open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

_______________________________________________________________________________

УХВАЛА

13 лютого 2020 р.

м. Херсон

Справа № 2140/1438/18

Херсонський окружний адміністративний суд у складі:

головуючої судді: Дубровної В.А. ,

при секретарі: Мельник О.О.,

за участю представника заявника - Лопатіної О.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Коробківського дошкільного навчального закладу (дитячий садок) Каховського району Херсонської області про відстрочення виконання ухвали Херсонського окружного адміністративного суду від 26 грудня 2018 року в адміністративній справі за позовом Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Херсонській області до Коробківського дошкільного навчального закладу (дитячий садок) Каховського району Херсонської області про вжиття заходів реагування під час здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності,

встановив:

I. Зміст заяви

03 лютого 2020 року Коробківський дошкільний навчальний заклад (дитячий садок) Каховського району Херсонської області звернувся до суду з заявою про відстрочення виконання ухвали Херсонського окружного адміністративного суду від 26.12.2018 року у справі № 2140/1438/18 за позовом Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Херсонській області до Коробківського дошкільного навчального закладу (дитячий садок) Каховського району Херсонської області про вжиття заходів реагування під час здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, строком на три роки.

II. Позиція заявника та заперечення сторони

Вказана заява мотивована тим, що Коробківський дошкільний навчальний заклад (дитячий садок) Каховського району Херсонської області визнає законність та обґрунтованість рішення Херсонського окружного адміністративного суду від 26.12.2018 р. по справі № 2140/1438/18 та зобов`язується виконати його у добровільному порядку. Проте, відсутність належного фінансування істотно ускладнюють виконання вказаного судового рішення.

12.02.2020 року представником ГУ ДСНС у Херсонській області надано клопотання, яким при вирішенні питання щодо відстрочення виконання судового рішення покладається на розсуд суду.

III. Процесуальні дії суду

Ухвалою суду від 04.02.2020 р. заява Коробківського дошкільного навчального закладу (дитячий садок) Каховського району Херсонської області про відстрочення виконання судового рішення призначена до розгляду у судовому засіданні на 13.02.2020 року.

Згідно із частиною 2 статті 378 КАС України заява про встановлення або зміну способу або порядку виконання, відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення розглядається у десятиденний строк з дня її надходження у судовому засіданні з повідомленням стягувача та боржника. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

В судове засідання ГУ ДСНС України у Херсонській області не прибуло, при цьому, надало 12.02.2020 року клопотання про розгляд даної заяви без участі представника ГУ ДСНС України у Херсонській області.

В судовому засіданні 13.02.2020 року судом проголошено вступну та резолютивну частини судового рішення.

IV. Обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин, з посиланням на докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини.

Як встановлено судом, ухвалою Херсонського окружного адміністративного суду від 26.12.2018 р. закрито провадження у справі у справі № 2140/1438/18 на підставі пункту 3 ч. 1 ст. 238 КАС України внаслідок того, що сторони досягли примирення.

При цьому, даним судовим рішенням затверджено умови примирення сторін по справі за позовом Головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Херсонській області до Коробківського дошкільного навчального закладу (дитячий садок) Каховського району Херсонської області про вжиття заходів реагування під час здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, викладені у заяві про примирення сторін від 26.12.2018 року в наступній редакції:

"1. Відповідач зобов`язується перед Позивачем в термін до 01.09.2019 року остаточно усунути порушення, викладені в акті від 23.05.2018 року № 54 (опис виявлених порушень, пункт №№ 1,2,4-9,17,18,21,27,30,31,33), складеного за результатами проведення позапланової перевірки щодо додержання суб`єктом господарювання вимог законодавства у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки;

2. Відповідач зобов`язується перед Позивачем в термін до 01.09.2019 року подати заяву про проведення позапланової перевірки щодо додержання суб`єктом господарювання вимог законодавства у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки дошкільного навчального закладу, що належить відповідачу та знаходиться за адресою: 74824, Херсонська область, Каховський район, с. Коробки, вул. Каховська, буд. 26, щодо виконання пунктів №№ 1,2,4-9,17,18,21,27,30,31,33 акту від 23.05.2018 року № 54 та допуску посадових осіб позивача до проведення перевірки;

3. У свою чергу Позивач відмовляється від своїх позовних вимог до Відповідача про вжиття заходів реагування у вигляді зупинення подальшої експлуатації приміщення та території дошкільного навчального закладу до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері пожежної безпеки шляхом заборони Коробківському дошкільному навчальному закладу (дитячий садок) Каховського району Херсонської області використовувати приміщення та територію дошкільного навчального закладу (дитячого садка);

4. Відповідно до умов цієї угоди про примирення сторони дійшли згоди щодо повного та остаточного врегулювання претензій та вимог з боку Позивача, які були предметом судового розгляду у справі № 2140/1438/18;

5. Сторони мають належне уявлення про сутність цієї заяви про примирення і всіх її елементів та підтверджують, що вищевикладені умови відповідають їх волевиявленню і дійсним інтересам;

6. Відповідальність за наслідки, які можуть настати від порушень, що залишились не усунутими на дату подання цієї заяви, Відповідач залишає за собою."

В судовому засіданні представник заявника пояснила, що відсутність належного фінансування Коробківського дошкільного навчального закладу (дитячий садок) Каховського району Херсонської області істотно ускладнюють виконання вказаного судового рішення, а тому просить відстрочити його виконання. При цьому, повідомила, що Каховським міськрайонним відділом державної виконавчої служби відкрито виконавче провадження ВП № 60867641, що стало підставою звернення до суду з вказаною заявою.

V. Норми права, які застосував суд

Згідно приписів ст. 191 КАС України ухвала про затвердження умов примирення виконується сторонами в порядку і строки, які нею визначені. У разі невиконання ухвали суду про затвердження умов примирення вона може бути подана для її примусового виконання в порядку, визначеному законодавством для виконання судових рішень.

Питання щодо відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення врегульовано ст. 378 КАС України.

Так, за заявою сторони суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, може відстрочити або розстрочити виконання рішення (ч. 1 ст. 378 КАС України). Підставою для відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення є обставини, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим. (ч. 3 ст. 378 КАС України).

Частиною 5 статті 378 КАС України передбачено, що відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення не може перевищувати одного року з дня ухвалення рішення, ухвали, постанови.

VI. Оцінка суду

З огляду на вказані приписи КАС України, інститут примирення за своїм змістом покликаний саме на врегулювання спірних правовідносин до винесення судом рішення по суті, надаючи сторонам можливість визначити такі істотні умови для примирення, як взаємні поступки, права та обов`язки, а також строки їх виконання.

В свою чергу, право суду відстрочити виконання судового рішення, визначене статтею 378 КАС України, передбачає зміну строків виконання боржником обов`язків, визначених у судовому рішенні, з урахуванням обставин, які істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим.

Отже, у разі вирішення спору шляхом примирення, визначення строку виконання взаємних обов`язків є прерогативою сторін, а не суду, оскільки після затвердження умов примирення суд позбавлений права змінювати істотні умови такого примирення, в тому числі строки виконання, оскільки таке втручання не тільки порушує права іншої сторони за умовами такої угоди, а й суперечить самому інституту "примирення сторін".

Крім того, у розумінні приписів частини 5 статті 378 КАС України, які є імперативними, відстрочення виконання судового рішення поза межами одного року з дня ухвалення рішення, ухвали, постанови не допускається.

Враховуючи, що предметом заяви про відстрочення виконання є ухвала Херсонського окружного адміністративного суду від 26.12.2018 року, то з урахуванням приписів частини 5 статті 378 КАС України, відстрочення її виконання допускається лише до 26.12.2019 р.

На момент звернення Коробківського дошкільного навчального закладу (дитячий садок) Каховського району Херсонської області із заявою про відстрочення виконання ухвали Херсонського окружного адміністративного суду від 26.12.2018 р. строк, до якого могло бути відстрочено її виконання (26.12.2019 р.) сплинув, що також унеможливлює відстрочення виконання вказаного судового рішення.

При цьому, суд вважає за необхідне звернути увагу на статтю 377 КАС України, якою передбачено примирення сторін у виконавчому провадженні.

VII. Висновок суду

Враховуючи, що у межах розгляду справи № 2140/1438/18 судом не приймалось рішення по суті, а закрито провадження внаслідок примирення сторін з визначенням строків виконання взаємних обов`язків, який сплив 01.09.2019 року, тому суд дійшов висновку про відсутність правових підстав для відстрочення виконання вказаної ухвали суду та відмову у задоволенні заяви Коробківського дошкільного навчального закладу (дитячий садок) Каховського району Херсонської області про відстрочення виконання ухвали Херсонського окружного адміністративного суду від 26.12.2018 р.

Керуючись ст.ст. 191, 238, 378 КАС України, суд

ухвалив:

Відмовити у задоволенні заяви Коробківського дошкільного навчального закладу (дитячий садок) Каховського району Херсонської області про відстрочення виконання рішення Херсонського окружного адміністративного суду від 26 грудня 2018 року в адміністративній справі № 2140/1438/18 за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Херсонській області до Коробківського дошкільного навчального закладу (дитячий садок) Каховського району Херсонської області про вжиття заходів реагування під час здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до П`ятого апеляційного адміністративного суду в 15-денний строк з дня складання повного судового рішення., при цьому відповідно до п.п. 15.5 п. 15 розділу VII "Перехідні положення" КАС України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомукаційної системи апеляційні скарги подаються через суд першої інстанції, який ухвалив відповідне рішення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення суддею.

Повний текст ухвали виготовлено та підписано 18.02.2020 року.

Суддя В.А. Дубровна

Джерело: ЄДРСР 87706105
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку