open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Провадження № 2/331/289/2020

Справа № 331/9567/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 квітня 2020 року місто Запоріжжя

Жовтневий районний суд м.Запоріжжя в складі :

головуючого - судді Скользнєвої Н.Г.,

за участю : секретаря Постарнак М.М.,

позивача ОСОБА_1 ,

представника позивача ОСОБА_2 ,

розглянувши увідкритомусудовомузасіданні вм.Запоріжжісправуза позовом ОСОБА_1 в особі представника адвоката Нінчук-Худякової Олени Миколаївни до товариства з обмеженою відповідальністю « Місто для людей Запоріжжя» про зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ :

У серпні 2019 року ОСОБА_3 ОСОБА_4 , в особі представника адвоката Нінчук-Худякової О.М., звернулася до Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю « Місто для людей Запоріжжя» (далі ТОВ «МДЛ Запоріжжя» про зобов`язання здійснити ремонт покрівлі будинку над квартирою АДРЕСА_1 .

Ухвалою судді Орджонікідзевського районного суду Запорізької області від 02 вересня 2019 року вказану справу передано на розгляд Жовтневому районному суду м. Запоріжжя за підсудністю (а.с.25).

10 жовтня 2019 року справа надійшла до Жовтневого районного суду м. Запоріжжя та згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 10.10.2019 року передана в провадження судді Скользнєвої Н.Г.

Позов обґрунтовано тим, що ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_1 . Квартира розташована на п`ятому поверсі п`ятиповерхового будинку 1964 року побудови, який має шатровий дах. Над її квартирою більше року постійно протікає покрівля, внаслідок чого на стелі у спальній кімнати № НОМЕР_1 та коридорі утворились патьоки побілки. Для запобігання виникнення нових пошкоджень в першу чергу є необхідним проведення поточного ремонту покрівлі будинку над квартирою позивачки.

На звернення до керуючої компанії ТОВ «Місто для людей Запоріжжя» нею отримані листи від 07.05.18 р. № 18/579 та від 07.09.18 № 344647, відповідно до яких відповідач, не заперечуючи необхідність проведення робіт з ремонту покрівлі над квартирою, постійно переносить його, посилаючись на наявність заборгованості з боку мешканців будинку за послуги з управління будинком.

Вона не має заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, в тому числі послуг з утримання будинку.

Листом Запорізького міського виконавчого комітету від 01.02.19 р. № Д-0019-06 позивачці повідомлено, що роботи з ремонту покрівлі над квартирою включено до Титульного списку об`єктів поточного ремонту на 2019 рік, які заплановано виконати у 1-му кварталі 2019 року. Однак, станом на дату подання даного позову ремонтні роботи не виконані.

Ухвалою суду від 15 жовтня.2019 року справу прийнято до розгляду та відкрито провадження по зазначеній справі. Вирішено розгляд справи проводити за правилами загального позовного провадження. Призначено у справі підготовче судове засідання. (а.с. 33-34)

Ухвалою суду від 10 грудня 2020 року підготовче провадження по зазначеній справі визнано закритим та призначено справу до судового розгляду по суті (а.с. 59).

29 січня 2020 року до суду надійшли пояснення відповідача на позовну заяву, відповідно до яких виконання поточного ремонту покрівлі над квартирою позивачки на сьогодні не можливе у зв`язку з таким.

ТОВ «Місто для людей Запоріжжя» з 01.11.2017 року надає послуги управління багатоквартирним будинком АДРЕСА_2 на підставі договору № 09/2017-645 від 06.09.2017 р.

Згідно зДодатком №3до конкурсноїдокументації доскладової послугиз управліннябудинком «поточнийремонт конструктивнихелементів, внутрішньобудинкових системгарячого іхолодного водопостачання,водовідведення, теплопостачання та зливової каналізації і технічних пристроїв будинків таелементів зовнішнього упорядження»враховано лише5%від загальногообсягу робіт. Тому виконання ТОВ «МДЛЗапоріжжя» робітв обсягах,які перевищують5%від загальнообсягу робіт,в рамкахдіючого тарифуне єможливим тане входитьдо його компетенції.

Відповідно до статті 185 Житлового кодексу УРСР, фінансування затрат на експлуатацію та громадського житлового фонду здійснюється за рахунок власних коштів володільців. Проведення капітальногоремонту відноситься до зобов`язань співвласників багатоквартирного будинку, як співвласників спільного майна багатоквартирного будинку і зобов`язані нести витрати на приведення в належний стан свого майна.

Для фінансування самозабезпечення об`єднання співвласники сплачують відповідні внески і платежі в розмірах, установлених загальними зборами об`єднання. За згодою правління окремі співвласники можуть у рахунок сплати таких внесків і платежів виконувати окремі роботи.

Оскільки будинок позивачки не перебуває в управлінні ОСББ і укладеним договором № 06/09/2017-645 не передбачено відшкодування управителем затрат за власноруч зроблений власником квартири ремонт, то перерахунок за управління будинком не проводиться.

Виконання поточного ремонту житлових будинків виконується вмежах коштівна рахункахбудинків.І оскількирівень оплатипослуги зуправління будинком АДРЕСА_2 бувне вповному обсязі,то відповідноі навиконання іншихремонтних робітнад квартироюпозивачки повказаній адресі уТОВ «МДЛЗапоріжжя» не вистачало коштів на закупівлю матеріалу, демонтаж і монтаж покрівлі.

Окрім позивачкив цьомубудинку мешкаютьще іншімешканці іставити впріоритетне вирішенняпитання ремонтніроботи надїї квартирою,нехтуючи потребамиінших мешканців,ТОВ «МДЛЗапоріжжя» не має права. Скільки коштів надходить від мешканців по утриманню будинку АДРЕСА_2 на стільки і виконуються роботи ТОВ «МДЛ Запоріжжя» в тих обсягах, на які вистачило коштів.

На сьогодніпотрібно мінятипокрівлю вцьому будинкуне тількинад квартироюпозивачки,а іна ділянкахнад іншимиквартирами,тому щоє протікання.До тогож замінапокрівлі набудинку відноситьсяне допоточного ремонту,а докапітального.А ТОВ«МДЛ Запоріжжя» проводить тільки поточні ремонти в обсязі в частині, визначеної у 5 % від загального обсягу робіт, у зв`язку з чим вимоги позивачки не підлягають задоволенню (а.с. 81-87).

У судовому засіданні позивач та його представник підтримали позов та просили його задовольнити на підставі наявних доказів.

Представник відповідача у судове засідання не з`явився, надавши суду заяву-відзив, в якому просить проводити розгляд справи без участі представника відповідача (а.с. 87).

Суд, вивчивши позовні вимоги позивача, взявши до уваги пояснення позивача та відзив відповідача, перевіривши їх матеріалами справи, приходить до наступного.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

Матеріалами справи встановлено, що ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_1 на підставі договору купівлі-продажу від 20.05.16 р., посвідченого приватним нотаріусом за № 1359, що підтверджується Інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 59546865 (а.с 12).

Згідно з технічним паспортом квартира розташована на п`ятому поверсі п`ятиповерхового будинку (а.с. 14-15).

Згідно фотокарток над квартирою позивачки протікає покрівля, через що на стелі квартири утворилися патьоки (а.с. 16-18, 43-41).

Згідно з вимогами п. 5 ст. 13 Закону України № 417 «Про особливості здійсненняправа власностіу багатоквартирномубудинку» (даліЗакон №417)у разі якщо протягом одного року з дати набрання чинності цим Законом співвласники багатоквартирного будинку, в якому не створено об`єднання співвласників, не прийняли рішення про форму управління багатоквартирним будинком, управління таким будинком здійснюється управителем, який призначається на конкурсних засадах виконавчим органом місцевої ради, на території якої розташований багатоквартирний будинок.

Від імені співвласників багатоквартирного будинку АДРЕСА_3 НОМЕР_2 Гоголя в м. Запоріжжя заступником голови Запорізької міської ради укладено Договір № 09/2017-645 від 06.09.2017 р. про надання послуг управління багатоквартирним будинком АДРЕСА_2 з Управителем - ТОВ «Місто для людей Запоріжжя», з 01.11.2017 року. (а.с. 89-92).

Відповідно до ч. 1 ст. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» - послуга з управління багатоквартирним будинком це результат господарської діяльності суб`єктів господарювання, спрямованої на забезпечення належних умов проживання і задоволення господарсько-побутових потреб мешканців будинку шляхом утримання і ремонту спільного майна багатоквартирного будинку та його прибудинкової території відповідно до умов договору.

Управитель багатоквартирного будинку - це фізична особа-підприємець або юридична особа - суб`єкт підприємницької діяльності, яка за договором із співвласниками забезпечує належне утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території та належні умови проживання і задоволення господарсько-побутових потреб.

Згідно з підпунктом 10 пункту 10 Договору № 09/2017-645 від 06.09.2017 р. про наданняпослуг управліннябагатоквартирним будинком - Управитель зобов`язаний проводити огляд основних конструктивних елементів будинків і споруд об`єкта, за результатами якого складати відповідні акти та забезпечувати проведення профілактичних, поточних, капітальних та аварійних ремонтів, згідно із стандартами, нормативами, нормами, порядками, правилами, вимогами щодо строків та регламентами.

Отже, посилання відповідача на відсутність обов`язку проводити капітальні ремонт та на існуючу заборгованість інших мешканців будинку з оплати послуг з утримання будинку є безпідставними.

Окрім того, рішенням Запорізької міської ради № 105 від 19.12.2018 року затверджено Порядок проведення капітальних ремонтів спільного майна у багатоквартирних житлових будинках м. Запоріжжя на умовах співфінансування в 2019 році, який розроблено на основі пілотного проекту співфінансування з метою реалізації Програми розвитку та утримання житловокомунального господарства м. Запоріжжя на 2018-2020 роки, затвердженої рішенням міської ради від 20.12.2017 №4 (зі змінами та доповненнями) (далі - Програма), з урахуванням положень законів України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» та інших актів законодавства України та спрямовано на покращення технічного стану житлового фонду в місті Запоріжжі шляхом проведення капітального ремонту спільного майна у багатоквартирному будинку (далі - роботи) на умовах співфінансування за рахунок коштів бюджету міста Запоріжжя та коштів співвласників багатоквартирних будинків.

Цей Порядок поширюється на всі багатоквартирні будинки міста Запоріжжя. Порядок передбачає співфінансування частки очікуваної вартості робіт, визначеної цим Порядком за рахунок коштів співвласників багатоквартирних будинків та решти вартості робіт - за рахунок коштів бюджету міста Запоріжжя.

На звернення до ТОВ «Місто для людей Запоріжжя» позивачкою отримані листи від 07.05.18 № 18/579 та від 07.09.18 № 344647, відповідно до яких відповідач, не заперечуючи необхідність проведення робіт з ремонту покрівлі, переносить його виконання, посилаючись на наявність заборгованості з боку мешканців будинку за послуги з управління будинком (а.с. 19-20).

Листом Запорізького міського виконавчого комітету від 01.02.19 № Д-0019-06 позивачці повідомлено, що за інформацією ТОВ «Місто для людей Запоріжжя» роботи з ремонту покрівлі над її квартирою включено до Титульного списку об`єктів поточного ремонту на 2019 рік, які заплановано виконати у 1-му кварталі 2019 року (а.с. 21)

Однак, станом на час винесення рішення ремонт покрівлі та даху не виконано.

Позивачка не має заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, в тому числі послуг з утримання будинку, що підтверджується рахунком на сплату житлово-комунальних послуг за липень 2019 року (а.с. 22).

Аналізуючи переліченінорми матеріальногоправа,дослідивши письмовідокази сторінпо справіта перевірившиїх відповідністьвимогам законодавстваУкраїни,суд приходитьдо висновку,що позовнівимоги підлягають задоволенню.

Судові витрати розподілені судом відповідно до приписів ст. 141 ЦПК України.

Керуючись статтями 12, 13, 259, 263-265 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ :

Позов ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_4 , РНОКПП НОМЕР_3 ) в особі представника адвоката Нінчук Худякової Олени Миколаївни ( місцезнаходження: м. Запоріжжя, вул. Леоніда Жаботинського, 53, офіс 212), задовольнити.

Зобов`язати товариство з обмеженою відповідальністю « Місто для людей Запоріжжя» ( місцезнаходження : м. Запоріжжя, вул. Перемоги, 131-В , ідентифікаційний код юридичної особи 41279924) здійснити ремонт покрівлі будинку над квартирою АДРЕСА_1 .

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Запорізького апеляційного суду в 30-денний строк з дня складання повного рішення суду.

Повне рішення складено 8 травня 2020 року.

У відповідності до п.п. 15.5) п.п.15 п. 1 Розділу ХШПерехідних Положень ЦПК Українив новій редакції, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню короно вірусної хвороби ( COVID -19),процесуальні строки щодо апеляційного оскарження продовжуються на строк дії такого карантину.

Суддя : Н.Г.Скользнєва

29.04.2020

Джерело: ЄДРСР 89196803
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку