА_1 до управління Пенсійного фонду України у м. Біла Церква Київської області про перерахунок пенсії залишити без змін.

Постанова оскарженню не підлягає.

Головуючий В.І. Співак

судді: С.В. Білуга

О.І. Гаманко

А.Ф. Загородній

М.М. Заїка

Джерело: ЄДРСР 9014527
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку