open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

23.01.2020

Справа № 431/6741/19

Провадження № 2/431/146/20

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 січня 2020 року Старобільський районний суд Луганської області

у складі головуючого судді: Ткач О.В.,

за участю секретаря с/з Кустової О.О.,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні уприміщенні Старобільськогорайонного судуЛуганської областів порядкуспрощеного позовногопровадження цивільнусправу запозовом ІНФОРМАЦІЯ_1 (в/ч НОМЕР_1 ) до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

ІНФОРМАЦІЯ_2 (в/ч НОМЕР_1 ) звернувся досуду зпозовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, посилаючись на те, що ОСОБА_1 з 06.02.2019 по 25.04.2019 проходив військову службу в ІНФОРМАЦІЯ_3 на посаді інспектора прикордонної служби 3 категорії водія (гранатометника) 1 мобільної групи 1 відділення інспекторів прикордонної служби 2 прикордонної застави окремої бойової прикордонної комендатури «Старобільськ». Оскільки, відповідно до статті 6 Закону України «Про Державну прикордонну службу України» Державна прикордонна служба є правоохоронним органом спеціального призначення, отже на молодшого сержанта ОСОБА_1 , під час проходження ним служби в ІНФОРМАЦІЯ_3 , поширювалася дія Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Відповідно до наказу начальника ІНФОРМАЦІЯ_1 від 25.04.2019 № 205-ос «По особовому складу», молодшого сержанта ОСОБА_1 було звільнено в запас та виключено зі пісків особового складу та всіх видів забезпечення за підпунктом «д» (через службову невідповідність) пункту 2 (під час дії особливого періоду (крім періодів з моменту оголошення мобілізації - протягом строку її проведення, який визначається рішенням Президента України, та з моменту введення воєнного стану-до оголошення демобілізації)) частини п`ятої статті 26 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу».

Наказом МВС України від 31.10.2016 № 1132 Зареєстровано в Міністерстві юстиції України від 28 листопада 2016 р. за № 1536/29666 було затверджено та введено в дію Інструкцію про порядок речового забезпечення військовослужбовців та працівників Державної прикордонної служби України в мирний час та особливий період.

Відповідно до п. 15 вказаної Інструкції у разі звільнення військовослужбовця, який проходить військову службу за контрактом, через службову невідповідальність вартість виданих йому предметів речового майна, строк носіння яких не закінчився, утримується з нього з урахуванням зносу. Через це, з відповідача утримуються кошти за речове майно, строк носіння якого не закінчився на день звільнення, згідно до довідки-розрахунку № 15 від 25.04.2019 року, сума заборгованості становить 4767,36 грн.

25.04.2019 року відповідно до наказу начальника Луганського прикордонного загону від 25.04.2019 № 205-ос, під час звільнення з військової служби, з молодшим сержантом ОСОБА_1 було проведено остаточний розрахунок відповідно до якого, сума заборгованості даного військовослужбовця перед Луганським прикордонним загоном склала 15044,58 грн.

Станом на 21.11.2019 року відповідач вищевказану заборгованість добровільно не відшкодував, у зв`язку з чим позивач звернувся до суду з даним позовом.

В судове засідання представник позивача ОСОБА_2 не з`явився, надав заяву про розгляд справи у його відсутність, позовні вимоги підтримав у повному обсязі (а.с. 30).

Відповідач ОСОБА_1 у судове засідання повторно не з`явився, про причини неявки суду не повідомив, про дату, час і місце розгляду справи повідомлявся своєчасно та належним чином (а.с. 26, 29).

На підставі ч. 4 ст. 223 ЦПК України, у разі повторної неявки у судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення).

23 січня 2020 року постановлено ухвалу про заочний розгляд справи.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає позов обґрунтованим і таким, що підлягає повному задоволенню з наступних підстав:

ОСОБА_1 з 06.02.2019 по 25.04.2019 проходив військову службу в ІНФОРМАЦІЯ_3 на посаді інспектора прикордонної служби 3 категорії водія (гранатометника) 1 мобільної групи 1 відділення інспекторів прикордонної служби 2 прикордонної застави окремої бойової прикордонної комендатури «Старобільськ» (а.с. 9-10).

Відповідно до ч. 2 ст. 2 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу», порядок проходження громадянами України військової служби, їх права та обов`язки визначаються цим Законом, відповідними положеннями про проходження військової служби громадянами України, які затверджуються Президентом України, та іншими нормативно-правовими актами.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 3 Закон України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», поширюється на військовослужбовців правоохоронних органів спеціального призначення.

Оскільки, відповідно до статті 6 Закону України «Про Державну прикордонну службу України» Державна прикордонна служба є правоохоронним органом спеціального призначення, отже, на молодшого сержанта ОСОБА_1 , під час проходження ним служби в ІНФОРМАЦІЯ_3 , поширювалася дія Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Також, до структури Державної прикордонної служби України входить: центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони державного кордону та територіальні органи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони державного кордону.

Відповідно до наказу начальника ІНФОРМАЦІЯ_1 від 25.04.2019 № 205-ос «По особовому складу», молодшого сержанта ОСОБА_1 було звільнено в запас та виключено зі пісків особового складу та всіх видів забезпечення за підпунктом «д» (через службову невідповідність) пункту 2 (під час дії особливого періоду (крім періодів з моменту оголошення мобілізації - протягом строку її проведення, який визначається рішенням Президента України, та з моменту введення воєнного стану-до оголошення демобілізації)) частини п`ятої статті 26 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» (а.с. 10).

Згідно п. 1 ст. 9-13 Закон України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей, речове забезпечення військовослужбовців здійснюється за нормами і в термін, що визначаються відповідно Міністерством оборони України, у тому числі для Державної спеціальної служби транспорту, іншими центральними органами виконавчої влади, що мають у своєму підпорядкуванні військові формування, Головою Служби безпеки України, начальником Управління державної охорони України, Головою Служби зовнішньої розвідки України, Головою Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України, а порядок грошової компенсації вартості за неотримане речове майно визначається Кабінетом Міністрів України.

Наказом Міністерства внутрішніх справ України від 31.10.2016 № 1132 Зареєстроване в Міністерстві юстиції України від 28 листопада 2016 р. за № 1536/29666 було затверджено та введено в дію Інструкцію про порядок речового забезпечення військовослужбовців та працівників Державної прикордонної служби України в мирний час та особливий період.

Відповідно до п. 15 вказаної Інструкції у разі звільнення військовослужбовця, який проходить військову службу за контрактом, через службову невідповідальність, систематичне невиконання умов контракту, обвинувальний вирок суду, що набрав законної сили, яким військовослужбовцю призначено покарання у виді позбавлення волі або обмеження волі, у зв`язку з позбавленням військового звання в дисциплінарному порядку, набранням законної сили судовим рішенням, відповідно до якого військовослужбовця притягнуто до відповідальності за адміністративне корупційне правопорушення, пов`язане з порушенням обмежень, передбачених Законом України «Про запобігання корупції» чи позбавлення права займати певні посади вартість виданих йому предметів речового майна, строк носіння яких не закінчився, утримується з нього з урахуванням зносу.

Через це, з відповідача утримуються кошти за речове майно, строк носіння якого не закінчився на день звільнення, згідно до ДОВІДКИ - РОЗРАХУНКУ № 15 від 25.04.2019 року, сума заборгованості становить 4767,36 грн. (чотири тисячі сімсот шістдесят сім гривень 36 копійок) (а.с. 11).

Відповідно до ст. 9 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» п. 1 передбачено, що держава гарантує військовослужбовцям достатнє матеріальне, грошове та інші види забезпечення в обсязі, що відповідає умовам військової служби, стимулює закріплення кваліфікованих військових кадрів та згідно п. 2 передбачено, що до складу грошового забезпечення входять: посадовий оклад, оклад за військовим званням; щомісячні додаткові види грошового забезпечення (підвищення посадового окладу, надбавки, доплати, винагороди, які мають постійний характер, премія); одноразові додаткові види грошового забезпечення.

Згідно п. 3 постанови Кабінету Міністрів України від 30.08.2017 № 704 «Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб», виплата грошового забезпечення військовослужбовцям осіб рядового і начальницького складу здійснювати в порядку, що затверджується Міністерством оборони, Міністерством внутрішніх справ, Міністерством фінансів, Міністерством інфраструктури, Міністерством юстиції, Службою безпеки, Управлінням державної охорони, Службою зовнішньої розвідки, Адміністрацією Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації.

Відповідно до пп. 8 п. 6 попередньої постанови одноразова грошова допомога виплачується військовослужбовцям, особам рядового та начальницького складу після укладення ними першого контракту в таких розмірах із особам сержантського і старшинського складу дев`ять розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого законом на 01 січня календарного року.

Також, згідно Інструкції про порядок виплат грошового забезпечення військовослужбовцям Державної прикордонної служби України (далі Інструкція), яка затверджена наказом Міністерства внутрішніх справ України від 25 червня 2018 року № 558, зареєстровано в Міністерстві юстиції України від 23 липня 2018 року за № 854/32306 зазначено, що одноразова грошова допомога є видом одноразового додаткового грошового забезпечення.

Згідно ч. 2 п. 5 р. 4 Інструкції грошова допомога виплачується після дня набрання чинності першим контрактом, передбаченим пунктом 23 Положення про проходження громадянами України військової служби в Державній прикордонній службі України, затвердженого Указом Президента України від 29 грудня 2009 року № 1115, на підставі наказів відповідних начальників (командирів) органів Держприкордонслужби про призначення на посаду та вступ до виконання обов`язків за цією посадою.

Відповідно до абз. 4 пункту 1.1 наказу начальника Луганського прикордонного загону від 25.04.2019 № 205-ос визначено на підставі пп. 4 п. 5 розділу ІV наказу Міністерства внутрішніх справ України від 25.06.2018 № 558 «Про затвердження Інструкції про порядок виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Державної прикордонної служби України» відрахувати одноразову грошову допомогу за укладання першого контракту із розрахунку за 35 повні календарні місяці, які залишилися до закінчення дії контракту з молодшого сержанта ОСОБА_1 (10277,18 грн.) (а.с. 10, 15).

Згідно ч. 4 п. 5 р. 4 Інструкції у разі звільнення військовослужбовців, зазначених у пункті 1 цієї глави, з військової служби до закінчення строку служби за першим контрактом у зв`язку із систематичним невиконанням умов контракту військовослужбовцем, обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили, набранням законної сили рішення суду щодо притягнення до відповідальності за адміністративне корупційне правопорушення, пов`язане з порушенням обмежень, передбачених Законом України «Про запобігання корупції», через службову невідповідність, у зв`язку з позбавленням військового звання в дисциплінарному порядку грошова допомога підлягає стягненню з них у сумі, обчисленій, ураховуючи кількість повних календарних місяців пропорційно часу, який залишився до закінчення дії контракту.

Відповідно до п. 293 Положення про проходження громадянами України військової служби в Державній прикордонній службі України, затвердженого указом Президента України від 29 грудня 2009 року № 1115/2009, особа, звільнена з військової служби, на день виключення із списків особового складу органу Держприкордонслужби розраховується за всіма видами належного їй на день звільнення матеріального та грошового забезпечення.

При проведенні остаточного розрахунку під час звільнення молодшого сержанта ОСОБА_1 було виявлено, що даний військовослужбовець має заборгованість перед Луганським прикордонним загоном за одноразову грошову допомогу після укладення ними першого контракту із розрахунку за 35 повні календарні місяці, які залишилися до закінчення дії контракту.

25.04.2019 року відповідно до наказу начальника Луганського прикордонного загону від 25.04.2019 № 205-ос, під час звільнення з військової служби, з молодшим сержантом ОСОБА_1 було проведено остаточний розрахунок відповідно до якого, сума заборгованості даного військовослужбовця перед Луганським прикордонним загоном склала 15044,58 грн.

Відповідач заборгованість добровільно не відшкодував, у зв`язку з чим суд вважає позов обґрунтованим і таким, що підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 141 Цивільного процесуального кодексу України- стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати.

Керуючись статтями 13, 81, 141, 247, 259, 263-265, 282 Цивільного процесуального кодексу України, статтею 9 Закону України «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», суд

ВИРІШИВ:

Позов ІНФОРМАЦІЯ_1 (в/ч НОМЕР_1 ) до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь ІНФОРМАЦІЯ_1 (військової частини НОМЕР_1 ) (одержувач Військова частина НОМЕР_1 , код ЄДРПОУ 14321736, банк ДКС України м. Київ, МФО 820172, рахунок НОМЕР_2 ) заборгованість в розмірі 10277,18 грн. одноразової грошової допомоги за 35 календарних місяців, які залишилися до закінчення дії контракту.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь ІНФОРМАЦІЯ_1 (військової частини НОМЕР_1 ) (одержувач Військова частина НОМЕР_1 , код ЄДРПОУ 14321736, банк ДКС України м. Київ, МФО 820172, рахунок НОМЕР_2 ) заборгованість в розмірі 4767,36 грн. за недонос речового майна, строк носіння якого не закінчився на день звільнення.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь ІНФОРМАЦІЯ_1 (військової частини НОМЕР_1 ) (одержувач Військова частина НОМЕР_1 , код ЄДРПОУ 14321736, банк ДКС України м. Київ, МФО 820172, рахунок НОМЕР_2 ) витрати пов`язані з сплатою судового збору за подання позовної заяви у розмірі 2007,00 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом 30 днів з дня отримання його копії.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення, відповідач може оскаржити заочне рішення в апеляційному порядку до Луганського апеляційного суду через суд першої інстанції шляхом подання в 30-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги, з подачею її копії до апеляційної інстанції.

Позивач може оскаржити заочне рішення в апеляційному порядку до Луганського апеляційного суду через суд першої інстанції шляхом подання в 30-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги, з подачею її копії до апеляційної інстанції.

Суддя О. В. Ткач

Джерело: ЄДРСР 87292582
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку