open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа №701/89/20

Провадження №1-кс/701/14/20

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 січня 2020 року Маньківський районний суд Черкаської області

у складі: головуючого слідчого судді - ОСОБА_1

з участю секретаря - ОСОБА_2

розглянувши скаргу начальника служби у справах дітей Маньківської районної державної адміністрації Черкаської області ОСОБА_3 на невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудового розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення,

В С Т А Н О В И В :

Начальник служби у справах дітей Маньківської районної державної адміністрації Черкаської області ОСОБА_3 , на невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудового розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

На підставу своїх вимог спирається на те, що 03.01.2020р. ОСОБА_3 - начальником служби у справах дітей Маньківської райдержадміністрації, до Маньківського ВП Уманського ВП ГУНП Черкаської області була подана заява про вчинення відносно дітей: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жителів АДРЕСА_1 кримінального правопорушення батьком - усиновлювачем - ОСОБА_6 та його дружиною. В своїй заяві скаржник просила:

1. Розглянути звернення та винести підозру гр. ОСОБА_6 , та ОСОБА_7 , у вчиненні кримінального правопорушення щодо вчинення домашнього насильства відносно ОСОБА_5 та ОСОБА_4 , а також кримінальні діяння згідно ст.166 КК України. Призначити психологічну експертизу дітям.

2. Відповідно ст.ст. 10, 24, 25 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» та наказу МВС України № 654 від 01.08.2018 року «Про затвердження Порядку винесення уповноваженими підрозділами органів Національної поліції України термінового заборонного припису стосовно кривдника» винести кривднику - терміновий заборонний припис :

- обмеження спілкування з дітьми;

- заборона наближатися на визначену відстань до місця, де діти, які постраждала від домашнього насильства, постійно чи тимчасово проживають, тимчасово чи систематично можуть перебувати у зв`язку з навчанням, лікуванням чи з інших причин;

- заборона листування, телефонних переговорів з особою, яка постраждала від домашнього насильства, інших контактів через засоби зв`язку чи електронних комунікацій особисто або через третіх осіб;

3. Вжити усіх належних заходів для припинення вчинення щодо ОСОБА_5 та ОСОБА_4 домашнього насильства.

4. Розглянути наявність кримінального правопорушення у вчиненні шахрайства з коштами дітей.

Талон-повідомлення про подачу заяви про вчинення кримінального правопорушення на запит ОСОБА_3 , вона отримала 27.01.2020р. Із вказаного документу вона дізналася про те, що відомості про кримінальні правопорушення, які зазначені у заяві, не були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, а лише внесені в журнал єдиного обліку заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події під № 23. Аналогічну заяву з додатками було направлено і до місцевої прокуратури.

Відповідно до ч. 1-4 статті 214 КПК України:

1.Слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

2.Досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Положення про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення затверджуються Генеральною прокуратурою України за погодженням з Міністерством внутрішніх справ України, Службою безпеки України, Національним антикорупційним бюро України, органом, що здійснює контроль за додержанням податкового законодавства.

3.Здійснення досудового розслідування до внесення відомостей до реєстру або без такого внесення не допускається і тягне за собою відповідальність, встановлену законом. Огляд місця події у невідкладних випадках може бути проведений до внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, що здійснюється негайно після завершення огляду. У разі виявлення ознак кримінального правопорушення на морському чи річковому судні, що перебуває за межами України, досудове розслідування розпочинається негайно; відомості про нього вносяться до Єдиного реєстру досудових розслідувань при першій можливості.

4.Слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається».

Таким чином, на думку скаржника посадовими особами Маньківського відділення поліції Уманського відділу поліції ГУНП Черкаської області інформацію по заяві ОСОБА_3 , не внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань, чим було порушено порядок, який встановлений нормами КПК України, при проведенні перевірки заяви про вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України:

«1. На досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора:

1) бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна.»

Відповідно до ч. 1 ст. 304 КПК України

«1. Скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії.»

ОСОБА_3 періодично зверталася до працівників поліції з приводу розгляду її заяви та її запевняли що слідчі дії тривають. Проте станом до 27.01.2020р. ні її, ні дітей, ні осіб, причетних до правопорушення, не було навіть опитано. ОСОБА_3 , дізналася про факт не внесення відомостей про кримінальні правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань 27.01.2020 року тому строк оскарження вказаного рішення нею не пропущений, що і змусило ОСОБА_3 звернутися з даною скаргою до суду.

Скаржник в судовому засіданні скаргу підтримав повністю, просить її задоволити.

Представник Маньківського ВП в судовому засіданні заперечував проти задоволення скарги.

Суд, вислухавши учасників процесу, встановив наступні обставини та відповідні їм правовідносини: за змістом ч. 1 ст.214КПК України бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, означає невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР впродовж 24 години після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення. Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України: на досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора: 1) бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами ст. 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобовязаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна». Відповідно до ч. 1 ст.304КПК України скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені ч. 1 ст. 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Скаржник просить визнати бездіяльність посадових осіб органу досудового слідства, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про вчинення кримінального правопорушення, незаконною; зобовязати орган досудового слідства прийняти та невідкладно зареєструвати подану заяву про вчинення злочину до Єдиного реєстру досудових розслідувань яка має ознаки складу злочину, передбаченого ст.364Кримінального кодексуУкраїни та повідомити скаржника письмово про номер кримінального провадження по вище зазначеному злочину. Відповідно до ч. 2 ст.19Конституції України органи державної влади, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Згідно ч. 1 ст.9КПК України під час кримінального провадження керівник органу досудового розслідування зобов`язаний неухильно додержуватися вимог Конституції України, цього Кодексу, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, вимог інших актів законодавства. Згідно ч. 1 ст.24КПК України кожному гарантується право на оскарження процесуальних рішень, дій чи бездіяльності слідчого в порядку, передбаченому цим Кодексом. Відповідно до ч. 1 ст.25КПК України слідчий зобов`язаний в межах своєї компетенції розпочати досудове розслідування в кожному випадку безпосереднього виявлення ознак кримінального правопорушення або в разі надходження заяви (повідомлення) про вчинення кримінального правопорушення, а також вжити всіх передбачених законом заходів для встановлення події кримінального правопорушення та особи, яка його вчинила. Згідно з ч. 1 ст.214КПК України слідчий невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування. Ця норма закону встановлює не право, а обов`язок слідчого або прокурора внести відомості до ЄРДР та розпочати досудове розслідування. КПК України не передбачено жодного винятку з правил, встановлених ст. 214 КПК України, не передбачено право керівника органу досудового розслідування після отримання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення в окремих випадках не вносити відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань. У відповідності до ч. 1 ст.303КПК України під час досудового розслідування може бути оскаржена бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Скаржник, звернувся до начальника Маньківського ВП Уманського ВП ГУНП України в Черкаській області та начальника Маньківського відділу місцевої прокуратури в Черкаській області із заявою про правопорушення від 03.01.2020 року, яке вчинене за ст. 166 КК України.

Всупереч вказаним нормам процесуального права начальник чи слідчий слідчого відділення Маньківського ВП Уманського ВП ГУНП України в Черкаській області протягом 24 годин після отримання заяви про правопорушення скаржника про кримінальні правопорушення відповідні відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань не внесено, до проведення досудового розслідування не приступив.

Дослідивши матеріалиданої справи,суд вважає,що скарга начальника служби у справах дітей Маньківської районної державної адміністрації Черкаської області ОСОБА_3 , підлягає до задоволення та необхідно зобов`язати слідчого внести відомості про кримінальні правопорушення за ознаками ст. 166 КК України за заявою скаржника від 03.01.2020 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати досудове розслідування, оскільки слідчим не надані суду докази виконання вимог ст.214КПК України та повідомити скаржника письмово про номер кримінального провадження.

Керуючись ст. ст. 9, 214, 303, 304, 307, 309 КПК України, слідчий суддя:

У Х В А Л И В:

Скаргу начальника служби у справах дітей Маньківської районної державної адміністрації Черкаської області ОСОБА_3 щодо невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань про кримінальне правопорушення - задоволити.

Зобов`язати уповноважену особу Маньківського ВП Уманського ВП ГУНП України в Черкаській внести відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань на підставі заяви начальника служби у справах дітей Маньківської районної державної адміністрації Черкаської області ОСОБА_3 від 03.01.2020 року та розпочати розслідування з визначенням правової кваліфікації відомостей кримінального правопорушення за Кримінальним кодексом України.

Відповідно до ч. 3 ст. 307 КПК України ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дію чи бездіяльність слідчого чи прокурора не може бути оскаржена, окрім ухвали про відмову у задоволенні скарги на постанову про закриття кримінального провадження, про скасування повідомлення про підозру та відмову у задоволенні скарги на повідомлення про підозру.

Повний текст ухвали оголошено 31.01.2020 р.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 87298615
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку