open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

гСправа № 371/1174/19 Провадження № 1-кп/358/53/20

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 лютого 2020 року м. Богуслав

Богуславський районний суд Київської області в складі: головуючого судді ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , обвинувачених ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , захисника ОСОБА_6 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Богуславі кримінальне провадження № 12019110220000220, внесене 22.07.2019 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за обвинуваченням:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки села Гута, Богуславського району Київської області, громадянки України, з базовою загальною середньою освітою, пенсіонерки, вдови, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої,

у вчиненні злочину, передбаченого ч.4 ст. 158 КК України,

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженки м. Таллін Естонської республіки, громадянки України, з базовою загальною середньою освітою, працюючою соціальним робітником Богуславського районного територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг), заміжньою, маюча на утриманні ytgjdyjksny. дитину, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимої,

у вчиненні злочину, передбаченого ч.4 ст. 158 КК України,

В С Т А Н О В И В:

Відповідно до постанови № 15 Окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України Територіального виборчого округу № 93 Київської області від 05 липня 2019 року «Про затвердження складу виборчих комісій окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 93» було затверджено склад дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України в одномандатному виборчому окрузі, згідно якої на посаду голови дільничної виборчої комісії № 320121 призначено ОСОБА_4 та на посаду заступника голови дільничної виборчої комісії № НОМЕР_1 призначено ОСОБА_5 , розташованої у фойє будинку культури по АДРЕСА_2 .

Положеннями частини 1 статті 87, частини 1 статті 91 Закону України «Про вибори народних депутатів України» (далі - Закон) визначено, що підсумкове засідання дільничної виборчої комісії розпочинається після закінчення голосування виборців на виборчій дільниці та передачі повідомлення, зазначеного у частині тринадцятій статті 85 цього Закону, і проводиться у тому ж приміщенні, де відбувалося голосування. Підсумкове засідання проводиться без перерви і закінчується після складення та підписання протоколів про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці. Дільнична виборча комісія на своєму засіданні складає протокол про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці в загальнодержавному виборчому окрузі в межах одномандатного виборчого округу та протокол про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці в одномандатному виборчому окрузі за формами, встановленими Центральною виборчого комісією не пізніш як за двадцять два дні до дня голосування. Відповідно до частини 1 статті 85 Закону, голосування проводиться в день голосування з 8 години до 20 години без перерви.

Відповідно до пункту 1.6. Роз`яснення щодо порядку підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці та складення протоколів дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці після закінчення голосування на виборах народних депутатів України, затвердженого постановою Центральною виборчої комісії від 07.05.2014 № 502, протокол про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці складається шляхом внесення відомостей до бланків протоколу, виготовлених на замовлення Центральної виборчої комісії за формами, встановленими постановою Комісії від 04.04.2014 № 207. Відомості до протоколу вносяться секретарем (секретарем засідання) дільничної виборчої комісії на підставі оголошення відповідних відомостей головуючим на засіданні комісії.

Підсумковим засіданням дільничної виборчої комісії звичайної виборчої дільниці № 320121 с. Гути, Богуславського району Київської області встановлено результати голосування виборців, та складено протоколи про підрахунки голосів виборів на звичайній виборчій дільниці у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі в межах одномандатного виборчого округу № 93.

Складений протокол № 2717602 та протокол № 2717601 про підрахунки голосів виборців на звичайній виборчій дільниці у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі в межах одномандатного виборчого округу № 93, із зазначенням цифрових показників про результати голосування у всіх графах, підписано головою виборчої комісії ОСОБА_4 , заступником голови виборчої комісії ОСОБА_5 , секретарем виборчої комісії ОСОБА_7 , членами дільничної виборчої комісії, довіреними особами кандидатів у народні депутати України, скріплено печаткою дільничної виборчої комісії поміщено до спеціального пакету № 422340 в порушення вимоги частини 6 статті 87 Закону, відповідно до якої, дільнична виборча комісія запаковує опрацьовані виборчі документи у паперові пакети. Пакет з виборчими документами заклеюється, на пакеті зазначається напис, який вказує на вид запакованих документів, а також зазначаються позначення виборчого округу (загальнодержавний чи одномандатний) та номер одномандатного округу, номер виборчої дільниці, дата і час пакування, ставляться підписи усіх присутніх членів дільничної виборчої комісії та печатка дільничної виборчої комісії, не був належним чином запакований.

Складений протокол № 2772901 та протокол № 2772902 про підрахунки голосів виборців на звичайній виборчій дільниці у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі в межах одномандатного виборчого округу № 93, із зазначенням цифрових показників про результати голосування у всіх графах, підписано головою виборчої комісії ОСОБА_4 , заступником голови виборчої комісії ОСОБА_5 , секретарем виборчої комісії ОСОБА_7 , членами дільничної виборчої комісії, довіреними особами кандидатів у народні депутати України, скріплено печаткою дільничної виборчої комісії поміщено до спеціального пакету № 422339 в порушення вимоги частини 6 статті 87 Закону, відповідно до якої, дільнична виборча комісія запаковує опрацьовані виборчі документи у паперові пакети. Пакет з виборчими документами заклеюється, на пакеті зазначається напис, який вказує на вид запакованих документів, а також зазначаються позначення виборчого округу (загальнодержавний чи одномандатний) та номер одномандатного округу, номер виборчої дільниці, дата і час пакування, ставляться підписи усіх присутніх членів дільничної виборчої комісії та печатка дільничної виборчої комісії, не був належним чином запакований.

В подальшому, відповідно до статті 93 Закону, виборчі документи, у тому числі протоколи № 2717602 та № 2717601 про підрахунки голосів виборів на звичайній виборчій дільниці у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі в межах одномандатного виборчого округу № 93, які знаходилися в не запакованому спеціальному пакеті № 422340 та протоколи № 2772901 та № 2772902 про підрахунки голосів виборів на звичайній виборчій дільниці у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі в межах одномандатного виборчого округу № 93, які знаходилися в не запакованому спеціальному пакеті № 422339, обвинуваченими ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та членом виборчої комісії ОСОБА_8 на автомобілі марки «CHEVROLET Lacetti», реєстраційний номерний знак НОМЕР_2 , були транспортовані до окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України Територіального виборчого округу № 93 за адресою: вул. Соборності 60, м. Миронівка Київської області, приміщення районного будинку культури.

22.07.2019 року приблизно о 14 годині 00 хвилин, обвинувачена ОСОБА_4 , діючи за попередньою змовою з обвинуваченою ОСОБА_5 знаходячись в автомобілі марки «CHEVROLET Lacetti», реєстраційний номер НОМЕР_2 , не передавши до окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України Територіального виборчого округу № 93, виборчі документи зазначені в частині 12 статті 91 Закону, спільно вирішили з не запакованого спеціального пакету № 422340 дістати протоколи № 2717602, № 2717601, та з не запакованого спеціального пакету № 422339 дістати протоколи № 2772901 та № 2772902 про підрахунки голосів виборців на звичайній виборчій дільниці у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі в межах одномандатного виборчого округу № 93 виборчої дільниці № 320121 с. Гута Богуславського району Київської області для перевірки.

Після цього, обвинувачена ОСОБА_5 , самостійно дістала із не запакованих спеціальних пакетів вказані протоколи про підрахунки голосів виборців, і під час їх огляду виявила в них недоліки, які в подальшому унеможливи б прийняття останніх окружною виборчою комісією, і в цей час в неї виник умисел на складання нових протоколів про підрахунки голосів виборів не під час проведення засідання дільничної виборчої комісії звичайної виборчої дільниці № 320121, поза межами приміщення, де проводиться таке засідання, що розташоване за адресою: вул. М. Диченка 1, с. Гути Богуславського району Київської області, у приміщенні фойє будинку культури, замість секретаря виборчої комісії, а також засвідчення своїм підписом дійсності відомостей, що в ньому містяться.

Продовжуючи свої злочинні дії, спрямовані на складання та підписання виборчих протоколів замість секретаря не на засіданні виборчої комісії, на якій здійснюється підрахунок голосів виборців, поза приміщенням де проводиться таке засідання, ОСОБА_5 , 22.07.2019 року о 14 годині 30 хвилин, обвинувачена ОСОБА_5 діючи умисно, за попередньою змовою з обвинуваченою ОСОБА_4 , знаходячись в автомобілі марки «CHEVROLET Lacetti» реєстраційний номер НОМЕР_2 , по вул. Соборності 60, м. Миронівка Київської області, в протоколі № 2772932 та в протоколі № 2772933 про підрахунки голосів виборців на звичайній виборчій дільниці у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі в межах одномандатного виборчого округу № 93 виборчої дільниці № 320121 с. Гута Богуславського району Київської області внесла відомості та заповнила графи про результати голосування виборців після чого засвідчила своїм підписом дійсність внесених відомостей. Після складення та підписання обвинуваченою ОСОБА_5 протоколів № 2772932, № 2772933 про підрахунки голосів виборців, обвинувачена ОСОБА_4 , для доведення спільного умислу до кінця, усвідомлюючи протиправність дій обвинуваченої ОСОБА_5 , взяла вказані протоколи в останньої та засвідчила своїм підписом зазначені документи.

22.07.2019 року о 14 годині 35 хвилин під час заповнення даних про результати голосування виборців у протоколі № 2772932 та № 2772933 про підрахунки голосів виборів на звичайній виборчій дільниці у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі в межах одномандатного виборчого округу № 93 виборчої дільниці № 320121, перебуваючи в автомобілі марки «CHEVROLET Lacetti» реєстраційний номер НОМЕР_2 , по вул. Соборності 60, м. Миронівка Київської області, обвинувачена ОСОБА_5 була виявлена офіційним спостерігачем від Всеукраїнської громадської організації «Громадська мережа «ОПОРА» в одномандатному виборчому окрузі ОСОБА_9 .

Допитані в судовому засіданні обвинувачені ОСОБА_4 та ОСОБА_5 повністю визнали себе винними у вчинені злочину, передбаченого ч. 4 ст.158 КК України та показали про обставини вчинення ними злочину, які є такими, що не мають розбіжностей зі змістом обвинувального акту та повідомили, що в обвинувальному акті викладено все вірно і доповнень та зауважень у них не має. В скоєному щиро каються та просили суворо не карати.

Враховуючи те, що учасники судового провадження визнають недоцільним дослідження доказів щодо фактичних обставин вчинення злочину, які ними не оспорюються, при цьому судом з`ясовано, що обвинувачені ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та інші учасники судового провадження правильно розуміють зміст цих обставин та відсутні сумніви у добровільності та істинності їх позиції, роз`яснивши їм, що в такому випадку вони будуть позбавлені права на оскарження цих обставин в апеляційному порядку, суд у відповідності до ч.3 ст.349 КПК України, визнає недоцільним дослідження доказів стосовно тих обставин, які ніким не оспорюються.

Заслухавши в судовому засіданні покази обвинувачених, які повністю узгоджуються з обставинами, що викладені у обвинувальному акті, суд визнає, що вина обвинувачених ОСОБА_4 та ОСОБА_5 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст.158 КК України доведена повністю, оскільки вони 22.07.2019 року своїми умисними, протиправними діями, за попередньою змовою групою осіб, будучи членом виборчої комісії підписали протокол про результати виборів не на засіданні виборчої комісії, на якій здійснюється підрахунок голосів виборців.

При визначенні виду та міри покарання обвинуваченій ОСОБА_4 , суд у відповідності до ст.65 КК України враховує ступінь тяжкості вчиненого нею злочину, який згідно ст. 12 КК України є тяжким злочином, дані про особу винної та обставини, що пом`якшують та обтяжують покарання.

Обставинами, що пом`якшують покарання обвинуваченої ОСОБА_4 , суд відносить щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину та те, що вона вперше притягуються до кримінальної відповідальності.

Обставин, які обтяжують покарання обвинуваченої ОСОБА_4 , судом не встановлено.

Враховуючи наявність декількох обставин, які пом`якшують покарання обвинуваченої ОСОБА_4 , що істотно знижує ступінь тяжкості вчиненого нею злочину, те що вона має постійне місце проживання за яким характеризується позитивно, є пенсіонеркою, на обліку у лікарів психіатра та нарколога не перебуває, думку прокурора та захисника, які просили при визначені міри покарання застосувати до обвинуваченої ОСОБА_4 положення ст. ст. 69, 75 КК України та зважаючи на всі обставини вчинення злочину у їх сукупності, суд застосовує положення ст. 69 КК України та визначає обвинуваченій ОСОБА_4 покарання, нижче від найнижчої межі, встановленої в санкції ч.4 ст. 158 КК України та призначає покарання у виді позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади у виборчій комісії, комісії референдуму, звільнивши на підставі ст. 75 КК України від відбування покарання з випробуванням з встановленням іспитового строку та покладенням на неї обов`язки передбачені п. 1, п. 2, ч.1, ч.2 ст. 76 КК України. Саме таке покарання є справедливим, а також необхідним і достатнім для виправлення та попередження вчинення обвинуваченою ОСОБА_4 нового злочину.

При визначенні виду та міри покарання обвинуваченій ОСОБА_5 , суд у відповідності до ст.65 КК України враховує ступінь тяжкості вчиненого нею злочину, який згідно ст. 12 КК України є тяжким злочином, дані про особу винної та обставини, що пом`якшують та обтяжують покарання.

Обставинами, що пом`якшують покарання обвинуваченої ОСОБА_5 , суд відносить щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину та те, що вона вперше притягуються до кримінальної відповідальності.

Обставин, які обтяжують покарання обвинуваченої ОСОБА_5 , судом не встановлено.

Враховуючи наявність декількох обставин, які пом`якшують покарання обвинуваченої ОСОБА_5 , що істотно знижує ступінь тяжкості вчиненого нею злочину, те що вона має постійне місце проживання та роботи за якими характеризується позитивно, на її утриманні перебуває неповнолітня дитина, на обліку у лікарів психіатра та нарколога не перебуває, думку прокурора та захисника, які просили при визначені міри покарання застосувати до обвинуваченої ОСОБА_5 положення ст. ст. 69, 75 КК України та зважаючи на всі обставини вчинення злочину у їх сукупності, суд застосовує положення ст. 69 КК України та визначає обвинуваченій ОСОБА_5 покарання, нижче від найнижчої межі, встановленої в санкції ч.4 ст. 158 КК України та призначає покарання у виді позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади у виборчій комісії, комісії референдуму, звільнивши на підставі ст. 75 КК України від відбування покарання з випробуванням з встановленням іспитового строку та покладенням на неї обов`язки передбачені п. 1, п. 2, ч.1, ч.2 ст. 76 КК України. Саме таке покарання є справедливим, а також необхідним і достатнім для виправлення та попередження вчинення обвинуваченою ОСОБА_5 нового злочину.

Враховуючи те, що стосовно обвинувачених ОСОБА_4 та ОСОБА_5 запобіжний захід не обирався, а сторони провадження не заявили клопотання про застосування відносно них запобіжного заходу, суд не вбачає підстав для застосування до обвинувачених запобіжного заходу до набрання вироком законної сили.

Цивільний позов не заявлено.

Кримінальним правопорушенням матеріальна шкода не завдана.

Ухвали Миронівського районного суду Київської області суду від 25.07.2019 року про арешт майна скасувати, після вступу вироку в законну силу.

Долю речових доказів вирішити відповідно до вимог ст.100 КПК України.

Процесуальні витрати стягнути з обвинувачених солідарно на користь держави.

Керуючись статтями 368, 370, 374 Кримінального процесуального кодексу України, суд,-

ЗАСУДИВ:

ОСОБА_4 визнати винуватою у вчиненні злочину, передбаченого ч.4 ст.158 КК України та призначити покарання із застосуванням ст. 69 КК України у виді позбавлення волі на строк три роки з позбавленням права обіймати посади у виборчій комісії, комісії референдуму строком на два роки.

На підставі ст.75 КК України ОСОБА_4 від відбування призначеного покарання звільнити з випробуванням з іспитовим строком один рік та з покладенням відповідно до ст.76 КК України обов`язків: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання та роботи або навчання та не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Запобіжний захід щодо ОСОБА_4 не обирався.

ОСОБА_5 визнати винуватою у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 158 КК України та призначити покарання із застосуванням ст. 69 КК України у виді позбавлення волі на строк три роки з позбавленням права обіймати посади у виборчій комісії, комісії референдуму строком на два роки.

На підставі ст.75 КК України ОСОБА_5 від відбування призначеного покарання звільнити з випробуванням з іспитовим строком один рік та з покладенням відповідно до ст.76 КК України обов`язків: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання та роботи або навчання та не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Запобіжний захід щодо ОСОБА_5 не обирався.

Цивільний позов не заявлено.

Арешт накладений ухвалою Миронівського районного суду Київської області від 25.07.2019 року, на матеріальні об`єкти:

- спеціальний пакет № 422339 в середині якого знаходиться Акт про видачу копій протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці в одномандатному виборчому окрузі звичайної виборчої дільниці № 320121 одномандатного виборчого округу № 93, протокол № 2772901 та № 2772902 дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на звичайній виборчій дільниці у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі в межах одномандатного виборчого округу № 93 виборчої дільниці № 320121 с. Гута Богуславського району Київської області, які поміщені до спеціального пакету IZN4060266.

-спеціальний пакет № 422340, в середині якого знаходиться Акт про видачу копій протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці в одномандатному виборчому окрузі звичайної виборчої дільниці № 320121 одномандатного виборчого округу № 93, протокол № 2717602 та № 2717601 дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на звичайній виборчій дільниці у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі в межах одномандатного виборчого округу № 93 виборчої дільниці № 320121 с. Гута Богуславського району Київської області, які поміщені до спеціального пакету IZN4060266 - скасувати, після вступу вироку в законну силу.

Арешт накладений ухвалою Миронівського районного суду Київської області від 25.07.2019 року, на матеріальні об`єкти:

протоколи дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборів на звичайній виборчій дільниці у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі в межах одномандатного виборчого округу № 93 виборчої дільниці № 320121 с. Гута Богуславського району Київської області: № 2772933, № 2772932, № 2772935, № 2772934, які поміщені до спеціального пакету: INZ4060244 - скасувати, після вступу вироку в законну силу.

Речові докази:

- спеціальний пакет № 422339 в середині якого знаходиться Акт про видачу копій протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці в одномандатному виборчому окрузі звичайної виборчої дільниці № 320121 одномандатного виборчого округу № 93, протокол № 2772901 та № 2772902 дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на звичайній виборчій дільниці у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі в межах одномандатного виборчого округу № 93 виборчої дільниці № 320121 с. Гута Богуславського району Київської області, які поміщені до спеціального пакету IZN4060266 - залишити при матеріалах кримінального провадження.

-спеціальний пакет № 422340, в середині якого знаходиться Акт про видачу копій протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці в одномандатному виборчому окрузі звичайної виборчої дільниці № 320121 одномандатного виборчого округу № 93, протокол № 2717602 та № 2717601 дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на звичайній виборчій дільниці у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі в межах одномандатного виборчого округу № 93 виборчої дільниці № 320121 с. Гута Богуславського району Київської області, які поміщені до спеціального пакету IZN4060266- залишити при матеріалах кримінального провадження.

-протоколи дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборів на звичайній виборчій дільниці у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі в межах одномандатного виборчого округу № 93 виборчої дільниці № 320121 с. Гута Богуславського району Київської області: № 2772933, № 2772932, № 2772935, № 2772934, які поміщені до спеціального пакету: INZ4060244 - залишити при матеріалах кримінального провадження.

Стягнути з ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН НОМЕР_3 , пенсіонерки, проживаючої АДРЕСА_1 та з ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ІПН НОМЕР_4 , працюючою соціальним робітником Богуславського районного територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг), проживаючої АДРЕСА_2 солідарно на користь держави (Отримувач коштів:УК у Богусл. р-ні/м.Богуслав/24060300, ЄДРПОУ 37556042, Банк отримувач: Казначейство України (ЕАП), МФО 899998, рахунок отримувача UА278999980313030115000010080, Код класифікація доходів бюджету:24060300) 2512 (дві тисячі п`ятсот дванадцять) гривень 16 копійок за проведення судової експертизи від 20.08.2019 року № 17-3/1346.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Київського апеляційного суду через Богуславський районний суд Київської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Головуючий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 87743436
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку