open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 лютого 2020 року

м. Черкаси

Справа № 711/10858/18

Провадження № 22-ц/821/86/20

категорія: 351000000

Черкаський апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого: Василенко Л. І.,

суддів: Бородійчука В. Г., Нерушак Л. В.

секретаря: Винник І. М.

учасники справи:

позивач: Департамент соціальної політики Черкаської міської ради;

відповідач : ОСОБА_1 ,

розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Придніпровського районного суду м. Черкаси від 01 листопада 2019 року у справі за позовом Департаменту соціальної політики Черкаської міської ради до ОСОБА_1 про стягнення надміру виплачених коштів щомісячної допомоги, у складі: головуючого судді Кондрацької Н. М.

в с т а н о в и в :

1. Описова частина

Короткий зміст позовних вимог

В грудні 2018 року Департамент соціальної політики Черкаської міської ради звернувся в суд з вищезазначеним позовом.

Вимоги мотивовано тим, що ОСОБА_1 з 06 серпня 2015 року перебуває на обліку в департаменті соціальної політики Черкаської міської ради як внутрішньо переміщена особа, якій була призначена та виплачувалась грошова допомога переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, відповідно до заяви від 06 серпня 2015 року на сім`ю у складі: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ; ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ; ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , відповідно до Порядку надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 505 від 01 жовтня 2014 року (в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин).

Пунктом 10 Порядку передбачено, що уповноважені органи мають право перевіряти обґрунтованість видачі та достовірність документів, поданих для призначення грошової допомоги, а також здійснювати запити та безоплатно отримувати відомості від підприємств, установ та організацій усіх форм власності, необхідні для призначення грошової допомоги та контролю за правильністю її надання.

Після надходження з управління праці та соціального захисту населення адміністрації Орджонікідзевського району Харківської міської ради (далі - Орджонікідзевське УПСЗН) особової справи гр. ОСОБА_3 , було встановлено, що на підставі заяв та відповідно до рішень Орджонікідзевського УПСЗН їй була призначена та виплачена допомога у зв`язку з вагітністю та пологами, допомога при народженні дитини та допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку за період з 17 березня 2013 року по 01 вересня 2015 року.

Відповідно до пункту 2 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім`ям з дітьми, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. № 1751 призначення і виплата державної допомоги сім`ям з дітьми здійснюються структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві та м. Севастополі держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад за зареєстрованим місцем проживання або місцем фактичного проживання заявника.

Оскільки, зазначені вище види допомоги ОСОБА_3 отримувала не за зареєстрованим місцем проживання, то є підстави вважати, що місцем її фактичного проживання в період отримання державної допомоги було місто Харків. Враховуючи викладене, ОСОБА_3 звертаючись із заявою від 04 серпня 2015 року про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, переміщеної з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, надала завідомо недостовірні відомості для отримання довідки внутрішньо переміщеної особи.

22 липня 2016 року комісія виконавчого комітету Черкаської міської ради для розгляду питань щодо призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям, надання населенню пільг та житлових субсидій в управлінні соціального захисту населення Придніпровського району департаменту соціальної політики ухвалила скасувати дію довідки № 7101001865 від 05 серпня 2015 рок та відмовити ОСОБА_3 в поновленні щомісячної адресної допомоги переміщеним особам на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, виставити переплату надмірно виплачених державних коштів. Неповнолітніх дітей ОСОБА_4 та ОСОБА_5 знято з обліку як внутрішньо переміщених осіб. Відповідно до пункту 11 Порядку, суми грошової допомоги, виплачені надміру внаслідок подання документів з недостовірними відомостями, повертаються уповноваженим представником сім`ї на вимогу уповноваженого органу. У разі відмови добровільного повернення надміру перерахованих сум грошової допомоги, вони стягуються у судовому порядку.

За викладених обставин Департамент соціальної політики Черкаської міської ради просив стягнути з ОСОБА_1 на його користь суму надміру виплачених коштів щомісячної допомоги в розмірі 16 770 грн. 25 коп. та судовий збір в розмірі 1792 грн.

Короткий зміст рішення суду першої інстанції

Рішенням Придніпровського районного суду м. Черкаси від 01 листопада 2019 року

позов Департаменту соціальної політики Черкаської міської ради до ОСОБА_1 про стягнення надміру виплачених коштів щомісячної допомоги задоволено.

Стягнуто із ОСОБА_1 на користь Департаменту соціальної політики Черкаської міської ради надміру виплачені кошти щомісячної адресної допомоги розмірі 16 770 грн. 25 коп.

Стягнуто із ОСОБА_1 на користь Департаменту соціальної політики Черкаської міської ради сплачену суму судового збору у розмірі 1 762 грн. 00 коп.

Рішення мотивовано тим, що ОСОБА_3 , яка є членом сім`ї відповідача ОСОБА_1 і перебувала на обліку в Департаменті соціальної політики Черкаської міської ради, звертаючись із заявою від 04 серпня 2015 року про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, переміщеної з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, надала завідомо недостовірні відомості для отримання довідки внутрішньо переміщеної особи, яка стала підставою для надмірних виплат державних коштів у вигляді щомісячної адресної допомоги переміщеним особам на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.

Короткий зміст вимог апеляційної скарги

В апеляційній скарзі, поданій 06 грудня 2019 року ОСОБА_1 просила рішення Придніпровського районного суду м. Черкаси від 01 листопада 2019 року, як таке, що постановлене з порушенням норм матеріального та процесуального права, скасувати і ухвалити по справі нове судове рішення, яким відмовити в задоволенні заявлених позовних вимог.

Аргументи учасників справи

Доводи особи, яка подала апеляційну скаргу

Скарга мотивована тим, що у зв`язку з навчанням ОСОБА_3 з 01 вересня 2008 року по червень 2013 року була зареєстрована в м. Харкові, де 09 лютого 2013 року вона уклала шлюб з ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_6 у них народився син ОСОБА_7 , народження якого було зареєстровано в м. Харкові.

У зв`язку з народженням сина ОСОБА_3 згідно чинного законодавства Управлінням праці та соціального захисту населення адміністрації Орджонвкідзевського району Харківської міської ради було призначено державну допомогу сім`ям з дітьми.

У зв`язку з сімейними обставинами у вересні 2013 року ОСОБА_3 довелося переїхати до м. Горлівка, де проживали її батьки. 03 вересня 2013 року ОСОБА_3 зареєструвала місце проживання в АДРЕСА_1 та залишилася проживати з батьками. Навесні 2014 року у зв`язку з дестабілізацією на сході країни ОСОБА_8 , яка будучи вагітною другою дитиною, змушена була з м. Горлівка повернутися до м. Харкова, де ІНФОРМАЦІЯ_7 в неї народилася друга дитина – донька ОСОБА_9 . Народження доньки зареєстровано в м. Харкові там і оформлено допомогу на другу дитину. В період з 07 квітня 2014 року до травня 2014 року ОСОБА_3 з дітьми проживала в м. Горлівка, яке включене до Переліку населених пунктів, на території яких здійснювалася антитерористична операція, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 02 грудня 2015 року № 1275.

25 листопада 2014 року ОСОБА_3 стала на облік як внутрішньо переміщена особа та отримала відповідну довідку № 6332001722, видану Управлінням праці та соціального захисту населення адміністрації Ордженікідзевського району Харківської міської ради. Таким чином, факт проживання ОСОБА_3 на території, де виникли обставини, зазначені в ст. 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», на момент їх виникнення, встановлений і підтверджений ще 25 листопада 2014 року Управлінням праці та соціального захисту населення адміністрації Ордженікдзевського району Харківської міської ради.

У травні 2015 року ОСОБА_3 з дітьми та батьками ОСОБА_1 та ОСОБА_2 переїхали до м. Черкаси.

04 ІНФОРМАЦІЯ_7 ОСОБА_1 , її чоловік ОСОБА_2 та їх донька ОСОБА_3 звернулася до Департаменту соціальної політики Черкаської міської ради для взяття на облік як осіб, які переміщуються з тимчасово окупованої території України.

Скаржник зазначає, що судом першої інстанції не взято до уваги те, що в заяві про взяття на облік особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України від 04 серпня 2015 року, що міститься в матеріалах справи, ОСОБА_3 вказала, що має доньку ОСОБА_10 ІНФОРМАЦІЯ_8 та отримує на неї виплати, а також подала довідку про взяття на облік як внутрішньо переміщеної особи № НОМЕР_1 , видану Управлінням праці та соціального захисту населення адміністрації Ордженікідзевського району Харківської міської ради. Вказану довідку Департаментом соціальної політики Черкаської міської ради у неї було вилучено, а 08 серпня 2015 року вона отримала довідку за № 71010001865.

Отже, про факт отримання грошової допомоги у зв`язку із вагітністю та пологами, допомоги при народженні дитини та допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку в м. Харкові, ОСОБА_3 повідомила уповноважену особу Департаменту соціальної політики Черкаської міської ради 04 серпня 2015 року.

Таким чином, для призначення щомісячної адресної грошової допомоги ОСОБА_1 та членами її сім`ї було надано всі необхідні документи, видані уповноваженими органами та вказано всі відомості в заяві, які підтверджували право на отримання адресної допомоги.

Департамент соціальної політики Черкаської міської ради скористався правом на подачу відзиву, в якому просив залишити апеляційну скаргу без задоволення посилаючись на безпідставність та необґрунтованість наведених у ній підстав, а оскаржуване рішення залишити без змін.

Надходження апеляційної скарги

Ухвалою Черкаського апеляційного суду від 26 грудня 2019 року клопотання ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору задоволено. Відкрито апеляційне провадження за поданою нею апеляційною скаргою.

Ухвалою Черкаського апеляційного суду 28 січня 2020 року справу призначено до розгляду на 11 лютого 2020 року на 11:00 год. в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням учасників справи про її розгляд, але без виклику сторін в судове засідання.

Фактичні обставини справи, встановлені судом першої інстанції

ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , згідно до ксерокопій паспортів громадянина України зареєстровані в АДРЕСА_1 , де органи влади тимчасово не здійснюють свої повноваження (а.с. 9, 12,15).

04 серпня 2015 року ОСОБА_1 звернулася до Управління соціального захисту населення Придніпровського районного департаменту соціальної політики Черкаської міської ради із заявою про взяття на облік особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції. У заяві зазначено склад сім`ї та відомості про членів сім`ї (осіб, які переміщаються разом із заявницею), а саме: чоловік ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; дочка ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ; онука ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_4 ; онук ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 (а.с.6).

Аналогічну заяву 04 серпня 2015 року було подано ОСОБА_2 . При цьому в заяві ОСОБА_2 міститься відмітка про те, що він раніше ніде не реєструвався, допомогу не отримував (а.с. 11).

Таку ж заяву 04 серпня 2015 року було подано ОСОБА_3 в графі види соціальних виплат, які отримує заявник ОСОБА_3 зазначено виплати на доньку Анну (а.с.13).

06 серпня 2015 року ОСОБА_1 звернулася до Управління соціального захисту населення Придніпровського районного департаменту соціальної політики Черкаської міської ради із заявою про призначення щомісячної адресної допомоги особі, яка переміщується з тимчасово окупованої території України або районів проведення антитерористичної операції, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг складом сім`ї чоловік ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; дочка ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ; онука ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_4 ; онук ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5

Дана заява містить графу «зареєстроване місце проживання» в якій зазначено зареєстроване місце проживання всіх членів сім`ї, зокрема, в якості зареєстрованого місця проживання онуки ОСОБА_4 зазначено – м. Харків. Також графу «фактичне місце проживання», у всіх членів сім`ї – АДРЕСА_2 (а.с.21).

Згідно заяв ОСОБА_2 та ОСОБА_3 від 06 серпня 2019 року, останні надали згоду на виплату грошової допомоги уповноваженому представнику сім`ї ОСОБА_1 ( а.с. 19, 20).

При зверненні до Управління соціального захисту населення Придніпровського районного департаменту соціальної політики Черкаської міської ради із приведеними заявами, ОСОБА_1 та ОСОБА_8 було надано копії: Свідоцтва про народження ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , видане Відділом державної реєстрації актів цивільного стану по м. Харкову реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції 16 липня 2013 року, актовий запис № 915 та Свідоцтво про народження ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , видане Відділом державної реєстрації актів цивільного стану по м. Харкову реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції 23 серпня 2014 року, актовий запис № 1540 (а.с. 17, 18).

Рішенням Департаменту соціальної політики Черкаської міської ради про призначення допомоги переміщеним особам на проживання від 31 серпня 2015 року призначено ОСОБА_1 на склад сім`ї допомогу на проживання, як переміщеній особі з 06.08.2015 по 05.10.2015; з 06.10.2015 по 05.12.2015; з 06.12.2015 по 05.02.2016 (а.с.22).

Рішенням Департаменту соціальної політики Черкаської міської ради про призначення допомоги переміщеним особам на проживання від 19 квітня 2016 року призначено ОСОБА_1 на склад сім`ї допомогу на проживання, як переміщеній особі з 06.04.2016 по 05.10.2016 (а.с. 25).

Відповідно до акту №1493 від 20.05.2016 обстеження матеріально-побутових умов сім`ї за адресою: АДРЕСА_3 , дійсно за даною адресою проживає ОСОБА_1 з чоловіком ОСОБА_2 , донькою ОСОБА_3 та онуками ОСОБА_4 , ОСОБА_5 (а.с. 26).

У відповідності до акту №4763 від 21.10.2016 обстеження матеріально-побутових умов сім`ї у складі: заявниця ОСОБА_1 , чоловік ОСОБА_2 , донька ОСОБА_3 , онуки ОСОБА_4 , ОСОБА_5 за адресою: АДРЕСА_4 , заявниця, чоловік та донька зареєстровані в м. Горлівка, онука Анна – в м. Харків у батька (комунальна квартира дві кімнати) (без зазначення підстав та дати здійснення такої реєстрації). За цією адресою проживають в орендованій квартирі. Житла, окрім залишеного в м. Горлівка, не мають, банківських заощаджень також не мають. Діти дитячий заклад не відвідують (а.с. 36).

Згідно витягу з протоколу № 40/73 від 22 липня 2016 року комісія виконавчого комітету Черкаської міської ради для розгляду питань щодо призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям, надання населенню пільг та житлових субсидій в управлінні соціального захисту населення Придніпровського району департаменту соціальної політики ухвалила скасувати дію довідки № 7101001865 від 05 серпня 2015 року та відмовити в поновленні щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, виставлено переплату надмірно виплачених державних коштів. Неповнолітніх дітей ОСОБА_4 та ОСОБА_5 знято з обліку як внутрішньо переміщених осіб (а.с. 30).

В якості підстави прийняття вказаного рішення, в листі від 25.07.2016 за № 2411/28-2/05, адресованому ОСОБА_3 , зазначено подання ОСОБА_3 завідомо недостовірних відомостей, щодо підтвердження факту проживання на території адміністративно-територіальної одиниці, з якої здійснюється внутрішнє переміщення у зв`язку з обставинами, зазначеними у ст. 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» (а.с. 31).

Матеріалами справи також встановлено, що згідно архівної довідки від 11 липня 2016 року № Б – 283/194, виданої Національним юридичним університетом ім. Ярослава Мудрого, ОСОБА_3 наказом № 414-С від 29 липня 2008 року була зарахована на денний факультет № 3 (Інститут підготовки слідчих кадрів для Міністерства внутрішніх справ України) Національної юридично академії України імені Ярослава Мудрого з 01 вересня 2008 року. Наказом № 313-С від 25 травня 2012 року її було відраховано з Національного університету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого» у зв`язку: з закінченням навчання та отриманням базової вищої освіти за напрямом підготовки «Правознавство» та здобуттям кваліфікації бакалавра юриста. 25 травня 2012 року їй було видано диплом бакалавра ХА № 43172884. Наказом № 429-С від 17 серпня 2012 року її було зараховано на п`ятий курс для продовження навчання з 01 вересня 2012 року (а.с. 28).

09 лютого 2013 року ОСОБА_6 та ОСОБА_11 зареєстрували шлюб у Відділі державної реєстрації актів цивільного стану по м. Харкову реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції, актовий запис № 71, Свідоцтво про шлюб Серія НОМЕР_2 (а.с. 14).

Наказом № 116-С від 20 березня 2013 року ОСОБА_11 , студентці 5-го курсу денного факультету № 3 було змінено прізвище на ОСОБА_3 у зв`язку з одруженням. Наказом № 272-С від 08 червня 2013 року її було відраховано з університету в зв`язку з закінченням навчання та отриманням повної вищої освіти за спеціальністю «Правознавство» та здобуттям кваліфікації юриста. 08 червня 2013 року їй видано диплом магістра ХА № 44872229 (а.с. 28).

У зв`язку з народженням сина у липні 2013 року ОСОБА_3 . Управлінням праці та соціального захисту населення адміністрації Ордженікідзевського району Харківської міської ради було призначено державну допомогу сім`ям з дітьми, а саме по вагітності та пологах непрацездатним жінкам з 01.04.2013 по 30.04.2013, допомога при народженні дитини з 01.07.2013 по 31.07.2013 та допомога по догляду за дитиною до 3 років непрацездатним жінкам з 03.09.2013 по 05.07.2017, допомога при народженні дитини з 01.08.2013 по 31.07.2015 (а.с. 58).

У вересні 2013 року ОСОБА_3 переїхала з м. Харкова до м. Горлівки, де проживали її батьки. ІНФОРМАЦІЯ_9 2013 ІНФОРМАЦІЯ_8 ОСОБА_3 зареєструвала місце проживання в АДРЕСА_1 та проживала з батьками ОСОБА_1 та ОСОБА_2 (а.с. 90).

В травні 2014 року ОСОБА_3 , будучи вагітною другою дитиною та у зв`язку з дестабілізацією на сході країни, з м. Горлівки повернутися до м. Харкова, де ІНФОРМАЦІЯ_7 народила другу дитина, донька ОСОБА_9 .

На підставі заяв від 17 липня 2013 року, від 19 листопада 2013 року, від 07 травня 2014 року, відповідно до рішень Орджонікідзевського Управління праці та соціального захисту населення від 26 липня 2013 року, від 05 серпня 2013 року, від 23 серпня 2013 року, від 29 листопада 2013 року та від 02 червня 2014 року, ОСОБА_3 було призначено та виплачено допомогу у зв`язку з вагітністю та пологами, допомогу при народженні дитини та допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку за період з 17 березня 2013 року по 01 вересня 2015 року (а.с. 56 – 58, 68, 77).

25 листопада 2014 року ОСОБА_3 стала на облік як внутрішньо переміщена особа та отримала відповідну довідку № 6332001722, видану Управлінням праці та соціального захисту населення адміністрації Орджонікідзевського району Харківської міської ради (а.с. 91).

У травні 2015 року ОСОБА_3 з дітьми та батьками ОСОБА_1 і ОСОБА_2 переїхала до м. Черкаси. 04 серпня 2015 року ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 звернулися до Департаменту соціальної політики Черкаської міської ради для взяття на облік як осіб , які переміщуються з тимчасово окупованої території України.

При подачі заяви про взяття на облік, ОСОБА_3 подала довідку про взяття на облік як внутрішньо переміщеної особи № НОМЕР_1 , видану Управлінням праці та соціального захисту населення адміністрації Орджонікідзевського району Харківської міської ради. 08 серпня 2015 року отримала довідку № 71010001865 видану ДСП ЧМР, попередню довідку у неї було вилучено.

2. Мотивувальна частина

Позиція Черкаського апеляційного суду.

Згідно зі ст. 129 Конституції України однією з основних засад судочинства є забезпечення апеляційного оскарження рішення суду, а відповідно до ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод таке конституційне право повинно бути забезпечене судовими процедурами, які повинні бути справедливими.

Відповідно до ч. 1 ст. 368 ЦПК України справа розглядається судом апеляційної інстанції за правилами, встановленими для розгляду справи в порядку спрощеного провадження, з особливостями, встановленими цією главою.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, дослідивши матеріали справи, обговоривши доводи апеляційної скарги, дослідивши правильність застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, колегія суддів апеляційного суду вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Мотиви , з яких виходить Черкаський апеляційний суд, та застосовані норми права

Згідно зі ст. 8 Конституції України в Україні визнається і діє принцип верховенства права. Конституція України має найвищу юридичну силу.

Частина 3 ст. 3 ЦПК України передбачає, що провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

Відповідно до ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Згідно з принципом диспозитивності (ст. 13 ЦПК України) суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках (ст. 49 ЦПК України).

Відповідно до ч. ч. 1, 2, 5 ст. 263 ЦПК України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Рішення суду першої інстанції не відповідає зазначеним вимогам виходячи з наступного.

Згідно ч. 1 ст. 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

Підставою для взяття на облік внутрішньо переміщеної особи є проживання на території, де виникли обставини, зазначені в ст. 1 Закону, на момент їх виникнення.

У відповідності до приписів пунктів 2, 3 Порядку надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01 жовтня 2014 року № 505 (далі - Порядок), грошова допомога надається внутрішньо переміщеним особам, які перемістилися з тимчасово окупованої території України, населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та населених пунктів, розташованих на лінії зіткнення, а також внутрішньо переміщеним особам, житло яких зруйновано або стало непридатним для проживання внаслідок проведення антитерористичної операції та які взяті на облік у структурних підрозділах з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчих органах з питань соціального захисту населення міських, районних у містах (у разі утворення) рад (далі - уповноважені органи), з дня звернення за її призначенням по місяць зняття з такого обліку включно, але не більше ніж на шість місяців.

Грошова допомога внутрішньо переміщеним особам призначається на сім`ю та виплачується одному з її членів за умови надання письмової згоди довільної форми про виплату грошової допомоги цій особі від інших членів сім`ї (далі - уповноважений представник сім`ї), в тому числі для непрацездатних осіб (пенсіонери, діти).

Для призначення грошової допомоги на наступний шестимісячний строк уповноважений представник сім`ї подає до уповноваженого органу або установи уповноваженого банку (у випадку, передбаченому пунктом 5 цього Порядку) заяву, в якій повідомляє про відсутність змін, що впливають на призначення грошової допомоги, а також пред`являє довідки всіх членів сім`ї про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб.

Відповідно до пункту 2 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім`ям з дітьми, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. № 1751 призначення і виплата державної допомоги сім`ям з дітьми здійснюються структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад за зареєстрованим місцем проживання або місцем фактичного проживання заявника.

Пунктом 10 Порядку надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, передбачено, що уповноважені органи мають право перевіряти обґрунтованість видачі та достовірність документів, поданих для призначення грошової допомоги, а також здійснювати запити та безоплатно отримувати відомості від підприємств, установ та організацій усіх форм власності, необхідні для призначення грошової допомоги та контролю за правильністю її надання.

Підстави та порядок повернення безпідставно сплачених коштів вирішується відповідно до пункту 11 Порядку, згідно з яким, уповноважений представник сім`ї, якому призначено грошову допомогу, зобов`язаний повідомляти уповноваженому органу про зміну обставин, які впливають на призначення грошової допомоги, протягом трьох днів з дня настання таких обставин. Суми грошової допомоги, виплачені надміру внаслідок подання документів з недостовірними відомостями, повертаються уповноваженим представником сім`ї на вимогу уповноваженого органу. У разі відмови добровільного повернення надміру перерахованих сум грошової допомоги вони стягуються у судовому порядку.

В свою чергу колегія суддів приймає доводи скаржника викладені в апеляційній скарзі про те, що при призначенні щомісячної адресної допомоги ОСОБА_1 та членами її сім`ї було надано всі необхідні документи, видані уповноваженими органами та вказано всі відомості в заяві, які підтверджували право на отримання адресної допомоги.

Крім того, колегія зазначає, що відповідно до норм ч. 1 ст. 1212 ЦК України особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов`язана повернути потерпілому це майно.

Стаття 1215 ЦК України встановлює випадки, коли набуте особою без достатньої правової підстави майно за рахунок іншої особи не підлягає поверненню.

Так, не підлягають поверненню безпідставно набуті: заробітна плата і платежі, що прирівнюються до неї, пенсії, допомоги, стипендії, відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров`я або смертю, аліменти та інші грошові суми, надані фізичній особі як засіб до існування, якщо їх виплата проведена фізичною або юридичною особою добровільно, за відсутності рахункової помилки з її боку і недобросовісності з боку набувача (частина перша статті 1215 ЦК України).

Отже, закон встановлює два виключення із цього правила: по-перше, якщо виплата вказаних платежів є результатом рахункової помилки з боку особи, яка проводила цю виплату; по-друге, у разі недобросовісності з боку набувача.

Правильність розрахунків, за якими проведено виплати, а також добросовісність набувача презюмуються, тому тягар доказування рахункової помилки та недобросовісності набувача покладено на платника відповідних грошових сум.

До подібних висновків щодо застосування статті 1215 ЦК України дійшов Верховний Суд України у постановах: від 22 січня 2014 року № 6-151цс13, від 02 липня 2014 року № 6-91цс14. Ці висновки підтвердила Велика Палата Верховного Суду у постанові від 16 січня 2019 року у справі 753/15556/15-ц (провадження № 14-445цс18)

На грошову виплату щомісячної адресної допомоги для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг поширюється дія пункту 1 частини першої статті 1215 ЦК України.

Вказана грошова сума не підлягає поверненню, якщо особа, яка її сплатила, не доведе, що виплата була здійснена внаслідок рахункової помилки з її боку і недобросовісності з боку набувача.

Добросовісність є оціночним поняттям, яке передбачає собою сумлінну, чесну поведінку набувача, відсутність з його боку мети зловживати наданим правом, тоді як недобросовісність, навпаки, може проявлятися у зловживанні правом у власних інтересах та на шкоду інтересам іншій особі, несумлінне ставлення до власних обов`язків тощо, тобто така поведінка має бути умисна та переслідувати конкретну мету.

Вирішуючи спір у справі, яка переглядається, апеляційним судом не встановлено факту зловживань з боку відповідача ОСОБА_1 , яка подаючи відомості про членів своєї сім`ї, зокрема, доньку ОСОБА_3 та онуків, для призначення щомісячної адресної грошової допомоги, надала всі необхідні та достовірні відомості, які підтверджували право на її отримання на момент звернення, зокрема, свідоцтва про народження онуків в яких зазначено дату та місце їхнього народження, дані про зареєстроване місце проживання всіх членів сім`ї, що відображено в заяві від 06.08.2015, як і дані про фактичне їх місце проживання (а.с. 17,18, 21).

У свою чергу, позивач законом наділений правом на перевірку обґрунтованості видачі та достовірності документів, поданих для призначення грошової допомоги, а також правом на здійснення запитів та на безоплатне отримання запитуваної інформації.

Враховуючи викладене, підстави для задоволення позову Департаменту соціальної політики Черкаської міської ради до ОСОБА_1 про стягнення надміру виплачених коштів щомісячної допомоги відсутні.

Згідно до ч. 1 ст. 376 ЦПК України, підставами для скасування судового рішення повністю або частково та ухвалення нового рішення у відповідній частині або зміни судового рішення є: 1) неповне з`ясуванням обставин, що мають значення для справи; 2) недоведеність обставин, що мають значення для справи, які суд першої інстанції визнав встановленими; 3) невідповідність висновків, викладених у рішенні суду першої інстанції, обставинам справи; 4) порушення норм процесуального права або неправильне застосування норм матеріального права.

Враховуючи викладене, суд неповно з`ясував обставин, що мають значення для справи, висновки, викладені в рішенні суду першої інстанції, не відповідають обставинам справи, рішення постановлено з порушенням норм процесуального права, яке призвело до неправильного вирішення справи, та неправильним застосування норм матеріального права, тому судове рішення підлягає скасуванню, а апеляційна скарга задоволенню.

Відповідно до ч. 13 ст. 141 ЦПК України якщо суд апеляційної чи касаційної інстанції, не передаючи справи на новий розгляд, змінює рішення або ухвалює нове, цей суд відповідно змінює розподіл судових витрат.

Враховуючи, що вимоги апеляційної скарги ОСОБА_1 , яка при вирішенні питання про відкриття апеляційного провадження була звільнена від сплати судового збору, розподіл судових витрат при ухваленні нового рішення не здійснюється.

Керуючись ст. ст. 367, 368, 374, 376, 381, 382, 384 ЦПК України, апеляційний суд,

п о с т а н о в и в :

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 задовольнити.

Рішення Придніпровського районного суду м. Черкаси від 01 листопада 2019 року скасувати.

У задоволені позову Департаменту соціальної політики Черкаської міської ради до ОСОБА_1 про стягнення надміру виплачених коштів щомісячної допомоги відмовити.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку до суду касаційної інстанції протягом тридцяти днів з дня виготовлення повного тексту постанови в порядку та за умов, визначених цивільно-процесуальним законом.

Текст постанови складено 11 лютого 2020 року.

Головуючий Л. І. Василенко

Судді : В. Г. Бородійчук

Л . В. Нерушак

Джерело: ЄДРСР 87573646
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку