open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/65409/19-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 грудня 2019 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у засіданні в приміщенні суду у залі суду в м. Києві провадження за клопотанням адвоката ОСОБА_3 , яка діє в інтересах ТОВ «САНТОР ГРУП» (код ЄДРПОУ442807626) № і ТОВ «ГРЕЙСАН МЕГАОПТ» (код ЄДРПОУ 42318665) в рамках кримінального провадження № 12015000000000461 від 30.07.2015 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбачених ч.1, 2 ст. 205, ч. 3 ст. 209, ч. 2 ст. 364 КК України.

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді Печерського районного суду м. Києва надійшло клопотання представника ТОВ «САНТОР ГРУП» (код ЄДРПОУ442807626) і ТОВ «ГРЕЙСАН МЕГАОПТ» (код ЄДРПОУ 42318665), адвоката ОСОБА_3 , в рамках кримінального провадження № 12015000000000461 від 30.07.2015 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбачених ч.1, 2 ст. 205, ч. 3 ст. 209, ч. 2 ст. 364 КК України,про скасування арешту майна:

Клопотання мотивоване тим, що на теперішній час підстави, які слугували для арешту майна відпали, жодних підстав вважати, що арештоване майно є доказом злочину що розслідується - немає.

В судове засідання представник власника майна, не з`явився, направив на адресу суду заяву, згідно якої клопотання підтримує у повному обсязі, справу просив розглянути у його відсутність.

Прокурор, за клопотанням якого накладено арешт в судове засідання не з`явився, причини неявки суду не відомі. Про час та місце розгляду вказаного провадження повідомлявся належним чином.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя встановив такі обставини.

Згідно з ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Відповідно до абз. 2 ч. 1 ст. 174 КПК України арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Судовим розглядом встановлено, що Генеральною Прокуратурою України здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні 12015000000000461 від 30.07.2015 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбачених ч.1, 2 ст. 205, ч. 3 ст. 209, ч. 2 ст. 364 КК Україниза фактом створення та організації діяльності невстановленими особами на території м. Києва, Київської області та інших областей низки підконтрольних субєктів підприємницької діяльності (юридичних осіб), з метою прикриття незаконної діяльності, спрямованої на безпідставне формування податкового кредиту з податку на додану вартість та витрат з податку на прибуток підприємствам реального сектору економіки, що заподіяло велику матеріальну шкоду державі, в період часу 2015 -2018 років фінансових операцій с коштами, одержаними внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, в особливо великих розмірах.

В рамках вказаного провадження ухвалою слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 30 жовтня 2019 року у справі № 757/57732/19-к задоволено клопотання прокурора про арешт майна та накладено арешт на грошові кошти,які знаходяться на рахунках, зокрема відкритих в АТ «ОТП БАНК» ТОВ «САНТОР ГРУП» (код ЄДРПОУ442807626) № НОМЕР_1 МФО 300528 і ТОВ «ГРЕЙСАН МЕГАОПТ» (код ЄДРПОУ 42318665) № НОМЕР_2 МФО 300528.

Арешт, згідно вищевказаноїухвали слідчого судді, накладено з метою збереження речових доказів.

Статтею 170 КПК Українивизначено, що арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Порядок скасування арешту майна визначенийст. 174 КПК України, якою передбачено, що підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявитиклопотання про скасування арешту майна повністю або частково.

Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Між тим, при розгляді клопотання, поданого в порядкуст. 174 КПК України, слідчий суддя не надає оцінку дотриманню вимог закону при постановленні ухвали про арешт майна та її законності, що є виключною прерогативою суду апеляційної інстанції, а лише оцінює обґрунтованість підстав для скасування арешту.

У відповідності до положень ст. 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав і основоположних свобод, який ратифікований Верховною Радою України 17.07.1997 року, кожна фізична або юридична особамає право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Приймаючи до уваги вищевикладене та враховуючи те, що на момент розгляду клопотання про скасування арешту майна слідчому судді не було надано даних щодо повідомлення про підозру посадовимособам ТОВ «САНТОР ГРУП» і ТОВ «ГРЕЙСАН МЕГАОПТ» та даних щодо поданого цивільного позову до зазначених Товариств, крім того, не представлено фактичних даних про причетність службових осібТОВ «ГРЕЙСАН МЕГАОПТ» і ТОВ «САНТОР ГРУП» до вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 209 КК України, а також ту обставину, що однією з засад кримінального провадження є змагальність сторін та свобода в поданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості, слідчий суддя вважає доведеною ту обставину, що потреба в арешті майна відпала, оскільки заборона будь-яких видаткових операцій по зазначеним рахункам блокує господарську діяльністьа тому слідчий суддя приходить до висновку про задоволення клопотання про скасування арешту майна.

Керуючись, ст.ст.13,41 Конституції України, ст. 1 Протоколу 1Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ст.ст.174,309 ККУкраїни, -

УХВАЛИВ:

Клопотання - задовольнити.

Скасувати арешт, накладений на підставі ухвали слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 30 жовтня 2019 року у справі № 757/57732/19-к про арешт грошових коштів, які знаходяться на рахунках, відкритих в АТ «ОТП БАНК» ТОВ «САНТОР ГРУП» (код ЄДРПОУ442807626) № НОМЕР_1 (МФО 300528) і ТОВ «ГРЕЙСАН МЕГАОПТ» (код ЄДРПОУ 42318665) № НОМЕР_2 (МФО 300528)

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 87698033
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку