open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ЧЕРКАСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження 22-ц/821/754/20Головуючий по 1 інстанціїСправа №704/1296/19 Категорія: 314000000 Фролов О. Л. Доповідач в апеляційній інстанції Храпко В. Д.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 квітня 2020 року м. Черкаси

Черкаський апеляційний суд в складі колегії суддів :

Храпка В.Д., Вініченка Б.Б., Новікова О.М. за участю секретаря Матюхи В.І.

розглянувши у порядку письмового провадження апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Тальнівського районного суду Черкаської області від 19 лютого 2020 року, ухваленого під головуванням судді Фролова О.Л., у справі за позовом Національного університету цивільного захисту України в особі відокремленого структурного підрозділу Черкаського інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за надання освітніх послуг, -

в с т а н о в и в :

У листопаді 2019 року позивач Національний університет цивільного захисту України в особі відокремленого структурного підрозділу Черкаського інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля Національного університету цивільного захисту України (далі ЧІПБ ім. Героїв Чорнобиля НУЦЗ України) звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за надання освітніх послуг.

В обгрунтування позовних вимог посилається на те, що 01 вересня 2017 року між ОСОБА_1 та відокремленим структурним підрозділом Національного університету цивільного захисту України - Черкаським інститутом пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля Національного університету цивільного захисту України було укладено договір про надання освітніх послуг № 4м від 01.09.2017 року, відповідно до якого останній бере на себе зобов`язання за рахунок коштів відповідача здійснити його навчання у Черкаському інституті пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля Національного університету цивільного захисту населення України на денні формі, освітнього рівня «магістр» за спеціальністю 053 «Психологія», зі строком навчання, що відповідає терміну навчання та визначається датою зарахування 01.09.2017 року.

Наказом № 287о/с від 14 серпня 2017 року відповідача було зараховано з 01 вересня 2017 року студентом 1 курсу денної форми навчання за спеціальністю «Психологія» за рахунок фізичних або юридичних осіб згідно з додатком.

Відповідно до п. 4 договору відповідач зобов`язувався своєчасно вносити плату за освітню послугу в розмірах та в строки встановлені договором.

Відповідно до п. 9 договору загальна вартість освітньої послуги за весь строк навчання становить 15 000 грн. Вартість освітньої послуги за кожен семестр є однаковою складовою і складає 5 000 грн.

Позивач зазначає, що у період 2017-2018 років надавав відповідачу освітні послуги, що є предметом договору. Проте відповідач не сплачував кошти за навчання передбачене договором.

Наказом № 138 від 12 квітня 2018 року ОСОБА_1 був відрахований з навчального закладу за невиконання навчального плану.

З метою погашення заборгованості за надані освітні послуги ЧІПБ ім. Героїв Чорнобиля НУЦЗ України на адресу відповідача було направлено лист (претензію) № 37-14-05/962 від 05 травня 2018 року з проханням погасити грошову заборгованість, яка була залишена без відповіді.

З таких підстав позивач просив суд стягнути з ОСОБА_1 на користь Національного університету цивільного захисту України в особі відокремленого структурного підрозділу Черкаського інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля заборгованість за надання освітніх послуг в розмірі 19 100 грн. 35 коп., у тому числі основного боргу 10 500 грн., нарахованої пені в розмірі 6 975 грн., а також інфляційних збитків за період прострочення виконання грошового зобов`язання у розмірі 1 626 грн. 35 коп. та судові витрати.

Рішенням Тальнівського районного суду Черкаської області від 19 лютого 2020 року позов задоволено.

Стягнуто з ОСОБА_1 на користь Національного університету цивільного захисту України в особі відокремленого структурного підрозділу Черкаського інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля заборгованість за надання освітніх послуг в розмірі 19 100 грн. 35 коп., яка складається 10 500 грн. - основний борг, 6 975 грн. - пеня, 1 626 грн. 35 коп. інфляційні збитки за період прострочення грошового зобов`язання.

Стягнуто з ОСОБА_1 на користь Національного університету цивільного захисту України в особі відокремленого структурного підрозділу Черкаського інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля судові витрати по оплаті судового збору в розмірі 1 921 грн.

В апеляційній скарзі ОСОБА_1 просить рішення суду першої інстанції скасувати як незаконне, постановлене на підставі не повністю досліджених доказів, з порушенням норм матеріального та процесуального права, а по справі ухвалити нове рішення, яким у задоволенні позову відмовити.

В обґрунтування апеляційної скарги посилається на те, що суд першої інстанції задовольняючи позов не врахував, що не був повідомлений про зарахування до складу студентів університету і тому виїхав за кордон. Також суд не звернув уваги на той факт, що не міг підписувати договір , оскільки на той час перебував за кордоном.

Крім того, суд не врахував, що згідно Наказу Міністерства освіти і науки України «Про затвердження Умов прийому на навчання до вищих навчальних закладів України в 2017 році» № 1236 від 13 жовтня 2016 року, особи, які без поважних причин не приступили до занять протягом 10 календарних днів від дня їх початку, відраховуються з вищого навчального закладу і при вступі у ВУЗ оформляється академічна довідка, заводиться залікова книжка та студентський квиток. Залікова книжка та студентський квиток повинні були видані студентові на руки, однак дані документи відповідач не отримував і до навчання не приступив.

Також зазначає, що договір не містить зазначення навчальних років, протягом яких надається освітня послуга, що вказує на недоведеність позовних вимог про стягнення заборгованості за надання освітніх послуг протягом 2017-2018 років і на те, що сторони не погоджували умови нібито укладеного договору, так як при укладенні будь-якого договору сторони зобов`язані погодити всі істотні умови договору.

У відзиві на апеляційну скаргу Національний університет цивільного захисту України в особі відокремленого структурного підрозділу Черкаського інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля Національного університету цивільного захисту України просить рішення Тальнівського районного суду Черкаської області від 19 лютого 2020 року залишити без змін, а апеляційну скаргу без задоволення, посилаючись на те, що доводи апеляційної скарги безпідставні та необґрунтовані, а рішення суду законне.

Згідно до ч. 1 ст. 367 ЦПК України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними в ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Відповідно до ч. 1 ст. 368 ЦПК України справа розглядається судом апеляційної інстанції за правилами, встановленими для розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, з особливостями, встановленими главою І розділу V ЦПК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 369 ЦПК України апеляційні скарги на рішення суду у справах з ціною позову менше ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, крім тих, які не підлягають розгляду в порядку спрощеного позовного провадження, розглядаються судом апеляційної інстанції без повідомлення учасників справи.

Відповідно до ч. 13 статті 7 ЦПК України розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

Враховуючи вищевикладене, розгляд справи здійснено в порядку письмового провадження, без повідомлення учасників справи.

Вивчивши матеріали справи, перевіривши законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів апеляційної скарги, апеляційний суд приходить до наступних висновків.

Судом встановлено, що 01 вересня 2017 року між ОСОБА_1 та відокремленим структурним підрозділом Національного університету цивільного захисту України - Черкаським інститутом пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля Національного університету цивільного захисту України було укладено договір № 4м про надання освітніх послуг.

Відповідно до п. 1 договору виконавець бере на себе зобов`язання за рахунок коштів замовника здійснити надання одержувачу освітньої послуги пов`язаної з одержанням вищої освіти. Форма навчання денна, місце навчання - Черкаський інститут пожежної безпеки імені Герої Чорнобиля НУЦЗ, ступінь вищої освіти «магістр», назва спеціальності 053 «Психологія». Строк надання освітньої послуги відповідає терміну навчання та визначається датою зарахування 01 вересня 2017 року.

Згідно з наказом (по особовому складу) від 14 серпня 2017 року № 287 о/с «Про зарахування на навчання» ОСОБА_1 було зараховано з 01 вересня 2017 року студентом 1 курсу денної форми навчання за спеціальностями за рахунок фізичних або юридичних осіб згідно з додатком.

Пунктом 2 договору про надання освітніх послуг визначені права та обов`язки виконавця, згідно яких виконавець зобов`язується надати одержувачу освітню послугу на рівні стандартів вищої освіти.

У відповідності до п.4 договору замовник зобов`язується своєчасно вносити плату за освітню послугу в розмірах та в порядку встановлених цим договором.

Згідно п.8 договору розмір плати за надання освітньої послуги у повному обсязі встановлюється в національній валюті, при цьому виконавець має право змінювати розмір плати за навчання не частіше 1 разу на рік і не більше як офіційно визначений рівень інфляції за попередній календарний рік з обов`язковим інформуванням про це замовника.

Згідно п.9 договору загальна вартість освітньої послуги за весь строк навчання становить 15 000 грн., вартість за кожний семестр є однаковою і становить 5 000 грн.

Наказом в.о начальника інституту О.М. Тищенка від 22 січня 2018 року №22 (з основної діяльності) «Про підвищення вартості підготовки студентів денної та заочної форм навчання», були внесені зміни до кошторису вартості підготовки студентів денної та заочної форм навчання в частині підвищення з 01 лютого 2018 року вартості навчання з урахуванням визначеного рівня інфляції за 2017 рік (113,7%) на 1 000 грн. за рік для студентів денної форми навчання.

Відповідно до кошторису вартості підготовки студентів денної та заочної форми навчання, затвердженого Наказом ЧІПБ ім. Героїв Чорнобиля НУЦЗ від 22 січня 2018 року № 22, денна форма навчання за спеціальністю «Психологія», освітнього рівня «магістр» вартість з урахуванням визначеного рівня інфляції за 2017 рік, встановлено 11 000 грн.

Пунктом 10 вказаного договору замовник вносить плату за цим договором щосеместрово. Замовник вносить плату на розрахунковий рахунок інституту безготівково не пізніше 10 днів від початку семестру.

Згідно п.12 договору за несвоєчасну оплату освітніх послуг замовник сплачує виконавцю пеню у розмірі 0,5% від несплаченої суми за кожен день прострочення.

Відповідно до протоколу зборів Ради студентського (курсантського) самоврядування Черкаського інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля НУЦЗ №19 від 21 березня 2018 року було погоджено відрахування з навчання студентів 1-го курсу ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , які навчаються на денній формі навчання факультету цивільного захисту за спеціальністю 053 «Психологія» освітнього рівня «магістр» у зв`язку з не виконанням індивідуального навчального плану.

Наказом відокремленого структурного підрозділу Національного університету цивільного захисту України - Черкаським інститутом пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля Національного університету цивільного захисту України від 12 квітня 2018 року №138 (по особовому складу) ОСОБА_1 був відрахований з навчального закладу з 11 квітня 2018 року.

05 травня 2018 року листом (вимога) № 37-14-05/962 відокремленим структурним підрозділом Національного університету цивільного захисту України - Черкаським інститутом пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля Національного університету цивільного захисту України було запропоновано ОСОБА_1 сплатити заборгованість по договору № 4м від 01 вересня 2019 року та додано розрахунок заборгованості.

Вказаний лист ОСОБА_1 було отримано 11 травня 2018 року, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення.

Згідно наданого розрахунку, заборгованість ОСОБА_1 за вказаним договором про надання освітніх послуг від 01 вересня 2017 року станом на 05 листопада 2019 року становить 10 500 грн. 00 коп. - основний борг та 6 975 грн.00 коп. пеня

Згідно розрахунку інфляційних збитків за період прострочення виконання грошового зобов`язання ОСОБА_1 станом на 01 листопада 2019 року становить 1 625 грн. 35 коп.

Відповідно до ч. 1 ст. 44 Закону України «Про вищу освіту» ( в редакції, яка діяла на час виникнення правовідносин) прийом на навчання до закладів вищої освіти здійснюється на конкурсній основі відповідно до Умов прийому на навчання для здобуття вищої освіти, затверджених центральним органом виконавчої влади в сфері освіти і науки.

Наказом Міністерства освіти і науки України від 13 жовтня 2016 року № 1236 затверджено Умовами прийому на навчання до вищих навчальних закладів України на 2017 рік ( далі Умови прийому).

Відповідно до п. 3 розділу Х Умов прийому договір про надання освітніх послуг між вищим навчальним закладом і фізичною (юридичною) особою укладається після видання наказу про зарахування. У разі якщо договір не буде укладено протягом двох тижнів з дати видання наказу про зарахування, наказ про зарахуванняцієї особи скасовується. Оплата навчання здійснюється згідно з договором, укладеним сторонами.

Відповідно п. 1 розділу ХІІ Умов прийому наказ про зарахування на навчання видається керівником вищого навчального закладу на підставі рішення приймальної комісії.

Відповідно до п. 3 розділу ХІІ Умов прийому особи, які без поважних причин не приступили до занять протягом 10 календарних днів від дня їх початку, відраховуються з вищого навчального закладу.

Відповідно до п. 5 ст. 46 Закону України «Про вищу освіту» ( в редакції, яка діяла на час виникнення правовідносин) підставами для відрахування здобувача вищої освіти є: порушення умов договору (контракту), укладеного між закладом вищої освіти та особою, яка навчається, або фізичною ( юридичною) особою, яка оплачує таке навчання.

Судом встановлено, що відповідач ОСОБА_1 із 16 серпня 2017 року по 16 грудня 2017 року перебував за межами України, що підтверджується відмітками у закордонному паспорті.

Проте, позивач в порушення вищеназваних норм закону не відрахував його з навчального закладу.

Відповідно до п. 11 договору про надання освітніх послуг за невиконання або неналежне виконання зобов`язань цього договору, сторони несуть відповідальність згідно із законом та цим договором.

Відповідно до п. 14 договору про надання освітніх послуг у разі дострокового розірвання договору у зв`язку з порушенням замовником договірних зобов`язань або невиконання одержувачем обов`язків визначених статтею 63 Закону України «Про вищу освіту», кошти, що були внесені замовником, залишаються у виконавця та використовуються для виконання його статутних завдань.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 63 Закону України «Про вищу освіту» ( в редакції, яка діяла на час виникнення правовідносин) особи, які навчаються у вищих навчальних закладах, зобов`язані виконувати вимоги освітньої (наукової) програми.

Проаналізувавши вищевказані норми права, можна прийти до висновку, що договором не передбачено стягнення коштів в разі, якщо виконавець не приступив до навчання і не вніс попередньо кошти за навчання. В цьому разі не повертаються кошти попередньо внесені за навчання.

Проте, суд першої інстанції не звернув на це увагу і постановив рішення, яке не відповідає нормам матеріального і процесуального права, а висновки суду викладені в рішення не відповідають обставинам справи.

Згідно до статті 376 ЦПК України підставами для скасування судового рішення повністю або частково та ухвалення нового рішення у відповідній частині або зміни судового рішення, зокрема, є невідповідність висновків, викладених у рішенні суду першої інстанції, обставинам справи та порушення норм процесуального права або неправильне застосування норм матеріального права.

З урахуванням викладеного, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційна скарга підлягає до задоволення, рішення суду першої інстанції, як ухвалене при невідповідності висновків суду обставинам справи та з порушенням норм матеріального та процесуального права, до скасування в ухвалення нового рішення про відмову в задоволенні позову.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України із позивача підлягають до стягнення судові витрати, понесені відповідачем за подачу апеляційної скарги в сумі 2 881 грн. 50 коп.

Керуючись ст.ст. 374, 376, 381-384 ЦПК України, апеляційний суд, -

п о с т а н о в и в :

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 задоволити.

Рішення Тальнівського районного суду черкаської області від 19 лютого 2020 року скасувати.

В задоволенні позову Національного університету цивільного захисту України в особі відокремленого структурного підрозділу Черкаського інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за надання освітніх послуг відмовити.

Стягнути із Національного університету цивільного захисту України в особі відокремленого структурного підрозділу Черкаського інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля на користь ОСОБА_1 судові витрати в розмірі 2 881 грн. 50 коп.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили з дня її прийняття і оскарженню в касаційному порядку не підлягає, крім випадків передбачених п. 2 ч. 3 ст. 389 ЦПК України.

Судді:

Джерело: ЄДРСР 88895334
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку