open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Придніпровський районний суд м.Черкаси

Справа № 711/10004/19

Номер провадження2/711/628/20

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 лютого 2020 року Придніпровський районний суд м. Черкаси в складі:

головуючого - судді Казидуб О. Г.

секретаря судового засідання Зайцевій О. І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження в залі суду в м. Черкаси цивільну справу за позовом Комунального підприємства «Черкасиводоканал» Черкаської міської ради до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за послуги з централізованого водопостачання та водовідведення з урахування індексу інфляції та трьох відсотків річних, -

ВСТАНОВИВ:

Позиивач Комунальне підприємство «Черкасиводоканал» Черкаської міської ради звернулося до суду з позовом до відповідачів про стягнення заборгованості за послуги з централізованого водопостачання та водовідведення з урахування індексу інфляції та трьох відсотків річних, вказавши, що позивач забезпечує надання відповідачам послуг з водопостачання та водовідведення для задоволення побутових потреб. Плата за комунальні послуги, в тому числі водопостачання, нараховується щомісячно, а її розмір розраховується за затвердженими в установленому порядку тарифами та відповідно до показань приладів обліку або за встановленими нормами. Відповідачі несвоєчасно та не впоєному обсязі оплачують надані позивачем послуги, внаслідок чого станом на 01.12.2019 року утворилась заборгованість за послуги водопостачання та водовідведення всього на загальну суму 7210,99 грн.

Також, відповідно до ст. 625 ЦК України, позивачем на суму заборгованості, що виникла за відповідачами, нараховано інфляційні в сумі 57,94 грн. та 3% річних в сумі 731,38 грн.

Просять суд стягнути з відповідачів на їхню користь заборгованість за послуги водопостачання та водовідведення в сумі 7210,99 грн., інфляційні нарахування в сумі 57,94 грн. та 3% річних в сумі 731,38 грн., а всього на загальну суму 8000,31 грн. разом з понесеними судовими витратами.

15 січня 2020 року ухвалою суду позов прийнято до розгляду та відкрито спрощене провадження по справі. Сторонам встановлено строк для подачі заяв по суті справи.

Представник позивача Зелтіньш Ю.Ю. надала письмову заяву, у якій просила суд проводити судове засідання без участі представника позивача. Також вказала, що позо ні вимоги підтримує в повному обсязі, підтвердила, що заборгованість не зменшилась та не заперечувала проти розгляду справи в заочному порядку.

Відповідачі ОСОБА_1 .. ОСОБА_2 ,будучи належним чином повідомленими про час та місце судового засідання до суду не з`явилися, про причини своєї неявки суд не повідомили, відзив не подали.

Справу розглянуто за правилами заочного розгляду передбаченими ст. 280-282 ЦПК України за відсутності відповідачів повідомлених у встановленому законом порядку про дату, час і місце судового засідання, які не з`явилися в судове засідання без повідомлення причин, не подали відзиву проти позову, а представник позивача не заперечує проти такого порядку розгляду справи.

Суд, дослідивши письмові докази встановив наступні обставини та відповідні ним правовідносини.

Відповідачі ОСОБА_1 .. ОСОБА_2 зареєстровані за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджено відомостями відділу реєстрації місця проживання Управління з питань державної реєстрації Черкаської міської ради.

Таким чином, ОСОБА_1 .. ОСОБА_2 є споживачами житлово-комунальних послуг з водопостачання та водовідведення, що надає КП «Черкасиводоканал».

КП «Черкасиводоканал» надає відповідачам житлово-комунальні послуги з водопостачання та водовідведення нараховуючи плату на підставі Постанов Національної комісії регулювання ринку комунальних послуг України «Про встановлення тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення КП «Черкасиводоканал».

Згідно з розрахунком КП «Черкасиводоканал», заборгованість відповідачів по оплаті за послуги з водопостачання та водовідведення станом на 01.12.2019 року становить 7210,99 грн.

Відповідно до ст. 526 ЦК України зобов`язання повинні виконуватися належним чином і в строк відповідно до вказівок закону, договору.

За змістом ст. ст. 67-68, 162 Житлового Кодексу України наймач чи власник житла зобов`язаний своєчасно вносити плату за комунальні послуги по затвердженим тарифам. Плата за комунальні послуги вноситься щомісячно.

Відповідно до ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальній послуги» споживач зобов`язаний оплачувати житлово-комунальні послуги.

Згідно ч.2 ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Позивачем надано розрахунок інфляційних втрат в сумі 57,94 гривень та трьох процентів річних в сумі 731,38 гривень у зв`язку із простроченням відповідачами оплати комунальних послуг станом на 01.12.2019 року.

Своїх заперечень проти позову та доказів, які б обґрунтовували такі заперечення відповідачі суду не подали.

За таких обставин оцінивши докази надані позивачем, суд приходить до висновку, що позовні вимоги КП «Черкасиводоканал» підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Позивачем при зверненні до суду з даним позовом було сплачено судовий збір в сумі 1744,80 гривень, що підтверджується платіжним дорученням № 16436 від 18.12.2019 року.

Частиною 2 ст. 164 ЦПК України визначено, що у разі відмови у видачі судового наказу або в разі скасування судового наказу внесена сума судового збору стягувачу не повертається. У разі предявлення стягувачем позову до боржника у порядку позовного провадження сума судового збору, сплаченого за подання заяви про видачу судового наказу, зараховується до суми судового збору, встановленої за подання позовної заяви.

Ухвалою Придніпровського районного суду м. Черкаси від 23 червня 2018 року у справі № 711/4968/18 було КП «Черкасиводоканал» Черкаської міської ради відмовлено у видачі судового наказу про стягнення з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 боргу за водопостачання та водовідведення, інфляційних та 3% річних.

При зверненні до суду з заявою про видачу судового наказу про стягнення з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 боргу за водопостачання та водовідведення, інфляційних та 3% річних КП «Черкасиводоканал» Черкаської міської ради було сплачено судовий збір в сумі 176,20 грн.,що підтверджується платіжним доручення, яке знаходиться в матеріалах цивільної справи № 711/4968/18.

А тому до стягнення з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 на користь КП «Черкасиводоканал» підлягає 1921 гривні понесених позивачем судових витрат.

Керуючись, ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», ст.ст. 526, 530, 625 ЦК України, ст. ст. 67, 68, 162 ЖК України, ст.ст. 12-13, 81, 82, 89, 141, 164, 223, 259, 264-265, 268, 280-282, 354 ЦП України суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Комунального підприємства «Черкасиводоканал» Черкаської міської ради (місцезнаходження м. Черкаси, вул. Гетьмана Сагайдачного, 12) задовольнити.

Стягнути солідарно з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , АДРЕСА_1 , ІПН - НОМЕР_1 ), ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , АДРЕСА_1 , ІПН - НОМЕР_2 ) на користь Комунального підприємства «Черкасиводоканал» Черкаської міської ради (місцезнаходження м. Черкаси, вул. Гетьмана Сагайдачного, 12 (р/р НОМЕР_3 в ЧОУ АБ «Укргазбанк», МФО 320478, код 03357168) заборгованість за водопостачання та водовідведення в сумі 7210,99 грн., інфляційні збитки - 57,94 грн. та 3% річних в сумі 731,38грн., а всього на загальну суму 8000,31 грн.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , АДРЕСА_1 , ІПН - НОМЕР_1 ), ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , АДРЕСА_1 , ІПН - НОМЕР_2 ) на користь Комунального підприємства «Черкасиводоканал» Черкаської міської ради (місцезнаходження м. Черкаси, вул. Гетьмана Сагайдачного, 12 (р/р НОМЕР_3 в ЧОУ АБ «Укргазбанк», МФО 320478, код 03357168) судовий збір в сумі по 960,50 грн. з кожного.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом тридцяти днів з дня його проголошення, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Апеляційна скарга подається до Черкаського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складання повного тексту. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене в день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повний текст рішення складено 21 лютого 2020 року.

Головуючий:

О. Г. Казидуб

Джерело: ЄДРСР 87786302
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку