open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
Це рішення містить правові висновки
Це рішення містить правові висновки
emblem

ПОСТАНОВА

Іменем України

20 березня 2020 року

Київ

справа № 2а-12182/09

провадження № К/9901/5976/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду: судді-доповідача Коваленко Н.В., суддів: Берназюка Я.О., Желєзного І.В., розглянувши у письмовому провадженні в касаційному порядку справу за позовом Публічного акціонерного товариства «АрселорМіттал Кривий Ріг» до виконавчої дирекції Дніпропетровського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності про визнання дій неправомірними та скасування рішення, за касаційною скаргою виконавчої дирекції Дніпропетровського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду у складі судді Барановського Р.А. від 23 березня 2011 року та постанову Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду у складі колегії суддів: Баранник Н.П., Нагорної Л.М., Юхименка О.В. від 16 квітня 2015 року,

УСТАНОВИВ:

ІСТОРІЯ СПРАВИ

Короткий зміст позовних вимог

1. ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» звернувся до суду з позовом до виконавчої дирекції Дніпропетровського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності про визнання дій неправомірними та скасування рішення, в якому просило:

- визнати неправомірними дії виконавчої дирекції Дніпропетровського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності щодо проведення 3 28 по 26, 30 червня та 1 - 3 липня 2009 року планової перевірки ВАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг»;

- визнати протиправним та скасувати рішення виконавчої дирекції Дніпропетровського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 14 липня 2009 року № 200.

Короткий зміст рішень судів першої та апеляційної інстанцій

2. Постановою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 23 березня 2011 року позовні вимоги ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» було задоволено частково.

Визнано протиправним та скасовано рішення виконавчої дирекції Дніпропетровського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 14 липня 2009 року № 200 про застосування та зарахування до бюджету Фонду, відображення у звіті сум фінансових (штрафних) санкцій, неправомірних витрат донарахованих сум внесків, пені за порушення законодавства про загальнообов`язкове соціальне страхування та сплатити суму неприйнятих до заліку витрат в розмірі 108758,53, фінансові (штрафні) санкції в розмірі 54379,27 грн на загальну суму 163137,80 грн.

3. Задовольняючи позовні вимоги, суд першої інстанції виходив з того, що оскільки, робота застрахованих осіб, зазначених у листках непрацездатності (додаток до акту), не є роботою з підсумованим обліком робочого часу, для розрахунку їм страхових виплат та оплати перших п`яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок роботодавця позивачем застосовувалася середньоденна заробітна плата (дохід) за відпрацьований час або за один календарний день, як це передбачено пунктом 13 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат по загальнообов`язковому державному соціальному страхуванню», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2001 року № 1266.

Застосування відповідачем при перевірці розрахунків сум страхових виплат із застосуванням середньогодинної заробітної плати та розподіленням робочої зміни на години, є помилковим.

Відповідачем при винесені рішення також не враховані вимоги частини 7 статті 4 Закону № 877, відповідно до якої, у разі якщо норма закону чи іншого нормативно-правового акта, виданого відповідно до закону, припускає неоднозначне тлумачення прав і обов`язків суб`єкта господарювання або органу державного нагляду (контролю) та його посадових осіб, рішення приймається на користь суб`єкта господарювання.

Відповідачем не враховано, що при роботі за графіками № 170 та 171 (згідно графіку зміна позначається в табелі як день виходу на роботу о 19-00) при оплаті перших 5-ти днів непрацездатності, коли на п`ятий день згідно з графіком припадає нічна зміна, всі 12 годин зміні були оплачені за рахунок підприємства.

4. Постановою Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 16 квітня 2015 року апеляційну скаргу виконавчої дирекції Дніпропетровського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності було задоволено частково.

Постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 23 березня 2011 року скасовано в частині задоволення позовних вимог щодо визнання протиправним та скасування рішення виконавчої дирекції Дніпропетровського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності № 200 від 14 липня 2009 року про застосування та зарахування до бюджету Фонду, відображення сум фінансових (штрафних) санкцій, неправомірних витрат, донарахованих сум внесків, пені за порушення законодавства про загальнообов`язкове державне соціальне страхування в частині, що стосується неприйняття до зарахування витрат в сумі 3659,45 грн та в частині накладення штрафу в сумі 1829,73грн.

В решті постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 23 березня 2011 року залишено без змін.

5. Змінюючи рішення суду першої інстанції, суд апеляційної інстанції виходив з того, що надаючи оцінку правомірності оскарженому рішенню відповідача, суд першої інстанції залишив поза увагою ту обставину, що підставою для його прийняття були також висновки акту перевірки, яким встановлено й інші порушення.

Під час апеляційного перегляду справи, колегія суддів з`ясувала, що позивачем інші порушення, відображені у акті перевірки, зокрема, на загальну суму витрат 3659,45 грн, не спростовуються. Вимоги ж щодо повного скасування рішення відповідача № 200 висувалися позивачем оскільки він вважав, що відповідачем порушено строки та порядок прийняття такого рішення.

Короткий зміст вимог касаційної скарги

6. Не погоджуючись з рішеннями судів першої та апеляційної інстанцій, посилаючись на неправильне застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального права та порушення норм процесуального права, виконавча дирекція Дніпропетровського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності звернулась із касаційною скаргою, в якій просить скасувати постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 23 березня 2011 року та постанову Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 16 квітня 2015 року та ухвалити нову постанову, якою відмовити ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» у задоволення позовних вимог про скасування рішення виконавчої дирекції Дніпропетровського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності № 200 від 14 липня 2009 року, в частині скасування судом фінансових санкцій в сумі 105099,08 грн та 50% штрафу 52549,54 грн.

СТИСЛИЙ ВИКЛАД ОБСТАВИН СПРАВИ, ВСТАНОВЛЕНИХ СУДАМИ ПЕРШОЇ ТА АПЕЛЯЦІЙНОЇ ІНСТАНЦІЙ

7. Судами попередніх інстанцій встановлено, що в період кінця червня - початку липня 2009 року було проведено перевірку правильності нарахування, сплати та цільового використання страхових внесків Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності за період з 1 жовтня 2008 року по 1 квітня 2009 року, за наслідками якої, складено акт від 3 липня 2009 року.

Під час перевірки встановлено, що:

- по 866 листкам непрацездатності в порушення частини 2 статті 53 Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» та пункту 20 «Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат по загальнообов`язковому державному соціальному страхуванню», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2001 року № 1266, за рахунок коштів Фонду допомогу по тимчасовій непрацездатності нараховано та сплачено за години, які не підлягають оплаті (згідно графіку № 170, №171), переплата складає 105099,08 грн;

- по 2 листкам непрацездатності в порушення частини 2 статті 53 Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» та пункту 20 Порядку № 1266, за рахунок коштів Фонду допомогу по тимчасовій непрацездатності нараховано та сплачено за години, які не підлягають оплаті, переплата складає 743,84 грн;

- по 1 листку непрацездатності порушено частину 2 статті 36 Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням», допомогу нараховано за період порушення режиму лікування, переплата складає 147,85 грн;

- по 2 листкам непрацездатності в порушення статті 2 Закону України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов`язкового державного соціального страхування» перші 5 днів допомоги сплачено за рахунок Фонду, переплата складає 833,88 грн;

- по 2 листкам непрацездатності в порушення статті 2 Закону України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов`язкового державного соціального страхування» допомогу нараховано за день встановлення групи інвалідності, переплата складає 533,88 грн.

Виплата суми 1400,00 грн здійснена з порушенням пункту 2 частини 1 статті 45 Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням», а саме виплата допомоги на поховання.

За результатами перевірки відповідачем прийнято рішення № 200 від 14 липня 2009 року про застосування фінансових (штрафних) санкцій до ПАТ «АрселорМіталл Кривий Ріг» на загальну суму 54379, 27 грн, та не прийнято до заліку витрат в розмірі 108758,53 грн.

8. Не погоджуючись з таким рішенням відповідача, ПАТ «АрселорМіталл Кривий Ріг» звернулось до суду з позовом.

ДОВОДИ УЧАСНИКІВ СПРАВИ

9. Касаційна скарга обґрунтована тим, що відповідно до статті 35 Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу).

Допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов`язаної з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням, виплачується Фондом застрахованим особам починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності), незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності у порядку та розмірах, встановлених законодавством. Оплата перших п`яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов`язаної з нещасним випадком на виробництві, здійснюються за рахунок коштів роботодавця у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Таким чином, лише оплата перших п`яти днів тимчасової непрацездатності здійснюється за рахунок коштів роботодавця, решта днів тимчасової непрацездатності здійснюється за рахунок коштів Фонду.

Пунктом 2.1 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров`я України від 13 листопада 2001 року № 455 визначено, що листок непрацездатності у разі захворювання чи травми видається на весь період тимчасової непрацездатності, до її відновлення або до встановлення групи інвалідності медико-соціальною експертною комісією (МСЕК).

Відповідно до пункту 3.13 Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства праці та соціальної політики України, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 3 листопада 2004 року № 532/274/136-ос/1406, в листку непрацездатності у графі «Стати до роботи» вказують словами число і місяць, коли приступити до роботи. Отже, день у графі «Стати до роботи», який визначений у листку непрацездатності, вважається першим робочим днем і його перебіг розпочинається з 00.00 годин.

Перевіркою встановлено, що за графіком роботи № 170 (171) застраховані особи працюють в режимі денної робочої зміни, яка триває з 07.00 до 19.00 годин, нічної зміни, яка триває з 19.00 до 07.00 години наступного дня з 48 годинним вихідним між нічною зміною та наступною денною.

За графіком роботи № 170 (171) застраховані особи працюють в режимі денної робочої зміни, яка триває з 07.00 до 19.00 години, нічної зміни, яка триває з 19.00 до 07.00 години наступного дня з 48 годинним вихідним між нічною зміною та наступною денною.

Наказом Державного комітету статистики України № 253 від 9 жовтня1995 року затверджено типові форми первинного обліку особового складу та обліку використання робочого часу, що включають форми № П-12 та № П-13, відповідно до якого облік використання робочого часу здійснюється за кожну зміну за кожен день. Табелі обліку використання робочого часу, які ведуться на підприємстві, фактично не відображають встановлений режим (початок та кінець роботи в кожній зміні протягом доби) за графіком. В табелі обліку відпрацьованого часу відображено фактично всі відпрацьовані 12 годин за зміну в один день - в день виходу на роботу, хоча особа працює 5 годин - однієї доби та 7 годин наступної.

Відповідно до пункту 20 Порядку № 1266, сума страхових виплат застрахованій особі та оплати за перші п`ять днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця розраховується .шляхом множення суми денної (годинної) виплати, розмір якої встановлюється у відсотках середньоденної (середньогодинної) заробітної плати (доходу) залежно від страхового стажу, якщо наявність його передбачено законодавством, на кількість днів (годин), які підлягають оплаті за графіком роботи підприємства.

Враховуючи викладене, виходячи з норми статті 35 Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням», за рахунок коштів Фонду повинно бути виплачено матеріальне забезпечення за втрачений заробіток. Тобто, працівникам підприємства повинні компенсувати втрачений заробіток за пропущені через хворобу робочі години протягом зміни лише у тій частині, що припадає на період непрацездатності.

10. ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» подано заперечення на касаційну скаргу виконавчої дирекції Дніпропетровського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 23 березня 2011 року та постанову Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 16 квітня 2015 року, в яких воно просить залишити касаційну скаргу без задоволення, а оскаржувані рішення - без змін.

ПОЗИЦІЯ ВЕРХОВНОГО СУДУ

11. В силу частини 1 статті 341 Кодексу адміністративного судочинства України Суд переглядає судові рішення в межах доводів та вимог касаційної скарги, тобто в частині задоволених позовних вимог.

12. Відповідно до частин 1, 2 статті 35 Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), у разі настання одного зі страхових випадків, передбачених цією статтею, зокрема - тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов`язаної з нещасним випадком на виробництві.

Відповідно до вимог частини другої цієї статті зазначена допомога виплачується Фондом застрахованим особам починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності), незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності у порядку та розмірах, встановлених законодавством.

Оплата перших п`яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов`язаної з нещасним випадком на виробництві, здійснюється за рахунок коштів роботодавця у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

13. Правила обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням на випадок безробіття, у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, і від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності у разі настання страхового випадку, а також оплати перших п`яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів підприємства, установи, організації чи фізичної особи, яка використовує працю найманих працівників визначено Порядком обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2001 року № 1266.

14. Згідно із пунктом 13 Порядку № 1266 у випадках, не пов`язаних із застосуванням підсумованого обліку робочого часу або обліку робочого часу в годинах та встановленням неповного робочого дня в місяцях розрахункового періоду, за який обчислюється середня заробітна плата, або в періоді, за який виплачується допомога, для розрахунку страхових виплат та оплати перших п`яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця застосовується середньоденна заробітна плата (дохід) за відпрацьований час або за один календарний день.

15. Водночас за змістом пункту 15 Порядку № 1266 середньогодинна заробітна плата для розрахунку застрахованій особі допомоги по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів роботодавця застосовується у разі, коли робочий час підсумовується або його облік ведеться в годинах, а також коли в місяцях розрахункового періоду, за який обчислюється середня заробітна плата, або в періоді, за який виплачується допомога, встановлюється неповний робочий день.

Оцінка доводів учасників справи і висновків судів першої та апеляційної інстанції

16. Аналіз наведених норм права дає колегії суддів підстави для такого правового висновку.

17. У разі настання одного зі страхових випадків, передбачених частиною 1 статті 35 Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням», зокрема тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов`язаної з нещасним випадком на виробництві, застрахованій особі надається допомога по тимчасовій непрацездатності у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу).

Оплата перших п`яти днів такої непрацездатності здійснюється за рахунок коштів роботодавця, а починаючи з шостого дня за весь період до відновлення працездатності відповідна допомога виплачується Фондом.

18. Якщо на підприємстві не застосовується підсумований облік робочого часу або облік робочого часу в годинах в місяцях розрахункового періоду, за який обчислюється середня заробітна плата, або в періоді, за який виплачується допомога, для розрахунку страхових виплат та оплати перших п`яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця застосовується середньоденна заробітна плата (дохід) за відпрацьований час або за один календарний день.

19. Тобто, якщо п`ятий день непрацездатності застрахованої особи припадає на нічну зміну, яка розпочинається цього дня, а закінчується наступного, оплата такого дня (зміни) тимчасової непрацездатності здійснюється за рахунок підприємства.

20. Якщо ж, починаючи з шостого дня непрацездатності, допомога застрахованій особі виплачується Фондом і останній день непрацездатності припадає знову ж таки на нічну зміну, оплата такого дня (зміни) тимчасової непрацездатності здійснюється за рахунок Фонду.

21. У справі, що розглядається, суди встановили, що згідно з графіками роботи нічні зміни у Товаристві визначені без розбивки їх на частини, ці зміни у графіках відображені як «Н» у день їх початку, підсумований облік робочого часу або його облік в годинах на підприємстві не застосовується.

22. З огляду на вказане колегія суддів приходить до висновку, що у спірних відносинах позивачем правильно при визначенні суми оплати останнього дня тимчасової непрацездатності працівників застосовано середньоденну заробітну плату, а тому коли останній день непрацездатності працівника припадає на початок нічної зміни, то за рахунок Фонду повинні виплачуватись кошти за всю зміну.

23. Зазначені висновки узгоджуються з правовою позицією висловленою Верховним Судом у постанові від 10 квітня 2018 року у справі № 2а/0570/3488/11.

Висновки за результатами розгляду касаційної скарги

24. За таких обставин, колегія суддів приходить до висновку про те, що рішення суду апеляційної інстанції та рішення суду першої інстанції. змінене рішенням суду апеляційної інстанції, є законними і не підлягають скасуванню, оскільки суд, всебічно перевіривши обставини справи, вирішив спір у відповідності з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин; в них повно відображені обставини, що мають значення для справи, висновки судів щодо встановлених обставин і правові наслідки є правильними, а доводи касаційної скарги їх не спростовують.

Керуючись статтями 341, 345, 349, 350, 355, 356, 359 Кодексу адміністративного судочинства України,

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу виконавчої дирекції Дніпропетровського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності залишити без задоволення, а постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 23 березня 2011 року, змінену рішенням суду апеляційної інстанції, та постанову Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 16 квітня 2015 року - без змін.

Постанова суду касаційної інстанції є остаточною та оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач Н.В. Коваленко

судді Я.О. Берназюк

І.В. Желєзний

Джерело: ЄДРСР 88336002
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку