open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУДСправа № 640/3085/20

УХВАЛА

09 червня 2020 року м. Київ

Колегія суддів Шостого апеляційного адміністративного суду у складі:

судді-доповідача - Єгорової Н.М.,

суддів - Коротких А.Ю., Федотова І.В.,

розглянувши у порядку письмового провадження апеляційну скаргу Міністерства енергетики та захисту довкілля України на ухвалу Окружного адміністративного суду міста Києва від 12 лютого 2020 року у справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Міністерства енергетики та захисту довкілля України, Міністра енергетики та захисту довкілля України Оржеля Олексія Анатолійовича, за участю третіх осіб: Приватного акціонерного товариства "Укргівдроенерго", Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, Кабінету Міністрів України, Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, про визнання протиправними дій, стягнення моральної шкоди, -

ВСТАНОВИЛА:

ОСОБА_1 звернувся до Окружного адміністративного суду міста Києва із позовом до Міністерства енергетики та захисту довкілля України та Міністра енергетики та захисту довкілля України Оржеля О.А., треті особи: Приватне акціонерне товариство «Укргідроенерго», Міністерство енергетики та вугільної промисловості України, Кабінет Міністрів України, Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, про визнання протиправними дій, у якому просив суд визнати протиправними дії Міністерства енергетики та захисту довкілля України щодо припинення повноважень ОСОБА_1. як незалежного члена наглядової ради (незалежного директора) Приватного акціонерного товариства «Укргідроенерго» шляхом видачі Наказу Міністерства енергетики та захисту довкілля України «Про дострокове припинення повноважень члена наглядової ради ПрАТ «Укргідроенерго»» № 61 від 03 лютого 2020 року;

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 12 лютого 2020 року заяву позивача про забезпечення позовної заяви задоволено частково:

- зупинено дію пунктів 1 та 3 Наказу Міністерства енергетики та захисту довкілля України «Про дострокове припинення повноважень члена наглядової ради ПрАТ «Укргідроенерго»» № 61 від 03 лютого 2020 року, у тому числі, шляхом продовження виконання ОСОБА_1. функцій незалежного члена наглядової ради (незалежного директора) Приватного акціонерного товариства «Укргідроенерго» до набрання законної сили рішенням суду у даній справі.

- заборонено Міністерству енергетики та захисту довкілля України, Міністерству енергетики та вугільної промисловості України припиняти повноваження незалежних членів Наглядової ради (незалежних директорів) Приватного акціонерного товариства «Укргідроенерго» та вчиняти будь-які дії, спрямовані на припинення повноважень незалежних членів Наглядової ради (незалежних директорів) Приватного акціонерного товариства «Укргідроенерго», окрім як у порядку, визначеному ст. 53-1 Закону України «Про акціонерні товариства».

Не погоджуючись із прийнятим судовим рішенням, відповідач - Міністерсто енергетики та захисту довкілля України подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати його та прийняти нове, яким відмовити у задоволенні заяви про забезпечення позову повністю.

Ухвалами Шостого апеляційного адміністративного суду від 02 березня 2020 року відкрито провадження у справі, встановлено строк для подачі відзиву та призначено справу до розгляду у відкритому судовому засіданні на 25 березня 2020 року, яке у зв`язку із оголошенням карантину, запровадженого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, було відкладено на 03 червня 2020 року.

Водночас, на адресу Шостого апеляційного адміністративного суду 02 червня 2020 року надійшло клопотання представника Міністерства енергетики та захисту довкілля України про відмову від апеляційної скарги, в якому останній просив прийняти його шляхом закриття апеляційного провадження у справі № 640/3085/20.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши матеріали справи та доводи поданої заяви, судова колегія вважає за можливе її задовольнити з огляду на наступне.

Відповідно до ч. 5 ст. 303 КАС України до закінчення апеляційного провадження особа, яка подала апеляційну скаргу, має право відмовитися від неї повністю або частково, а інша сторона має право визнати апеляційну скаргу обґрунтованою в повному обсязі чи в певній частині. Питання про прийняття відмови від апеляційної скарги і закриття у зв`язку з цим апеляційного провадження вирішується судом апеляційної інстанції, що розглядає справу, в судовому засіданні. Про прийняття відмови від скарги та закриття у зв`язку з цим апеляційного провадження суд постановляє ухвалу. У разі закриття апеляційного провадження у зв`язку з відмовою від апеляційної скарги на судове рішення повторне оскарження цього рішення особою, яка відмовилася від скарги, не допускається.

Приписи ч. 7 ст. 303 КАС України містять застереження про те, що суд апеляційної інстанції має право не приймати відмову від скарги або її відкликання з підстав, визначених у частинах п`ятій та шостій статті 189 цього Кодексу.

Згідно ч. ч. 5, 6 ст. 189 КАС України суд не приймає відмови від позову, визнання позову і продовжує розгляд адміністративної справи, якщо ці дії позивача або відповідача суперечать закону чи порушують чиї-небудь права, свободи або інтереси. Суд не приймає відмову позивача від позову, визнання позову відповідачем у справі, в якій особу представляє її законний представник, якщо його дії суперечать інтересам особи, яку він представляє.

Як вбачається з матеріалів справи, клопотання про відмову від апеляційної скарги подано в.о. Міністра енергетики та захисту довкілля України О. Буславець, чиї повноваження підтверджуються відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань і довідкою № 347 від 15 травня 2020 року, при цьому від інших учасників справи жодних заперечень проти закриття апеляційного провадження з підстав відмови відповідача від апеляційної скарги не надійшло.

Крім того, у суду апеляційної інстанції відсутні підстави вважати, що відмова Міністерства енергетики та захисту довкілля України від апеляційної скарги суперечить закону чи порушує чиї-небудь права, свободи або інтереси.

З урахуванням наведеного колегія суддів приходить до висновку про відсутність будь-яких перешкод для реалізації відповідачем передбаченого процесуальним законом суб`єктивного права особи на відмову від апеляційного оскарження судового рішення.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 305 КАС України суд апеляційної інстанції закриває апеляційне провадження, якщо після відкриття апеляційного провадження особа, яка подала апеляційну скаргу, заявила клопотання про відмову від скарги, за винятком випадків, коли є заперечення інших осіб, які приєдналися до апеляційної скарги.

Згідно ч. 2 ст. 305 КАС України про закриття апеляційного провадження суд апеляційної інстанції постановляє ухвалу, яка може бути оскаржена в касаційному порядку.

За таких обставин, враховуючи виключне процесуальне право особи до закінчення апеляційного провадження відмовитися від апеляційної скарги повністю або частково, колегія суддів приходить до висновку про відсутність перешкод для прийняття відмови Міністерства енергетики та захисту довкілля України від апеляційної скарги та вважає за необхідне апеляційне провадження у вказаній справі закрити.

Керуючись ст.ст. 189, 248, 303, 305, 321, 325 КАС України, колегія суддів, -

У Х В А Л И Л А :

Заяву Міністерства енергетики та захисту довкілля України про відмову від апеляційної скарги - задовольнити.

Прийняти відмову Міністерства енергетики та захисту довкілля України від апеляційної скарги на ухвалу Окружного адміністративного суду міста Києва від 12 лютого 2020 року.

Апеляційне провадження за апеляційною скаргою Міністерства енергетики та захисту довкілля України на ухвалу Окружного адміністративного суду міста Києва від 12 лютого 2020 року у справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Міністерства енергетики та захисту довкілля України, Міністра енергетики та захисту довкілля України Оржеля Олексія Анатолійовича, за участю третіх осіб: Приватного акціонерного товариства "Укргівдроенерго", Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, Кабінету Міністрів України, Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, про визнання протиправними дій, стягнення моральної шкоди - закрити.

Роз`яснити апелянту, що повторне оскарження цього рішення особою, яка відмовилася від скарги, не допускається.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та може бути оскаржена у касаційному порядку шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду у порядку та строки, визначені ст. ст. 328-331 КАС України.

Суддя-доповідач Н.М. Єгорова

Судді А.Ю. Коротких

І.В. Федотов

Джерело: ЄДРСР 89728303
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку