open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Провадження №2/760/3462/20

Справа № 760/18635/17

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 січня 2020 року Солом`янський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді - Букіної О.М.

за участю секретаря - Кривулько С.В.

представника позивача- ОСОБА_1

відповідача - ОСОБА_2

відповідача - ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , треті особи: ОСОБА_5 , Солом`янська районна в м. Києві державна адміністрація, Служба у справах дітей Солом`янської районної в м. Києві державної адміністрації про встановлення порядку користування житлом, -

ВСТАНОВИВ:

18.09.2017 позивач звернулась до суду з позовом та просить встановити порядок користування квартирою АДРЕСА_1 , виділивши у користування ОСОБА_4 та ОСОБА_5 житлову кімнату площею 13,8 кв.м., у користуванні ОСОБА_2 та ОСОБА_3 залишити кімнату площею 13,4 м.кв. разом з балконом площею 2,4 м.кв.Кухню площею 7.1 м.кв., санвузол площею 2,8 м.кв., коридор площею 6,8 м.кв. - залишити в загальному користуванні ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 .

Свої вимоги мотивує тим, що квартира АДРЕСА_1 належить до комунальної власності та є неправитизованою, загальною площею 44,6 кв.м., жилою 27.2 кв.м. та складається з двох ізольованих житлових кімнат - 13,8 кв.м. та 13,4 кв.м.

В даній квартирі зареєстровано та проживає чотири особи: позивач, її чоловік ОСОБА_5 , її брат ОСОБА_2 та племінник ОСОБА_3 .

Посилається на те, що з відповідачем-1 не можуть домовитись про порядок користування квартирою та щодо її утриманням, а тому весь тягар утримання несе лише позивач, у зв`язку з чим, змушена звернутися до суду з даним позовом.

Враховуючи вищевикладене, просила позов задовольнити.

18.09.2017 згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями, вищезазначену справу було передано до провадження головуючому судді Кізюн Л.І.

Ухвалою суду від 02.01.2018 у справі відкрито провадження та призначено до підготовчого судового засідання.

28.02.2018 Солом`янською районною в м. Києві державною адміністрацією подано заяву про слухання справи у їх відсутності.

06.04.2018 Службою у справах дітей Солом`янської районної в м. Києві державної адміністрації подано заяву про слухання справи у їх відсутності та при ухваленні рішенні врахувати інтереси неповнолітнього ОСОБА_3

12.09.2018 згідно протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями, вищезазначену справу було передано до провадження головуючому судді Букіній О.М.

Ухвалою суду від 11.12.2018 підготовче судове засідання було закрито, а справу призначено до судового розгляду по суті .

Відзив на позов відповідачами не подано.

30.01.2020 представником позивача подано додаткові письмові пояснення.

В судовому засіданні представник позивача позов підтримав та просив його задовольнити.

Відповідачі проти позову заперечували частково посилаючись на те, що комунальні платежі сплачує лише відповідач-1, проте не заперечували щодо визначення відповідного порядку користування.

Суд , вислухавши пояснення сторін, дослідивши та оцінивши матеріали справи, вважає, що позов підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Судом встановлено, що квартира АДРЕСА_1 була видана ОСОБА_7 , тобто бабусі позивача та відповідача на підставі ордера № 94399 Виконавчого комітету Київської міської ради депутатів трудящих від 22.04.1963.

Вказана квартира є неправитизованою.

Як встановлено з матеріалів справи, у даній квартирі зареєстровано та проживає чотири особи: позивач ОСОБА_4 та її чоловік ОСОБА_5 , її брат ОСОБА_2 та її племінник ОСОБА_3 , тобто відповідачі по справі.

Згідно технічного паспорту вбачається, що спірна квартира складається з двох окремих житлових кімнат - 13,8 кв.м. та 13,4 кв.м., при цьому загальна площа квартири складає 44,6 кв.м., жилою 27.2 кв.м.

Відповідно до ст. 61 ЖК України користування житловим приміщенням в будинках державного житлового фонду здійснюється згідно з договором найму жилого приміщення, який укладається в письмовій формі на підставі ордера.

Відповідно до статті 63 ЖК України предметом договору найму жилого приміщення в будинках державного і громадського житлового фонду є окрема квартира або інше ізольоване жиле приміщення, що складається з однієї чи кількох кімнат, а також одноквартирний будинок.

Згідно ч.3 ст.47 Конституції України, частини 3 ст. 9 ЖК України, ніхто не може бути примусово позбавлений житла, виселений із займаного приміщення або обмежений у праві користування жилим приміщенням інакше як на підставі і в порядку, передбаченому законом та на підставі рішення суду.

Згідно зі ст. 64 ЖК України члени сім`ї наймача, які проживають разом з ним, користуються нарівні з наймачем усіма правами і несуть обов`язки, пов`язанні з договором найму.

Згідно з ч. 1 ст. 48 ЖК України жиле приміщення надається громадянам у межах норми жилої площі, але не менше розміру, який визначається Кабінетом Міністрів України і Федерацією професійних спілок України. При цьому враховується жила площа у жилому будинку (квартирі), що перебуває у приватній власності громадян, якщо ними не використані житлові чеки.

У ході розгляду справи встановлено , що між сторонами наявні спірні питання щодо порядку користування спірною квартирою та сплати комунальних платежів, а тому без визначення порядку її користування, вирішити спірні питання та відновити порушені права є неможливим.

З огляду на те, що виділити ізольоване жиле приміщення таким чином, щоб штучно не погіршити житлових умов позивача та відповідачів можливо, суд приймаючи до уваги те, що спільна квартира складається з двох окремих кімнат, враховуючи порядок користування, який склався між сторонами, вбачає за можливе визначити порядок користування та виділити у користування позивачу кімнату площею 13,8 м.кв., оскільки вона проживає разом зі своїм чоловіком ОСОБА_5 , а кімнату площею 13.4 м.кв. разом з балконом площею 2,4 м.кв.виділити у користування відповідачам, які між собою складають одну сім`ї. Кухню площею 7.1 м.кв., санвузол площею 2,8 м.кв., коридор площею 6,8 м.кв. - залишити в загальному користуванні ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 .

Враховуючи наведене вище, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України з позивача та відповідачів на користь позивача підлягає стягненню судовий збір в розмірі 320,00 грн. з кожного.

Керуючись ст.ст. 44, 61, 63,64 ЖК України, ст.ст. 3, 4, 5, 12, 13, 76-81, 141, 259, 263-265, 268, ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_4 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про визначення порядку користування житловим приміщенням, задовольнити.

Встановити порядок користування квартирою АДРЕСА_1 , виділивши у користування ОСОБА_4 та ОСОБА_5 житлову кімнату площею 13,8 кв.м., у користуванні ОСОБА_2 та ОСОБА_3 залишити кімнату площею 13,4 м.кв. разом з балконом площею 2,4 м.кв.

Кухню площею 7.1 м.кв., санвузол площею 2,8 м.кв., коридор площею 6,8 м.кв. - залишити в загальному користуванні ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 .

Стягнути з ОСОБА_2 (зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , паспорт серія НОМЕР_1 , виданий Жовтневим РУ ГУ МВС України в м.Києві 22.10.1998, ІПН: НОМЕР_2 ), ОСОБА_3 (зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , ІПН: НОМЕР_3 ) на користь ОСОБА_4 ( зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , ІПН: НОМЕР_4 ) судовий збір у розмірі 320,00 грн. з кожного.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Київського апеляційного суду через суд першої інстанції.

Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя О. М. Букіна

Джерело: ЄДРСР 87450912
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку