open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 289/273/20

Номер провадження 3/289/146/20

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26.03.2020 м. Радомишль

Суддя Радомишльського районного суду Житомирської області Сіренко Н.С., розглянувши матеріали, що надійшли з Радомишльського відділення поліції Коростишівського відділу поліції ГУ НП в Житомирській області про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 та проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , ФОП ОСОБА_2 ,

за ч. ч. 2, 3 ст. 166-22 КУпАП,

ВСТАНОВИВ:

На підставі наказу головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області від 03.02.2020 № 356-ОД «Про проведення заходу державного контролю відповідно до щорічного плану» у період з 11.02.2020 по 17.02.2020 здійснено планову інспекцію закладу громадського харчування та закладу роздрібної торгівлі харчовими продуктами ФОП ОСОБА_1 , які розташовані за адресою: АДРЕСА_3 Житомирська обл., щодо дотримання оператором ринку Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров`я та благополуччя тварин», Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності таякості харчових продуктів». Інспекцією встановлено:

-Потужність - роздрібна торгівля харчовими продуктами:

Підлога у торговельному залі брудна. Під холодильним/морозильним обладнанням сміття. Вікна брудні, у павутинні. Стіни та стеля місцями брудні. Підлога в приміщенні, де зберігаються безалкогольні напої, брудна, лінолеум місцями пошкоджений. Стіни та стеля місцями брудні.

-Потужність - заклад громадського харчування:

Підлога у залі для миття посуду пошкоджена. Стіни та стеля мають ознаки пошкодження в результаті підтоплення сусідами. Вікна у залі для приготування їжі брудні, у павутинні. Стіна навколо умивальника забруднена застарілим жиром. Стеля місцями брудна. Двері місцям брудні.

Чим порушено: пункт 1 частини першої статті 41, пункт 1 частини першої, частина друга статті 42, пункт 2 частини першої, частина друга статті 42, пункт 4 частини першої статті 42, пункт 3 частини першої статті 42, пункт 2 частини першої статті 49, пункт 3 частини першої статті 49 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

-Потужність - роздрібна торгівля харчовими продуктами:

У торговельному залі під прилавком знаходиться картонна коробка зі сміттям. Маркований контейнер з кришкою для зберігання відходів відсутній.

-Потужність - заклад громадського харчування:

У залі для приготування їжі контейнер для відходів не маркований та без кришки.

У залі для миття посуду контейнер для відходів не маркований та без кришки.

У залі для відвідувачів під барною стійкою знаходиться картонна коробка зі сміттям. Маркований контейнер з кришкою для зберігання відходів відсутній.

Чим порушено: пункт 1 частини першої статті 41, пункт 1 частини першої статті 46, пункт 2 частини першої статті 46, пункт 2 частини першої статті 49, пункт 3 частини першої статті 49 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

-Потужність - роздрібна торгівля харчовими продуктами:

Спеціальні засоби, призначені для дезінфекції виробничого приміщення, інвентарю та обладнання, відсутні. Товарно-транспортні накладні, декларації виробника (посвідчення про якість) на миючі засоби оператором ринку не пред`явлені.

-Потужність - заклад громадського харчування:

Товарно-транспортні накладні, декларації виробника (посвідчення про якість) на миючі/дезінфікуючі засоби оператором ринку не пред`явлені.

Чим порушено: пункт 1 частини першої статті 41, пункт 1 частини першої статті 45, пункт 2 частини першої статті 49, пункт 3 частини першої статті 49 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

-Потужність - роздрібна торгівля харчовими продуктами:

Полиці для зберігання хлібобулочних виробів брудні, у пилу. Задня горизонтальна поверхня холодильної вітрини, де зберігаються сир, майонез, тощо, місцями сильно пошкоджена (від нарізання харчових продуктів). Усе наявне холодильне обладнання на внутрішніх поверхнях брудне.

-Потужність - заклад громадського харчування:

У залі для приготування їжі верхня поверхня шафки для зберігання інвентарю місцями пошкоджена.

Чим порушено: пункт 5 частини першої статті 42, пункт 1 частини першої статті 45, пункт 2 частини першої статті 45, пункт 2 частини першої статті 49, пункт 3 частини першої статті 49 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

-Потужність - роздрібна торгівля харчовими продуктами:

Морозильне/холодильне обладнання не марковане (не нумероване). Робочі повірені/калібровані контрольні термометри в морозильному/холодильному обладнанні відсутні. Робочий повірений/калібрований прилад для вимірювання температури та вологості у торговому залі та складському приміщенні відсутні.

-Потужність - заклад громадського харчування:

Морозильне/холодильне обладнання не марковане (не нумероване). Робочі повірені/калібровані контрольні термометри в морозильному/холодильному обладнанні відсутні.

Чим порушено: частину другу статті 45, пункт 2 частини першої статті 49, пункт 5 частини першої статті 49 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

-Потужність - роздрібна торгівля харчовими продуктами:

Чек-листи/журнали реєстрації показників температурного/вологісного режиму приміщень (торгівельного залу та складського приміщення), температурного режиму морозильного/холодильного обладнання оператором ринку не пред`явлені.

-Потужність - заклад громадського харчування:

Чек-листи/журнали реєстрації показників температурного режиму морозильного/холодильного обладнання оператором ринку не пред`явлені.

Чим порушено: пункт 2 частини першої статті 49, пункт 5 частини першої статті 49 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

-Потужність - роздрібна торгівля харчовими продуктами:

Чек-листи/журнал прибирання приміщень потужності оператором ринку не пред`явлені. Чек-листи/журнал миття і дезінфекції інвентарю, обладнаня потужності оператором ринку не пред`явлені.

-Потужність - заклад громадського харчування:

Чек-листи/журнал прибирання приміщень потужності оператором ринку не пред`явлені. Чек-листи/журнал миття і дезінфекції інвентарю, обладнання потужності оператором ринку не пред`явлені.

Чим порушено: пункт 1 частини першої статті 41, пункт 1 частини першої статті 45, пункт 2 частини першої статті 49, пункт 3 частини першої статті 49 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

-Роботи щодо дератизації/дезінсекції потужностей не проводяться. Акти на проведення вищевказаних робіт оператором ринку не пред`явлені. Договір з компетентною організацією на проведення робіт щодо дератизації/дезінсекції оператором ринку не пред`явлений. Чим порушено: пункт 2 частини першої статті 41, пункт 2 частини першої статті 49, пункт 3 частини першої статті 49, пункт 4 частини першої статті 49 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

-Товарно-транспортні накладні, декларації виробника (посвідчення про якість) та/або інші документи, які встановлюють постачальників та підтверджують безпечність наявної на потужності харчової обробленої/необробленої продукції тваринного й рослинного походження (фрукти, овочі, кава, чай, риба, майонез, крупи, макаронні вироби, цукерки, спеції, безалкогольні напої, молочні продукти тощо), оператором ринку не пред`явлені. Чим порушено: статтю 22, частину 8 статті 20, частини першу, другу статті 37, пункт 1 частини першої статті 49 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»: статті 4, 5 Закону України «Про вилучення з обігу, переробку утилізацію, знищення або подальше використання неякісної та небезпечної продукції»; частину першу статті 5, частину другу статті 5, частину п`яту статті 5 Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», частину 1, частину 2, частину 3, частину 6, частину 7 розділу II «Правил роздрібної торгівлі продовольчими товарами», затверджені наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 11.07.2003 № 185,

-Потужність - роздрібна торгівля харчовими продуктами:

Маркування (стікери) на пакетах/коробках, в які на потужності розфасовані: печиво, чіпси, заготовки для піци, сир, кава, морожена печінка, морожена риба (хек, салака, бички, філе сома, скумбрія, хребти), курячі лапи морожені, риба в`ялена (сніток, плотва, судак, восьминіг сухий), арахіс сухийй, оселедці, грудина копчена, щоки свинячі, із зазначенням назви продукту, дати виробництва продукту, дати та часу розпакування, кінцевий термін зберігання/використання продукту, умови зберігання, тощо, відсутні.

Маркування (стікери) на відкритій упаковці з ковбасними виробами, із зазначенням дати та часу її відкриття, кінцевого терміну зберігання/використання продукту, відсутні.

-Потужність - заклад громадського харчування:

Маркування (стікери) на пакетах, в які на потужності розфасовані: морожені пельмені, м`ясо, із зазначенням назви продукту, дати виробництва продукту, кінцевого терміну зберігання/використання продукту, умов зберігання, тощо, відсутні.

Чим порушено частину другу статті 37 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»; частину першу статті 5, статтю 18, статтю 19 Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів».

-Потужність - роздрібна торгівля харчовими продуктами;

Станом на 11.02.2020 на прилавках потужності пропонується для реалізації: ковбаса напівкопчена «Салямі Королівська», масою приблизно 0,5 кг (1 батон), виробництва ТМ «М`ясна Гільдія» 26.11.2019, яка повинна бути вжита до 10.01.2020; ковбаса напівкопчена «Премія», загальною масою приблизно 1 кг (2 батони) виробництва ТМ «М`ясна Гільдія» 18.11.2019, яка повинна бути вжита до 02.01.2020; імбир маринований рожевий 1 банка 250 г, який повинний бути вжитий до 04.11.2017; «Смачний» майонез 1 упаковка 300 г повинний бути вжитий до 06.11.2019; масло солодковершкове «Селянське 73%» виробництва ТОВ «Глобинський маслосирзавод» 1 упаковка 180 г, яке повинна бути вжите до 14.06.2019; м`ясо мідій (3 упаковки) загальною масою 1,5 кг, дата виробництва яких 05.12.2018 та повинні бути вжиті протягом одного року; кефір «Селянський» 2,5% (1 пляшка 1 л.), який повинен бути вжитий до 03.02.2020; кефір «Селянський» 1,5% (1 пляшка 1 л), який повинен бути вжитий до 03.02.2020; сирок «Агуша» 3,9% (1 упаковка 100 г), який має бути вжитий до 10.02.2020; чай «Gracer» 1 пачка з датою виробництва 10.04.2017, який відповідно до маркування має бути вжитий протягом 2 років; чай «Sherwood» 1 пачка, який виготовлений 01.12.2017 та має бути вжитий протягом 2 років з дня виробництва

Чим порушено: частину другу статті 37 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»; статті 4, 5 Закону України «Про вилучення з обігу, переробку, утилізацію, знищення або подальше використання неякісної та небезпечної продукції».

-Потужність - роздрібна торгівля харчовими продуктами:

товарне сусідство під час зберігання/реалізації харчових продуктів не дотримується. В морозильній вітрині зберігаються разом морожені риба, печінка, курячі лапи. В одній холодильній вітрині разом пропонуються до реалізації яйця курячі та кисломолочні продукти. В одній холодильній вітрині пропонуються для реалізації риба в`ялена, салати, риба солена. Харчова продукція (безалкоголь напої, в пакетах: кава, насіння, приправи) зберігаються безпосередньо на підлозі

-Потужність - заклад громадського харчування;

Картопля нечищена у пластиковому ящику знаходиться під умивальником для особистої гігієни персоналу потужності.

Чим порушено пункт 2 частини першої статті 41, пункт 2 частини першої статті 49, пункт 3 частини першої статті 49 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

-Засоби для підтримання належної особистої гігієни не впорядковані:

Потужність - роздрібна торгівля харчовими продуктами:

Дозатор з миючим засобом відсутній. Дозатор з дезінфікуючим розчином для рук відсутній. Паперовий рушник або прилад для обдува рук відстуні. Умивальник для особистої гігієни персоналу, та поверхні навколо нього брудні.

Потужність - заклад громадського харчування:

Дозатор з миючим засобом відсутній. Дозатор з дезінфікуючим розчином для рук відсутній. Паперовий рушник або прилад для обдува рук відсутні.

Чим порушено: пункт 2 частини першої статті 41 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

-Документи, які підтверджують відповідність води, яка використовується на потужностях, ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», оператором ринку не пред`явлені. Фільтруючі елементи фільтрів для води (з прозорим корпусом) на потужностях мають ознаки забруднення (темно коричневі). Чим порушено пункт частини першої статті 47, пункт 4 частини першої статті 47, пункт 3 частини першої статті 49 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та я харчових продуктів».

-Потужність - роздрібна торгівля харчовими продуктами:

Документи про проходження персоналом потужності, який безпосередньо здійснює обіг харчових продуктів, періодичного навчання щодо гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів, оператором ринку не пред`явлені. Медична книжка реалізатора харчових продуктів ОСОБА_3 оператором ринку не пред`явлена. Медична книжка реалізатора харчових продуктів ОСОБА_4 без фотокартки.

-Потужність - заклад громадського харчування:

Документи про проходження персоналом, який безпосередньо здійснює обіг харчових продуктів, періодичного навчання щодо гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів, оператором ринку не пред`явлені. Медичні книжки бармена-реалізатора ОСОБА_5 та кухаря Мощенко О.С. оператором ринку не пред`явлені.

Чим порушено: пункт 1 частини першої статті 48, пункт 2 частини першої статті 48 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

-Потужність - роздрібна торгівля харчовими продуктами:

Журнал здоров`я, де зазначається стан здоров`я персоналу, який заступає на зміну, оператором ринку не пред`явлений.

-Потужність - заклад громадського харчування:

Журнал здоров`я, де зазначається стан здоров`я персоналу, який заступає на зміну, оператором ринку не пред`явлений.

Чим порушено: пункт 1 частини першої статті 48 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

-Потужність - роздрібна торгівля харчовими продуктами:

Відсутні супровідні документи, які підтверджують можливість застосування пакувального матеріалу (пакетів) та стаканчиків для кави у харчовій галузі.

-Потужність - заклад громадського харчування:

Відсутні супровідні документи, які підтверджують можливість застосування стаканчиків для кави у харчовій галузі.

Чим порушено частину четверту статті 32, пункт 3 частини першої статті 49| пункт 1 частини першої статті 50 Закону України «Про основні принципи та вимога до безпечності та якості харчових продуктів».

ОСОБА_1 у судове засідання не з`явився, про дату, час та місце слухання справи був повідомлений своєчасно та належним чином, причини неявки суду не повідомив, клопотань чи заяв від нього не надходило, а тому суд, у відповідності до ст. 268, ч. 1 ст. 277 КУпАП, розглядає справу без його участі.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що дії ОСОБА_1 містять склад адміністративних правопорушень, передбачених ч. ч. 2, 3 ст. 166-2 КУпАП, його вина повністю доведена та підтверджується матеріалами справи, а саме: протоколом про адміністративне правопорушення № 3 від 17.02.2020, актом складеним за результатами проведення планового заходу державного контролю стосовно додержання операторами ринку вимог законодавства про харчові продукти та корми, здоров`я та благополуччя тварин № 8 від 17.02.2020, відеоматеріалами. Вказані документи, відповідно до ст. 251 КУпАП, є доказами в справі про адміністративне правопорушення, які узгоджуються між собою.

Враховуючи характер скоєних правопорушень, особу ОСОБА_1 , інші обставини, викладені у ст.ст. 33-35 КУпАП, вважаю, що є всі підстави для застосування до ОСОБА_1 адміністративного стягнення, відповідно до ст. 36 КУпАП, у виді штрафу в межах санкції, передбаченої ч. 3 ст. 166-22 КУпАП.

Відповідно до ст. 40-1 КУпАП та Закону України «Про судовий збір», із ОСОБА_1 підлягає стягненню судовий збір в розмірі 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, оскільки на нього судом накладено адміністративне стягнення.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.33-36, 40-1, 166-22, 252, 283-285 Кодексу України про адміністративні правопорушення, суддя, -

П О С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 визнати винним у вчиненні правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 166-22 Кодексу України про адміністративні правопорушення, та застосувати до нього адміністративне стягнення у вигляді 510,00 гривень штрафу.

ОСОБА_1 визнати винним у вчиненні правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 166-22 Кодексу України про адміністративні правопорушення, та застосувати до нього адміністративне стягнення у вигляді 1020,00 гривень штрафу.

На підставіст. 36 КУпАП, суд накладає стягнення в межах санкції встановленої за більш серйозне правопорушення з числа вчинених, і остаточно притягує ОСОБА_1 до адміністративного стягнення у вигляді 1020,00 гривень штрафу (Отримувач коштів: УК у Радомишл.рн/ Радомишл.рн /21081100, код отримувача (ЄДРПОУ): 38015379, банк отримувача: Казначейство України (ЕАП), код банку отримувача (МФО): 899998, рахунок отримувача: UA598999980313090106000006519, код класифікації доходів бюджету: 21081100).

Стягнути з ОСОБА_1 судовий збір у розмірі 420,40 гривень на користь держави Отримувач коштів: ГУК у м. Києві/м. Київ 22030106, код отримувача (ЄДРПОУ): 37993783, банк отримувача: Казначейство України (ЕАП), код банку отримувача (МФО): 899998, рахунок отримувача: UA908999980313111256000026001, код класифікації доходів бюджету: 22030106, призначення платежу: судовий збір).

Постанова може бути оскаржена до Житомирського апеляційного суду через Радомишльський районний суд Житомирської області протягом 10 діб з моменту її винесення.

Суддя Н. С. Сіренко

Постанова набирає законної сили "__"_______ 2020

Строк пред`явлення до виконання "__ "_______ 2020

Джерело: ЄДРСР 88460070
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку