open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Справа № 674/606/20

Провадження № 2-о/674/64/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 червня 2020 року м.Дунаївці

Дунаєвецький районний суд

Хмельницької області

в складі: головуючої - судді Артемчук В. М.

за участю секретаря судового засідання Мудрицької Л.В.

номер справи 674/606/20

учасники справи:

представник заявника ОСОБА_2.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Дунаївці цивільну справу за заявою ОСОБА_3 , заінтересована особа: Дунаєвецька селищна рада Дунаєвецького району Хмельницької області про встановлення факту визнання батьківства,

В С Т А Н О В И В :

03 червня 2020 року заявниця, ОСОБА_3 , звернулася до суду з заявою про встановлення факту визнання батьківства мотивуючи тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько ОСОБА_4 .

Після його смерті залишилось спадкове майно: земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Малієвецької сільської ради Дунаєвецького району Хмельницької області (нині- Дунаєвецька селищна рада).

Позивачка є спадкоємцем за законом 1-ої черги, спадщину прийняла. Інших спадкоємців, котрі могли би претендувати на спадщину, немає.

06 березня 2020 року заявниця звернулася в Дунаєвецьку державну нотаріальну контору для отримання свідоцтва про право на спадщину за законом на майно померлого, однак нотаріус повідомив їй про те, що в зв`язку із відсутністю у свідотцві про її народження запису про її батька, неможливо видати свідоцтво про право на спадщину за законом на майно померлого.

Заявниця народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 у її свідоцтві про народження, батьками записані: мати ОСОБА_5 , в графі батько- прочерк. На час її народження її батьки хоча і проживали сумісно та вели спільне господарство, але в зареєстрованому шлюбі не перебували. Реєстрація її народження була здійснена за прізвищем матері « ОСОБА_8 », а батько не був вказаний, її по батькові - ОСОБА_7 , тобто її народження було зареєстровано як народження дитини у одинокої матері, а тому заявниця вимушена звернутися до суду із заявою про встановлення факту визнання батьківства.

Представник заявниці ОСОБА_8 в судовому засідання заявлені вимоги пітдримала, просила їх задовольнити.

Заінтересована особа: представник Дунаєвецької селищної ради Дунаєвецького району Хмельницької області в судове засідання не з`явився, однак подав заяву в якій не заперечує проти встановлення даного факту та просить справу розглядати у його відсутності.

Суд, дослідивши матеріали справи, заслухавши представника заявниці, свідків, вважає, що заява підлягає до задоволення з наступних підстав.

Пленум Верховного Суду України в п.15 постанови №5 від 31 березня 1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» вказав, що суд розглядає заяви про встановлення факту батьківства в разі смерті особи, яку заявник вважає батьком дитини. Заяви про встановлення факту визнання батьківства щодо дитини, народженої до 1 жовтня 1968 року, розглядаються судом у випадках, коли померла особа визнавала себе батьком дитини до цієї дати. Заяви про встановлення фактів батьківства чи визнання батьківства розглядаються судом, якщо у свідоцтві про народження певна особа не вказана батьком дитини.

В третьому абзаці п.13 вказаної постанови, Пленум Верховного Суду України вказав, що факт батьківства може бути встановлено за наявності однієї з таких обставин: 1) спільне проживання батьків дитини і ведення ними спільного господарства, яке не припинилось до її зачаття; 2) спільне виховання дитини; 3) спільне утримання дитини; 4) докази, що з вірогідністю підтверджують визнання відповідачем батьківства.

Отже, суд розглядає заяви про встановлення факту батьківства в разі смерті особи, яку заявник вважає батьком дитини, і вирішує їх з урахуванням обставин, передбачених ст. 53 Кодексу про шлюб та сім'ю Української РСР. Заяви про встановлення факту визнання батьківства щодо дитини, народженої до 1 жовтня 1968 року, розглядаються судом у випадках, коли померла особа визнавала себе батьком дитини до цієї дати. (п.15 Постанови Пленуму ВСУ «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення»).

Відповідно до ст.53 КпШС Української РСР (в редакції 1969р.), в разі народження дитини у батьків, які не перебувають у шлюбі, при відсутності спільної заяви батьків батьківство може бути встановлене в судовому порядку за заявою одного з батьків або опікуна (піклувальника) дитини, особи, на утриманні якої знаходиться дитина, а також самої дитини після досягнення нею повноліття. При встановленні батьківства суд бере до уваги спільне проживання та ведення спільного господарства матір`ю дитини і відповідачем до народження дитини, або спільне виховання чи утримання ними дитини, або докази, що з достовірністю підтверджують визнання відповідачем батьківства.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_4 , що що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 .

Після смерті ОСОБА_4 а залишилось спадкове майно: земельна ділянка площею 1.63 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Малієвецької сільської ради Дунаєвецького району Хмельницької області (нині- Дунаєвецька селищна рада), право якого посвідчено державним актом на право приватної власності на землю серії Р1 № 824478.

Заявниця спадщину прийняла, вступивши в управління спадковим майном згідно ст.549 ЦК УРСР, інших спадкоємців, які могли би претендувати на спадщину, немає, зазначене підтверджується матеріалами спадкової справи №272-05 від 05.04.2005 р., заведеної після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 . ОСОБА_4 за заявою заявниці по справі ОСОБА_3 ..

Згідно повідомлення нотаріуса 70/02-14 від 06.03.2020 р. видно, що державний нотаріус Дунаєвецької державної нотаріальної контори не може видати свідоцтво про право на спадщину за законом, яке залишилось після смерті ОСОБА_4 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , на ім`я його дочки ОСОБА_3 , в зв`язку з тим, що у свідоцтві про народження останньої, спадкодавець ОСОБА_4 ,не записаний як батько.

У відповідності до свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 батьками заявниці записані: мати - ОСОБА_5 , графа батько - не заповнена. При народженні відповідно до свідоцтва заявниці було присвоєне прізвище матері « ОСОБА_8 ».

Згідно свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_3 від 07.08.1986 р. заявниці присвоєно прізвище чоловіка « ОСОБА_9 ».

Допитаний в судовому засіданні свідок ОСОБА_10 пояснив суду,що з мамою заявниці проживав ОСОБА_4 , який був її батьком. Зазначив, що вони проживали з 1962(1963) року по 1968 рік, за цей період у них народилась дитина. Згодом ОСОБА_11 почав жити з іншою жінкою, однак постійно спілкувався з дочкою, ходили один до одного в гості. Після смерті ОСОБА_4 заявниця разом з дружиною померлого поставили йому пам`ятник.

Свідок ОСОБА_12 підтвердила слова ОСОБА_10 та пояснила, що батько заявниці ОСОБА_4 ,який проживав з її матір`ю ОСОБА_13 . Від спільного проживання в них народилася дочка ОСОБА_14 , згодом пішов жити до іншої жінки, дочку визнав, спілкувався, вона його поховала і поставила пам`ятник.

Крім того, факт батьківства підтверджується довідками, виданими Морозівською сільською радою від 18.04.2005 за №546, №547 відповідно до яких ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , являється рідним батьком ОСОБА_8 . Також у довідці №547 зазначено, що ОСОБА_4 та ОСОБА_5 проживали та вели спільне господарство, ІНФОРМАЦІЯ_2 у них народилась дочка, ОСОБА_16 .

Враховуючи наведене, суд дійшов висновку про визнання факту батьківства померлим ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 щодо дочки ОСОБА_3 .

Встановлення даного факту має для заявниці юридичне значення, а саме: необхідно для оформлення спадщини і отримання свідоцтва про право на спадщину на майно померлого.

Керуючись ч.2 ст. 315, ст.ст.318,319 ЦПК України, ст. 16 Основ законодавства про шлюб та сім`ю СРСР, що набрали чинності 10.10.1968 року, п.7 Указу Президії Верховної Ради УРСР «Про порядок введення в дію Кодексу про шлюб та сім`ю в Українській РСР» від 29 грудня 1969 року, ст.53 КпШС Української РСР (в редакції 1969р.), суд -

УХВАЛИВ :

Заяву ОСОБА_3 , заінтересована особа: Дунаєвецька селищна рада Дунаєвецького району Хмельницької області про встановлення факту визнання батьківства,

задовольнити повністю.

Встановити факт визнання батьківства померлим ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 щодо ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженки с. Морозів Дунаєвецького району Хмельницької області.

Копію рішення надіслати до Дунаєвецького районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції ( м.Хмельницький) для реєстрації батьківства та видачі нового свідоцтва про народження.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Хмельницького апеляційного суду через Дунаєвецький районний суд Хмельницької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Заявник: ОСОБА_3 (місце проживання АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_4 );

Заінтересована особа: Дунаєвецька селищна рада Дунаєвецького району Хмельницької області (місцезнаходження смт.Дунаївці вул.Чорновола,19 Хмельницької області, код ЄДРПОУ 04406414).

Дата складання повного судового рішення 24 червня 2020 р.

Суддя Дунаєвецького районного суду В. М. Артемчук

Джерело: ЄДРСР 90041629
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку