open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 лютого 2020 р. Справа№200/14729/19-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов`янськ, вул. Добровольського, 1

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Череповський Є.В., розглянувши в порядку письмового провадження за правилами спрощеного позовного провадження адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Південно-східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції про визнання неправомірними дій, зобов`язання внести зміни до довідки про грошове забезпечення для перерахунку пенсії, подати до Головного управління ПФУ в Донецькій області довідку про грошове забезпечення для перерахунку пенсії,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА _1 (далі – Позивач) звернувся до суду з позовною заявою до Південно-східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції (далі – Відповідач) про визнання неправомірними дій, зобов`язання внести зміни до довідки про грошове забезпечення для перерахунку пенсії, подати до Головного управління ПФУ в Донецькій області довідку про грошове забезпечення для перерахунку пенсії.

В обґрунтування позовних вимог Позивач посилається на те, що відповідач невірно визначив у довідці про розмір грошового забезпечення станом на 01.03.2018 року розмір його надбавки за вислугу років.

Позивач зазначає, що його вислуга років в пільговому обчисленні складає 20 років 08 місяців 22 дня, а тому згідно додатку № 16 до постанови КМУ від 30.08.2017 року №704, надбавка за вислугу років повинна становити 45 відсотків посадового окладу з урахуванням окладу за військовим (спеціальним) званням. Однак, відповідачем у порушення вимог зазначеної постанови КМУ № 704 визначено позивачу надбавку за вислугу років у розмірі 35 %.

Ухвалою суду від 26 грудня 2020 року відкрито провадження в даній справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи.

27 січня 2020 року суд своєю ухвалою призначив справу до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження у відкритому судовому засіданні, витребував додаткові докази.

Згідно відзиву на адміністративний позов, наданого Відповідачем до суду, Міжрегіональне управління не здійснювало і не повинно було здійснювати обчислення вислуги років позивачу. Таким чином до повноважень Міжрегіонального управління входило лише приведення у відповідність до чинних нормативно-правових актів, розміру відсоткового відображення вже обчислених та встановлених надбавок за вислугу років, а ніяк не їх перегляд, у розумінні перегляду показників, які були покладені в основу при їх первинному обчисленні та встановленні, зокрема перегляду обчислення стажу.

Відповідно до п.2 Порядку обчислення стажу служби для виплати надбавки за вислугу років особам рядового і начальницького складу Державної кримінально-виконавчої служби України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України: від 10.09.2012 №1341/5 (діяв станом на 01.03.2018) обчислення періодів служби для виплати надбавки за вислугу років особам рядового і начальницького складу Державної кримінально-виконавчої служби України здійснюється у календарному обчисленні.

Згідно Розміру надбавок за вислугу років військовослужбовцям і крім військовослужбовців строкової військової служби), особам рядового і начальницького складу - Додаток 16 (в редакції, що діяла станом на 01.03.2018), що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 30.08.2017 №704, за вислугу 10-15 років встановлюється: надбавка - 35%.

Таким чином, Відповідач просить в задоволені позовних вимог відмовити в повному обсязі.

В судове засідання сторони не з`явилися, про дату, час та місце засідання повідомлені належним чином.

Відповідно до частини 9 статті 205 Кодексу адміністративного судочинства України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з`явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

З огляду на зазначене, оскільки у судове засідання не прибули представники сторін, суд дійшов висновку про можливість розгляду справи без участі сторін в порядку письмового провадження.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

Позивач – ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є громадянином України, зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , згідно ст. 43 КАС України здатний здійснювати свої адміністративні процесуальні права та обов`язки.

ОСОБА_1 був звільнений з органів кримінально-виконавчої системи з 15 вересня 2003 році у званні капітана внутрішньої служби з посади вихователя відділу із соціально-психологічної роботи зі спецконтингентом Маріупольської виховної колонії.

Позивачу була призначена пенсії за вислугу років на підставі Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб» (далі - Закон № 2262).

З 01.01.2018 року на виконання постанови Кабінету Міністрів України "Про перерахунок пенсій особам, які звільнені з військової служби, та деяким іншим категоріям осіб" від 21.02.2018 №103, у зв`язку з підвищенням розміру грошового забезпечення відповідної категорії військовослужбовців, Головним управлінням Пенсійного фонду України в Донецькій області було здійснено перерахунок пенсії позивача відповідно до довідки Південно-східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції.

Згідно вказаної довідки розмір грошового забезпечення позивача станом на 01.03.2018 року склав 7425,00 грн., в тому числі:

посадовий оклад – 4230,00 грн.,

оклад за військовим (спеціальним) званням капітан вн. служби – 1270,00 грн.,

надбавка за вислугу років (35%) – 1925,00 грн.

Не погоджуючись з визначеним відповідачем розміром надбавки за вислугу років, позивач звертався до нього, однак отримав відповідь, що підстав для оформлення та надання нової довідки про розмір грошового забезпечення немає. Після чого звернувся з даним позовом до суду першої інстанції.

Відповідно до ст. 63 Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", перерахунок раніше призначених пенсій військовослужбовцям, особам, які мають право на пенсію за цим Законом, та членам їх сімей у зв`язку із введенням в дію цього Закону провадиться за документами, що є у пенсійній справі, а також додатковими документами, поданими пенсіонерами на час перерахунку.

Якщо пенсіонер згодом подасть додаткові документи, які дають право на подальше підвищення пенсії, то пенсія перераховується за нормами цього Закону. При цьому перерахунок провадиться за минулий час, але не більш як за 12 місяців з дня подання додаткових документів і не раніше, ніж з дня введення в дію цього Закону.

Усі призначені за цим Законом пенсії підлягають перерахунку у зв`язку з підвищенням грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом, на умовах, у порядку та розмірах, передбачених Кабінетом Міністрів України. У разі якщо внаслідок перерахунку пенсій, передбаченого цією частиною, розміри пенсій звільненим із служби військовослужбовцям, особам, які мають право на пенсію за цим Законом, є нижчими, зберігаються розміри раніше призначених пенсій.

Таким чином, підставою для проведення перерахунку пенсії є фактична зміна розміру хоча б одного з видів грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців, проведена на підставі рішення суб`єкта владних повноважень, наділеного правом установлювати чи змінювати види грошового забезпечення військовослужбовців.

Постановою Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2017 року № 704 «Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб» було затверджено нові розміри надбавки за вислугу років військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби), особам рядового і начальницького складу, згідно з додатком 16.

Відповідно до Постанови КМУ від 13.02.2008 № 45 "Про затвердження Порядку проведення перерахунку пенсій, призначених відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", та внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 17 липня 1992 р. №393, пенсії, призначені відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" (далі - Закон), у зв`язку з підвищенням грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію згідно із Законом, перераховуються на умовах та в розмірах, передбачених Кабінетом Міністрів України.

Зазначеною постановою встановлено, що Пенсійний фонд України після прийняття Кабінетом Міністрів України рішення щодо перерахунку пенсій та отримання відповідного повідомлення від Мінсоцполітики повідомляє своїм головним управлінням в Автономній Республіці Крим, областях, м. Києві та м. Севастополі (далі - головні управління Пенсійного фонду України) про підстави для проведення перерахунку пенсій та про необхідність підготовки списків осіб, пенсії яких підлягають перерахунку (далі - списки), та надсилає відповідну інформацію Міноборони, МВС, Національній поліції, Мін`юсту, Мінінфраструктури, СБУ, Службі зовнішньої розвідки, ДФС, Управлінню державної охорони, Адміністрації Держспецзв`язку, Адміністрації Держприкордонслужби, ДСНС (далі - державні органи).

Головні управління Пенсійного фонду України у десятиденний строк з моменту надходження зазначеного повідомлення складають списки за формою згідно з додатком 1 та подають їх органам, які уповноважені рішеннями керівників державних органів (далі - уповноважені органи) видавати довідки про розмір грошового забезпечення для перерахунку пенсії.

На підставі списків уповноважені органи готують довідки про розмір грошового забезпечення, що враховується для перерахунку пенсій, для кожної особи, зазначеної в списку, за формою згідно з додатками 2 і 3 (далі - довідки) та у місячний строк подають їх головним управлінням Пенсійного фонду України.

Довідки видаються державним органом, з якого особи були звільнені із служби, якщо інше не передбачено цим Порядком.

Згідно п. 4 Постанови КМУ від 13.02.2008 № 45, перерахунок пенсії здійснюється на момент виникнення такого права і проводиться у строки, передбачені частинами другою і третьою статті 51 Закону. Якщо внаслідок перерахунку розмір зменшується, пенсія виплачується в раніше встановленому розмірі.

Відповідно до п. 5 вказаної Постанови КМУ від 13.02.2008 № 45, під час перерахунку пенсій використовуються такі види грошового забезпечення, як посадовий оклад, оклад за військовим (спеціальним) званням та відсоткова надбавка за вислугу років на момент виникнення права на перерахунок пенсії за відповідною або аналогічною посадою та військовим (спеціальним) званням.

Особам із числа військовослужбовців Збройних Сил, інших військових формувань, органів державної безпеки і внутрішніх справ, осіб рядового і начальницького складу державних органів колишнього Союзу РСР, громадянам інших держав із числа військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань, осіб рядового і начальницького складу державних органів, утворених відповідно до законодавства таких держав, які постійно проживають в Україні, і відповідно до міжнародних договорів (угод), згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, та членам їх сімей довідки видаються державними органами за відповідними посадами на момент виникнення права на перерахунок пенсії.

Пунктом 6 постанови Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2017 року № 704 встановлено виплачувати надбавку за вислугу років військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби), особам рядового і начальницького складу в розмірах згідно з додатком 16.

Додатком 16 до постанови Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2017 р. № 704 встановлено розміри надбавки за вислугу років військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби), особам рядового і начальницького складу, зокрема, встановлено, що якщо вислуга років складає від 15 до 20 років, то розмір надбавки у відсотках до посадового окладу з урахуванням окладу за військовим (спеціальним) званням становить 40 %. В свою чергу, якщо вислуга років становить від 20 до 25 років, розмір набавки за вислугу років складає 45 відсотків посадового окладу з урахуванням окладу за військовим (спеціальним) званням.

Позивач, звертаючись до суду з даним позовом, посилався на те, що його вислуга років у пільговому обчисленні складає 20 років 08 місяців 22 дня, а тому надбавка за вислугу років повинна складати 45 % посадового окладу з урахуванням окладу за військовим (спеціальним) званням.

Згідно витягу з наказу управління державного Департаменту України з питань виконання покарань у Донецькій області від 15.09.2003 р. № 154 о/с, вислуга років позивача у пільговому обчисленні складає 20 років 08 місяців 22 дня, в календарному обчисленні його вислуга років складає 16 років 06 місяців 24 дні.

Суд зазначає, що постановою КМУ № 704 встановлено саме розміри надбавки за вислугу років військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби), особам рядового і начальницького складу, однак порядок розрахунку вислуги років, зокрема, які періоди служби зараховуються до вислуги років для виплати такої надбавки, вказаною постановою не передбачено.

В свою чергу, порядок та умов виплати грошового забезпечення особам рядового і начальницького складу Державної кримінально-виконавчої служби України було встановлено Інструкцією про порядок виплати грошового забезпечення особам рядового і начальницького складу Державної кримінально-виконавчої служби України, затвердженою Наказом Міністерства юстиції України від 09.02.2018 № 326/5 (в редакції, що діяла станом на 01.03.2018 року).

Слід зазначити, що цю Інструкцію розроблено відповідно до Законів України «Про Державну кримінально-виконавчу службу України», «Про Національну поліцію», постанов Кабінету Міністрів України від 07 листопада 2007 року № 1294 «Про упорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб» (далі - Постанова № 1294), від 17 липня 1992 року № 393 «Про порядок обчислення вислуги років, призначення та виплати пенсій і грошової допомоги особам офіцерського складу, прапорщикам, мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, поліцейським та членам їхніх сімей», від 15 червня 1994 року № 414 «Про види, розміри і порядок надання компенсації громадянам у зв`язку з роботою, яка передбачає доступ до державної таємниці», від 11 серпня 1995 року № 648 «Про умови оплати праці осіб, які працюють в гірських районах», від 07 лютого 2001 року № 104 «Про порядок і норми грошового та матеріального забезпечення військовослужбовців Збройних Сил, Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації, інших військових формувань, осіб начальницького складу органів внутрішніх справ, Державної кримінально-виконавчої служби, відряджених до державних органів, установ та організацій», від 17 липня 2003 року № 1078 «Про затвердження Порядку проведення індексації грошових доходів населення», від 03 січня 2013 року № 2 «Про встановлення надбавок до посадових окладів державних експертів з питань таємниць та фахівців, які залучаються до підготовки рішень та висновків державних експертів з питань таємниць», від 14 вересня 2016 року № 623 «Про затвердження Порядку виплати грошового забезпечення поліцейських, зарахованих у розпорядження».

Згідно вказаної Інструкції, обчислення стажу служби для виплати надбавки за вислугу років особам рядового і начальницького складу здійснюється в порядку, встановленому Міністерством юстиції України, на підставі висновків відповідних комісій, які оголошуються наказами відповідних органів або установ при первинному його встановленні.

Особливості обчислення стажу служби для виплати надбавки за вислугу років особам рядового і начальницького складу Державної кримінально-виконавчої служби України визначені Порядком обчислення стажу служби для виплати надбавки за вислугу років особам рядового і начальницького складу Державної кримінально-виконавчої служби України, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України від 10.09.2012 року № 1341/5 (в редакції, що діяла станом на 01.03.2018 року).

За нормами вказаного Порядку, обчислення періодів служби для виплати надбавки за вислугу років особам рядового і начальницького складу Державної кримінально-виконавчої служби України здійснюється у календарному обчисленні.

Таким чином, за відповідною або аналогічною посадою, яку обіймав позивач на момент звільнення, для виплати надбавки за вислугу років враховуються лише періоди служби в календарному обчисленні.

При цьому, слід зазначити, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17 липня 1992 року № 393, час та періоди служби зараховуються на пільгових умовах лише для призначення пенсії.

Таким чином, для виплати надбавки за вислугу років зарахування пільгового стажу не передбачено.

В залежності від розрахунку вислуги років відповідно до спеціальних підзаконних нормативно-правових актів, які регулюють порядок її розрахунку окремих категорій військовослужбовців, і встановлюється розмір надбавки за вислугу років у відсотковому відношенні до посадового окладу з урахуванням окладу за військовим (спеціальним) званням.

Враховуючи, що вислуга років позивача складає 16 років 06 місяців 24 дні, то згідно постанови Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2017 року № 704, надбавка за вислугу років позивача складає саме 40 % посадового окладу з урахуванням окладу за військовим (спеціальним) званням.

З огляду на зазначене, суд вважає, що, визначаючи у довідці про грошове забезпечення для перерахунку пенсії ОСОБА_1 відсотковий розмір надбавки за вислугу років 35 %, відповідач діяв неправомірно та необґрунтовано.

Суд відмовляє в задоволенні позовної вимоги зобов`язати відповідача обчислити позивачу вислугу років з урахуванням Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб» та постанови Кабінету Міністрів України від 17.07.1992 року № 393 «Про порядок обчислення вислуги років, призначення та виплати пенсій і грошової допомоги особам офіцерського складу, прапорщикам, мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, поліцейським та членам їх сімей», постанови Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2017 року № 704, наказу Управління Державного департаменту України з питань виконання покарань у Донецькій області № 154 о/с від 15.09.2003 року, виходячи з наступного.

Обчислення стажу служби для виплати надбавки за вислугу років особам рядового і начальницького складу здійснюється в порядку, встановленому Міністерством юстиції України, на підставі висновків відповідних комісій, які оголошуються наказами відповідних органів або установ при первинному його встановленні.

Первинно стаж служби позивача встановлено наказом Управління Державного департаменту України з питань виконання покарань у Донецькій області № 154 о/с від 15.09.2003 року: у пільговому обчисленні складає 20 років 08 місяців 22 дня, в календарному обчисленні - 16 років 06 місяців 24 дні.

Таким чином, відповідач не здійснював і не повинен був здійснювати обчислення вислуги років позивачу.

За таких обставин, позов підлягає частковому задоволенню.

Що стосується встановлення судового контролю за виконанням рішення суду, суд зазначає наступне.

Частиною другою статті 14 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України.

Згідно частини першої статті 382 Кодексу адміністративного судочинства України суд, який ухвалив судове рішення в адміністративній справі, може зобов`язати суб`єкта владних повноважень, не на користь якого ухвалене судове рішення, подати у встановлений судом строк звіт про виконання судового рішення.

З аналізу викладених норм вбачається, що зобов`язання суб`єкта владних повноважень, не на користь якого ухвалене судове рішення, подати у встановлений судом строк звіт про виконання судового рішення є правом суду, а не його обов`язком.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку про відсутність підстав для встановлення судового контролю щодо виконання рішення в даній справі, оскільки позивачем не наведено доводів та не надано доказів, які свідчать про те, що відповідач ухилятиметься від виконання рішення суду.

Вирішуючи питання щодо розподілу судових витрат, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч. 1, 3 ст. 139 Кодексу адміністративного судочинства України, при задоволенні позову сторони, яка не є суб`єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

Оскільки Позивач при поданні позову сплатив судовий збір в розмірі 768,40 грн., суд приходить до висновку про необхідність стягнення за рахунок бюджетних асигнувань Відповідача судового збору у розмірі 768,40 грн. на користь Позивача.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 2, 6, 8-9, 19-20, 22, 25-26, 72-78, 90, 139, 241-246, 255, 295-297, 371 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

В И Р І Ш И В:

Адміністративний позов ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ) до Південно-східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції (49070, Дніпропетровська обл., м. Дніпро, вул. Короленка, б. 4, код ЄДРПОУ 40867332) про визнання неправомірними дій, зобов`язання внести зміни до довідки про грошове забезпечення для перерахунку пенсії, подати до Головного управління ПФУ в Донецькій області довідку про грошове забезпечення для перерахунку пенсії – задовольнити частково.

Визнати неправомірними дії Південно-східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції під час виготовлення довідки про грошове забезпечення для перерахунку пенсії ОСОБА_1 станом на 01.03.2008 р., з 01.01.2018 р. з зазначенням надбавки за вислугу років в розмірі 35 %.

Зобов`язати Південно-східне міжрегіональне управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції виготовити та направити Головному управлінню Пенсійного фонду України в Донецькій області нову довідку про грошове забезпечення ОСОБА_1 для перерахунку пенсії станом на 01.03.2018 року з зазначенням надбавки за вислугу років у розмірі 40% від посадового окладу з урахуванням окладу за військовим (спеціальним) званням.

В задоволенні решти позовних вимог – відмовити.

Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Південно-східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції на користь ОСОБА_1 судовий збір у розмірі 768 (сімсот шістдесят вісім) грн. 40 коп.

Рішення Донецького окружного адміністративного суду може бути оскаржене в апеляційному порядку.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення (ухвали) суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Відповідно до п. 15.5 Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Вступну та резолютивну частини рішення складено та підписано 27 лютого 2020 року.

Повний текст рішення суду виготовлений 03 березня 2020 року.

Суддя Є.В. Череповський

Джерело: ЄДРСР 87986872
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку