open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 484/932/17

Провадження № 1-в/484/26/20

УХВАЛА

про відмову в задоволенні подання

про звільнення від покарання у зв`язку із закінченням строків давності

12 березня 2020 року м. Первомайськ

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду подання старшого інспектора Первомайського МРВ пробації філії Державної установи "Центр пробації" в Миколаївській області ОСОБА_3 про звільнення від покарання у зв`язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Велика Знам`янка Кам`янсько-Дніпровського району Запорізької області, громадянина України, освіта середня, офіційно не працюючого, не одруженого, неповнолітніх дітей не має, зареєстрованого в АДРЕСА_1 , проживає в АДРЕСА_2 , паспорт серії НОМЕР_1 , виданий 13.01.2012 року Кривоозерським РВ УМВС України в Миколаївській області, РНОКПП НОМЕР_2 , засудженого 14.04.2017 року Первомайським міськрайонним судом Миколаївської області за ч.1 ст. 185 КК України до покарання у вигляді 100 (ста) годин громадських робіт, -

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшло подання Первомайського МРВ пробації філії Державної установи "Центр пробації" в Миколаївській області про звільнення від покарання у зв`язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку відносно ОСОБА_5 , мотивоване тим, що вирокомПервомайського міськрайонного суду Миколаївської області від 14.04.2017року ОСОБА_5 засуджений зач.1 ст. 185 КК України до покарання у вигляді 100 годин громадських робіт. ОСОБА_5 ознайомлений з порядком та умовами відбування покарання. 11.01.2018 року засуджений отримав направлення для відбування призначеного вироком покарання до Підгороднянської селищної ради Первомайського району Миколаївської області, однак покарання не відбув. Засудженого попереджено про наслідки порушення порядку та умов відбування покарання. 11.04.2018 року інспектором направлено подання до Первомайського ВП ГУНП в Миколаївській області про притягнення ОСОБА_6 до кримінальної відповідальності за ухилення від відбування покарання у виді громадських робіт. Слідчим винесено постанову про закриття кримінального провадження у зв`язку з закінченням строків досудового розслідування.

Посилаючись на те, що строк давності виконання обвинувального вироку закінчився, на підставі п.1 ч.1 ст. 80 КК України інспектор просить звільнити ОСОБА_6 від відбування призначеного покарання у зв`язку із закінченням строків давності.

Інспектор ОСОБА_3 надав заяву про розгляд справи в його відсутність; подання підтримав, просив задовольнити.

Прокурор в судове засідання не з`явився.

Засуджений ОСОБА_5 в судове засідання не з`явився.

Дослідивши матеріали особової справи, суд вважає, що в задоволенні подання слід відмовити з таких підстав.

Відповідно до ч.1 ст.80 КК України особа звільняється від відбування покарання, якщо з дня набрання чинності обвинувальним вироком його не було виконано в такі строки: 1) два роки - у разі засудження до покарання менш суворого, ніж обмеження волі; 2) три роки - у разі засудження до покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі за злочин невеликої тяжкості; 3) п`ять років - у разі засудження до покарання у виді позбавлення волі за злочин середньої тяжкості, а також при засудженні до позбавлення волі на строк не більше п`яти років за тяжкий злочин; 4) десять років - у разі засудження до покарання у виді позбавлення волі на строк понад п`ять років за тяжкий злочин, а також при засудженні до позбавлення волі на строк не більше десяти років за особливо тяжкий злочин; 5) п`ятнадцять років - у разі засудження до покарання у виді позбавлення волі на строк більше десяти років за особливо тяжкий злочин.

Відповідно до ч.1 ст. 52 КВК України підставами звільненнявід відбуванняпокарання є закінчення строків давності виконання обвинувального вироку.

Частиною третьою ст. 80 КК України передбачено,що перешкодою звільнення від покарання є ухилення особи від його відбування.У разі вчинення засудженим дій, спрямованих на уникнення виконання обвинувального вироку, перебіг давності зупиняється та відновлюється з дня з`явлення засудженого для відбування покарання або з дня його затримання.

Відповідно до ч.1 ст. 74 КК України звільнення засудженого від покарання або подальшого його відбування може застосовуватися тільки судом у випадках, передбачених цим Кодексом.

Як вбачається з матеріалів особової справи № 07/2017 засудженого ОСОБА_5 , призначене вироком Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області від 14.04.2017 року покарання у вигляді 100 годин громадських робіт засуджений не відбув, оскільки він не приступив до відпрацювання громадських робіт, змінив місце проживання незважаючи на те, що був обізнаний про призначене покарання; направлений для його відбування і попереджений про наслідки ухилення від відбування покарання.

З письмових пояснень ОСОБА_5 вбачається, що відпрацьовувати громадські роботи він не бажає з особистих причин, хоча про наслідки ухилення від відбування покарання він повідомлений.

Таким чином, ОСОБА_5 , будучи повідомленим про порядок та умови відбування покарання, а також про наслідки ухилення, умисно ухиляється від відбування покарання.

Статтею 537 КПК України не передбачене вирішення питання про звільнення від відбування покарання у виді громадських робіт у зв`язку із закінченням строків давності виконання покарання.

В даному випадку має місце ухилення засудженого від відбування покарання у виді громадських робіт, за що передбачена кримінальна відповідальність відповідно до ч.2 ст. 389 КК України.

За наведенихобставин,враховуючи,що вданому випадкумає місцеухилення відвідбування покарання,суд вважає,що взадоволенні подання про звільнення від покарання у зв`язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку відносно ОСОБА_5 , слід відмовити.

Керуючись ст. 80 КК України, ст.ст. 537, 539 КПК України, ст. 52 КВК України, суд, -

УХВАЛИВ:

В задоволенні подання старшого інспектора Первомайського МРВ пробації філії Державної установи "Центр пробації" в Миколаївській області ОСОБА_3 про звільнення від покарання у зв`язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку відносно ОСОБА_5 , відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Миколаївського апеляційного суду через Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області протягом семи днів з дня її проголошення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

СУДДЯ:

Джерело: ЄДРСР 88156059
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку