open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Красноокнянський районний суд Одеської області

Справа № 506/76/20

Провадження № 2/506/62/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16.04.2020 року с.м.т. Окни

Красноокнянський районний суд Одеської області у складі

головуючого судді Чеботаренко О.Л.

за участю секретаря судового засідання Паламарчук М.О.

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду в с.м.т. Окни цивільну справу за позовом

ІНФОРМАЦІЯ_1 (військова частина НОМЕР_1 ) до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,

В С Т А Н О В И В:

ІНФОРМАЦІЯ_2 (військова частина НОМЕР_1 ) звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, а саме заборгованості за одноразову грошову допомогу після укладення першого контракту та недонос речового майна у загальній сумі 14860,20 грн.

Позовні вимоги позивач обґрунтовує тим, що 12.04.2018 року між ОСОБА_1 та начальником Подільського прикордонного загону Південного регіонального управління ДПС України було укладено контракт на проходження військової служби ДПС України строком на 5 років. Наказом начальника Подільського прикордонного загону від 06.12.2019 року ОСОБА_1 звільнено з військової служби за підпунктом «ж» (у зв`язку із систематичним невиконанням умов контракту) п.2 ч.5 ст.26 ЗУ «Про військовий обов`язок і військову службу» без права носіння військової форми одягу, а згідно наказу від 28.12.2019 року ОСОБА_1 з 31.12.2019 року виключено із списків особового складу і всіх видів забезпечення. Так, ОСОБА_1 проходив військову службу у Подільському прикордонному загоні Південного регіонального управління ДПС України з 12 квітня 2018 року по 31 грудня 2019 року та у цей же період перебував на речовому та всіх видах забезпечення вказаного органу охорони державного кордону України. При укладенні першого контракту ОСОБА_1 позивачем було виплачено одноразову грошову допомогу у розмірі 15858,00 грн. При цьому, «Інструкцією про порядок виплати грошового забезпечення військовослужбовцям ДПУ України» передбачено, що у разі звільнення військовослужбовця з військової служби до закінчення строку служби за першим контрактом у зв`язку із систематичним невиконанням військовослужбовцем умов контракту грошова допомога підлягає стягненню із військовослужбовця у сумі, обчисленій з урахуванням кількості повних календарних місяців пропорційно часу, який залишився до закінчення дії контракту, яка згідно до довідки-розрахунку фінансово-економічного відділу Подільського прикордонного загону складає 5609,46 грн. Відповідач на період проходження військової служби в ДПС України був забезпечений державою всіма видами матеріального забезпечення, в тому числі і речовим майном. На момент виключення зі списків Подільського прикордонного загону та усіх видів забезпечення згідно довідки-розрахунку (службової записки) №59 за відповідачем рахувалося речове майно, строки носіння якого не вийшли. Загальна сума за недонос речового майна, з урахуванням зносу, склала 9250,74 грн. Так як Подільський прикордонний загін є органом державної влади на місцях в системі ДПС України, є бюджетною установою і утримується виключно за рахунок коштів Державного бюджету, а відповідачем на даний час заборгованість не погашено, то позивач просив суд стягнути із відповідача вищезазначену заборгованість у загальній сумі 14860,20 грн. (заборгованість за отриману грошову допомогу після укладення першого контракту у сумі 5906,46 грн. + заборгованість за недонос речового майна, строки носіння якого не вийшли, у сумі 9250,74 грн.) та понесені позивачем судові витрати у сумі 2102,00 грн.

14.04.2020 року представником позивача до суду подано заяву про уточнення позовних вимог, в якій представник позивача, користуючись своїм правом, передбаченим ст.49 ЦПК України, зменшив розмір позовних вимог. Так, під час звірки з речовою службою Подільського прикордонного загону встановлено невідповідність в Довідці-розрахунку за недонос речового майна №59 кількості повних календарних місяців носіння речового майна відповідачем, а саме невірно зазначено 9 місяців, замість вірного 10 місяців, а загалом повних 19 календарних місяців за весь період проходження військової служби громадянином ОСОБА_1 . Тому, згідно оновленого розрахунку за недонос речового майна, довідки-розрахунку №12 та наказу №424-аг від 13.04.2020 року «Про внесення змін до наказу начальника прикордонного загону», загальна сума майнової шкоди відповідача за недонос речового майна з урахуванням зносу перед Подільським прикордонним загоном складає 9060,53 грн. У зв`язку із вищезазначеним представник позивача просив суд стягнути із відповідача вищезазначену заборгованість у загальній сумі 14669,81 грн. (заборгованість за отриману грошову допомогу після укладення першого контракту у сумі 5906,46 грн. + заборгованість за недонос речового майна, строки носіння якого не вийшли, у сумі 9060,35 грн) та понесені позивачем судові витрати.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, однак від нього до суду надійшло клопотання про розгляд справи у його відсутність до повного завершення. На задоволенні позову наполягає та просив його задовольнити /а.с.36/. Тому справа розглянута у відсутність представника позивача, що відповідає положенням ст.223 ЦПК України.

Відповідач в судове засідання не з`явився, однак від нього до суду, до початку розгляду справи по суті, надійшло клопотання про розгляд справи у його відсутність до повного завершення. Позов визнає повністю та не заперечує проти його задоволення. Тому справа розглянута у відсутність відповідача, що відповідає вимогам ст.223 ЦПК України /а.с.33/.

Вивчивши матеріали справи, суд прийшов до наступного висновку.

12 квітня 2018 року між начальником ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_1 укладено контракт про проходження військової служби в Державній прикордонній службі України строком на 5 років з 12 квітня 2018 року по 11 квітня 2023 року.

Відповідно до пп.2 п.3 вищезазначеного контракту, контракт може бути достроково припинено (розірвано) з ініціативи органу Державної прикордонної служби України або громадянина України в порядку та на підставах, визначених «Положенням про проходження громадянами України військової служби в Державній прикордонній службі України» /а.с 42/

Як вбачається із витягу з наказу начальника 2 прикордонного загону Південного регіонального управління Державної прикордонної служби України від 12.04.2018 року №86-ос «По особовому складу», старшого сержанта запасу ОСОБА_1 , який прибув з Окремого регіонального центру комплектування ДПСУ м.Одеса, на посаду інспектора прикордонної служби 1 категорії дозиметриста відділення інспекторів прикордонної служби «Новосеменівка» ІІІ категорії (тип В) прийнято з 12 квітня 2018 року на військову службу за контрактом осіб сержантського і старшинського складу /а.с. 12/.

Відповідно до ч. 2 ст. 2 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу», порядок проходження громадянами України військової служби, їх права та обов`язки визначаються цим Законом, відповідними положеннями про проходження військової служби громадянами України, які затверджуються Президентом України, та іншими нормативно-правовими актами.

Згідно п.1 ч.1 ст.3 ЗУ «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», положення вказаного закону поширюються на військовослужбовців правоохоронних органів спеціального призначення.

Відповідно до ст.6 ЗУ «Про Державну прикордонну службу України» Державна прикордонна служба є правоохоронним органом спеціального призначення.

Ч.1 ст.9 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» передбачено, що держава гарантує військовослужбовцям достатнє матеріальне, грошове та інші види забезпечення в обсязі, що відповідає умовам військової служби, стимулює закріплення кваліфікованих військових кадрів.

Відповідно до п.2 ст.9 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», до складу грошового забезпечення входять: посадовий оклад, оклад за військовим званням; щомісячні додаткові види грошового забезпечення (підвищення посадового окладу, надбавки, доплати, винагороди, які мають постійний характер, премія); одноразові додаткові види грошового забезпечення.

П.3 постанови Кабінету Міністрів України від 30.08.2017 № 704 «Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб», визначено здійснювати виплату грошового забезпечення військовослужбовцям осіб рядового і начальницького складу в порядку, що затверджується Міністерством оборони, Міністерством внутрішніх справ, Міністерством фінансів, Міністерством інфраструктури, Міністерством юстиції, Службою безпеки, Управлінням державної охорони, Службою зовнішньої розвідки, Адміністрацією Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації.

Відповідно до п.п. 8 п.6 вищезазначеної постанови, одноразова грошова допомога військовослужбовцям, особам сержантського і старшинського (молодшого начальницького) складу після укладення ними першого контракту виплачується у розмірі - дев`ять розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року

Аналогічна норма також міститься в п.п.1 п. 5 розділу IV «Інструкції про порядок виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Державної прикордонної служби України», затвердженої наказом Міністерства внутрішніх справ України №558 від 25 червня 2018 року, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 23 липня 2018 р. за № 854/32306.

Також в Інструкції про порядок виплат грошового забезпечення військовослужбовцям Державної прикордонної служби України (далі Інструкція), зазначено, що одноразова грошова допомога є видом одноразового додаткового грошового забезпечення.

Згідно п.п.2 п.5 розділу IV Інструкції грошова допомога виплачується після дня набрання чинності першим контрактом, передбаченим пунктом 23 Положення про проходження громадянами України військової служби в Державній прикордонній службі України, затвердженого Указом Президента України від 29 грудня 2009 року № 1115, на підставі наказів відповідних начальників (командирів) органів Держприкордонслужби про призначення на посаду та вступ до виконання обов`язків за цією посадою.

Згідно витягу із наказу начальника 2 прикордонного загону Південного регіонального управління Державної прикордонної служби України від 18.05.2018 року №117-ос «По особовому складу», старшому сержанту ОСОБА_1 виплачено одноразову грошову допомогу після укладення першого контракту, у вигляді дев`яти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року /а.с. 13/.

Як вбачається із витягу з наказу начальника 2 прикордонного загону Південного регіонального управління Державної прикордонної служби України від 18.05.2018 року №117-ос «Про особовий склад», прапорщика ОСОБА_1 старшого техніка відділення логістики відділу прикордонної служби «Окни» І категорії (тип Б) звільнено із військової служби за підпунктом «ж» (у зв`язку із систематичним невиконанням умов контракту військовослужбовцем), п.2 ч.5 ст.26 ЗУ «Про військовий обов`язок і військову службу» у запас, без права носіння військової форми /а.с. 14/.

Відповідно до витягу з наказу начальника 2 прикордонного загону Південного регіонального управління Державної прикордонної служби України від 28.12.2019 року №302-ос «Про особовий склад», прапорщика ОСОБА_1 , звільненого в запас, з 31 грудня 2019 року виключено із списків особового складу і всіх видів забезпечення. Остаточна дата закінчення проходження військової служби 31.12.2019 року /а.с. 15/.

Як вбачається із довідки-розрахунку на прапорщика ОСОБА_1 , відповідно до наказу від 18.03.2018 року №117-ос, останньому виплачено одноразову грошову допомогу після укладення першого контракту в сумі 15858,00 грн /а.с. 20/.

При цьому, відповідно до п.п.4 п.5 розділу ІV «Інструкції про порядок виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Державної прикордонної служби України, затвердженої наказом Міністерства внутрішніх справ України №558 від 25 червня 2018 року, у разі звільнення військовослужбовців, зазначених у пункті 1 цієї глави, з військової служби до закінчення строку служби за першим контрактом у зв`язку із систематичним невиконанням умов контракту військовослужбовцем, обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили, набранням законної сили рішенням суду щодо притягнення до відповідальності за адміністративне корупційне правопорушення, пов`язане з порушенням обмежень, передбачених Законом України «Про запобігання корупції», через службову невідповідність, у зв`язку з позбавленням військового звання в дисциплінарному порядку, грошова допомога підлягає стягненню з них у сумі, обчисленій, ураховуючи кількість повних календарних місяців пропорційно часу, який залишився до закінчення дії контракту.

Відповідно до п. 293 Положення про проходження громадянами України військової служби в Державній прикордонній службі України, затвердженого указом Президента України від 29 грудня 2009 року № 1115/2009, особа, звільнена з військової служби, на день виключення із списків особового складу органу Держприкордонслужби розраховується за всіма видами належного їй на день звільнення матеріального та грошового забезпечення.

Як вбачається із довідки-розрахунку на прапорщика ОСОБА_1 , відповідно до наказу від 18.03.2018 року №117-ос, нарахована сума боргу ОСОБА_1 на день його виключення зі списків особового складу, з вирахуванням грошового забезпечення відповідача за грудень у сумі 6607,71 грн., складає 5609,46 грн., виходячи із наступного /а.с.20, 54/.

Так, 15858,00 (дев`ять розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, тобто на 1 січня 2018 року - 9 * 1762 грн = 15858 грн.) : 60 (5 років - 60 місяців) = 264,30 грн. виплата за 1 місяць;

Враховуючи, що ОСОБА_1 був прийнятий на військову службу за контрактом строком на 5 років з 12 квітня 2018 року по 11 квітня 2023 року, при цьому був звільнений 31.12.2019 року, термін проходження військової служби ОСОБА_1 складає 20 місяці.

40 (повних календарних місяців, які залишилися до закінчення дії контракту) * 264,30 (виплата за 1 місяць) = 10572,00 грн.

Крім того, з урахуванням стягнення грошового забезпечення за грудень 2019 року на користь позивача підлягає сума у розмірі 5609,46 грн. (10572,00 грн. 6607,71 грн. (грошове забезпечення за грудень) = 5609,46 грн.)

Згідно п. 1 ч. 2 ст. 11 Цивільного кодексу України підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Статтею 526 ЦК України передбачено, що зобов`язання має виконуватись належним чином, відповідно до умов договору, вимог Цивільного кодексу Українита інших актів цивільного законодавства.

Відповідно до ст.610 ЦК України, порушенням зобов`язання є його невиконання або неналежне виконання.

Згідно із ст.611 ЦК України, у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Таким чином, враховуючи що ОСОБА_1 , якого 12.04.2018 року було прийнято на військову службу за контрактом осіб сержантського та старшинського складу строком на 5 років (до 11.04.2023 року) та виплачено одноразову грошову допомогу при укладенні першого контракту у розмірі дев`ять розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня 2018 року, при цьому 31.12.2019 року було звільнено із військової служби у зв`язку із систематичним невиконанням умов контракту військовослужбовцем, суд приходить до висновку про задоволення позову позивача в частині стягнення виплаченої грошової допомоги у сумі, обчисленій ураховуючи кількість повних календарних місяців пропорційно часу, який залишився до закінчення дії контракту з вирахуванням грошового забезпечення відповідача за грудень.

Що стосується вимоги позивача стосовно заборгованості ОСОБА_1 за речове майно, строки носіння якого не вийшли, суд приходить до наступного.

Згідно ст.9 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», держава гарантує військовослужбовцям достатнє матеріальне, грошове та інші види забезпечення в обсязі, що відповідає умовам військової служби, та військовослужбовці одержують грошове та речове забезпечення за рахунок держави.

Ч.2 ст.9-1 ЗУ «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей, речове забезпечення військовослужбовців здійснюється за нормами і в термін, що визначаються відповідно Міністерством оборони України, у тому числі для Державної спеціальної служби транспорту, іншими центральними органами виконавчої влади, що мають у своєму підпорядкуванні військові формування, Головою Служби безпеки України, начальником Управління державної охорони України, Головою Служби зовнішньої розвідки України, Головою Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України, а порядок грошової компенсації вартості за неотримане речове майно визначається Кабінетом Міністрів України.

Наказом МВС України «Про речове забезпечення військовослужбовців та працівників Державної прикордонної служби України в мирний час та особливий період» № 1132 від 31.10.2016, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 28 листопада 2016 р. за № 1536/29666 затверджені: «Норми забезпечення речовим майном військовослужбовців та працівників Державної прикордонної служби України в мирний час та особливий період», в яких визначений строк носіння (експлуатації) речового майна - час, установлений нормами речового забезпечення, протягом якого майно носиться або перебуває в експлуатації.

Відповідно до арматурної картки №740, ОСОБА_1 було видане таке речове майно: шапка зимова - видана в 2018 році за 04.2018 року; кашкет спеціальний - виданий в 2019 році за 04.2018 року; берет - виданий в 2018 році за 04.2018 року; блайзер спеціальний - виданий в 2019 році за 04.2018 року; куртка костюмна утеплена - видана в 2018 році 04.2018 року; куртка утеплена камуфляжна - видана в 2018 році за 04.2018 року; куртка спеціальна - видана в 2019 році за 04.2018 року; кітель повсякденний та штани - видані в 2019 році за 04.2018 року; куртка і штани камуфляжні літні - видані в 2018 році за 04.2018 року, в 2019 році за 04.2019 року та в 2019 році за 04.2020 року; костюм дощовий - виданий в 2018 році за 04.2018 року; білизна натільна - видана в 2019 році за 04.2018 року та в 2019 році за 04.2019 року; білизна тепла - видана в 2018 році за 04.2018 року та в 2019 році за 04.2020 року; шкарпетки бавовняні - видані в 2018 році за 04.2018 року, та в 2019 за 04.2019 року, 04.2020 року та 04.2021 року; шкарпетки вовняні - видані 2018 році за 04.2018 року, та в 2019 за 04.2019 року, 04.2020 року та 04.2021 року; черевики - видані в 2018 році за 04.2018 року та в 2019 році за 04.2020 року; напівчоботи хромові - видані в 2019 році за 04.2018 року; ремінь поясний - виданий в 2018 році за 04.2018 року та в 2019 році за 04.2021 року; рукавиці флюсові - видані в 2018 році за 04.2018 року; шарф труба зимовий - виданий в 2018 році за 04.2018 року; шарф труба літній - виданий в 2018 році за 04.2018 року; тенісистка спеціальна - видана два рази в 2019 році за 04.2018 року; фуфайка з коротким рукавом - видана два рази в 2019 році за 04.2018 рік; сорочка байкова - видана два рази в 2019 році за 04.2018 року; сорочка спеціальна - видана в 2019 році за 04.2018 року; сорочка спеціальна - видана в 2019 році за 04.2018 рік; штани спеціальні - видані в 2019 році за 04.2018 року. Про отримання вищезазначеного майна ОСОБА_1 розписався в арматурній картці /а.с.22/.

Як вбачається із довідки-розрахунку №12, сума грошової компенсації за неотримане ОСОБА_1 речове майно склала 3409,24 грн /а.с.52/.

Відповідно до пункту 15 «Інструкції про порядок речового забезпечення військовослужбовців та працівників Державної прикордонної служби України в мирний час та особливий період», затвердженої наказом МВС України № 1132 від 31.10.2016, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 28 листопада 2016 р. за № 1536/29666, у разі звільнення військовослужбовця, який проходить військову службу за контрактом, через службову невідповідність, систематичне невиконання умов контракту, обвинувальний вирок суду, що набрав законної сили, яким військовослужбовцю призначено покарання у виді позбавлення волі або обмеження волі, у зв`язку з позбавленням військового звання в дисциплінарному порядку, набранням законної сили судовим рішенням, відповідно до якого військовослужбовця притягнуто до відповідальності за адміністративне корупційне правопорушення, пов`язане з порушенням обмежень, передбачених Законом України "Про запобігання корупції, чи позбавлення права займати певні посади, вартість виданих йому предметів речового майна, строк носіння яких не закінчився, утримується з нього з урахуванням зносу»

На момент виключення зі списків Подільського прикордонного загону та усіх видів забезпечення згідно довідки - розрахунку (службова записка) №12 за відповідачем рахувалось речове майно, строки носіння якого не вийшли, а саме: берет - недонос 5 місяців, шапка зимова - недонос 17 місяців, куртка утеплена бавовн. - недонос 17 місяців, фуфайка з д.р. та кальсони - недонос 5 місяців, костюм польовий літній- недонос 17 місяців, білизна для холодної погоди- недонос 31 місяць, ремінь брючний - недонос 53 місяці, черевики з в/б- недонос 31 місяць, шарф труба - недонос 17 місяців, шкарпетки літні - недонос 29 місяців, шкарпетки зимові- недонос 29 місяців, кашкет спеціальний - недонос 17 місяців, блайзер спеціальний - недонос 17 місяців, куртка костюма утеплювача - недонос 17 місяців, куртка спеціальна - недонос 17 місяців, кітель та штани - недонос 41 місяць, костюм вітрозахисний - недонос 53 місяці, напівчоботи утеплені - недонос 41 місяць, рукавички демісезонні - недонос 17 місяців, теніска спеціальна - недонос 17 місяців, сорочка бойова- недонос 5 місяців, сорочка спеціальна - недонос 5 місяців, штани спеціальні - недонос 5 місяців, шарф-труба літній -недонос 17 місяців.

Відповідно до довідки-розрахунку (службова записка) №12, за недонос речового майна прапорщиком ОСОБА_1 , сума недоносу склала 12418,46 грн., а до утримання з урахуванням компенсації прибуткового податку та недоносу 9060,535 грн. /а.с.52/.

Відповідно до витягу із наказу «Про внесення змін до наказу начальника прикордонного загону» від 13.04.2020 року №424-02 внесено зміни до наказу начальника Подільського прикордонного загону №1437-аг «Про виплату грошової компенсації за недотримані предмети речового майна», а саме перший пункт вказано наказу, яким зобов`язано головного бухгалтера провести виплату грошової компенсації за неотримані предмети речового майна з урахуванням недоносу речового майна, отриманого у користування. При цьому, сума компенсації за неотримане речове майно складає 3904,24 грн., а утримання за недонос речового майна з ПДВ -12418,46 грн., тому до утримання з ОСОБА_1 з урахуванням податків та недоносу підлягає 9060, 35 грн /а.с. 53/.

Ст.1212 ЦК України визначено, що особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов`язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов`язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала. Положення цієї глави застосовуються незалежно від того, чи безпідставне набуття або збереження майна було результатом поведінки набувача майна, потерпілого, інших осіб чи наслідком події. Положення цієї глави застосовуються також до вимог про: 1) повернення виконаного за недійсним правочином; 2) витребування майна власником із чужого незаконного володіння; 3) повернення виконаного однією із сторін у зобов`язанні; 4) відшкодування шкоди особою, яка незаконно набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи.

Відповідно до ст.16 Цивільного кодексу України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способами захисту цивільних прав та інтересів може бути, зокрема, і відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди.

Відповідно до вимог ст.ст. 6, 10, 27, 28 Закону України «Про Державну прикордонну службу України», Державна прикордонна служба України є правоохоронним органом спеціального призначення, який виконує завдання щодо забезпечення недоторканості державного кордону та охорони суверенних прав України в її виключній (морській) економічній зоні, є спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах охорони державного кордону та фінансується за рахунок коштів Державного бюджету України.

Тобто Подільський прикордонний загін є органом державної влади на місцях в системі Державної прикордонної служби України, являється бюджетною установою і утримується виключно за рахунок коштів Державного бюджету України.

Відповідно до ст.ст. 58, 59 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України, командир (начальник) є єдиноначальником і особисто відповідає перед державою за бойову та мобілізаційну готовність ввіреної йому військової частини. Він, серед іншого, зобов`язаний вживати заходів щодо відшкодування матеріальних збитків, заподіяних військовій частині, для чого діяти у відповідності із Законом, у тому числі, представляти інтереси держави у разі необхідності в судах.

Таким чином, відповідач, як колишній військовослужбовець військової частини НОМЕР_1 , згідно вимог вищевказаних нормативно-правових актів повинен відшкодувати позивачу заборгованість за речове майно, строки носіння якого не вийшли.

У зв`язку із вищевикладеним, з метою забезпечення інтересів держави, суд приходить до висновку, що позовна заява позивача і в частині вимоги про стягнення з відповідача заборгованості за недонос речового майна також підлягає задоволенню.

Ч.1 ст.142 ЦПК України встановлено, що у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення по справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Таким чином, оскільки відповідач визнав позов до початку розгляду справи по суті, то позивачу з державного бюджету слід повернути 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову, а саме 1051,00 грн. (50% від 2102,00 грн., сплаченого позивачем при поданні позову через Держказначейську службу України, м.Київ за платіжним дорученням №180 від 30.01.2020 року)

Крім того, відповідно до ч.1 ст.141 ЦПК України, з відповідача на користь позивача слід стягнути понесені позивачем судові витрати.

Керуючись ст.ст.10,12,13,76-81,141, 142, 259,259, 263-265 ЦПК України, ст.ст.526, 610, 611 ЦК України, Законом України «Про військовий обов`язок і військову службу», суд,

У Х В А Л И В:

Позов ІНФОРМАЦІЯ_1 (військова частина НОМЕР_1 ) (адреса місцезнаходження: АДРЕСА_1 ) до ОСОБА_1 (зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 ) про стягнення заборгованості задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 , (зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 ) на користь Подільського прикордонного загону Південного регіонального управління Державної прикордонної служби (військова частина НОМЕР_1 ), код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) заборгованість за виплачену одноразову грошову допомогу після укладання першого контракту у сумі 5609,46 грн. (реквізити для перерахування коштів: Військова частина НОМЕР_1 (в/ч НОМЕР_1 ), адреса місцезнаходження: АДРЕСА_3 , код ЄДРПОУ-14321825, МФО банку 820172, банк Державна казначейська служба України, м.Київ, Р/р НОМЕР_4 , призначення платежу: стягнення коштів одноразової грошової допомоги після укладення першого контракту, КЕКВ 2112).

Стягнути з ОСОБА_1 , (зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 ) на користь Подільського прикордонного загону Південного регіонального управління Державної прикордонної служби (військова частина НОМЕР_1 ), код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) заборгованість за недонос речового майна у сумі 9060,35 грн. (реквізити для перерахування коштів: Військова частина НОМЕР_1 (шифр 265132), адреса місцезнаходження: вул.Армійська, 21, м.Подільськ, Одеської області, 66300, код ЄДРПОУ-14321825, МФО банку 820172, банк Державна казначейська служба України, м.Київ, Р/р НОМЕР_5 , призначення платежу: стягнення коштів за недонос речового майна, КЕКВ 2110)

Зобов`язати Управління Державної казначейської служби України в Окнянському районі Одеської області, код ЄДРПОУ 38029450, що розташоване за адресою: вул. Комарова, 2, смт Окни, Одеської області, повернути ІНФОРМАЦІЯ_1 (військова частина НОМЕР_1 ), код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) судовий збір у сумі 1051,00 грн. сплачений через Держказначейську службу України, м.Київ за платіжним дорученням №180 від 30.01.2020 року.

Стягнути з ОСОБА_1 , (зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 ) на користь Подільського прикордонного загону Південного регіонального управління Державної прикордонної служби (військова частина НОМЕР_1 ), код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) судові витрати по сплаті судового збору в сумі 1051,00 грн. (реквізити для перерахування коштів: Військова частина НОМЕР_1 (в/ч НОМЕР_1 ), адреса місцезнаходження: АДРЕСА_3 , код ЄДРПОУ-14321825, МФО банку 820172, банк Державна казначейська служба України, м.Київ, Р/р НОМЕР_4 , призначення платежу: відшкодування судового збору, КЕКВ 2800)

Відповідно до п.п.15.5) п.1 Перехідних положень ЦПК України, на рішення може бути подана апеляційна скарга до Одеського апеляційного суду через Красноокнянський районний суд Одеської області або безпосередньо до Одеського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 21 квітня 2020 року.

СуддяО. Л. Чеботаренко

Джерело: ЄДРСР 88861731
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку